Honor 200 Lite
recenze

Honor 200 Lite

Lehký jako pírko
3

Hledáte telefon, který je tenký a neskutečně lehký? Pak byste měli zbystřit. Nový Honor 200 Lite k tomu přidává kvalitní AMOLED displej s malými rámečky nebo 108megapixelový hlavní fotoaparát. Silnou stránkou novinky může být i vzhled. Bude to však stačit na úspěch v konkurencí nabité střední třídě?

Honor již představil kompletní řadu 200, která se třemi modely rozprostřela napříč rozsáhlou střední třídou. Zajímavý je i model 200 Lite, který zaujme vzhledem, kvalitním displejem nebo až neuvěřitelnou útlou a lehkou konstrukcí. Výbava se pak nesnaží trhat rekordy, ale být pro uživatele dostatečně flexibilní. Bude to ten pravý recept na úspěch?

Technické parametry Honor 200 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce161,1 × 74,6 × 6,8 mm, 166 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,7" (2 412 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2024, ?

Obsah balení

V drobné prodejní krabičce se toho tentokrát příliš nenachází. Kromě samotného mobilu jde už pouze o USB kabel pro případné nabíjení či přenos dat. Nedostalo se dokonce ani na nabíjecí adaptér.

Honor 200 Lite
Nelíbilo se nám
  • chybí nabíječka

Konstrukční zpracování: není to maketa?

Přesně takovou otázku si možná položíte, když Honor 200 Lite prvně uchopíte. Jeho hmotnost se totiž zastavila na pouhých 166 gramech, což je klidně o 50 gramů méně než u konkurence. Díky tomu je telefon až neuvěřitelně lehoučký, v kapse o něm takřka nevíte a v ruce se pohodlně drží. Honor 200 Lite dává vzpomenout na doby dávno minulé, kdy mobilní telefony nevážily bezmála čtvrt kila.

Honor 200 Lite

Když k nízké hmotnosti připočteme i tloušťku pouhých 6,8 mm, získáváme skutečně zařízení, které do značné míry vybočuje. Samozřejmě těchto hodnot bylo dosaženo plastovými materiály, avšak v dané cenové hladině to není něco, co by si vysloužilo kritiku. Důležité je zpracování, které je příkladné.

Honor tradičně dbá i na vzhled, kupříkladu zadní strana proto zdánlivě mění barvu ze světle až po tmavě modrou v závislosti na dopadajících paprscích světla. Dojem trošku kazí vystupující modul s fotoaparáty, ale s ohledem na tloušťku to asi lépe udělat nešlo. Zmíněný modul působí lehce baculatý dojmem, což se následně přenáší i na samotný telefon. K pomyslné dokonalosti chybí zvýšená odolnost, kterou Honor vůbec nezmiňuje, takže telefon držte dále od vody i prašného prostředí. O bezpečnost se může postarat čtečka otisků prstů implementovaná do tlačítka na pravém boku. Funguje dobře a rychle.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • velmi nízká hmotnost
  • povedený design
Nelíbilo se nám
  • chybí odolnost proti vodě a prachu

Displej: příjemně zaujme

Možná vás zaujme i velký displej, který se může pochlubit opravdu tenkými rámečky, jež rozhodně nejsou ve střední třídě pravidlem. Samotný AMOLED panel má 6,7", Full HD+ rozlišení a 90Hz obnovovací frekvenci, což jsou velice slušné hodnoty. V displeji je také oválný průstřel, který Honor nazývá Magic Capsule a může se softwarově zvětšit a předávat například informace o nabíjení či přehrávání hudby. Čitelnost displeje je velmi dobrá, nestává se, že byste si museli telefon zakrývat, abyste si přečetli, co potřebujete. K dokonalosti však chybí Always-On, který funguje jen částečně. Informace zobrazené na uzamčené obrazovce totiž po zhruba 10 vteřinách zmizí.

Honor 200 Lite
Líbilo se nám
  • displej s tenkými rámečky
  • jemné rozlišení
  • dobrá čitelnost
Nelíbilo se nám
  • chybí Always-On

Zvuk: jen to nezbytné

Na těle mobilu najdeme pouze jediný reproduktor, jehož kvality vás příliš nepřesvědčí. Svou roli tak dobře plní jen pro vyzvánění. Jelikož se nedostalo ani na 3,5mm jack, je poslech hudby v slušné kvalitě na Bluetooth. V dnešní době to už ale překvapí asi málokoho.

Nelíbilo se nám
  • nemá stereo reproduktory

Výkon hardwaru: zaměřeno na běžného uživatele

Nasazen je solidní procesor Dimensity 6080 společně s 8GB RAM. Tato kombinace bude drtivé většině uživatelů plně postačovat, brzdou novinka od Honoru rozhodně není. Naopak potěší nadprůměrné 256GB úložiště, ze kterého je po prvním zapnutí 231 GB volných pro vaše data. Je to důležité, neboť podpora paměťových karet chybí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečná paměť
  • slušný výkon

Výdrž baterie: a zase ta tloušťka

Tenký mobil zpravidla nemívá velkou baterii a Honor 200 Lite to potvrzuje. Kapacita 4 500 mAh není příliš oslnivá a výdrž se pohybuje spíše kolem jednoho dne. Nabíjení každý večer je proto optimální. Podporováno je sice 35W drátové nabíjení, pomocí kterého telefon dobijete za necelou hodinku, jenže takovou nabíječku buď musíte mít, nebo si ji dokoupit.

Honor 200 Lite
Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž

Konektivita: takřka nic nechybí

Mobil je po stránce konektivity velmi dobře vybavený. Disponuje Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 nebo 5G. Nechybí ani podpora kvalitního telefonování přes VoLTE. S telefonem je možné také bezkontaktně platit díky NFC. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. Připraveno je také USB-C a nechybí ani podpora Dual SIM, a to dnes běžného typu nano.

Líbilo se nám
  • podpora 5G i VoLTE

Fotoaparát: vlastně jen jeden

Honor 200 Lite zdánlivě oslňuje třemi fotoaparáty. Záhy však zjistíme, že počet zdaleka neznamená výhru. Hlavní snímač má 108 Mpx, nicméně praktická optická stabilizace obrazu již chybí. Výsledné snímky přesto vypadají opravdu dobře, zejména za dne či dostatečného světla. Ostrost i věrné barvy nejsou Honoru cizí a lze říci, že méně nároční budou jistě spokojeni. Ubývající světlo však snímači nepřeje a rychle přibývá šum. Zvyšuje se také šance na rozmazání fotografie, neboť při delším snímání už člověk málokdy mobil udrží zcela v klidu.

Honor 200 Lite

Sekundární objektiv je ultraširokoúhlý, jenže s nízkým 5megapixelovým rozlišením, které by se ve střední třídě vůbec nemělo objevovat. Výsledné snímky za mnoho nestojí, a je to celkově velká škoda. Fotografickou bídu pak podtrhuje 2megapixelový makro snímač, který opět není v praxi příliš využitelný.

Ukázkové fotografie

Nepotěšil nás ani záznam videa. Představte si, že Honor za 8 tisíc korun neumí 4K. Vrcholem je bohužel pouze Full HD, dokonce jen s 30 snímky za vteřinu. V tomto ohledu novinka výrazně zaostává a videa se hodí jen jako nouzovka.

Chuť si lze spravit při pořizování selfies. Čelní kamerka má vysoké 50megapixelové rozlišení, fotografie tak vypadají velmi dobře a detailně.

Honor 200 Lite
Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • solidní hlavní fotoaparát
  • 50megapixelová selfie kamerka
Nelíbilo se nám
  • nízké rozlišení dvou sekundárních snímačů
  • nepodporuje 4K video

Software: klasika od Honoru

Uživatelské prostředí zajišťuje operační systém Android 14 s nadstavbou MagicOS 8.0. V dnešní době jde spíše o mohutnější nadstavbu, ale současně nelze říci, že by byla nepřehledná. Zorientujete se poměrně rychle a potěší i dobrá optimalizace, kdy je vše příjemně svižné. Otázkou zůstává, jak se Honor postaví k aktualizacím, nejlepší pověst totiž nemá. V tuto chvíli jsou v mobilu březnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení

Honor 200 Lite jde za úspěchem poměrně vychytrale. Láká na stylový vzhled, který podtrhuje tenká konstrukce i neskutečně nízká hmotnost. Když k tomu připočteme povedený displej, má většinu případných zájemců už omotanou kolem prstu. Ve zbylé výbavě ale netrumfuje. Ano, má vysoké rozlišení u hlavního a čelního fotoaparátu, ale rozhodně to není něco, čím by ve výsledku výrazně zastínil konkurenci. Procesor je spíše průměrný, potěší 256GB paměť. Naopak nenadchne slabší výdrž a absentující nabíjecí adaptér v prodejním balení. Ve výsledku to tak Honor 200 Lite ve střední třídě rozhodně nebude mít jednoduché a hodí se spíše méně náročným.

Konkurence

Opravdu velkým konkurentem bude Samsung Galaxy A35, který je pouze nepatrně dražší, avšak láká na zvýšenou odolnost či výrazně kvalitnější fotoaparáty. Samozřejmě zvládá i 4K video. Honor kontruje pouze větší interní a operační pamětí.

Samsung Galaxy A35 256 + 8 GB

Rozměry161,7 × 78 × 8,2 mm, 209 g
DisplejSuper AMOLED, 6,6" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1380,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Zatopit by Honoru 200 Lite mohlo i Redmi Note 13 Pro, která má ještě lepší displej s režimem Always-On, výkonnější procesor, lepší výdrž, rychlejší nabíjení či kvalitnější hlavní fotoaparát. Aby toho nebylo málo, je Redmi ještě levnější.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G

Rozměry161,2 × 74,2 × 8 mm, 187 g
DisplejAMOLED, 6,67" (2 712 × 1 220 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 7s Gen2, 4×2,4 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 100 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

honor-200-lite
Klady
  • velmi nízká hmotnost
  • tenká konstrukce
  • kvalitní 90Hz AMOLED displej
  • čelní fotoaparát s vysokým rozlišením
  • 256GB interní paměť
Zápory
  • zadní fotoaparáty nevalné kvality
  • nezvládá 4K video
  • v prodejním balení není nabíječka
  • slabší výdrž
  • nemá stereo reproduktory
Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Škoda že má záda z plastu a né veganské kůže. Plast klouže v ruce...
Jaroslav Paleček
Ještě přidám, že má být odolný proti pádům do výšky 1,5 metrů podle SMARTmania.cz.
Pc Wifi
Pc Wifi
skutecne se bojim srovnat s nejakym Xiaomi / Redmi konkurenty... protoze tenhle hokus pokus od Honoru je uz vlastne zaslapan do zeme... je vice nez kouzelne jak moc je to okuchanec proti originalni vlajce... pomalu az na kost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze