Hearthstone
recenze

Hearthstone

Warcraft pro karbaníky
16

Hearthstone není jen výbornou karetní hrou, ale naší vstupenkou do fantasy světa Warcraft na mobilních zařízeních. Vyberte si jednoho z devíti známých hrdinů a postavte se dalším hráčům v nelítostných soubojích. Ještě ke všemu je hra úplně zdarma a nic vás nezdržuje od hraní. Jak se Blizzardu jejich první port povedl?

Ne vždy se podaří zrecenzovat hru, která je pro všechny platformy najednou. Vždy jsem rád alespoň za iOS a Android. Občas udělám výjimku – třeba na vydání Monument Valley pro Android se stále čeká. Ale ta hra je prostě tak skvělá, že jsem nechtěl čekat s recenzí. Dnes postoupíme o krok dál a zrecenzujeme si hru, která je v tuto chvíli dostupná jen pro iPad. Ale stojí za to. Nyní vám nemohu slíbit, že se objeví i na dalších platformách, ale můžeme v to všichni společně doufat. Je to první hra od Blizzardu (tvůrce World of Warcraft, Diablo nebo Starcraft) pro mobilní zařízení a vzhledem k tomu, že doprovodné aplikace vydává i pro další platformy, tak by mohl pracovat i na portu této hry. A že stojí za to doufat se pojďme přesvědčit v této recenzi.

Hearthstone – videorecenze

Karty na stůl

Blizzard nevydává hodně her a nevydává je často. Ve skutečnosti se vlastně soustředí jen na tři značky – Diablo, Starcraft a Warcraft. K té poslední se váže dnes recenzovaná hra. Svět Warcraftu totiž nabízí různé rasy, oblíbené hrdiny, padouchy a spoustu vedlejších postav. Není tedy nic snazšího než je všechny přetavit do karetní hry. A stejně jako ve Warcraftu, i zde na vás čekají momenty jak epické, tak humorné.

Jak se prvně pustíte do hry, tak zjistíte, že to není vůbec složité. Hratelnost se velmi podobá karetní klasice Magic The Gathering a fungují zde jednoduchá pravidla: každý hráč představuje jednoho z hrdinů s třiceti životy. Cílem je zničit hrdinu nepřítele. K tomu využijete karty, které představují buď kouzla nebo vojáky/příšery/bojovníky, kteří za vás bojují. Ti mají dvě statistiky – útok a obranu. Když se střetnou s nepřátelskou kartou, tak se provede útok, ale zároveň ten bránící zraní útočícího. Snadno si tak vždy spočítáte, zda se vám vyplatí kartu napadnout. Kromě toho mohou mít ještě postavy speciální schopnosti.

Každý pes, jiná ves

Na výběr máte z devíti hrdinů (ty si musíte předně odemknout tím, že je porazíte), přičemž každý má úplně jinou schopnost. Jednou je to léčení, jindy třeba útok nebo vyvolání vojáka. Každý hrdina má také specializované karty a nepočítaně univerzálních. Některé karty musí po vyložení kolo čekat, jiné mohou hned útočit. Některé zvyšují statistiky okolním kartám, brání hrdinu, jiné náhodně útočí na vlastní i cizí vojáky. Každá hra je tak úplně jiná, protože existuje nekonečně různých strategií a prvek náhody také udělá své. Pokud chcete vytáhnout kartu nebo použít kouzlo, tak budete potřebovat manu. Začínáte s jednou a každé kolo vám jednu přidá (maximum je deset man), přičemž každá karta vyžaduje jiné množství na použití.

Po několika hodinách hraní mohu potvrdit, že hra je vybalancovaná. Jednou někoho porazíte, jindy zase prohrajete. Jen mi přišlo složitější hrát za některé hrdiny. Hrozně mě bavil šaman, ale měl jsem problém vyhrávat. Za čarodějku Jainu jsem zase vyhrával poměrně snadno. Jak postupujete hrou, tak sbíráte další a další karty. Můžete si tak postavit vlastní balíčky pro každého hrdinu zvlášť. Jinak se vám karty budou náhodně tahat ze všeho. A to nemusí každému vyhovovat.

To nejlepší nakonec

Vůbec bych nečekal, že to řeknu, ale tato hra je zadarmo a zároveň to vůbec nevadí. Můžete hrát hodiny a hodiny a nemusíte utratit ani korunu. Nemáte omezený počet her, nemusíte na nic čekat. Prostě hrajete. Platí se zde za balíčky (pět náhodných karet). Ty se dají také pomalu kupovat za herní měnu, kterou získáváte při plnění úkolů a za vyhrávání. Zároveň to není „pay to win“, protože můžete porazit i hráče, který za balíčky utratil spoustu peněz. Hra se vás navíc snaží pojit s hráči podobné úrovně.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Ve hře na vás čeká několik módů. Vždy proti sobě ale stojí jen dva hráči. Nejprve můžete trénovat a hrát proti hráčům řízeným umělou inteligencí (tím si snadno odemknete další hrdiny). Pak se můžete odvážit vyzvat skutečné hráče v hodnoceném i nehodnoceném zápase, případně můžete hrát proti přátelům. A nakonec je zde ještě Aréna. Do té se musíte ovšem zapsat za peníze (nebo herní měnu). Pak si vyberete hrdinu a poskládáte si balíček karet (vyřazovací systém). Dostanete tři životy a hrajete do té doby, než o ně přijdete. Když se tak stane, tak na vás čeká odměna.

Závěr

Po prvním zapnutí jsem byl ke hře přilepen na několik hodin a bojím se, že ještě pár takových zabitých dnů přijde. Hraní nabízí jednoduchý systém, který je ale velmi variabilní, mnohdy nepředvídatelný a velkou roli hraje také vaše schopnost taktizovat. Grafika i hudba jsou na perfektní úrovni a technická stránka hry se zdá býti naprosto v pořádku. Dotykové ovládání hře také prospělo. Jedinou výtku mám k tomu, když omylem zmáčknete tlačítko pro zhasnutí displeje, tak vás to odpojí a do hry se již nemůžete vrátit. I když zareagujete okamžitě. Tomu všemu nasazuje korunu skvělý free to play systém, který je skutečně zdarma a nemusíte platit, ani když chcete hrát pořádně.

Stáhnout Hearthstone: Heroes of Warcraft

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
95%
Klady
  • jednoduchá pravidla
  • variabilita
  • skutečně zdarma
  • grafika a hudba
Zápory
  • po zhasnutí okamžitě padá
Diskuze ke článku
Krystof
Děsně to lamím. Neumím to ani za jainu :D
Rodriges
jde připojit učet z pc (battlenet.com)?
mortyg
Je hra skutečně multiplatformní a mohu tedy hrát na pc proti člověku s ipadem nebo je databáze oddělena?
ZD3ND4
Můžeš hraju takto s kamarádem ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze