Dissembler
recenze

Dissembler

Barevné domino, co vám pomotá hlavu

Minimalisticky pojatá logická hra Dissembler v sobě ukrývá více, než je na první pohled znát. Její hádanky jsou opravdu sofistikované, přestože v základu jen spojujete barvy a protáčíte dílky.

Ne každá mobilní hra musí být vynikající vesmírnou střílečkou s MMO prvky jako Shadowgun Legends z minulého týdne. Pokud jste tuto hru minuli, určitě to napravte. Dnes nás však čeká něco zcela jiného. Osobně mám logické hry mimořádně rád, obzvláště na telefonu. Občas mám jen pár minut a rád je vyplním krátkým rébusem. I tento aspekt dnes recenzovaný Dissembler skvěle splňuje.

Dissembler – videorecenze

Barevné domino

Plocha je složená z barevných čtverečků a pracuje s principem „spoj tři“. Pokud si myslíte, že v tomto žánru už opravdu nejde nic vymyslet, zbystřete. Vaším cílem je sice vytvořit navazující plochu o minimálně třech dílcích jedné barvy, ale jednotlivé plošky navzájem prohazujete, jako kdyby to bylo domino. Prvních pár kol je samozřejmě triviálních, ale to se velmi rychle změní.

Velmi snadno třeba začnete u špatné barvy. Ani nemrknete a necháte si osamělou plošinku jen tak viset ve vzduchu. S tou pak samozřejmě nic neuděláte a musíte úroveň restartovat. Autory chválím za možnost vracet se o krok zpět. Obzvláště u složitějších úrovní oceníte, že nemusíte začínat od začátku, ale vrátíte se přesně do momentu, kdy jste udělali chybu. A že ji uděláte opravdu snadno. Hlavně pokud chcete hned skočit do hraní a prohazujete, co vás jen napadne.

Na první pohled

S trochou zkušeností se podíváte na herní plochu a poznáte, které plošinky je potřeba posunout určitým směrem a kde by bylo nejlepší začít. I to se samozřejmě trochu zkomplikuje, protože další úrovně pracují jednak s širší barevnou paletou, ale také komplikovanějšími tvary úrovně. Základní kampaň vás také nenutí splnit každý rébus – pokud se někde zaseknete, není problém ho přeskočit a vrátit se později.

Mnohokrát se mi stalo, že jsem správné řešení prostě neviděl, přestože bylo snadné. Hned u dalšího levelu jsem se však chytnul a mohl hrát dál. Určitě se také nemusíte bát, že by úrovní nebyl dostatek. Vedle kampaně totiž autor připravuje každý den nové výzvy, které sice sestávají jen z několika úrovní, ale obtížnost u nich rychle roste.

Obsahu je dostatek

Jestli mám najít nějaký mínus, určitě to může být málo herních mechanik. Hraní je ozvláštněno akorát čtverečky, které po spojení nezmizí, ale změní barvu. O této změně víte dopředu a musíte s ní počítat, což přidává další stupeň obtížnosti. Druhá změna přichází se spojovacími body. Ty zase diktují, které plochy se mohou spojovat spolu. Ale to je všechno, a i když se s tímto základem dá vymýšlet spousta hádanek, po chvilce byste možná ocenili změnu.

Určitě se ale nemusíte bát, že nebudete mít co hrát – kampaň je dostatečně dlouhá, nechybí denní výzvy a nakonec je tu i nekonečný mód, u kterého klidně zvládnete relaxovat – na rozdíl od základní hry, která vůbec není snadná. Zaplatíte za ni sice 80 korun, ale je opravdu osvobozující hrát titul, kde vás nestraší reklamy a nemusíte neustále řešit mikrotransakce, energii a další překážky. Dissembler navíc velmi dobře vypadá i zní.

Závěr

Pokud chcete minimalistickou logickou hru, která dovede z jednoduché hratelnosti vytěžit náročné rébusy, Dissembler by mohl být přesně pro vás. Ve výsledku jde pouze o stylové prohazování barevných ploch, které vás ale už po pár kolech zvládne potrápit. Obsahu je tu dostatečně a za svých 80 korun dostanete svěží hříčku, která dovede překvapit.

Stáhnout Dissembler

Google Play App Store

Hodnocení
85%
Klady
  • minimalistická grafika
  • překvapivě vysoká obtížnost
  • dostatek obsahu
Zápory
  • méně variabilní hratelnost
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze