Huawei FreeBuds 3
recenze

Huawei FreeBuds 3

Peckovní pecky
1

O čistě bezdrátová sluchátka, tedy ta bez jakýchkoli kabelů a mostů, se výrobci začali zajímat po představení první generace Apple AirPods. Zatímco většina sází na špunty, najdou se i ti, kteří po vzoru první a druhé generace AirPods využijí pecky. Nejinak je tomu i u FreeBuds 3 od Huawei, která se sluchátkám od Applu velmi podobají.

Před více než třemi lety představil Apple první generaci čistě bezdrátových sluchátek AirPods. Ta překvapila především tím, že obě sluchátka byla samostatná, tedy bez spojovacího kabelu či různých „můstků“. S příchodem AirPods se obecně více začalo mluvit o výhodách takového řešení a ostatní se brzy inspirovali.

Ne všichni ale sázeli na „peckové“ řešení, spíše naopak. Konkurence nabízela, a vlastně i nabízí, především „špunty“, které všeobecně lépe těsní. K tomuto trendu se navíc v říjnu letošního roku přidal i sám Apple, který představil vylepšenou variantu AirPods Pro s aktivním potlačením okolního hluku. To však neznamená, že alternativa k AirPods první a druhé generace neexistuje, respektive že by byly „pecky“ zapomenuty. Nabízí se například FreeBuds od Huawei, aktuálně ve své třetí generaci.

Konstrukční zpracování: větší AirPods

Ano, podobnost s AirPods nová generace Huawei nezapře. Sluchátka vypadají na první pohled téměř identicky, jedná se tedy o pecky, ze kterých trčí poměrně výrazná nožička. FreeBuds jsou také stejně lesklé a bílé, samotná nožka je navíc ještě delší a celkově působí sluchátka výrazněji než samotná předloha v podobě AirPods, což nemusí vyhovovat každému.

Může za to především konstrukce, zatímco AirPods napojují sluchátko na nožku více pozvolna, FreeBuds působí, jako kdyby nožka byla ke sluchátku připevněna jen tenkým spojem, je tedy více odsazená od ucha. Do uší padnou FreeBuds 3 podobně jako AirPods, osobně mi však tvar od Applu sedí nepatrně lépe. U peckových sluchátek však více než kdy jindy platí, že před nákupem je dobré si je vyzkoušet, někomu zkrátka nesednou vůbec.

Pokud se vám líbí AirPods, budou se vám líbit i FreeBuds.

Upřímně, hodnotit design FreeBuds není snadné. Pokud se vám líbí AirPods, budou se vám líbit i FreeBuds, pokud AirPods považujete ne, nadšeni nebudete ani v případě FreeBuds. Hodnocení designu je sice subjektivní, ovšem to že jsou precizně zpracovaná, to je zkrátka fakt. Vše perfektně lícuje, sluchátka jsou navíc, i přes svoji nízkou hmotnost 4,5 gramu velice bytelná. Můžete je mačkat, jak chcete, ale žádné vrzání zkrátka neuslyšíte. To je samozřejmě vykoupeno tím, že v domácích podmínkách je nijak nerozeberete a dost pravděpodobně s ničím podobným nepočítá ani servisní středisko Huawei. Situace je tedy opět podobná jako v případě Applu.

Na sluchátkách je několik důležitých prvků. Vnější část je osazená dvěma tmavými průhledy, konkrétně senzory. Slouží pro rozpoznání vyjmutí z ucha, kdy se automaticky přeruší přehrávání hudby. Zde se však hodí upozornit, že detekce funguje pouze v případě, že vlastníte smartphone Huawei, jinde hudbu musíte ukončit manuálně. Na těle je i mikrofon a také malý pin, který přesně zapadne do konektoru v dobíjecím pouzdře. Ten slouží pro nabíjení, tedy podobně jako právě u AirPods.

Huawei FreeBuds 3

Obě sluchátka rovněž rozpoznají, pokud na jejich vnější plochu nožky dvakrát poklepete. V nastavení doprovodné aplikace si můžete vybrat, co dvojitý poklep na konkrétní sluchátko vyvolá za akci, o tom si však povíme více až později. Doplníme, že sluchátka jsou odolná dle certifikace IPX4, potu tedy odolají bez problémů.

Huawei celkově chválíme za poctivé provedení a nízkou hmotnost, méně už za design. Zde jde však o záležitost více než subjektivní. Oceňujeme také, že jsou sluchátka k dispozici ve dvou barevných variantách: bílé a černé. AirPods jsou pouze bílé a pokud máte zájem o jinou barvu, můžete si je maximálně nechat obarvit specializovanými společnostmi, ovšem za další nemalé finance.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • jedna z mála peckových čistě bezdrátových sluchátek
  • senzory a dotyková plocha
  • dvě barevné varianty
Nelíbilo se nám
  • design nemusí sednout každému

Párování a doprovodná aplikace: hlásím problém

Abyste využili potenciál FreeBuds 3, je třeba stáhnout aplikaci Huawei AI Life, která slouží pro ovládání a rovněž detailní nastavení různých produktů Huawei, tedy nejen sluchátek. A zde nastává první problém. Aplikace je prozatím k dispozici pouze pro Android, pro iOS zkrátka neexistuje. Znamená to tedy, že nemůžete FreeBuds 3 používat s iPhonem? Samozřejmě že můžete, stále jde o bezdrátová sluchátka, zkrátka jen nevyužijete plně jejich potenciál.

Stáhnout HUAWEI AI Life

Google Play (zdarma)

Zpět ale k aplikaci. Po jejím spuštění stačí, když otevřete pouzdro sluchátek a stisknete nenápadné tlačítko na boku pouzdra. Následně se spustí synchronizace a proces párování, v našem případě došlo po úspěšném přidání také k aktualizaci firmwaru. Dodáme, že pokud máte telefon od Huawei, párování je ještě snazší, stačí otevřít pouzdro a na telefonu vyskočí notifikace, jež stačí potvrdit.

Huawei Freebuds 3
Párování může být i takto jednoduché....

Celý úvodní proces nezabral více než 5 minut, nebýt aktualizace, spárováno bylo za pár vteřin. Samotná aplikace je velmi přehledná, na úvodní stránce vidíte stav nabití levého i pravého sluchátka i samotného pouzdra, stejně tak se můžete dostat k nastavení poklepu. K dispozici jsou pouze dvojité poklepy, jedním poklepem tedy žádnou funkci neaktivujete. Můžete nastavit například aktivaci hlasového asistenta, přeskakování mezi skladbami a aktivaci ANC, ovšem poklepy nemůžete nijak upravit hlasitost, tu musíte regulovat skrze telefon, případně asistenta. V aplikaci vyřešíte i aktualizace, v takovém případě je vždy nutné otevřít pouzdro a nechat jej tak po celou dobu updatu.

Líbilo se nám
  • přehlednost
  • správa ANC
  • nastavení poklepů
  • snadné párování
Nelíbilo se nám
  • není pro iOS

Pouzdro a výdrž: kulaté a plné energie

Něco málo jsme o dobíjecím pouzdru napsali již v části o párování, nyní se na něj podíváme detailněji. Huawei vsadil na kulatý design, pouzdro s průměrem 6,1 cm a hmotností 48 gramů je vždy stejně barevné jako sluchátka. V nabídce je tedy černá i bílá, v obou případech jde o lesklou úpravu. To, že je pouzdro magnetem na otisky prstů, nemusíme vůbec zmiňovat, stejně tak bohužel přitahuje vlasové škrábance.

Huawei FreeBuds 3

Na těle má ale hned několik zajímavých prvků. Ze spodní hrany zaujme USB-C, za což chválíme. Hned vedle je notifikační LED, která informuje o nabíjení pouzdra. Na pravém boku je pak malé kulaté tlačítko, které slouží pro zahájení synchronizace s novým zařízením. Jediným ozvláštňujícím prvkem pouzdra je stříbrná ploška na zadní straně, kde se rovněž nachází logo Huawei v textové podobě.

Nabíjení je extrémně rychlé.

Otevření pouzdra napomáhá pružina, zpět k sobě si jej přitáhne magnet. Sluchátka do pouzdra zapadnou díky přesným výřezům a lehce si je přidrží i magnet uvnitř pouzdra. Stejně tak se zde nachází LED, která informuje o nabití sluchátek. Pokud svítí zeleně, sluchátka jsou nabitá dostatečně, pokud oranžově nebo červeně, je dobré připojit pouzdro spolu se sluchátky do nabíječky.

Huawei FreeBuds 3

Huawei musíme opět pochválit. Nabíjení je extrémně rychlé, pouzdro včetně sluchátek se nabije díky podpoře rychlého nabíjení zhruba za 40 minut, sluchátka se z pouzdra dobijí ani ne za hodinu. Pouzdro má vlastní akumulátor s kapacitou 410 mAh, FreeBuds dobije celkem 4×. Velkou výhodou je, že pouzdro lze dobíjet i bezdrátově, stačí jej položit na bezdrátovou nabíjecí podložku standardu Qi. Sluchátka mají standardní výdrž zhruba 4 hodiny, ovšem ta se snižuje pokud využíváte ANC. V takovém případě záleží, jakou intenzitu v doprovodné aplikaci nastavíte, nejčastěji se dostanete na zhruba 3,5 hodiny na nabití.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • bezdrátové nabíjení
  • USB-C
  • sluchátka přesně zapadnou
  • magnetický uzávěr
Nelíbilo se nám
  • lapač otisků a vlasových škrábanců
  • líbila by se nám matná úprava

Zvuk: to se nám líbí

Prozatímní dojmy ze sluchátek jsou spíše smíšené, to hlavní ovšem je, jak hrají. A zde se nebojíme hned na úvod prozradit, že po zvukové stránce se řadí k těm nejlepším bezdrátovým peckám na trhu.

Tomu napomáhá čipset Huawei Kirin A1, který je přímo vytvořen pro potřeby sluchátek. Procesor se spolu s duálním Bluetooth 5.1 stará o rychlý přenos dat a také o správnou synchronizaci zvuku a videa, což je u podobných sluchátek velice důležité. Už jsme zmínili, že párování a připojení je extrémně rychlé, nyní to můžeme jen zopakovat. Jakmile otevřete krabičku a sluchátka vložíte do uší, ihned uslyšíte úvodní znělku signalizující zapnutí a bez čekání můžete začít poslouchat, párování je kolikrát tak rychlé, že telefon nestihne ani zobrazit ikonu připojení Bluetooth zařízení. Z našich zkušeností je párování FreeBuds 3 dokonce ještě rychlejší než v případě druhé generace Apple AirPods.

Zvuk je čistý a Huawei se soustředil i na basovou složku. O kvalitní projev se stará 14,2mm dynamický reproduktor v každém sluchátku, celkově jsme s výstupem byli velice spokojeni. Audiofilové by už vzhledem k typu konstrukce stejně o sluchátkách nepřemýšleli, zbytek bude spokojen. Stejně je to v případě hovorů. Zvuk je čistý, protistrana si komunikaci pochvalovala, problémem nebyl ani slabší vítr a pohyb (chůze).

Líbilo se nám
  • výrazné basy
  • synchronizace zvuku a videa

Funkce a ovládání: ANC a další

Jednou z nejzajímavějších a nejočekávanějších funkcí je samozřejmě ANC, tedy aktivní potlačení okolního hluku. Jak už víme, funkci lze regulovat skrze aplikaci, aktivovat/deaktivovat ji však můžete i dvojitým poklepem na levé (pravé) sluchátko. Následně ženský hlas ve sluchátku oznámí, že ANC byla aktivovaná/deaktivována. Reálně může ANC snížit úroveň hluku o 15 dB.

V aplikaci lze nastavit úroveň kruhovým posuvníkem, který určuje intenzitu rušení okolních ruchů. Při maximální intenzitě už lze ve sluchátkách slyšet šumění, které se právě snaží odrušit okolní zvuk. Při maximální intenzitě a vypnuté hudbě máte pocit, jako kdybyste měli zacpané uši, což není zrovna příjemné. Jakmile však pustíte hudbu, vše se vrátí do normálu. Síla ANC je v tomto případě vhodná maximálně do MHD či letadla, kde odruší některé nepříjemné zvuky, ovšem stoprocentní rozhodně není. Intenzitu jsem byl nucen často upravovat, a to podle okolních podmínek. Při silném větru nebyl poslech zrovna ideální, což ale není nic proti tomu, co slibuje Huawei. Funkci tedy oceňujeme, dokáže pomoci odrušit zvuky například tramvaje, ovšem o plnohodnotné ANC, které umí velká sluchátka, samozřejmě nejde, vzhledem k typu konstrukce jít ani nemůže. Doplníme, že intenzitu ANC lze nastavit pouze skrze aplikaci AI Life, s produktem s iOS tedy nepochodíte.

Líbilo se nám
  • ANC pomůže...
Nelíbilo se nám
  • ...ale dokonalé není (ani být nemůže)

Zhodnocení: kvalitní alternativa

FreeBuds 3 mají spoustu zajímavých funkcí. Zprvu oceňujeme bytelné zpracování, rychlé i bezdrátové nabíjení, slušnou výdrž a kvalitu zvuku. Celkově vzato jde o skvělou alternativu k Apple AirPods, pokud máte Huawei, nebo jiný Android. Stejně tak oceňujeme snahu a nasazení ANC, i když zde je lepší očekávat méně, než být následně zklamaný. Pokud bychom měli něco kritizovat, budou to zřejmě lesklé plasty a pak design, což je věc subjektivní. Nedostatkem je i chybějící aplikace AI Life pro iOS, i když, uživatelé iPhonu stejně nejčastěji sáhnout právě po AirPods.

Huawei FreeBuds 3

FreeBuds 3 seženete za zhruba 4,5 tisíce korun, což odpovídá tomu, co umějí. Za své peníze dostanete sluchátka s moderním procesorem a dobrým zvukem, pokud navíc hledáte kvalitní pecky, stejně nemáte moc na výběr.

Konkurence

Z konkurence zmíníme druhou generaci Apple AirPods, tedy variantu s pouzdrem, které zvládá bezdrátové nabíjení. Ta stojí necelých 6 tisíc korun, což je zhruba o 1,5 tisíce korun víc. Výdrží 5 hodin na nabití, spolu s pouzdrem více než 24 hodin. ANC je ale k dispozici jen u AirPods Pro. Kvalita zvuku je opět na skvělé úrovni, pokud máte iPhone a chcete pecky, zřejmě sáhnete právě po řešení přímo od Applu.

AirPods druhé generace
Klady
  • dobrý zvuk
  • podpora ANC
  • bezdrátové nabíjení, USB-C
  • slušná výdrž baterie
  • snadné párování
  • rychlé připojení
  • rozumně nastavená cena
Zápory
  • lesklé plasty
  • chybí aplikace pro iOS
  • ANC není dokonalé