Vyzkoušeli jsme nový Honor 8: první dojmy a video ze Stockholmu

31

Čínská společnost Honor si svou novinku v podobě velmi dobře vybaveného telefonu s označením 8 doposud nechávala pouze v domovské Asii. Dnes jej však konečně uvedla také na evropský trh. Stalo se tak ve Stockholmu a my jsme u toho nemohli chybět. Telefon jsme si ihned vyzkoušeli a přinášíme tak naše první dojmy, včetně videa.

Honor 8

Nový Honor 8 se své první premiéry dočkal již v první polovině července v Číně. Již tehdy při uvedení telefonu bylo jasné, že nabídne povedený design, hardware na vysoké úrovni a duální fotoaparát po vzoru Huawei a jeho vlajkové lodi pro letošní rok, modelu P9.

Honor 8 – první pohled

Honor 8 patří po designové stránce mezi absolutní špičku. Čínská společnost na něm rozhodně nešetřila a použila kvalitní materiály v čele se sklem na přední i zadní straně, které doplňuje kovový rámeček. Navíc díky speciálnímu výrobnímu procesu se Honoru podařilo vytvořit unikátně vypadající záda, která hází odlesky do všemožných stran. Nevýhodou tohoto materiálu je však zvýšená náchylnost na otisky prstů a také fakt, že je Honor 8 v ruce jako živý. Je tak nutné se připravit na situace, že vám bude z rukou klouzat. Jde jednoduše o daň za pěkný design.

Na přední straně nového Honoru se nachází Full HD displej o úhlopříčce 5,2 palce. Nejde sice o nejjemnější rozlišení na trhu, displej však vypadá velmi pěkně, má živé a věrohodné barvy a na vysoké úrovni jsou také pozorovací úhly. V tomto ohledu tedy musím Honor pochválit.

Zadní strana pak kromě duálního fotoaparátu, kterému se budu věnovat níže, nabízí senzor otisků prstů a programovatelné tlačítko. Samotný senzor je bleskurychlý, jen jeho umístění na zadní straně není úplně ideální. Vyzdvihnout však musím již zmíněné tlačítko, u kterého lze nastavit chování při jednom a dvojitém stisku a dokonce i při jeho podržení. Je tak možné si nastavit až 3 akce, pouze s jedním tlačítkem, skrze které navíc odemknete telefon.

Pod lesklou konstrukcí se pak nachází výkonný procesor Huawei Kirin 950, kterému sekundují 4 GB operační paměti. Uživatelská paměť pak bude k dispozici o kapacitě 32 či 64 GB. Aby byl výčet specifikací kompletní, nesmím zapomenout na baterii s kapacitou 3 000 mAh, která se dobíjí skrze nový USB-C port. Výkon telefonu tedy není na papíře vůbec špatný a podobně tomu je při používání telefonu. Na sofistikovanější hodnocení je však zatím brzy, nicméně po prvních chvílích s novým Honorem 8 jsem byl z rychlosti telefonu a obecně prostředí příjemně překvapen.

Honor 8

Když už jsme u prostředí, sluší se říci, že Honor 8 nabízí Android ve verzi 6.0, který je doplněn o prostředí Emotion UI. To můžete znát nejen z telefonů Honor, ale i Huawei. Společnost zároveň slibuje, že po dobu 2 let bude nový Honor 8 udržovat co se aktualizací týče. V tomto týdnu vydaný Android 7.0 Nougat by tak na nový Honor dorazit.

Velkým lákadlem nového Honoru 8 je 12Mpx duální fotoaparát. Honor tak podobně jako jeho mateřská společnost Huawei vsadila na dvojí čočku, přičemž jedna čočka snímá pouze monochromatický obraz a měla by pomoci s ostrostí fotografie. A po prvních fotografiích se zdá, že tam druhá čočka není pouze pro parádu. Fotografie totiž nevypadají vůbec špatně a platí to i pro ty, které pořídíte za horších světelných podmínek. Zamrzí však absence optické stabilizace obrazu či možnosti nahrávat 4K videa.

V pořadí třetí fotoaparát, ten na přední straně nad displejem, pak nabízí 8Mpx rozlišení a i z něj vypadají fotografie velmi dobře. Tedy alespoň v případě, že se pěkně usmějete.

Honor 8

První dojmy z nového Honoru 8, který byl až nyní představen také pro evropský trh, jsou zatím jen a jen pozitivní. Jde totiž o kombinaci povedeného designu, kvalitních materiálů, výkonného hardwaru a na první pohled odladěného softwaru, který není přeplácaný a nabízí zajímavé funkce navíc. K tomu přidejte slibný duální fotoaparát, kvalitní přední kamerku na selfíčka a máte zařízení, které se téměř vyrovná vlajkovým lodím od ostatních výrobců typu Samsungu, LG či HTC. Nevyrovná se jim však s ohledem na cenu.

Předobjednávky Honoru 8 startují zítra (v pátek 26. 8.), cena startuje na 10 990 Kč za verzi s 32GB interní a 4GB pamětí RAM (zlatá, černá, bílá a modrá barevná varianta, růžová na našem trhu k dispozici nebude). Verze se 64GB pamětí bude na našem trhu dostupná pouze ve zlaté barvě.

Technické parametry Honor 8 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce145,5 × 71 × 7,5 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 950, CPU: 4×2,53 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2016,
Diskuze ke článku
Lukáš
Má telefon rádio a kompletní LTE? Děkuji za odpověď!
Blue Sun
Kirin 950 má v GeekBench over 6250 MultiCore, GPU je stejná jako v Heliu X20 výkonem srovnatelná s PowerVR GX6450 (Apple A8) v iPhone 6. Pro srovnání iPhone 6S Apple A9 Geekbench Multi-Core 4370.

Vypadá to na solidního pokračovatele Honor 6 Plus… pro někoho, kdo žádá výkonný, relativně levný a hezký mobil s CZ zárukou je to atraktivní phone.

S ohledem do budoucna je lepší si připlatit za 64GB/4GB verzi s FullHD displejem ten SoC poletí jak dělo, jenom nechápu, proč jsou soudruzi v Číně tolik zpátečnický a implementovali 3.5mm jack konektor. :-)
Kaja
No to je super zítra jsem si chtěl jít koupit Alcatel Idol 4s a teď do toho Honor 8 :-D Takže teď nevím jestli počkat a který vzít. Zase dilema:-)
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 26. 8. 2016 09:17
Myslím že sa im podaril hlavne čo sa tyká dizajnu sa mi veľmi páči (Hlavne biela verzia).
Neviem ako je na tom honor a aktualizácie či prípadne podpora na XDA (Cyanogenmod atď).
Ale keď kus klesne cena tak za 2 až 3 mesiace to bude určite zaujímavá kúpa.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze