HTC ChaCha
recenze

HTC ChaCha

Pisálek pro teenagery
25

HTC přišlo jako první s telefonem, který se chce přímo svézt na vlně popularity sociálních sítí a nesnaží se to nijak skrývat. Ba naopak dává to najevo tak, jak jen to jde. Model ChaCha by měl být ideální volbou pro všechny uživatele, kteří bez Facebooku nemohou vydržet ani hodinu. Jaký je však ve skutečnosti?

Oficiální snímek HTC ChaCha a snímek s příslušenstvím

Obsah balení:

  • Telefon HTC ChaCha
  • 2GB microSD karta
  • Pecková sluchátka s 3,5mm jack konektorem
  • Adaptér nabíječky
  • USB kabel pro nabíjení a připojení k počítači
  • Příručky a manuály

HTC ChaCha – videopohled

Design a konstrukce: sympatický oblázek

Designově se mi HTC ChaCha zalíbil…zalíbila…zalíbilo…řekněme zalíbil…hned na první pohled. Zaoblené tvary, nikde žádná ostrá hrana, zvláštní rozložení ovládacích prvků a v neposlední řadě zlomené nebo spíše ohnuté tělo. Takto by se zhruba dal popsat vzhled HTC ChaCha. Samozřejmě si mnohem lepší obrázek uděláte z našich fotografií.

HTC ChaCha je vyráběn v bílé variantě, která však u tohoto modelu nepůsobí ani tak elegantně, jako spíše hravě. A o to se výrobce také snažil. HTC ChaCha se nesnaží zapůsobit na dámy, manažery nebo geeky. Jedná se o telefon pro mladé lidi, kteří nedokáží vydržet ani chvíli bez sociálních sítí. Myslím, že designově patří HTC ChaCha mezi velmi povedené telefony.

Konstrukčně na tom však není o nic hůře. HTC je známo svými skvěle zpracovanými modely a model ChaCha není výjimkou. Přední strana je zhotovena z jednoho kusu hliníku, který je na zádech doplněn o tenčí hliníkový pruh. Díky tomu je konstrukce HTC ChaCha velice pevná, ale také se trochu projevila ve hmotnosti celých 120 gramů, což na telefon rozměrů 114 x 64 x 10,7 není zrovna málo. Kromě hliníku pak v na těle nalezneme už jen pevné plasty.

Design telefonu je opravdu zajímavý

Přední strana kromě hliníkového rámu nabídne v horní části otvor telefonního reproduktoru, pod kterým se nachází pravděpodobně největší slabina telefonu, a tou je displej. Zobrazovací schopnosti má sice dobré, jemnost ani pozorovací úhly nejsou problém. Horší je to ale s velikostí. Displej má úhlopříčku pouhých 2,6 palců s rozlišením HVGA (480 x 320 px), je dotykový, kapacitní. Pro ovládání operačního systém Android ve verzi 2.3 je to opravdu málo, HTC se však činilo a uživatelské prostředí Sense tomuto displeji přizpůsobilo, jak se jen dalo. Displej je navíc umístěn na šířku, a to z jednoho jediného důvodu.

Pod displejem se totiž nachází plnohodnotná klávesnice s rozložením qwerty, podobná té, kterou známe z HTC Snap. Součástí klávesnice je ještě tlačítko Quickshare, ovšem tomu se budeme věnovat až později. Mezi displejem a klávesnicí ještě najdeme 4 senzorová tlačítka pro ovládání Androidu – Domů, Menu, Zpět a Hledat. Tato tlačítka mohl výrobce s klidným svědomím vypustit, protože jsou nejen trochu na obtíž, ale také zabírají opravdu hodně místa, které mohlo být využito například pro větší displej.

Záda přístroje obsahují již zmíněný hliníkový pruh, ve kterém je vyraženo logo HTC. Tento pruh rozděluje záda na dvě poloviny. Horní polovina obsahuje hlavní reproduktor, čočku 5Mpx fotoaparátu a přisvětlovací LED. Spodní polovina obsahuje pouze nápis, který vás informuje o přítomnosti prostředí HTC Sense a jinak slouží jako kryt baterie. A v tom je trochu problém – kryt jde velmi, ale velmi špatně sejmout. Není ho za co chytit, neprohýbá se, klouže. Zkrátka dostat se k baterii, SIM kartě a paměťové kartě je dost obtížné. Pro časné měniče SIM karet tak bude ChaCha odstrašujícím příkladem.

Pravý bok telefonu je zcela čistý, stejně jako spodní hrana telefonu. Shodně po dvou prvcích nalezneme na levém boku a horní hraně telefonu. Zatímco na levém boku se nachází microUSB konektor a kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, na horní hraně je 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek a tlačítko pro vypínání/zapínání telefonu a displeje. Toto tlačítko bych rozhodně uvítal spíše na pravém boku, protože jeho nahmatání na horní hraně není rozhodně moc pohodlné.

Baterie a výdrž: překvapivý držák

HTC ChaCha mě svou výdrží opravdu překvapilo. Ne, nečekejte od něj tři dny plného nasazení nonstop online, ale den a půl s přehledem vydrží. Pokud ho budete šetřit, tak i do večera druhého dne.

Detail zahnutí telefonu, microUSB konektoru a 3,5mm jacku

Může za to především baterie s kapacitou 1250 mAh, malý displej a procesor o taktu 800 MHz. I když byl poměrně výrazně přetaktován, výdrži to výrazně neublížilo. Výrobce udává pohotovostní dobu až 660 hodin, ale to je, jak už jsme si zvykli, naprostý nesmysl. Pokud tedy porovnáme výdrž s podobnými telefony stejné konstrukce, je stejná nebo jen lehce horší.

Zvuk a reproduktor: kvalitní zvuk bez nastavení

HTC ChaCha je zaměřené především na mladé lidi. Pokud bych měl odhadnout přesně cílovou skupinu, bylo by to někde mezi 13-18 lety. HTC samozřejmě myslelo i na to, že si bude chtít uživatel poslechnout hudbu a tak nechybí 3,5mm jack pro připojení vlastních sluchátek. Dodávaná sluchátka jsou nepohodlná a kvalitou zvuku rozhodně neuspokojí ani průměrného posluchače, pokud si připojíte vlastní sluchátka, budete mile překvapeni. Zvukový výstup je velmi kvalitní, nechybí basy a nezkreslují se výšky.

Co HTC ChaCha získává na kvalitě 3,5mm výstupu, to ztrácí na reproduktoru. Reproduktor je tichý, při přehrávání zcela chybí basy. Navíc se velmi snadno zakryje kvůli malému otvoru a není pak slyšet vůbec nic. Nevím, proč výrobci neosazují přístroje lepšími reproduktory,poslední dobou je to bída s nouzí. Telefon se skutečně kvalitním vyzváněním jsme v redakci neměli už opravdu dlouho.

Na závěr ještě jedna výtka. V telefonu není šance jakkoliv zvuk upravit chybí ekvalizér, dostupné jsou pouze 3 profily vyzvánění. S tímto se HTC moc chlubit nemůže.

Klávesnice a ovládání: velká pochvala

Pochvala se týká spíše klávesnice, než samotného ovládání. O tom ale až za chvíli, protože se nyní budeme věnovat klávesnici. Plnohodnotná klávesnice pod displejem obsahuje celkem 40 kláves plus 3 speciální klávesy. Dvě z nich jsou zelené a červené tlačítko pro ovládání hovorů a třetí je speciální modré tlačítko s bílým písmenem „f“. Není to nic jiného než logo sociální sítě Facebook, což už samo o sobě prozrazuje funkci tohoto tlačítka.

Klávesnice se opravdu povedla

Klávesnice má, jak už jsem řekl, celkem 40 klasických kláves. Klávesy mají dostatečné rozestupy, příjemný je i jejich zdvih a tuhost. Zkrátka klávesnice se opravdu povedla a pokud ji srovnám například s Nokií E6, kterou máme současně v redakci, je mnohem pohodlnější. Mnohem příjemnější je také rozložení kláves a znaků. Zatímco u Nokie E6 jsem si ani po delším používání pořádně nezvykl na zvláštní rozložení, u HTC ChaCha to byla otázka jednoho dne.

Na klávesnici se nachází také 4 ovládací klávesy. Jsou to vlastně šipky, které umožňují ovládání telefonu bez dotykového displeje. Bohužel jsou velmi malé, menší než ostatní klávesy a špatně se tak hledají. Navíc jsou umístěny v pravém dolním rohu a tak je k nim i špatný přístup. Zkrátka nápad to není špatný, ale v tomto provedení nepoužitelný.

Detail klávesnice

Veškeré ovládání tak bude záležet na dotykovém displeji a senzorových klávesách. Ty jsou však opravdu téměř zbytečné, protože všechny jejich funkce šly dát do klávesnice a mohlo se tak ušetřit místo například pro větší displej. Navíc při ovládání jednou rukou musíte telefon neustále přesouvat v ruce aby jste se dostali od klávesnice k displeji a často se vám může stát, že palce nechtěně zavadíte o některé ze senzorových tlačítek.

Dotykový displej je dostatečně citlivý, reaguje přesně, ale trpí jednou vadou. Jeho velikost je velký problém při listování nahoru a dolu. Kvůli velikosti musíte opravdu často prst zvedat z obrazovky a to i díky tomu, že se toho na displej vejde opravdu málo.

Uživatelské prostředí a výkon: upravené Sense

Uživatelské prostředí v HC ChaCha rozhodně nepřipomíná žádný z dosud známých telefonů. Nachází se zde speciální verze prostředí HTC Sense, za které HTC sklízí půl napůl pochvalu i kritiku. V tomto případě je to také tak trochu půl napůl.

Na jednu stranu musíme uznat, že HTC se prostředí opravdu povedlo vzhledem k tomu, jak velký displej HTC ChaCha má. Vytěžilo z něj maximum a na každém kroku je vidět, že se HTC snažilo telefon co nejvíce přizpůsobit pro mladé uživatele a sociální sítě. Celé prostředí je barevné, hravé a v prvních chvílích vás bude bavit už jen to, že si budete jen tak listovat nabídkami, nastavovat obrazovky a podobně.

Ze zamykací obrazovky lze spouštět aplikace přetažením do kroužku, aplikace jsou samozřejmě editovat

Pod příkrovem HTC Sense se nenachází nic jiného než Android ve verzi 2.3 Gingerbread. Přes HTC Sense ho však téměř neuvidíte a tak jediné, co ho prozrazuje, je notifikační lišta vyjíždějící z horní části displeje a nastavení hlouběji v telefonu.

Domovskou obrazovku lze přizpůsobit nejrůznějšími záložkami, widgety, zástupci, složky a podobně. Pokud se vám však nechce si s tímto nastavením moc hrát, můžete použít některou z pěti přednastavených scén. Ty se jmenují HTC, Sociální, Zaměstnání, Hra a Cestování. Každá scéna je trochu odlišná v rozložení widgetů a například scéna Zaměstnání a Cestování ukazuje více světových časů.

Jinak se dá domovská obrazovka rozdělit až na 7 dalších obrazovek, které budete jistě hojně využívat. Widgety jsou totiž opravdu velké, a pokud jich chcete využívat více, tak počítejte s tím, že se vám na jednu obrazovku vejdou maximálně 2-3, a to navíc nepočítám případné zástupce aplikací. Zvláště widgety od HTC přímo pro model ChaCha většinou pro sebe zaberou celou obrazovku. Všechno je hezky kulaté, barevné…zkrátka takové trochu dětské. A díky velikosti displeje ve výsledku i trochu nepřehledné.

Do menu s aplikacemi se dostanete pouze jedním tlačítkem, které je na první obrazovce v levém dolním rohu. V pravém rohu se pak nachází tlačítko pro úpravu obrazovky – změnu scény, widgetů a podobně. Samotné menu je vyvedeno tak, aby si na malém prostoru zachovalo alespoň nějakou přehlednost a zároveň poskytlo dostatek informací. V pravé části tak nalezneme sloupec rozdělený na tři části – Všechny, Časté a Stažené. Jedná se tak vlastně o základní rozdělení aplikací do složek a můžete mezi nimi rychle přepínat.

Bohužel aplikace nemůžete organizovat podle chuti, můžete je pouze nechat seřadit podle názvu nebo stáří. Pokud podržíte prst na ikonce aplikace, tak se pouze přesune na domovskou obrazovku. Menu si můžete zobrazit buď jako seznam nebo matice ikon, které jsou rozděleny do stránek. Seznamem aplikací tedy nemůžete přímo scrollovat, ale pouze listovat.

Co mne na prostředí velmi mile překvapilo, je svižnost a plynulost. Ačkoliv HTC ChaCha obsahuje pouze 800MHz procesor, v menu se nic neseká, nic se netrhá. S občasnými záseky se však setkáte při náročnější činnosti a telefon se v těchto chvílích také hodně zahřívá, což není moc příjemné. Ale například hru Angry Birds Rio zvládne bez sekání na jedničku s malým mínusem. Pokud totiž máte na pozadí něco spuštěného nebo zaplněnou paměť, sekání se objeví zkrátka všude a telefon nereaguje třeba několik sekund.

Zmínil jsem se o paměti a tak by nebylo od věci jí trochu probrat. V HTC ChaCha se nachází celkem 512 MB paměti RAM, což je slušná porce na takový telefon. Horší je to však s vnitřní pamětí, která má kapacitu rovněž 512 MB. Zde už to však dostatečná porce není a tak jistě potěší 2GB paměťová karta v balení.

Sociální sítě: alfa a omega

Sociální sítě jsou u modelu HTC ChaCha skutečně alfou a omegou. Kdo je nevyužívá nebo bez nich nějakou chvíli vydrží, ten jistě po tomto modelu nesáhne. Pokud jsou pro vás tyto sítě životně důležité, pak je HTC ChaCha tou správnou volbou, i když nic není dokonalé.

Sociální sítě prostupují celým prostředím, seznamem kontaktů počínaje, kalendářem konče. Samotné HTC připravilo několik zajímavých aplikací, mezi kterými nalezneme například Friend Stream (tu známe již z mnoha dřívějších HTC), zeď která zobrazuje příspěvky přátel ze sítí Facebook a Twitter. Můžete si zde zobrazit všechny příspěvky, příspěvky s fotografií, s odkazem nebo lokalitou.

Dále je tu aplikace Peep, která je zaměřená speciálně na síť Twitter. Povedená aplikace se vzhledově podobá Friend Streamu a také si můžete zobrazit různé příspěvky, ať už se jedná o tweety, zmínky, zprávy nebo oblíbené.

Aplikace pro Facebook chat je velmi kvalitní, škoda konfliktu s aplikací Facebook

HTC nezapomnělo ani na oblíbený Facebook Chat a připravilo pro něj svou vlastní aplikaci, která se opravdu povedla a dokáže zobrazit i historii chatu s kontakty. Zde se však objevil jeden dost zásadní problém a není malý. V telefonu je totiž také předinstalován klasický Android Facebook, kde je také chat. Jestliže se přihlásíte v této aplikaci na Facebook, pak budete mít všechny chaty a notifikace dvakrát, což rozhodně není příjemné. Takže jak to vyřešit? Do aplikace Facebook for Android se vůbec nepřihlašovat a používat pouze řešení od HTC. Nepříjemností ovšem je, že čas od času na vás vyskočí přihlašovací obrazovka této aplikace a musíte jí vždy zase zavřít. Díky Androidu nechybí ani Google Talk.

Sdílení pomocí Quickshare tlačítka je rychlé a pohodlné

Celou symfonii sociálních sítí završuje speciální tlačítko ve spodní části telefonu. Je modré, je na něm logo Facebooku a HTC mu dalo název Quickshare. Toto tlačítko je takovou kouzelnou bránou k Facebooku. Stačí jej zmáčknout a můžete rychle aktualizovat stav. Cvak…a zveřejníte fotografii. Cvak…a zveřejníte informace o skladbě, kterou posloucháte. Přidržíte tlačítko a můžete sdílet svou polohu.

Funkce Quickshare tlačítka je opravdu propracovaná. Tlačítko se vždy rozsvítí, když je co sdílet. Když prohlížíte fotografie, surfujete na internetu, posloucháte hudbu…tlačítko na vás bude blikat vždy, když bude co sdílet. Můžete klidně sdílet více fotografií najednou – stačí stisknout tlačítko v nějakém albu s fotografiemi. Práce s ním je rychlá a velmi pohodlná a jedná se určitě o jednu z výhod tohoto telefonu.

Fotoaparát: slabší než se zdá

Fotoaparát HTC ChaCha disponuje rozlišením 5 Mpx a asistuje mu přisvětlovací LED, a to zejména v horších světelných podmínkách. Nechybí mu autofocus a dokonce můžete díky dotykovému displeji využívat touchfocus, tedy zaostření přesně tam, kam na displeji kliknete.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Tyto parametry slibují velmi dobré výsledky, ale jak už jsem si zvykli, papírové parametry se od těch skutečných velmi liší, zvláště u HTC, jejichž fotoaparáty jsou konstantně průměrné až podprůměrné. Barvy nejsou věrné, přechody hrubé a také se mi nezdálo, že by touchfocus fungoval tak jak by měl.

Ukázkové fotografie z HTC ChaCha

Fotografie pořízené telefonem HTC ChaCha spadají do průměru, možná dokonce do podprůměru a HTC ChaCha je dalším z rodiny HTC, které se nemůže pyšnit dvakrát kvalitním fotoaparátem. Video natáčené v rozlišení 720 x 480 pixelů se bohužel také zrovna velkou ostrostí chlubit nemůže. Proč zvládne například Nokia E6 s mnohem pomalejším procesorem nahrávat HD video a tomuto HTC zůstává vysoké rozlišení zapovězeno?

Testovací video HTC ChaCha (11,46 MB, 3gp)

Multimedia a internetový prohlížeč: Android to jistí

Díky operačnímu systému Android 2.3 nechybí HTC ChaCha ani podstatné multimediální vlastnosti. Vše je ale trochu upravené přímo od HTC pro potřeby menšího displeje a bohužel ne vše je zdaleka tak povedené jako samotný Androidí prohlížeč.

Hudebnímu přehrávači chybí jakékoliv nastavení, nenajdeme zde ani ekvalizér

Hudební přehrávač podporuje formáty mp3, waw, aac a wma. Dokáže řadit skladby podle interpretů, alb nebo playlistů a samozřejmě umí zobrazit všechny skladby. Když opomenu náhodné přehrávání a opakování, tak je to vše, co hudební přehrávač nabídne. Nečekejte tedy ani ekvalizér, ani podrobnější zobrazení skladeb. Vše je jednoduše minimalistické, bohužel možná až moc.

Podobně je na tom i videopřehrávač. Ten podporuje formáty mp4 a 3gp, což je dnes opravdu nejzákladnější výbava. Na druhou stranu můžeme tento neduh odpustit, neboť displej HTC ChaCha určitě není vhodný na přehrávání celovečerních filmů a těch pár seriálů si do formátu mp4 dokáže každý zkonvertovat. I tak ale absence titulků nebo podpory avi souborů zamrzí. Samotná galerie videí je velice jednoduchá a nabídne rychlý přístup ke galerii obrázků a fotoaparátu nebo můžete rychle sdílet a mazat videa.

Pokud vám hudební přehrávač ani videopřehrávač nebude stačit, můžete využít některou z aplikací jako je FM rádio nebo YouTube. Nechybí ani přehledná galerie fotografií, která umožňuje rychlý přístup k fotografiím na Facebooku všech vašich přátel nebo k účtu na Flickru. Obrázky můžete z galerie také sdílet nebo je podrobit základní editaci jako je přidání efektů (kontrast, sépie a tak dále), rotace nebo ořezání.

Prohlížeč je tradiční Android, tedy skvělý

Jako poslední si zmíníme internetový prohlížeč. Ten je u Androidu jak známo téměř perfektní a HTC ChaCha není výjimkou. Internetový prohlížeč si poradí jak s technologií Flash, tak s HTML5. V testu HTML5 dosáhl prohlížeč hodnoty 184 bodů + 1 bonus bod, což je velmi slušný výkon. I přes slabší hardwarovou výbavu se prohlížeč moc nesekal a například naše stránky mobilenet.cz mu nedělaly žádný problém i přes to, že obsahují mnoho flashových prvků.

Zábava a aplikace: tudy jo a tudy ne

Určitě vás zajímá, jak si poradí HTC ChaCha s aplikacemi z Android Marketu. Kvůli atypicky umístěnému displeji na šířku je totiž kompatibilita s aplikacemi občas trochu problematická. Většina aplikací je totiž psaná pro používání v režimu na výšku a s displejem na šířku mohou mít problém. Nemusíte se však obávat. Aplikací, které by nešly používat v režimu na šířku, není mnoho.

Všechny aplikace, které v telefonu naleznete samozřejmě v tomto režimu fungují, totéž platí i o většině her z Android Marketu. Kromě aplikací z marketu vám bude zábavu obstarávat především samotné prostředí telefonu HTC Sense, sociální sítě, fotoaparát, aplikace zprávy a počasí nebo RSS čtečka.

Slavné Angry Birds a moje oblíbená hra X Construct

Organizační funkce: skromný Android

HTC ChaCha bohužel nenabízí kompletní organizér, jak jsme u mnoha Androidů zvyklí. Výbava obsahuje standardní Androidí kalendář s možností zobrazení dne, týdne, měsíce nebo agendy. Ten můžete synchronizovat s Google účtem, s Exchange, počítačem nebo Facebookem. Nechybí ani nastavení upozornění nebo zobrazení (první den v týdnu, výchozí zobrazení).

Dále z organizačních funkcí nalezneme už pouze kalkulačku, která je opravdu primitivní a skoro bych řekl, že do HTC ChaCha nepatří. Nechybí hlasový záznamník a aplikace Hodiny. Ta obsahuje budík, světový čas, stopky, časovač nebo hodiny na plochu, u kterých můžete ztlumit jas displeje, a následně mohou posloužit dobře na nočním stolku. To už je ale opravdu všechno a pokud byste chtěli cokoliv jiného, například poznámky nebo kancelářský balík, nezbývá než sáhnout do Android Marketu. Vzhledem k zaměření přístroje však toto rozhodně není žádná vada.

Kalkulačka, hodiny a záznamník hlasu

Kontakty a zprávy: Android v pozadí

Místo aplikace Kontakty nebo Adresář zde nalezneme položku Lidé. Tato aplikace sdružuje všechny kontakty a dokáže je spojit s jejich účty na Facebooku. Přímo z aplikace se tak dostanete jak k detailům kontaktu, tak k jeho aktualizacím na Facebooku, fotografiím, zobrazíte si poslední hovory nebo poštu.

U kontaktu můžete rovnou vidět jeho aktualizace, fotografie a podobně

Ke kontaktu můžete samozřejmě přidat spoustu detailů, jako jsou emaily, data, čísla, adresy, poznámky a tak dále. Zkrátka v pozadí je klasický Android doplněný o Facebook. V aplikaci také naleznete rychlou volbu pro napsání emailu danému kontaktu nebo zavolání. Kontakty můžete rozdělovat do skupin a nechybí ani seznam hovorů. Telefonní aplikace je velmi jednoduchá, nabízí rychlý přístup k Lidem nebo k seznamu hovorů.

Jako každý jiný Android, i HTC ChaCha disponuje emailovým klientem podporujícím protokoly POP, IMAP i SMTP. Emailový klient je díky malému displeji trochu nepřehledný, ale pro základní obsluhu emailů je bohatě dostačující. Můžete se rychle pohybovat mezi schránkami, doručenou, odeslanou nebo oblíbenou poštou a tak dále. Nechybí ani práce se složkami nebo řazení emailů.

SMS zprávy se zobrazují konverzace, takže máte stály přehled o tom, co jste si s daným kontaktem psali. Po přidání přílohy se SMS zpráva automaticky změní v MMS zprávu. U příjemců je možné také zobrazit emailovou adresu pro rychlé odeslání emailu, můžete odeslat také hromadnou sms.

GPS a datové funkce: nové Google mapy fungují

HTC ChaCha má integrovaný A-GPS čip. Díky němu můžete používat svou polohu jak ve stavech na Facebooku, tak například v aplikaci Místa od Google. Hlavní využití však čip najde nejspíš u map, protože v telefonu nechybí Google mapy.

Google mapy jsou jako vždy skvělé

Nejnovější verze Google Maps umí dokonce i navigovat a částečně i uložit si mapu pro offline mód (i když pouze v betaverzi a značně omezeně) Na malém displeji HTC ChaCha však můžete na navigování v automobilu téměř zapomenout, na nalezení nějakého místa ve městě nebo cestu pěšky však bohatě postačí. Citlivost je dobrá, jen trochu déle trvá, než čip po startu najde satelity. Potěší také vestavěný elektronický kompas.

Pokud budete využívat stahování map online tak vás jistě potěší skvělá konektivita telefonu. Podporuje jak GPRS/EDGE, tak 3G sítě HSDPA a HSUPA. To využijete hlavně při prohlížení a nahrávání fotek na Facebook, neboť tam je třeba trochu rychlejší datové připojení. Pokud budete potřebovat ještě rychlejší spojení, tak můžete využít Wi-Fi podporující protokoly 802.11 b/g/n. Pro rychlé spojení s počítačem pak jistě využijete Bluetooth 3.0, které se pyšní rychlostí přenosu dat až 24 Mbps. Kromě něj se s počítačem spojíte ještě pomocí microUSB kabelu, který naleznete v balení.

Závěr: trefa do černého

Jak už jsem řekl na začátku, HTC ChaCha rozhodně neosloví dámy, manažery nebo geeky. Je to telefon určený pro mladé lidi závislé na sociálních sítích, kteří chtějí být neustále v kontaktu se všemi, a to především na Facebooku. V tomto segmentu je HTC ChaCha jasnou trefou do černého, protože svou úlohu splňuje, i na některé nedostatky, opravdu skvěle.

Co bych HTC ChaCha celkově vytknul je malý displej, který by mohl být větší, pokud by se vynechala senzorová tlačítka… jsou opravdu zbytečná. Dále je to konflikt chatů aplikace od HTC a oficiální aplikace Facebook pro Android, protože ani jedna nejde odinstalovat. Mohl bych samozřejmě vytknout ještě celou řadu dalších drobností, ovšem vzhledem k zaměření telefonu to není potřeba. Možná snad jedině fotoaparát, ten by mohl být lepší.

Jinak ale HTC ChaCha musím pochválit za povedenou klávesnici, slušný výkon i přes slabší papírové parametry a také samotné HTC, protože dokázalo velmi slušně upravit prostředí Sense pro malý horizontálně orientovaný displej. A nakonec samotná klávesa Quickshare se také povedla, sdílení je snadné a velmi rychlé.

Pokud jste tedy mladý člověk cca mezi 13 a 18 lety a hledáte zařízení, které vám pomůže být neustále v kontaktu s přáteli na Facebooku, pak zbystřete. Vyzkoušejte si HTC ChaCha například ve značkovém obchodě HTC v Praze a třeba se vám zalíbí. Je to opravdu pisálek jako stvořený pro teenagery.

Samsung Galaxy Pro

Pokud byste chtěli najít nějakou alternativu k recenzovanému HTC ChaCha tak prakticky jediným konkurentem by mohl být Samsung Galaxy Pro. Je o něco menší, ale paradoxně má trochu větší displej - 2,8 palce. Výbava je takřka shodná jako u modelu ChaCha - operační systém Android 2.2, Wi-Fi, Bluetooth 3.0, fotoaparát 3,2 Mpx, 800MHz procesor. Slabší fotoaparát a plastovou konstrukci však vyrovnává cenou pod hranicí 5000 Kč.

htc-chacha
Klady
  • tlačítko Quickshare
  • provázanost se sociálními sítěmi
  • konstrukce a zpracování
  • klávesnice
Zápory
  • senzorová tlačítka pod displejem
  • chybějící funkce jako například poznámky
  • konflikt Facebook chatů
  • velikost displeje
  • při spuštění více aplikací horší reakce a sekání
  • nekvalitní fotoaparát, chybí HD video
Diskuze ke článku
cot
Recenze mne spolehlive odradila od nakupu. Jo a displej nemuze byt nahoru ani dolu vetsi, protoze by se deformovalo rozliseni, takze cesta je rozsirit cele zarizeni, nebo displej ctverecek, coz by ovsem u androida neklaplo.
lest
není to sense v chacha to s nekterými prvky sense 3.0 které je slibováno pro starší modely?
cot
Za nedlouho se zacne prodavat Motorola Pro, ktera je na tom ve vsem lepe nez zde recenzovane Chacha (vcetne displeje situovaneho do rezimu portrait), ale pravdepodobne vyjde draz. V kazdem pripade se vyplati pockat.
cot
Druhy primy konkurent je Samsung galaxy pro B7510, kteremu by jiste taky bylo co vytknout, ale stoji temer polovic, takze pro mne jasna volba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze