Samsung Galaxy Mini
recenze

Samsung Galaxy Mini

Můj první smartphone
244

To, že modely Galaxy patří u výrobce Samsung mezi špičku, víme už nějakou dobu. Jak je to ale s těmi, co drží obranu za hrdiny? Podívali jsme se na šikovný telefon Galaxy Mini, který dokáže klamat tělem a nabídne nízkou cenu. Vyplatí se tento levný Android koupit?

Už Sony Ericsson Xperia X10 Mini ukázal, že Mini neznamená špatný. Zmenšeniny velkých bratříčků se totiž většinou oprošťují od těch nepotřebných serepetiček, které tolik navyšují cenu a soustředí se na to nejdůležitější – praktičnost a jednoduchost. Tím se řídil i recenzovaný kousek a musíme uznat, že jsme byli příjemně překvapeni. A to takřka ve všech směrech.

Technické parametry Samsung Galaxy Mini

Kompletní specifikace
Konstrukce110,4 × 60,8 × 12,1 mm, 105 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,14" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×600 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 279 MB, vnitřní paměť: 160 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2011, 4 750 Kč

Samsung Galaxy Mini - videopohled

Konstrukce a design: skromný model

Galaxy Mini nelze upřít snahu vypadat přitažlivě. Na rozdíl od velkých kolegů však nemusí vypadat za každou cenu draze, a proto se může soustředit na praktičtější věcí. Model je vyroben kompletně z plastů, to byl však případ i přístroje i9000. Recenzovaný přístroj se ale především skvěle drží a vypadá solidně jak na pohled, tak na dotek. Nikde nenajdete zbytečný designový výstřelek a vše je podřízeno rychlému využití. Konstrukce je pevná a solidní, kryt sedí jako ulitý a tlačítka mají skvělý stisk.

Přední strana je jako vždy osazena displejem, v tomto případě nikoliv velkým a nádherným, ale k tomu se dostaneme později. Naštěstí výrobce neoplácal okolí displeje velkým volným místem a nahoře tak nalezneme pouze mřížku sluchátka. Dole pak tři hardwarová tlačítka známá i z ostatních Androidů. Je tu šipka pro návrat, tlačítko pro pomocné menu a středová klávesa, jež v různých situacích poskytuje různá řešení. Tlačítka jsou dostatečně velká, pohodlná a mají dobrý stisk, tudíž se nestane, že byste omylen namáčkli špatnou klávesu.

Dolní hrana telefonu a hardwarová tlačítka.

Boky telefony jsou minimalistické. Nalevo již klasicky nalezneme regulaci hlasitosti, napravo pak pouze tlačítko pro vypnutí/zámek a zdířku pro paměťovou kartu. Spoušť fotoaparátu byste tu hledali marně. Nahoře se opět dle očekávání nalézá konektor 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek a microUSB port. Jak USB, tak paměťová karta jsou přikryty plastovou krytkou, která je na rozdíl od odsouvacího zámku větších kolegů opět méně praktického odkrývacího stylu. Je to méně pohodlné, ale svůj účel plní.

Vzadu už najdete jen čočku fotoaparátu, chytře ochráněnou proti poškrábání vyvýšením okolních hran. Dole už se pak v lehce pozvednuté hraně nalézá zdířka hlasitého reproduktoru, kterou při držení telefonu není problém ucpat prsty. Celkově je tedy design velmi usedlý a čistě praktický. Jsem si ale jistý, že se bude líbit mnohým mladým uživatelům.

Postranní regulace hlasitosti, čočka fotoaparátu a audio konektor.

Baterie a výdrž: nic extra pod Sluncem

U low-endového telefonu by se dala čekat o něco lepší výdrž díky absenci mnoha užírajících funkcí. Akumulátor Li-lon s kapacitou 1200 mAh ale nepředvádí bůhví jaké výsledky, které jsou na stejné úrovni s top smartphony. Při zapnutém Wi-Fi, aktivním brouzdání na internetu, poslechu hudby a využívání telefonních funkcí není problém vyždímat baterii za jediný den. V případě šetrnějšího používání vám přístroj vydrží nanejvýše dva dny. Když vezmeme v úvahu, že Galaxy Mini nenabízí nádherný a žravý displej, HD filmy ani další náročné funkce, zůstává rozum stát, proč se výrobce neuráčil obdařit jej o něco delší životností. Mohla by to totiž být jedna z jeho nesporných výhod.

Zvuk a kvalita reprodukce: překvapení je na místě

Ale překvapení tak na půl. V kvalitě hovorů vás Galaxy Mini nenechá na holičkách. Signál nikdy nevypadává a obě strany jsou slyšet dostatečně hlasitě. Hvězdou večera je pak repráček na zadní straně přístroje, který je skvělý. Ne, že by byl moc hlasitý, ale vykazuje především velmi čistý zvuk. Poslech hudby i filmů je tedy velmi kvalitní.

Bohužel to samé se nedá říci o libovolných sluchátkách, jež si připojíte přes konektor 3,5 mm Jack. Při jejich zapojení totiž rapidně klesá hladina hlasitosti a i při využití funkce DNSe a integrovaného ekvalizéru to s kvalitou není nijak skvělé. Paradoxně tak nastává situace, kdy je kvalita reprodukce lepší u repráčku, než přes sluchátka.

Displej a uživatelské prostředí: Android + TouchWiz = smrtící kombinace

Displej přístroje bohužel není tím zlatým grálem, kterým se mohou pyšnit špičkoví kolegové série. Velikost 3,14 palců a rozlišení 240 x 320 pixelů totiž patří do průměru a nebýt skvělé odezvy a podpory multi-touch technologie, nejspíše bychom na něj zanevřeli úplně. Nehledě na malé rozlišení, které omezuje množství aplikací i celkový vizuální zážitek, totiž podává displej slušné výkony co se ostrosti, kontrastu a barev týče. Jistě, nelze jej rovnat s velikány současného trhu, ale na poměry nižší střední třídy jsme nic jiného ani čekat nemohli.

Úvodní obrazovka a plochy.

Stejně jako ostatní telefony řady Galaxy využívá i Mini operační systém Android, zde ve verzi 2.2 Froyo. K tomu navíc přidává svoje vlastní rozhraní TouchWiz, což dohromady tvoří velmi intuitivní a pohodlné ovládací prostředí. Právě rychlost a jednoduchost tu hrají prim a myslím, že Samsung vsadil na správnou kartu. Nemůžete však samozřejmě očekávat přehrávání HD filmů ani pohodlné brouzdání internetem se vším, co k tomu patří. Jak domácí obrazovka, tak menu samotné jsou vám plně k dispozici. Můžete si rychle přenastavit vše od ikonek až po rozložení a pokud nepočítáme dolní stavovou lištu, zpřeházet můžete takřka cokoliv.

Menu a aktivní horní lišta.

Již klasicky tu najdete sedm hlavních obrazovek, jejichž počet můžete libovolně omezit. Všechna ostatní nastavení ničím nevybočují z řady moderních Androidů. Horní informační lišta má nyní kromě oznamování procesů v přístroji také dodatečný horní řádek, kde máte rychlý přístup k mnoha funkcím – od Wi-Fi a Bluetooth po hlasitost či GPS. Funkce horní lišty je tak stejná, jako v případě operačního systému Samsungu – Bada.

Vzhledem k slabému procesoru nedoporučujeme zbytečně využívat animace a živé tapety, i když jich tu najdete požehnaně, jelikož pouze zpomalují systém a trhané padání listů si tak jako tak moc neužijete. Ponechte raději přístroj jeho hlavnímu účelu – rychlosti a jednoduchosti. Pokud totiž přehlédneme nedostatky hardwaru, zvládá Galaxy Mini denní práci levou zadní.

Galerie, tapety a budík.

Telefonování a seznam kontaktů: opět na vrcholu

Už jsme si zvykli, že má Android organizační funkce a seznamy na špičkové úrovni, ať už mluvíme o jakékoliv třídě telefonů. Recenzovaný kousek to jen dokazuje a předvádí všemi oblíbený telefonní seznam, který nabízí komplexní možnosti využití a přizpůsobení kontaktů v jednoduchých čtyřech záložkách. Jedním švihnutím prstu se totiž dostanete z kontaktů do historie, oblíbených tváří či aktivit toho kterého člověka. Každý kontakt můžete obohatit o fotografii, několik čísel, kontaktních informací a téměř nekonečného počtu menších detailů, jež si sami přidáváte. Samsung tu opět využil skvělou vychytávku, kdy při švihnutí prstem přes kontakt automaticky začínáte volat, případně psát SMS v závislosti na tom, do jaké strany jste prstem pohnuli. To je aplikováno i v jiných částech systému, kde jsou přítomny kontakty či čísla a osobně to považuji za výborný nápad.

Ciferník, telefonní seznam a probíhající hovor.

Bohužel seznam strádá věčným neduhem Androidů, a to nutností kopírovat kontakty ze SIM do telefonu, pokud si je chcete lépe přiřadit a upravit v oblíbených položkách. Nechápeme, proč už to zkrátka nelze opravit tak, abychom neměli v přístroji dvojčata. Trochu nám chybí také gadget aktivních kontaktů na plochu, naštěstí ale přišel Galaxy Mini s náhradním řešením. Kontakty si můžete libovolně hodit na plochu a při jejich stisku se otevře lišta rychlé akce. Alespoň že tak.

Zprávy a virtuální klávesnice: malý displej je znát

Práce se zprávami je stejně pohodlná, jako telefonní seznam. Opět jsou tu všechny zprávy členěny do konverzačních bublinek dle kontaktů a vy tak máte dokonalý přehled o tom, co, kde a s kým. Také zde funguje šikovná vychytávka se švihem prstů do stran, to ale není to nejdůležitější. Editor zpráv je velmi přizpůsobivý a v případě, že do SMS přidáte přílohy se automaticky přepíná do editoru MMS. Vše tu máte pod prstem, případně pod dodatečným tlačítkem menu a rychlost je tak jen otázkou zvyku.

Složka zpráv, editor a klávesnice.

Virtuální klávesnice už bohužel potěšila mnohem méně. Kvůli velikosti displeje jsou totiž tlačítka relativně malá a i přesto, že mají dobrý stisk, často se mohou dostavit chyby i u tak tenkých prstů, jako mám já. Moc nepomáhá ani otočení displeje naležato, protože zvetšení není příliš markantní. Alespoň potěšila implementace funkce Swype, díky které stačí jezdit prstem po displeji a spojovat jednotlivá písmena do slov. Vzhledem k malým písmenkům je to po notné dávce cviku ve finále pohodlnější řešení.

Internetový prohlížeč, GPS a Email: vše při parádě, ale tak na půl

Je těžké hodnotit přístroj, který se snaží ve všem vám vyhovět, ale nemá k tomu dostatečné prostředky. Ořezání je totiž znát, někdy více, někdy méně. V případě internetového prohlížeče je to znát hodně. Ano, samotná aplikace je velmi pohodlná, nenamáhá vás zbytečnými ikonkami a nabízí čistou práci. Zadejte adresu a jede se. Opět se tu ale silně projevuje malá velikost a slabé rozlišení displeje, kvůli čemuž jsou texty bez zoomu téměř nečitelné a každá stránky tak potřebuje dostatečně přiblížit. Naštěstí tak můžete učinit jednoduše pomocí multi-touch technologie, text se navíc po chvíli přizpůsobí displeji. Zcela dle očekávání kvůli pomalému procesoru pak chybí podpora Flashe, což zážitek z brouzdání trochu kazí. Internet u Galaxy Mini je tak čistě pro účely pohotového hledání informací.

Internetový prohlížeč a správce úloh.

Email naštěstí tímto problémem nestrádá a rozumí si jak s integrovaným Gmailem, tak s jinými účty. Veškeré nastavení je velmi jednoduché, v případě Gmailu dokonce automatické. Samozřejmostí je podpora několika schránek najednou, archivace zpráv či odesílání hromadných emailů. Máte plný přístup k online složkám a všem klasickým službám emailových klientů. Galaxy Mini navíc nabízí kombinovanou složku emailů, tudíž máte všechny vaše schránky hezky na jednom místě. Žádná novinka se tu nekoná, panuje ale plná spokojenost.

Emailový klient.

S překvapvením jsem v přístroji kromě všudypřítomných Google Maps narazil i na plnohodnotnou hlasovou navigaci, kterou můžete využívat zcela zdarma. Tak nějak jsem ale očekával háček a ten se dostavil v podobě nutnosti být připojen k internetu a stahování slušného počtu dat pro přesné navigování. Po chvíli s interním navigátorem jsem se tak vrátil ke Google Maps, kteří jsou den ode dne lepší. Nová verze je rychlá, intuitivní a pokud zrovna nepotřebujete hlasový doprovod do auta, dostane vás, i když trochu nepohodlně, z bodu A do bodu B. Potěší podpora StreetView, tedy 3D náhledu ulic, takže se neztratíte nikde. Musíte však počítat s tím, že to u Google Maps bez připojení na internet nepůjde, což je nejen v zahraničí velká nevýhoda.

Google Maps a Navigace.

Fotoaparát a video: průměr, ale občas potěší

Galaxy Mini jde na trh s fotoaparátem a rozlišením 3,15 Mpx, což znamená fotografie s maximálním rozlišením 2048 x 1536 pixelů. Přístroj bohužel postrádá jak blesk, tak spouť fotoaparátu a dokonce automatické ostření. Nehledě na to se v menu najde nejedno nastavení scény, kontrastu či specifických módů focení. Nechybí detekce úsměvu či panoramatický snímek. A světe div se, fotografie nejsou tak špatné, jak by si člověk ze začátku pomyslel. Úroveň šumu je nízká a ve vyfocených scenériích nechybí detaily, ačkoliv práce algorytmů pro zmírnění šumu je viditelná na první pohled. Výsledné fotky mají většinou slušné podání barev a kontrastu, musíte ale počítat s tím, že to chce dobré světelné podmínky. V tmavých, byť i mírně tmavých prostorách už se fotoaparát nechytá. Na momentky venku ideální přístroj, nic víc ale nečekejte.

Zkušební fotografie

Interiér - dobré osvětlení.

O nahrávání videa není téměř nutné mluvit. QVGA kvalita s 15 snímky za vteřinu mluví za sebe a pokud se podíváte na naše zkušební video níže, pochopíte, že lze kameru využívat opravdu jen v krajních případech.

zkušební video (3,00 MB, mp4)

Multimédia a zábava: tudy cesta nevede

Jak říct a neurazit? Mimo skvělý organizér a integrované aplikace jako kalkulačka, FM rádia s funkcí RDS či diktafonu tu není moc věcí na hraní. Všechny aplikace jsou limitovány malým rozlišením a slabým procesorem a na 3D hry či HD filmy můžete rovnou zapomenout. Nemohu opomenout skvělého správce úloh, poznámkový blok či několik milých aplikací včetně mého oblíbence – čtečky kódů. Nabídka v online obchodě Market čítá desetitisíce programů, opravdovou využitelnost ale najdou v Galaxy mini jen některé. Poděkovat tak musíme alespoň za integrovaný YouTube klient a balíček Office pro prohlížení dokumentů a PDF souborů.

Hudební přehrávač a FM rádio.

Kvalitou oplývá alespoň hudební přehrávač. Ten totiž v kombinaci s dobrým repráčkem představuje asi největší multimediální využití (se sluchátky o něco menší, ale přecejen). Najdete tu přehledné seznamy a skladby řazené dle alb, interpretů či oblíbených písní. Uživatelské rozhraní je jednoduché a účelné a dálkové ovládání naleznete i v informační liště nahoře. Přidejte k tomu ekvalizér a slot pro paměťové karty o kapacitě až 32 GB a máte slušný kapesný mp3 přehrávač. Jediné, co nám tu chybí je fešný pohled na alba v režimu naležato.

YouTube klient a Market.

Galaxy Mini na to jde jednoduše i v oblasti videopřehrávače. Nenajdete tu žádné kodeky DivX/XviD a maximální možné rozlišení, které je možno přehrát je WVGA. Videa v rozlišení 720p přístroj ani nepřehraje. Recenzovaný kousek zkrátka není pro multimediální nadšence a to si je třeba říci hned ze začátku.

Hodnocení a závěr: Android pro nenáročné

Samsung Galaxy Mini si své fanoušky rozhodně najde. Nejlépe si jej lze představit jako „váš první smartphone“. Nechcete utrácet a polovinu funkcí špiřkových přístrojů stejně nevyužijete. Přitom chcete Android a většinu jeho vymožeností? Pak vám Galaxy Mini poskytne poskytne perfektní službu.

Průměrný displej a nedostatečný výkon rozhodně nedělají dobrotu, to ale poznají ti, kteří měli co do činění s přístroji těch nejvyšších tříd. Galaxy Mini je při běžném používání rychlý, svižný a jednoduchý a začínajícím smartfoňákům poslouží více než spolehlivě. Rozhodně ale doporučujeme srovnat jej s modely Sony Ericsson Xperia X10 Mini, případně LG Optimus Me či HTC Wildfire.

Alternativy

Sony Ericsson Xperia X10 mini

První jmenovaný je parametrově téměř identický. Pokud ale přehlédnete starší verzi systému Android, méne RAM paměti a absenci multi-touch, čeká vás svižnější prostředí, lepší displej a hlavně kvalitnější fotoaparát.

Více se o telefonu dozvíte v našem článku.

LG Optimus Me

Optimus Me se liší jen lepším rozlišením displeje a opět lepším fotoaparátem, jinak je ale recenzovanému kousku velmi podobný.

Více se o telefonu dozvíte v našem článku.

HTC Wildfire

Nakonec o něco starší Wildfire nabízí HTC Sense, 5 Mpx fotoaparát a kvalitnější služby. A ano, Froyo příjde i k němu. Výběr je tedy jen na vás.

Více se o telefonu dozvíte v našem článku.

samsung-galaxy-mini
Klady
  • kompaktní rozměry
  • přijatelná cena
  • skvělý Android
  • slušná nabídka služeb a funkcí
  • rychlost systému
Zápory
  • malé rozlišení displeje
  • průměrný fotoaparát
  • slabší baterie
  • omezení hardwaru
Diskuze ke článku
BarunQa Branišová
BarunQa Branišová
Doby den...chtěla bych se zeptat. Pripojila jsem telefon pres USB k pocitaci a pak odpojila a najednou koukám ze mi zmizela spousta pisnicek.. nevíte cim to je? Mam Samsung galaxy s4.
Michal
Opravdu je zvuková kvalita po připojení sluchátek tak špatná? Pokud by se tato vlastnost srovnávala s Nokií C5-03, tak jak velký je to rozdíl? Děkuji.
Bar
Prosím o pomoct, lze nastavit nějakou písničku z mé micro sd paměťové karty na příchozí hovory? Nebo musím využít pouze jejich nehezkou hudební výplň. Děkuji
petr
když chci použít navigaci,píše mi to že je potřeba funkční datové připojení jak a kde si ho mám zařídit předem děkuji e mail petr.najvarek@atlas.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze