Honor Magic5 Lite
recenze

Honor Magic5 Lite

Elegance na druhou
10

Společnost Honor má kromě číselných řad či základních telefonů s označením X také sérii Magic, jejímž nejnovějším a cenově nejdostupnějším zástupcem je nedávno představený Magic5 Lite. Telefon láká na stylový design, ale také na kvalitní displej či velmi dlouhou výdrž na nabití. Bude mu to stačit na to, aby obstál v nelítostné konkurenci (nižší) střední třídy?

Řada Magic od Honoru představená na veletrhu MWC 2023 obsahuje kromě vlajkového Magic5 Pro také cenově dostupnou alternativu pro zákazníky s omezenějším rozpočtem. Za necelých 10 tisíc korun si mohou dopřát zaoblený displej, který tradičně vídáme až u prémiovějších smartphonů, či velmi dlouhou výdrž na nabití. Jak se Honor Magic5 Lite osvědčil v praxi?

Technické parametry Honor Magic5 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce161,6 × 73,9 × 7,9 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 695, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 8 990 Kč

Obsah balení: environmentální novoty

Krabička překvapí – chybí adaptér i ochranné silikonové pouzdro. Honor se tak zřejmě (alespoň u tohoto modelu) vydal populární environmentální cestou, samotná velikost krabičky je však paradoxně původní, a k úsporám spojeným s přepravou (například možnost naložit na paletu více telefonů/krabiček) tak nedošlo.

Nelíbilo se nám
  • krabička má původní velikost navzdory chybějícímu příslušenství

Konstrukční zpracování: příjemně kompaktní a stylový zároveň

Po stránce designu Honor sází i u modelu Magic5 Lite na výrazný fotomodul, který má podobu mírně vystouplého kruhu. Oproti verzi s černým středem se mi osobně líbí toto provedení více a připadá mi elegantnější. Velmi stylově působí rovněž matné provedení zad, které však umí vytvořit líbivé odlesky na základě dopadajícího světla. Chvalitebné je rovněž umístění fyzických tlačítek, která jsou v dosahu palce bez nutnosti prst jakkoliv natahovat, stejně tak slušná haptická odezva.

Mírnou kaňkou na kráse (nebo spíše v podání Honoru zřejmě daní za povedený design) je absence zvýšené odolnosti. Slot, který pojme dvě SIM karty (avšak žádnou paměťovou kartu a podporována není ani eSIM), však má silikonové krytí, je tedy jasné, že alespoň základní odolnost proti vodě (dešti) a prachu novinka má. V době, kdy se v dané cenové relaci stává zvýšená odolnost víceméně standardem, je však škoda, že na tuto u zákazníků vítanou vlastnost výrobce nemyslí.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • příjemně padne do dlaně
  • přívětivá hmotnost i rozměry
Nelíbilo se nám
  • chybí oficiální zvýšená odolnost

Displej: jako z vlajkového telefonu

Displej je podle výrobce jedním z hlavních lákadel a není divu, neboť se jedná o zobrazovací panel, který by klidně mohl být i na o řád dražších (vlajkových) smartphonech. Úhlopříčka 6,67" je doplněna o tenké rámečky, které jsou po stranách opticky ještě tenčí díky mírně zaobleným bokům. Také k maximální svítivosti nelze nic vytknout, neboť si telefon poradí i s ostrým slunečním světlem, stejně tak je ale chvalitebný i minimální jas, který oceníte v temném prostředí. Kromě výše uvedeného se lze těšit až na 120Hz obnovovací frekvenci, ale také na technologii zamezující blikání či redukci modrého světla.

Stran odolnosti sice Magic5 Lite nedisponuje sklem od výrobce Corning (nebo třeba Kunlun), přesto se výrobce chlubí zvýšenou odolností díky temperovanému 0,65 milimetrů tlustému sklu, které má přežít pád na betonovou podlahu z výšky až 1 metru. Potěší také z výroby předinstalovaná fólie či přítomnost spolehlivé čtečky otisků prstů (optického typu). Malou výtku mám pouze k tomu, že je zbytečně nízko, být o palec výš, používala by se pohodlněji.

Líbilo se nám
  • 120Hz obnovovací frekvence
  • spolehlivá optická čtečka otisků prstů
  • vysoký maximální jas
  • zvýšená odolnost
Nelíbilo se nám
  • čtečka by mohla být výše

Zvuk: krok vedle

Po kapitole oslavující velmi povedený displej přichází na řadu audio, kde Honor nelogicky nasadil pouze jeden hlasitý reproduktor. Je to velká škoda, neboť stereo reproduktory dnes vídáme již i u podstatně levnějších smartphonů, navíc ani jediný hlasitý reproduktor kvalitou nijak nepřekvapí a řadí se spíše k průměru. Pochválit tak mohu pouze kvalitu telefonních hovorů, které nemám co vytknout, protistranu (i ona mne) jsem slyšel vždy bez problémů.

Líbilo se nám
  • bezproblémová kvalita hovorů
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: efektivní Snapdragon

Snapdragon 695 je oblíbenou volbou u cenově dostupnějších smartphonů, jejichž hlavní předností má být dlouhá výdrž, neboť nabízí pro běžného uživatele dostatek výkonu a hlavně skvělou energetickou účinnost. Nevýhodou je snad jen jednotka ISP, která zvládne záznam videa maximálně ve Full HD. Ve společnosti 6 GB RAM jsem nezaznamenal žádné záseky či zpomalení, oproti mnohé konkurenci však zamrzí absence slotu pro paměťové karty. Uživatelé si tak musí vystačit s integrovaným 128GB úložištěm, případně využít cloudu.

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný hardware
Nelíbilo se nám
  • 128GB úložiště bez podpory paměťových karet

Výdrž baterie: nabíjíme 40 W

Velkou předností Honoru Magic5 Lite je baterie s nadprůměrnou kapacitou 5 100 mAh, kterou se výrobci podařilo vměstnat do stylového a relativně kompaktního těla (zejména pak například ve srovnání s o dost mohutnější Galaxy A34 s 5 000 mAh). V kombinaci s energeticky úsporným procesorem Snapdragon 695 jsem očekával velmi dobré výsledky, ale i přesto mě celková výdrž příjemně překvapila – telefon by ve volnějším režimu skutečně zvládl tři dny na plné nabití. Jistotou jsou každopádně dva dny. I v těch nejextrémnějších případech, kdy byste měli zapnutý hotspot, jas displeje na maximum a velmi často hráli hry či používali energetické náročné aplikace, jako je Instagram apod., se můžete spolehnout na jednodenní výdrž s několika desítkami procent kapacity baterie večer k dobru.

Menším zklamáním je pak nabíjecí výkon, který je stále vyšší než u mnohé konkurence, mezigeneračně se však snížil z 66 W na 40 W. Během půl hodiny se Magic5 Lite nabije z 0 zhruba na 60 %, při jiném nabíjení jsem pak zaznamenal nabití z úrovně 30 % na 90 % za 36 minut a z 0 do 100 % trvá nabití přibližně 70 minut. Mezi nejrychlejší na trhu (ani v daném cenovém segmentu) se tedy Magic5 Lite neřadí, vše se však snaží vynahradit zmíněnou dlouhou výdrží. Bezdrátové nabíjení schází, ovšem v této cenové sféře stále rozhodně není standardem.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • relativně rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • mezigenerační pokles nabíjecího výkonu

Konektivita: jak se sluší a patří

Honor Magic5 Lite využívá standardní konektivitu v podobě 5G, Bluetooth 5.1 či Wi-Fi 5. Stejně tak podporuje NFC pro bezkontaktní platby či navigační systémy GPS, GLONASS, BDS a evropský Galileo, v tomto ohledu mu tedy nelze nic vytknout.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: v kruhu objektivů

Fotovýbava je mezigeneračně vylepšená díky nasazení nového 64Mpx fotoaparátu, ale také je zde nově ultraširokoúhlý objektiv. Hlavní fotoaparát pak umí za slušného světla zprostředkovat fotografie, které mají spíše realitě odpovídající barevné podání, dostatek detailů i správně fungující HDR, i když je škoda, že nemá OIS. V případě využití nočního režimu je nutné vyčkat zhruba 3 až 5 sekund pro zachycení snímku, který je ostřejší a má více detailů. Ultraširokoúhlý objektiv je vítanou novinkou, ovšem výrobce měl nasadit vyšší než 5Mpx rozlišení, což platí i pro víceméně zbytečný 2Mpx makro senzor. Z fotovýbavy tak budete primárně používat hlavní snímač s občasným využitím ultraširokoúhlého objektivu, který však výrazně trpí na nízkou úroveň detailů.

64Mpx hlavní snímač 5Mpx ultraširokoúhlý objektiv 2Mpx makro kamerka 16Mpx selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/2.4 f/2.5
Typ stabilizace bez stabilizace bez stabilizace bez stabilizace bez stabilizace
Typ ostření PDAF pevný focus pevný focus pevný focus

Čelní kamerka disponuje 16Mpx snímačem a až překvapivě solidní kvalitou snímků (viz ukázka). Také je schopna maximálně Full HD záznamu s 30 FPS, což platí i pro fotoaparáty na zadní straně (kvůli limitaci spojené s čipsetem). K dispozici je však možnost souběžného natáčení na dva objektivy, které by mohlo oslovit především mladší publikum.

Fotoaplikace

Honor Magic5 Lite dorazil s Androidem 12 a nadstavbou Magic UI 6.1, což znamená, že v telefonu najdeme dobře známou fotoaplikaci, jež obsahuje hned několik režimů a možností nastavení. Konkrétně se mohou uživatelé těšit kromě klasických režimů, jako je portrét, clona, noc či video (vzhledem k použitému čipsetu maximálně ve Full HD) také na režim více videí, který umožní natáčet na dva objektivy najednou, či makro mód. V sekci další se pak nachází možnost pořizovat panorama, fotit v nativním 64Mpx rozlišení (viz přiložená ukázka) či v režimu Pro, kde si lze upravovat hodnotu ISO, vyvážení bílé, rychlost závěrky a další atributy. Aplikace funguje pěkně responzivně, zamrzí jen, že při focení na šířku neumí přesunout ovládací prvky blíž k palci uživatele a ponechá je „ležet“ dole uprostřed displeje, tudíž není možné přepínat režimy jen jednou rukou. Níže se můžete podívat na pořízené snímky a napsat nám do komentářů, jak jste s jejich kvalitou spokojení.

Denní fotografie

Ukázka hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu

Selfie a makro snímky

Ukázka selfie snímače a makro kamerky

Noční fotografie

Ukázka hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu

Portrétní snímky

Ukázka portrétního režimu

Honor Magic5 Lite 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • na danou cenu kvalitní selfie
  • slušný hlavní snímač, i když bez OIS
Nelíbilo se nám
  • nízké rozlišení ultraširokoúhlého objektivu
  • zbytečný 2Mpx makro snímač

Software: Android 13 dorazí brzy

Honor Magic5 Lite dorazil na trh s Androidem 12 a verzí nadstavby Magic UI 6.1. Ačkoliv výrobce již oficiálně přislíbil brzkou aktualizaci na Android 13 spolu s MagicOS 7.1, je rozhodně škoda, že není smartphone na tuto verzi aktualizovaný již od začátku. Ohledně softwarové garance v případě modelu Magic5 Lite není Honor rovněž příliš transparentní. Evropský prezident Honoru mi ostatně během interview na MWC 2023 vysvětloval, že to závisí na několika faktorech a v Honoru věří, že samotná verze Androidu nemusí hrát až tak velkou roli, když může uživatel využívat nejrůznějších novinek díky nové verzi nadstavby. Minimálně s aktualizací na Android 14 a snad i Android 15 však podle mého názoru lze počítat.

Systém jako takový pak během testování fungoval svižně a nikdy jsem se nesetkal s žádným zpomalením apod., obsahoval rovněž únorové bezpečnostní záplaty a Honor rovněž aktualizoval počáteční nastavení při prvotním zapnutí smartphonu. Obrazovka s výukou gest paradoxně stále zůstala, i když se jedná již o notně starý výukový tutoriál, který je podle mě zbytečný a nelze jej přeskočit. Neschází ani několik softwarových vychytávek od Honoru, jako je například technologie Honor RAM Turbo, která umí navýšit operační paměť vypůjčením si 5 GB z úložiště (tato virtuální RAM je však pochopitelně pomalejší), aplikace zrcátko či systémový manažer pro čištění úložiště, Odkaz na Windows a další.

Líbilo se nám
  • svižný chod systému
Nelíbilo se nám
  • nespecifikovaná délka podpory
  • telefon mohl dorazit na trh s již nejnovějším Androidem a nadstavbou

Zhodnocení

Honor Magic5 Lite přináší několik prvků, které zpravidla vídáme až u o dost dražších telefonů, přesto je podle mého názoru jeho hlavní předností právě vzhled. Stylový design se podle mě výrobci zkrátka povedl a má ambice na to oslovit širší skupinu uživatelů, stejně jako špičkový 120Hz AMOLED displej či dlouhá výdrž. Pokud jde vám naopak o hrubý výkon, pořídíte v dané ceně i výkonnější smartphony, stejně tak si můžete dopřát i model se zvýšenou odolností IP67 či vyšší, která Honoru Magic5 Lite schází.

Konkurence

Mezi konkurenci lze zařadit sympatickou Xperii 10 IV, která nabídne sice jen 60Hz displej, zato má však zvýšenou odolnost IP65/IP68, podporuje paměťové karty, má teleobjektiv a také nabídne fantastickou výdrž i ultraširokoúhlý objektiv s vyšším rozlišením.

Sony Xperia 10 IV

Rozměry153 × 67 × 8,3 mm, 161 g
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Pokud máte slabost pro Samsung, máte stále možnost zakoupit doprodávající se Galaxy A52s s odolností dle IP67 a procesorem Snapdragon 778G, avšak také s menší baterií či pomalejším nabíjením. Cenově podobnou alternativou může být i Galaxy A34, jedná se však o výrazně větší (širší a těžší) smartphone, což by na druhou stranu mohla vynahradit odolnost IP67 i garantovaná 5letá podpora.

Samsung Galaxy A52s 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Samsung Galaxy A34 256+8 GB

Rozměry161,3 × 78,1 × 8,2 mm, 199 g
DisplejSuper AMOLED, 6,6" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 1080,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Ačkoliv se u nás Pixely stále oficiálně neprodávají, je možné v rámci předprodeje pořídit u renomovaných českých e-shopů Pixel 6a za cenu okolo 9 tisíc korun. Jeho hlavní předností je špičkový procesor Google Tensor z vlajkových modelů či zřejmě nejlepší fotovýbava v dané cenové kategorii. Oproti Honoru pak ztrácí v oblasti kapacity baterie i displeje.

Google Pixel 6a

Rozměry152,2 × 71,8 × 8,9 mm, 178 g
DisplejOLED, 6,1" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx
ProcesorGoogle Tensor,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 410 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

honor-magic5-lite
Klady
  • skvělá výdrž na nabití
  • dostačují výkon
  • špičkový 120Hz displej
  • příjemně padne do dlaně
  • povedený design
  • na danou cenu kvalitní selfie
Zápory
  • pouze jeden reproduktor
  • bez podpory paměťových karet
  • chybí zvýšená odolnost
  • pouze 5Mpx ultraširokoúhlý objektiv
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 26. 3. 2023 12:47
Jde vidět že ste si pokecali s lidma z Honoru, protože hlavní mínusy takto obhajovat? Ta podpora je fail. Věřit, že dostane i A15 je velice naivní očekávání. Argumentovat, že vám nějaký kápo z Honoru říkal, že je to fuk je opravdu neprofesionální. Prostě tohle s A12 okamžitě odsoudit. Tečka. Jinak se android nikdy nikam nepohne.
Foťák, že je slušný? Vždyť je to hrůza i podle vašich ukázek. Nakonec extra propadnul ve vašem oblíbeném DxO (sem zvedavej jestli bude článek) a samozřejmě i v seriózních recenzích jako gsmarena a podobně.

Prostě pěknej telefon. O tom žádná. Ale zbytek na svou cenovku odpad. Telefon možná tak pro holky...
Pc Wifi
Pc Wifi
"40 W... z 0 do 100 % trvá nabití přibližně 70 minut". No a uz je to tu zase, vime ze 4500mAh se nakrmi do plna 25W nabijeckou za 75 minut u S21FE. 5100mAh u tohoto Hororu by se melo urcite nabit 40W daleko rychleji jak za 75 minut. Opet je maximalni vykon vyuzit jen do urcitych % nabijeni a pak pada jak sekera do propasti aby se plazivym tempem po dlouhych 75min dokoncilo. Smutné. Premyslim cemu je vlastne tento mobil konkurencí...
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Jaká je kvalita videa? V článku to nemůžu najít.
Martin Vit
Martin Vit
Poznámka pro redakci, ve výčtu konkurentů máte uvedený Samsung Galaxy A52s 5G, což patrně měl být A53. S recenzí úplně nesouhlasím v řadě ohledů a koukám, že je vesměs uvedl Ben Ben.
Hezký den.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze