Evolveo StrongPhone G9
recenze

Evolveo StrongPhone G9

Obrněný neznamená neschopný
5

Chytré outdoorové telefony zpravidla zavedení výrobci ve svých nabídkách nemají. Zastupují je proto méně známé značky, například Evolveo. Letošní novinka StrongPhone G9 se bude snažit obstát ve střední třídě. Má velký displej, 64GB paměť, Android 10 a zvládá bezkontaktní platby. Navíc si dokonce rozumí i s eSIM.

Skutečně odolných telefonů je na českém trhu jako šafránu a v nabídkách známých výrobců byste je dokázali napočítat na prstech jedné ruky. Díru na trhu tak zaplňují výrobci jako například Evolveo, které má ve své nabídce hned několik opravdu obrněných smartphonů. Ty nerozhází pády, voda ani prach. Dnešní nároky uživatelů jsou však vyšší – i robustní telefon musí zvládat běžnou práci. Letošní novinka proto nabízí dostatečně velký displej, stejně jako bohatou paměť, schopný fotoaparát nebo NFC. Dokáže obstát mezi tvrdou konkurencí s cenou kolem 8 tisíc korun?

Technické parametry Evolveo StrongPhone G9

Kompletní specifikace
Konstrukce163,6 × 79 × 12 mm, 246 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP69K
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P35, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2020, 7 999 Kč

Obsah balení

V prodejním balení toho mnoho nenajdete. Kromě samotného telefonu jde o USB kabel a koncovku nabíječky. Na sluchátka se bohužel nedostalo a řešit pouzdro u obrněného telefonu by bylo nošením dříví do lesa.

Konstrukční zpracování: odolný krunýř s červenými prvky

Evolveo StrongPhone G9 na první pohled vypadá jako obyčejný telefon vložený do skutečně robustního ochranného pouzdra. Takového, které si objednáte z Číny na svůj nový smartphone ve snaze ochránit jej před všemi nástrahami okolního světa. V tomto případě však nejde o pouzdro, nýbrž o nedílnou součást telefon. Zpracování působí skutečně robustně, tělo mobilu je zesíleno přesně dle potřeby ochrany hardwaru při pádu.

Evolveo StrongPhone G9
Zpracování telefonu působí skutečně robustně.

Vzhled je poměrně subjektivní, ale vzorování zadní strany působí vcelku zdařile. Poměrně vhodně se výrobci podařilo design ozvláštnit červenými prvky v podobě dvou tlačítek. Velké je na levém boku a můžete si k němu přiřadit dvě libovolné funkce, například spuštění dvou aplikací. Liší se krátký a dlouhý stisk. Další červený prvek je na horní hraně a opět se jedná o klávesu, tentokrát konkrétně o SOS tlačítko. Dlouhý stisk může zavolat na předem zvolené číslo, případně i zaslat SMS. Na těle lze dále najít další nezbytná tlačítka, levý bok je domovem dvojklávesy regulující hlasitost, napravo je odemykací klávesa. Ta je bohužel zbytečně vysoko a hůře se na ni dosáhne.

Odemknutí telefonu však můžete provést také otiskem prstu, nezbytná čtečka je na zadní straně. Bohužel je opět značně vysoko a pro správné přiložení je nutné ukazováček pořádně natáhnout. Pokud jej však umístíte správně, dojde k okamžitému odemknutí, v tomto ohledu už čtečce není co vyčítat.

Vyzdvihnout musíme zpracování boků, které jsou ploché a mají zdrsněný povrch. Díky tomu se telefon velmi jistě drží a nehrozí, že vám vyklouzne z ruky. Velmi dobrou ochranu proti pádům jsme již nakousli. Telefon dále plní stupeň krytí IP69. V praxi výrobce slibuje odolnost proti vniknutí prachu a vody při ponoření do metrové hloubky po dobu až 2 hodin.

Líbilo se nám
  • robustní konstrukce
  • certifikace IP69
  • pohodlně držení
Nelíbilo se nám
  • vysoko umístěné odemykací tlačítko
  • i čtečka otisků prstů je příliš vysoko

Displej: škoda toho rozlišení

I odolný telefon se snaží být moderní, a proto disponuje velkým a protáhlým displejem o úhlopříčce 6,2". Solidní IPS panel bohužel kazí nasazení pouze HD+ rozlišení, rastr tak bohužel není nejjemnější. Naopak vás potěší dobře fungující automatická regulace jasu či čitelnost z ostrých úhlů. Displej nenabízí ambientní režim a dokáže se pouze rozsvítit ve chvíli, kdy mobil zvednete. Na zmeškané události vás však modrým blikáním upozorní diody pod fotoaparátem v kapkovitém výřezu displeje. Ochrana zobrazovače je svěřena do rukou sklíčka Gorilla Glass (nespecifikovaná verze) a celý panel je také mírně zapuštěn pod okolní povrch.

Evolveo StrongPhone G9
Líbilo se nám
  • velká úhlopříčka
  • dobře chráněný displej
  • informační dioda
Nelíbilo se nám
  • nízké rozlišení

Zvuk: podprůměrný zážitek

Při hledání reproduktoru budete možná chvíli tápat. Poměrně překvapivě je totiž na zadní straně, tudíž si ho ucpete položením na stůl. Naštěstí je opravdu velmi hlasitý, takže ani tak jej nepřeslechnete. Na druhé straně je jeho nekvalitní projev, na poslech hudby skutečně nebyl stvořen. Poslech přes sluchátka pak komplikuje absence 3,5mm jacku. Výrobce navíc nepřibalil sluchátka s USB-C, ani redukci z USB-C na 3,5mm jack. Budoucího uživatele tak postavil do poměrně komplikované situace.

Evolveo StrongPhone G9
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • nepříliš kvalitní hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: nezbytný základ

Po výkonnostní stránce Evolveo příliš nenadchne. Nasazen je osmijádrový procesor MediaTek Helio P35 a 4GB operační paměť. Na běžné úkony tato kombinace stačí, ale rozhodně od telefonu nečekejte bleskové reakce u náročných aplikací, případně hraní náročných her. Tímto směrem však StrongPhone G9 ani nemíří. Pro vaše data je připraveno 64GB úložiště, ze kterého po prvním zapnutí zbývá 53 GB pro vaše data. Naštěstí nechybí slot pro až 128GB paměťovou kartu. Ta se vkládá do šuplíčku z pravé strany telefonu. Otevřete jej prostým vytažením bez potřeby klíčku.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný procesor

Výdrž baterie: slušná porce

V útrobách telefonu je baterie s velmi slušnou kapacitou 5 000 mAh, která vám zajistí při středně náročném používání zpravidla dvoudenní výdrž. To je dobrá zpráva, neboť se můžete vydat kamkoliv přes noc i bez nabíječky, aniž byste se museli strachovat, že vás druhý den telefon nechá ve štychu. V prodejním balení najdete 15W nabíječku, která samozřejmě nebude trhat rekordy v rychlosti nabíjení. Úplné nabití celé baterie zabere něco málo přes 2 hodiny, což je s ohledem na kapacitu 5 000 mAh slušný čas. Chybějící bezdrátové nabíjení nepřekvapí a ani není v dané kategorii ničím podivným.

Evolveo StrongPhone G9
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení

Konektivita: samá překvapení

Po stránce konektivity vás telefon rozhodně nezklame. Disponuje samozřejmě podporou LTE a Wi-Fi se standardy ac, což znamená, že zvládá obě frekvenční pásma (2,4 GHz i 5 GHz). Příjemným překvapením je nasazení NFC, díky kterému můžete s telefonem i bezkontaktně platit. Zajímavostí je přidání podpory eSIM, což je ve střední třídě ojedinělé. V telefonu tak můžete využívat buď dvě klasické nano SIM karty, nebo nano SIM kartu a eSIM.

Líbilo se nám
  • podpora dvou SIM karet
  • podpora eSIM
  • nechybí NFC

Fotoaparát: sám voják v poli

Oproti dnešním trendům se na celém telefonu nachází pouze dva fotoaparáty, přičemž na zádech najdete pouze jeden. Ten má 48 megapixelů a v tomto rozlišení standardně také fotí. Prostředí aplikace fotoaparátu je velmi jednoduché a přehledné. Zmást vás může tlačítko pro dvojnásobné přiblížení, avšak to je zde vlastně jen pro to, aby vám zprostředkovalo obyčejný digitální zoom.

Evolveo StrongPhone G9

Výsledné snímky nás poměrně mile překvapily a jistě snesou srovnání s konkurencí, a to zejména za dostatečného světla. Telefon potěší dostatečnou ostrostí i věrným podáním barev. Problémy nastávají s protisvětlem, případně se slabším osvětlením, kdy se na povrch dere nežádoucí šum.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je zde připraven spíše jen pro nouzové účely. Maximálně je možný ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu a výsledky jsou maximálně průměrné. Telefonu dělá problém práce se světlem a nejlepší není ani plynulost.

Evolveo StrongPhone G9 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Na čelní straně, ve výřezu displeje, je 8megapixelová čelní kamerka, která je zde skutečně jen pro nouzové selfies, případně pro videohovory. Kvalita totiž nepatří mezi její silné stránky.

Evolveo StrongPhone G9
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • chybí další snímače
  • slabší výkony za zhoršených světelných podmínek

Software: čistá desítka

Výrobce v případě prostředí nic nevymýšlel a sáhl po takřka čisté podobě operačního systému Android 10 bez zbytečných aplikací navíc. Snadno se tedy zorientujete a jistě vás potěší, že se optimalizace podařila na jedničku. Většina úkonů je svižná a na nic se nečeká, to je velké plus pro budoucí uživatele. Bohužel se v telefonu zdaleka nenacházejí nejnovější bezpečnostní záplaty, konkrétně jsou z března 2020. Během testování nám telefon nenabídl žádnou novou aktualizaci.

Líbilo se nám
  • plynulý chod prostředí
Nelíbilo se nám
  • postarší bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Evolveo Strong Phone G9 se na českém trhu prodává za necelých 8 tisíc korun. V této cenové hladině by se svou výbavou rozhodně neuspěl, ačkoliv ne všechny její aspekty jsou slabší. Například ergonomie, hlavní fotoaparát či výdrž patří rozhodně do lepšího průměru. U odolného telefonu je nutné vzít v potaz, že získáváte zařízení, ke kterému netřeba cokoliv přikupovat, a přesto snese méně šetrné zacházení. Mezi klady lze připočíst i nastavitelné boční tlačítko nebo SOS klávesu, především pak podporu NFC a eSIM. Poslední jmenovaná vlastnost je dokonce zcela unikátní a konkurence ji nenabízí.

Kritiku si naopak telefon zaslouží za slabší displej. Nasadit pouze HD+ rozlišení od výrobce opravdu nebylo příliš rozumné. Nepotěší ani špatný reproduktor, byť je alespoň hlasitý. Nikterak výkonný je též procesor, což ale bude vadit spíše jen náročnějším zákazníkům.

Konkurence

Z konkurence vybíráme například CAT S52, který vás bude lákat na kvalitnější fotoaparát (převzatý z Pixelů) nebo na o něco konzervativnější design. Smířit se však musíte s menším displejem, absencí podpory eSIM nebo vyšší cenou.

CAT S52

Rozměry158,1 × 76,6 × 9,7 mm, 210 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P35, 8×2,3 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor3 100 mAh

Pokud byste chtěli lovit ve vodách zavedených výrobců, nabízí se Samsung Galaxy XCover Pro. Jeho cena je však zásadně vyšší. Odměnou vám však bude výrazně kvalitnější displej, duální zadní fotoaparát či mnohem častější aktualizace softwaru.

Samsung Galaxy XCover Pro

Rozměry159,9 × 76,7 × 9,9 mm, 218 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9611, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 050 mAh
evolveo-strongphone-g9
Klady
  • velmi dobře padne do ruky
  • vysoká odolnost (IP69)
  • SOS tlačítko
  • uživatelsky definovatelná boční klávesa
  • dobrá optimalizace systému
  • podporuje NFC
  • zvládá pracovat s eSIM
  • dobrá výdrž baterie
Zápory
  • displej s nižším rozlišením
  • méně kvalitní reproduktor
  • slabší procesor
  • chybí další fotoaparáty
  • nevhodně umístěná čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Marhule Humule
Marhule Humule
Nějak nechápu hodnocení telefonu. V první kapitole si stěžujete že jsou špatně umístěné ovládací prvky a v konečném hodnocení píšete že mezi nadprůměr patří fotoaparát, výdrž a ERGONOMIE. V tomto případě si naprosto protiřečíte. Další věc je naprosto tristní spolehlivost telefonů od této značky, to je ale už věc jiná...
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
Odolný telefony mě lákají problém že ten jeden jediný co se mi líbí Ulefone Armor 7E moc jako nejde koupit v Česku :D :/
Cestmir Dobosz
Cestmir Dobosz
Proč máte ve specifikaci LTE-ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze