Huawei P Smart 2021
recenze

Huawei P Smart 2021

Zpátky do minulosti
3

Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jakou výbavou se pyšnily chytré mobilní telefony před zhruba 3 lety. Ztělesněním této cesty proti proudu času je zdánlivá novinka Huawei P Smart 2021. Má sice velký displej s průstřelem či v součtu pětici fotoaparátů, ale na druhou stranu spoléhá na postarší procesor, nezvládá 4K video a nerozumí si ani s NFC. Příznivá není ani cena.

Huawei se již více než rok nenachází ve zrovna lichotivé pozici. Každý nový model totiž míří na západní trhy s pomyslnou koulí u nohy, kterou máme na mysli absenci Google služeb, Google aplikací i nemožnost telefonem bezkontaktně platit. Mnozí by si mohli říci, že se výrobce bude o to více snažit ve všech ostatních oblastech tak, aby zmíněný neduh minimalizoval. Huawei se ale bohužel touto cestou nevydal. Zdárným důkazem budiž nový model P Smart 2021, který působí v nižší střední třídě jako zjevení. Jenže nikoliv zjevení vyvolávající úžas, ale zjevení z let minulých.

Technické parametry Huawei P Smart 2021

Kompletní specifikace
Konstrukce165,7 × 76,9 × 9,3 mm, 206 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkceHSPA: 42 / 5,76 Mb/s, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2020, 5 490 Kč

Obsah balení

V klasické bílé krabičce najdete jen to nejnutnější. Jde tedy o samotný telefon, nabíječku a USB kabel, který má na jednom konci USB-C a na druhém konci USB-A. Nic dalšího již výrobce nepřibalil.

Huawei P Smart 2021

Konstrukční zpracování: mírně baculatá klasika

Popisovat konstrukci cenově dostupnější telefonů Huawei a Honor již nelze začít jinak než vyřešením záhady, co výrobce zase zrecykloval. Ani tentokrát před sebou nemáme zcela originální produkt. Krabička sice hlásá, že jde o P Smart 2021, ale jakmile telefon připojíte k počítači, budete svědky toho, že se procházíte pamětí modelu Y7a. Ale koho by to u čínského výrobce překvapilo, že?

Do ruky padne novinka velice příjemně.

Samotný design je poplatný dnešní době a zajímavě se může jevit snad jen zadní strana. Zejména námi testovaná zelená varianta působí vcelku originálně. Výrobce také po nějaké době mírně přepracoval modul s fotoaparáty, který se očividně inspiroval u dražších stájových modelů. P Smartu 2021 to tak jednoznačně prospívá, neboť jej lze alespoň spolehlivě rozpoznat od dalších mobilů z řad P a Y, které se ve střední třídě nacházejí.

Do ruky padne novinka velice příjemně, navzdory vyšší 206gramové hmotnosti. Ihned také pocítíte, že je telefon poněkud baculatější s tloušťkou mírně přesahující 9 milimetrů. Právě tloušťka a zaoblené boky však mají hlavní podíl na tom, že se telefon pěkně usadí v dlani a ani nijak neklouže. Jelikož je celá zadní strana lesklá, je magnetem na otisky prstů.

Huawei P Smart 2021

Ovládací prvky najdete na pravém boku a jsou dobře přístupné pro palec pravé ruky. Pochvalujeme si především velmi dobrou funkčnost čtečky otisků prstů, která je kombinována s odemykacím tlačítkem. Levý bok je pak místem pro dlouhý šuplíček, do kterého můžete současně umístit paměťovku a dvě nano SIM karty. Zbývá v podstatě už jen spodní hrana, kde je USB-C a 3,5mm jack. Zpracování působí poměrně solidně, i přes zřejmé nasazení plastové konstrukce.

Líbilo se nám
  • originální vzhled zadní strany
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • telefon je těžší a tlustší
  • ulpívající otisky prstů

Displej: pouze obyčejný základ

Drtivou většinu čelní strany zabírá 6,67" IPS panel s Full HD+ rozlišením a průstřelem uprostřed horní části. Jde o vcelku klasický snímač, který má jemné zobrazení a je dobře čitelný i venku. Podání barev je příjemné, stejně tak čitelnost z ostrých úhlů. Donedávna by nebylo takřka co kritizovat, zejména u telefonu za 5,5 tisíc korun. Jenže to by do všeho nesmělo hodit vidle Realme s modelem 7, který dokáže i v těchto cenových hladinách nabídnout 90Hz displej. Huawei si nadále vystačí se standardními 60 Hz. Mnohem horší ale je, že vás P Smart 2021 nijak neinformuje o zmeškaných událostech. Ambientní režim chybí, stejně tak informační dioda.

Huawei P Smart 2021
Líbilo se nám
  • velká úhlopříčka
  • jemný displej
  • dobrá čitelnost
Nelíbilo se nám
  • nijak neinformuje o zmeškaných událostech
  • pouze 60 Hz

Zvuk: nenadchne

Hlavní reproduktor je na spodní hraně a svou kvalitou asi nikoho nepotěší. Zvuk je plechový, nevýrazný, ale naštěstí alespoň hlasitý. V praxi to znamená, že se hodí pro vyzvánění, ale nikoliv pro poslech hudby. K tomuto účelu doporučujeme sáhnout po nějakých sluchátkách, neboť 3,5mm jack nechybí.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • nepříliš kvalitní hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: nestojí za řeč

Pokud Huawei něco „skutečně umí“, je to zazdít telefon v oblasti výkonu, která je zejména v nižší střední třídě nesmírně důležitá. V novince pro následující rok je nasazen zhruba tři roky starý procesor Kirin 710A, který není ani výkonný, ani nijak zvlášť úsporný. Jinými slovy skutečně smrtící kombinace, která nahrává do karet konkurenci. Situaci nijak zvlášť nezachraňuje ani 4GB operační paměť, byť tato velikost je průměrná. Pro vaše data je připraveno 128GB úložiště, ze kterého je k dispozici zhruba 109 GB pro vaše data. Telefon je schopný také pojmout až 512GB paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
  • 128GB paměť
Nelíbilo se nám
  • zastaralý a nevýkonný procesor

Výdrž baterie: slušná porce

Po pochmurné části s hardwarem si spravíme chuť u baterie, která má kapacitu 5 000 mAh a současně dává odpověď na otázku, proč je telefon přeci jen o něco tlustší než konkurence. Dostatečně velká baterie zajišťuje spolehlivě dvoudenní výdrž, což lze hodnotit jako nadprůměr. Celkem solidní je také nabíjení. P Smart 2021 podporuje 22,5W nabíjení a přesně takovou nabíječku najdete v prodejním balení. S její pomocí dobijete celý telefon za zhruba 1 hodinu a 20 minut. Nejde o žádný rekord, ale na druhou stranu je to stále slušný čas s ohledem na kapacitu baterie. Chybějící bezdrátové nabíjení v dané cenové kategorii nepřekvapí.

Huawei P Smart 2021
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení

Konektivita: nepovedený žert

Základní konektivitu telefon zvládá. Připojí se k sítím LTE, má USB-C (naštěstí) a také Bluetooth 5.0. Samozřejmostí je Wi-Fi, jenže pouze se standardy b/g/n a zapomenout musíte na podporu pásma 5 GHz, což je v nižší střední třídě již poměrně zásadní nedostatek. Připomeňme, že telefon podporuje vložení dvou nano SIM karet. Největším přešlapem je však absence NFC. Ano, s telefony Huawei sice nelze v tuto chvíli bezkontaktně platit, ale s P Smartem 2021 to v budoucnu ani nijak nepůjde. Nehledě na to, že spousta dnešního příslušenství je snadněji párovatelná právě přes NFC. Když si řekneme, že NFC telefonům s cenou kolem 5 tisíc korun takřka nikdy nechybí, staví to P Smart 2021 do velmi nelichotivé pozice.

Líbilo se nám
  • podpora dvou SIM karet
Nelíbilo se nám
  • chybí podpora Wi-Fi 5 GHz
  • nepodporuje NFC

Fotoaparát: jedenkrát slušně, třikrát zbytečně

Na zadní straně se nachází vertikálně orientovaný modul se čtyřmi fotoaparát. Jak to ale často bývá, kvantita neznamená kvalitu. Hlavní snímač je 48megapixelový, dále zde nechybí 8megapixelový ultraširokúhlý objektiv, 2megapixelový makro snímač a 2megapixelový portrétní fotoaparát.

Huawei P Smart 2021

Výsledné fotografie ze 48megapixelového fotoaparátu vznikají v automatickém režimu skládáním čtyř snímků do jednoho, což v praxi znamená, že budete svědky 12megapixelových fotografií. Ty jsou zejména za dobrého světla velmi slušné, potěší ostrost i barevná věrnost. Snímky jednoduše vypadají skutečně dobře. Při pevné ruce lze s telefonem fotit i za šera. Hlavním fotoaparátem však radost z focení končí. Zbylé tři snímače jsou poměrně k ničemu, dokonce i 8megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát, jehož výsledky trápí slabá ostrost a rozmazání takřka všech detailů. Za řeč nestojí ani dva 2megapixelové fotoaparáty, které mají příliš nízké rozlišení, například i pro makro snímky.

Ukázkové fotografie

Slabý výkon se bohužel podepsal také na fotoaparátech, respektive na záznamu videa, kdy je maximem Full HD rozlišení a 60 snímků za vteřinu. Pro běžné záznamy to samozřejmě bohatě stačí, ale pokud by někdo chtěl 4K rozlišení, což je obvyklé maximum u konkurence, bude mít smůlu. Kvalita videa je poměrně slušná, ačkoliv telefon občas zbytečně přeostřuje, čímž kazí záběr.

Huawei P Smart 2021 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Nakonec čelní fotoaparát s 8 megapixely, který dokáže pořídit za světla slušné selfies pro potřeby sdílení skrze sociální sítě a jiné komunikační kanály.

Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • nekvalitní ultraširokoúhlý fotoaparát
  • nepodporuje 4K video
  • makro snímač má nízké rozlišení

Software: Google byste hledali marně

V Huawei P Smart 2021, případně Huawei Y7a, jak se dočtete v nastavení, je Android 10 a nadstavba EMUI 10.1. Jak již tušíte, telefon není vybaven Google službami, což ale na první pohled není patrné, zejména pokud vlastníte nějaký starší telefon Huawei. Nadstavba EMUI se totiž již nějaký ten pátek výrazněji nemění. Zapomenout ale musíte na všechny aplikace od Googlu, možnost využívat obchod Google Play a také bezkontaktní platby. Náhradou je obchod AppStore, který sice na první pohled překypuje aplikacemi, ale některé vás navedou jen na nepříliš intuitivní stažení skrze aplikaci APK Pure. Toto řešení je sice funkční, ale pro méně zkušené uživatele naprosto nevhodné.

Chod prostředí je poměrně slušný, na nic se výrazněji nečeká a alespoň zpočátku se optimalizace jeví jako dobře zvládnutá. Dodejme, že jsou v telefonu srpnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • plynulý chod prostředí
Nelíbilo se nám
  • postrádá Google služby
  • nedostatek aplikací

Zhodnocení

Huawei P Smart 2021 působí skutečně jako zjevení v nižší střední třídě. Jako kdyby výrobce zapomněl před lety již hotový telefon uvést na trh a nyní to hodlá dohnat. Jenže se zdánlivě starým kouskem se obtížně soupeří s agresivní konkurencí. Nový P Smart 2021 poměrně dobře vypadá, má slušný displej a výdrž. Ve zbylých aspektech výbavy je však v lepším případě průměrný, mnohdy ale spíše zaostává. Největším průšvihem je absence NFC a také nasazení zastaralého standardu Wi-Fi. Nepříjemností je také nevýkonný procesor. Nijak vás nepotěší ani výkony fotoaparátů. V kombinaci s chybějícími Google službami je výchozí situace pro Huawei P Smart 2021 žalostná. Jak si níže ukážeme, konkurence novinku od Huawei roztrhá na kousky.

Patrně největší konkurenci představuje Realme 7, které nabízí také velkou baterii, ale ještě rychlejší nabíjení. Navrch přihazuje 90Hz displej, mnohem výkonnější procesor, NFC a Google služby. Ano, má poloviční interní paměť, ale zase je levnější.

Realme 7 64+4 GB

Rozměry162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:02 hodin

Jen nepatrně dražší je Motorola Moto G9 Plus, která má rychlejší nabíjení či výkonnější procesor i lepší fotoaparáty.

Motorola Moto G9 Plus

Rozměry170 × 78,1 × 9,7 mm, 223 g
DisplejTFT IPS, 6,81" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Nakonec zmíníme Poco X3 NFC, které je dražší o pár set korun, ale chlubí se výkonnějším procesorem, 120Hz displejem, rychlejším nabíjením či stereo reproduktory.

Xiaomi Poco X3 NFC 64+6 GB

Rozměry165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 160 mAh, doba nabíjení: 1:08 hodin
huawei-p-smart-2021
Klady
  • příjemně se drží v ruce
  • velký displej s jemným rozlišením
  • velmi dobrá výdrž
  • slušný hlavní fotoaparát
  • 128GB interní paměť
  • slot pro dvě SIM karty
Zápory
  • slabý procesor
  • nepodporuje NFC
  • postrádá Google služby
  • nekvalitní ultraširokoúhlý fotoaparát
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 27. 10. 2020 08:17
Pan Pavlicek asi prisel do redakce bez rousky a test tohoto telefonu dostal za trest :D Nezavidim.
Hanz S
Hanz S
Tenhle telefon by ihned po sjetí z výrobní linky měli šrotovat a recyklovat, ušetřilo by se za distribuci, protože tohle nikdo při smyslech nekoupí

Mimochodem pěkná recenze
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
O třetinu menší display a mohl udělat radost uživatelům kompaktů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze