Huawei AP006
recenze

Huawei AP006

Doopravdy povedená powerbanka
17

Dnešní chytré telefony se potýkají zejména s tím, že kapacita akumulátoru neodpovídá výkonnému hardwaru. I při běžném používání je tak často nutné nabíjet přinejmenším každý den. Jedním z řešení jsou různé powerbanky, které výdrž dokážou prodloužit. Jednu od čínského Huawei jsme pro vás otestovali. Jak si vedla v našem testu?

Huawei Ultra-slim Mobile Power Supply AP006 je zabalená do průhledné krabičky. Kromě samotné powerbanky je v balení ještě vnitřní krabička s obrázkovým manuálem a krátký plochý kabel s microUSB na jednom konci a USB na druhém konci. To, že výrobce přibalil i kabel je sice chvályhodné, ale je škoda, že ho není možné k powerbance nějak přichytit.

Huawei Ultra-slim Mobile Power Supply AP006
Oficiální fotografie Huawei Ultra-slim Mobile Power Supply AP006

Design a zpracování: kvádřík se zaoblenou spodní stranou

Powerbanka je poměrně tenký, ale široký kvádřík s rozměry 120 × 69 × 8 mm, jehož hmotnost činí 131 gramů. Většina těla je z černého matného plastu, ve kterém je vyvedena výrazná lesklá číslice 5. Na českém trhu však je i v červené a jablečné zelené barevné variantě. Zbytek o šířce přibližně 2,5 centimetru je světle šedý se zaoblenou spodní stranou s pogumovaným povrchem. U jeho horní hrany je čtveřice bílých drobných LED diod, které počtem rozsvícených diod signalizují stav nabití a blikáním nabíjení.

Na pravém boku je v této šedé části vstupní USB konektor, který slouží k nabíjení akumulátoru. Vedle něj je pak černé kulaté tlačítko, jehož stiskem si rozsvítí ukazatel nabití. Na druhém boku je v horní části logo Huawei a v šedé části výstupní microUSB konektor.

Dílenské zpracování powerbanky je na vynikající úrovni. Vše dokonale lícuje a nebál bych se ani méně šetrného zacházení. Možná, že by to odnesla nějakým škrábancem, ale jejího rozpadnutí bych se v žádném případě nebál.

Baterie: dvojnásobek smartphonu

Powerbanka je vybavena akumulátorem s kapacitou 4 800 mAh/17,8 Wh, což je přibližně dvojnásobek typické kapacity dnešních smartphonů. Na vstupu nabízí powerbanka DC 5V 1V. Na výstupu pak má DC 5V 2A. Díky tomu, že jsou oddělené konektory pro vstup a výstup, můžete Baterii dobíjet a zároveň z ní nabíjet další zařízení.

Praktické zkušenosti: rychlé vybíjení, pomalé nabíjení

Powerbanku jsem testoval v kombinaci s Alcatelem OneTouch Pop C9, který je vybavený baterií o kapacitě 2 500 mAh. Úplně vybitý telefon se nabil na 100 procent v průměru za 3 hodiny a 10 minut. Nabíjení z powerbanky přitom bylo rychlejší, než když jsem telefon nabíjel ze sítě. Při testu telefonu se na plný stav nabil za 3 hodiny 48 minut.

Po nabití powerbanka signalizovala ještě poloviční kapacitu, ale při opakovaném dobití po 6 a půl hodinách, až se telefon opět vybil, se nabil už jen na 56 procent. Přestože musíme počítat se samovolným vybíjením, což je normální, se jedná i tak o velice solidní výsledek.

Na druhou stranu se akumulátor poměrně pomalu nabíjí. Při nabíjení ze sítě trvalo přibližně 4 hodiny 48 minut, než hlásil plný stav. Během nabíjení rozsvícené diody ukazují, jak moc je akumulátor nabitý. Následující stupeň, pak bliká.

Hodnocení

Huawei Ultra-slim Mobile Power Supply AP006 je povedená powerbanka. Nabízí dílenské zpracování na velice dobré úrovni a dostatečnou kapacitu baterie i na delší výlet. Ocenil jsem i rychlost nabíjení připojeného telefonu, která byla u testovaného modelu vyšší než, když jsem telefon nabíjel s originální nabíječkou ze sítě.

Na druhou stranu bych vytkl pomalé dobíjení samotné powerbanky, což je nicméně vzhledem ke kapacitě akumulátoru vcelku ospravedlnitelné a je i závislé na tom, jakou použijete nabíječku. Co však ospravedlnitelné není, je fakt, že výrobce nepřibalil nic, čím by se dal k powerbance připevnit dobíjecí kabel, který je součástí balení. Nakonec to musela vyřešit obyčejná gumička.

Power banka od Huawei je také proti neznačkové konkurenci poměrně drahá, což je její hlavní pihou na kráse. Doporučená maloobchodní cena Huawei Ultra-slim Mobile Power Supply AP006 totiž činí 1 209 Kč.

Konkurence

V oblasti externích zdrojů napájení je konkurence obrovská a model s podobnou kapacitou můžete mít už za několik stokorun. Pokud bychom se zaměřili pouze na powerbanky, které stejně jako Huawei nabízejí přímo výrobci, je nabídka menší.

V případě Sony CP-F5B, které je vybavené baterií s kapacitou 5 000 mAh, je průměrná cena srovnatelná s Huawei a pohybuje se kolem 1 100 korun. To Lenovo je se svou 5000mAh powerbankou Lenovo Idea Power Bank PB410 podstatně levnější a v průměru stojí 650 Kč. Rekordmanem přepočtu na kapacitu je však Xiaomi NDY-02-AD, u kterého chce výrobce za 10 400 mAh kolem 700 Kč.

Klady
  • vysoká kapacita
  • rychlost nabíjení připojeného zařízení
  • kvalitní dílenské zpracování
Zápory
  • rychlost nabíjení powerbanky
  • chybí cokoliv pro upevnění kabelu
  • cena
Diskuze ke článku
paolous
Mam to Xiaomi original 5200 kapacita z ebaye, vyslo na pulku i s postovnym...
Tento huawei je predrazeny. Radsi http://www.fyi.cz/xiaomi-predstavuje-novou-extra-tenkou-externi-baterii/
paolous
oprava - 5200 kapacita origo Xiaomi stala tristapade, pulku stoji Xiaomi 10000.
Martin
Já měl od Xiaomi s kapacitou 5200 mAh a po měsíci mi vyhořela. Naštěstí jsem byl doma a nic se nestalo. V Datartu mi samozřejmě záruku neuznali, že prý byla přetěžována. Přitom jsem si s ní nabíjel telefon jednou za 3 dny. Další den jsem do Datartu šel s právníkem a pod výhrůžkou soudu a obchodní inspekce mi záruku uznali.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze