Realme 7
recenze

Realme 7

Nejlepší telefon do 5 tisíc korun
1

V kategorii do 5 tisíc korun jsou běžné různé ústupky. Nové Realme 7 však láká na výkonný procesor, velký displej s 90Hz obnovovací frekvencí, velkou baterii, rychlé nabíjení či v součtu pět fotoaparátů. Jeho cena přitom skutečně startuje pod hranicí 5 tisíc korun. Máme zaděláno na bestseller?

Realme. Znáte tuto mladou značku? Pokud ne, jistě se to velmi brzy změní. Telefony s tímto logem se rychle zabydlují na českém trhu a jejich hlavním trumfem je velmi agresivní cena. Zdárným důkazem je novinka Realme 7, která velmi pravděpodobně způsobí poprask v segmentu nižší střední třídy. Zastíní také svého nedávného předchůdce v podobě Realme 6, který z trhu buď zmizí, nebo bude muset zlevnit. Málokdy se v nižší střední třídě objevuje mobil, který na první pohled nemá výraznější nedostatky a naopak dokáže lákat na funkce, které byly doposud tomuto segmentu zapovězeny.

Technické parametry Realme 7 128+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G95T, CPU: 2×2,05 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:02 hodin
Dostupnostříjen 2020,

realme 7 – videorecenze

Obsah balení

V zářivě žlutém prodejním balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Realme 7

Konstrukční zpracování: snaha o originalitu

Novinka vás upoutá zadní stranou se dvěma úrovněmi lesklých ploch a logem. Výsledek je poměrně originální a novinku snadno rozpoznáte. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že je telefon v ruce velmi kluzký, navzdory tomu, že jde pouze o plast. Jistota při držení v ruce jednoduše chybí, nepřispívají k tomu ani zaoblené boky.

Design působí poměrně originálně a novinku snadno rozpoznáte.

Nelíbí se nám řešení okrajů čelní strany, které jsou v kombinaci s nasazenou ochrannou fólií už z výroby velmi ostré. Nejvíce tuto nepříjemnost pocítíte ve chvíli, kdy budete využívat ovládání prostředí prostřednictvím gest, kdy je nutné často provádět tah prstem od okrajů směrem do středu displeje.

Chuť si lze spravit tlačítkem na pravém boku, které je velké a ploché. To indikuje přítomnost čtečky otisků prstů. Stisk je neskutečně jistý, čtečka reaguje již na prosté přiložení prstu, a to velmi spolehlivě. Další ovládací prvek najdeme na levém boku, jde o dvojtlačítko regulující hlasitost, nad kterým je dlouhý šuplíček. Do něj můžete umístit dvě nano SIM karty a paměťovku současně. USB-C a 3,5mm jack mají své místo na spodní hraně.

Ačkoliv je telefon levnější a plastový, působí vcelku bytelně, což je samozřejmě jedině dobře. Pokud chcete pro ochranu mobilu udělat ještě více, můžete využít služeb silikonového ochranného pouzdra, které najdete přímo v balení.

Líbilo se nám
  • originální vzhled zadní strany
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • telefon je kluzký
  • ostré hrany čelní strany

Displej: užijte si 90 Hz

Na čelní straně hraje hlavní roli 6,5palcový IPS displej s Full HD rozlišením. Velkou výhodou je ovšem nasazení 90Hz obnovovací frekvence. Procházení prostředím telefonu je díky tomu velmi ladné, skoro jako na těch vůbec nejdražších telefonech. Samozřejmě drobné odchylky nalézt jde, v některých aplikacích zřejmě vyšší obnovovací frekvence nefunguje tak, jak by měla. Například procházení seznamů videí v aplikaci YouTube působí spíše trhaným dojmem. Na každý pád si v nastavení můžete zvolit, zda budete mít permanentně zapnutých 90 Hz, 60 Hz, nebo vše necháte na telefonu.

Realme 7

Samotný displej je velmi dobře čitelný a rozsah jasu vyhovuje v noci i za slunných dní. Vhod přijde ochranná fólie, ačkoliv její hrany, jak jsme si řekli, jsou poměrně ostré. O klasickou ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3. Zobrazovač vás bohužel nedokáže informovat o zmeškaných událostech. Chybějící režim Always-on nepřekvapí, absence ambientního režimu však již ano. Nedostalo se ani na informační diodu.

Realme 7
Líbilo se nám
  • skvěle čitelný displej
  • jemné rozlišení
  • 90Hz obnovovací technologie
Nelíbilo se nám
  • telefon nijak neinformuje o zmeškaných událostech

Zvuk: pouze velmi průměrný

Zvukově nás smartphone příliš nepřesvědčil. Jediný hlavní reproduktor na spodní hraně proto doporučujeme využívat jen v nezbytných chvílích a samozřejmě pro účely vyzvánění. Poslech hudby je mnohem lepší skrze 3,5mm jack a vlastní sluchátka.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • méně kvalitní hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: herní procesor na značky

Silnou stránkou telefonu je výkon díky procesoru Helio G95T od MediaTeku, který se v našem případě pojí s 8GB RAM a 128GB interní pamětí. V AnTuTu telefon dosáhl na téměř 300 tisíc bodů. Pokud sáhnete po základní verzi, bude vám muset stačit poloviční RAM i úložiště. Na každý pád je to stále dostatek na to, abyste si s telefonem zahráli i náročnější hry. Jak již víme, v případě nedostatku paměti můžete využít slot pro paměťovou kartu. Maximální velikost paměťovky výrobce neudává. Pokud budeme vycházet z podpory standardu SDXC, měl by telefon teoreticky zvládnout až 2 TB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • velká operační paměť
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: jednoznačný trumf

Po namlsání se výkonem telefonu pokračujeme na vlně euforie u baterie. Kapacita 5 000 mAh zajišťuje reálnou výdrž takřka celé dva dny. Samozřejmě záleží na stylu využívání a například hraní her dokáže baterii vyždímat za několik hodin. Běžně jsem však dobíjel až v průběhu druhého dne. Naštěstí se i do levnějších telefonů dostává velmi rychlé nabíjení, zde 30W. Kompletní nabití zabere pouze jednu hodinu, na 50 % to telefonu stihne za pouhých 25 minut. Tento skvělý čas vám budou závidět i majitelé nových iPhonů 12.

Realme 7
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 4 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 31 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 37 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 43 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 50 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 63 minut
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení

Konektivita: NFC nechybí

Realme 7 je po stránce konektivity velmi dobře vybavené. Disponuje Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 nebo LTE. Za vyzdvihnutí stojí NFC, kolem kterého panují nejasnosti. Jednou pro vždy tedy říkáme, že Realme 7 je NFC vybaveno a zvládá i bezkontaktní platby Google Pay. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Připomeňme, že telefon podporuje vložení dvou nano SIM karet.

Líbilo se nám
  • NFC
  • podpora dvou SIM karet

Fotoaparát: čtveřice spíše na momentky

Jak velí dnešní trendy, telefon je vybaven velkým množstvím fotoaparátů. Ten hlavní disponuje 48 megapixely a výsledné snímky běžně fotí do 12 megapixelů. Kvalita zůstává poněkud za očekáváním, snímky trpí digitálním šumem i s dostatkem denního světla. Zde je prvně cítit, že máme co dočinění s telefonem, jehož cena začíná pod hranicí 5 tisíc korun. Pokud nejste vyloženě nároční, bude vám fotoaparát na momentky stačit. Totéž lze říci o druhém snímači, který pořizuje 8megapixelové ultraširokoúhlé snímky.

Realme 7

Výčet zadních fotoaparátů zakončuje 2megapixelový makro snímač, který by mohl být fajn, ale zabíjí jej nízké rozlišení, a nakonec černobílý snímač pro práci s přeostřováním.

Ukázkové fotografie

Videa můžete nahrávat ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu a příjemně překvapí slušná plynulost. Při nastavení Full HD rozlišení je dokonce možné využít 60 FPS.

Realme 7 (testovací video) – 4K, 30 FPS

Realme 7 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

V nikterak velkém průstřelu je 16megapixelový fotoaparát pro selfies. Kvalita není vyloženě oslnivá, nicméně pro potřeby sociálních sítí plně dostačuje.

Realme 7
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • čtyři různé fotoaparáty
  • slušné snímky během dne
Nelíbilo se nám
  • kvalita fotografií je lehce za očekáváním

Software: chce to zvyk

Realme 7 je vybaveno Androidem 10 a vlastní nadstavbou, která je vcelku výrazná. Mění vzhled ikonek, podobu nastavení a zpočátku vám může chvilku trvat, než se zorientujete. Pokud bych měl vzhled nadstavby přirovnat k něčemu, co již známe, bude to MIUI od Xiaomi. Na většinu prostředí si však lze zvyknout, zejména když je nadstavba od Realme skvěle optimalizována. Na druhou stranu jsou tu tradiční nedokonalosti. Například při fotografování v horizontálním režimu se nastavení otevírá vertikálně, a vy tak musíte neustále přetáčet telefon. Dodejme, že v tuto chvíli jsou v telefonu srpnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení

Závěrem recenze nebudeme dlouze chodit kolem horké kaše. Cena necelých 5 tisíc korun za Realme 7 je pro konkurenci smrticí ranou, na kterou nezná odpověď. Telefon s takto výkonným procesorem a 90Hz displejem jednoduše jinde levněji a ani za stejnou cenu nenajdete. Realme 7 vás dále uchvátí dlouhou výdrží, rychlým nabíjením či skvěle optimalizovaným prostředím. Překousnout musíte jen velmi průměrnou sestavu fotoaparátů.

V našem testu figuruje Realme s většími paměťmi (128+8 GB), které stojí 6,5 tisíc korun. Nadále jde o zajímavou nabídku, byť ne tak úchvatnou. Do cesty se totiž novince staví například Poco X3 NFC, které stojí stejně, má 120Hz displej a nepatrně lépe fotí. Na druhou stranu nabízí menší RAM.

Xiaomi Poco X3 NFC 128+6 GB

Rozměry165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 160 mAh, doba nabíjení: 1:08 hodin

Alternativou může být ještě nová Motorola Moto G9 Plus, která si vás může získat dobrou výdrží, rychlým nabíjením nebo takřka čistým Androidem. Kaňkou na kráse je menší RAM a o něco nižší výkon.

Motorola Moto G9 Plus

Rozměry170 × 78,1 × 9,7 mm, 223 g
DisplejTFT IPS, 6,81" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
realme-7Doporučujeme
Klady
  • originální design zadní strany
  • kvalitní 90Hz displej
  • výkonný procesor
  • velmi dobrá výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení
  • podporuje NFC
  • příznivá cena
Zápory
  • telefon je kluzký
  • ostré okraje čelní strany
  • jen průměrné fotoaparáty