CUBOT R11
recenze

CUBOT R11

Duální foťák místo LTE
5

Řada funkcí, která se poprvé objevila v prémiových smartphonech, se postupně dostává i do nejlevnějších modelů. To je případ i CUBOTu R11, který nabízí protáhlý 5,5palcový displej. Nejvíce bezesporu zaujme duální fotoaparát. Telefon má však jeden zásadní nedostatek, který ho takřka diskvalifikuje – chybí mu dnes již prakticky nezbytná podpora LTE.

CUBOT patří mezi drobné čínské výrobce, kteří chrlí stále další a další levné telefony. Proti jemu podobným však má jednu nezpochybnitelnou výhodu, a to že své telefony oficiálně dodává i do Evropy.

CUBOT R11
Oficiální snímek CUBOTu R11

Číňané se snaží lákat zákazníky především na nízkou cenu a CUBOT R11 není výjimkou – vyjde na přibližně 2 800 Kč. Jeho největším lákadlem je zadní duální fotoaparát s kombinací rozlišení 13+2 Mpx, který umožňuje efektní rozmazání. Další výbava pak zahrnuje 5,5palcový HD+ IPS displej, čtyřjádrový MediaTek, 2 GB RAM a 16GB interní paměť. Není tak žádným trhákem asfaltu, na běžné operace to však stačí. Rozhodně zamrzí absence LTE, která telefon výrazně sráží. Jak si vedl v našem testu a vyplatí se?

Technické parametry CUBOT R11

Kompletní specifikace
Konstrukce150,3 × 71,4 × 8,9 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetMediatek 6580, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:40 hodin
Dostupnost, 2 790 Kč

Obsah balení

Telefon je zabalený v elegantní černé krabičce se zlatými nápisy. Uvnitř jsou kromě samotného telefonu tři menší krabičky. V nich najdete nabíječku, plochý USB kabel a v té největší sadu manuálů i koženkové flipové pouzdro, za což CUBOT zaslouží pochvalu. Vyměnitelná baterie se nachází rovnou v telefonu, ale abyste ho mohli začít používat, musíte z ní sejmout plastovou pásku kryjící konektory.

Konstrukční zpracování: podlouhlý obdélník se snímatelnými zády

CUBOT R11 nenabízí žádné designové výstřelky. Díky zaobleným rohům a bokům však vypadá sympaticky a dobře padne do ruky. Na výběr máte ze tří barevných variant. My jsme měli k dispozici na test šedou. Kromě toho ještě můžete sáhnout po černé a tmavě modré, která vypadá nejatraktivněji. Přední strana má vždy černou barvu.

Podlouhlý formát displeje a poměrné úzké rámečky umožňují pohodlné ovládání jednou rukou i na 5,5palcové úhlopříčce. S rozměry 150,3 × 71,4 × 8,85 mm se vejde do kapsy džínů. Díky plastovém tělu a s tím spojené hmotnosti 168 gramů vám ji ani neutrhne.

Přední straně dominuje displej, který ani ve zhasnutém stavu nesplývá s černým okolím a je jasně patrný. Po stranách jsou poměrně úzké rámečky, co však neplatí o prostoru nad i pod displejem, kde je naopak místa dost. U takto levného telefonu nemůžeme čekat odolné krycí sklo a i výrobce o něm mlčí. Místo toho na něj alespoň rovnou nalepil odolnou fólii.

Nad displejem si nelze nevšimnou podlouhlé štěrbiny telefonního reproduktoru. Téměř v levém rohu spatříte čočku předního fotoaparátu. Vidět naopak není oko se senzory ani notifikační LED dioda, tedy pokud zeleně či červeně nebliká. Kromě nabíjení signalizuje i události. Nenabízí však žádné možnosti nastavení. Naopak pod displejem nic není. Ovládací tlačítka jsou pouze virtuální na displeji.

Odolné sklo nahrazuje ochranná fólie.

Plastovým zádům dominuje v levém horním rohu lehce vystouplý lesklý šedý ovál, který ve vertikálním rozložení obsahuje dvojici čoček hlavního fotoaparátu. Mezi ně se vmáčkla jednotónová přisvětlovací dioda. Kromě toho je zde ještě celkem rychlá čtečka otisků prstů. Většinou vás rozpozná na první pokus. Na spodní hraně sídlí dvojice průduchů, přičemž zvuk vychází pouze z toho pravého.

CUBOT R11

Konektor microUSB se přestěhoval ke sluchátkovému konektoru na horní hranu. Na pravém boku nacházíme trojici lehce vystouplých tlačítek, která se dobře tisknou. Horní dvě slouží jako regulátor hlasitosti, spodní jako vypínač. Zadní kryt, který tvoří vaničku, sejmete zapáčením za spodní okraj. Teprve jeho sejmutím se dostanete ke dvěma slotům pro nanoSIM, samostatnému slotu pro microSD kartu a k již zmíněné vyjímatelné baterii.

Plast použitý na zádech má podle výrobce evokovat kov. Na první pohled ho skutečně může připomínat, ale stačí vzít telefon do ruky nebo se podívat na vnitřní stranu krytu a plast okamžitě poznáte. Musíme kvitovat, že na lehce matném povrchu neulpívají otisky prstů. Dílenské zpracování není dokonalé – při silném stisku se záda mírně prohýbají a je patrná škvíra mezi krytem a zbytkem těla.

Líbilo se nám
  • dedikovaný slot pro microSD kartu
  • notifikační dioda
  • flipové pouzdro součástí balení
Nelíbilo se nám
  • horší dílenské zpracování

Displej: 5,5 zranitelných palců

CUBOT použil u modelu R11 displej s dnes oblíbeným poměrem stran 18:9, který zabírá 73 procent čelní strany. Sáhl přitom po IPS LCD s HD+ rozlišením, což dává na 5,5palcové úhlopříčce jemnost 293 PPI. U takto velkého displeje by bylo sice lepší Full HD+, ale pro běžné používání je i HD+ dostatečné.

Pozorovací úhly i barevné podání jsou přitom slušné. Výrobce se pak chlubí kontrastem 1300:1. Displej je vcelku čitelný i na přímém slunci a automatická regulace jasu funguje spolehlivě. Na displeji je pak nalepena odolná fólie, která částečně supluje odolné sklo. Její předností je i to, že se na ní tak nechytají otisky prstů.

Líbilo se nám
  • podlouhlý formát displeje
  • dobrá čitelnost na slunci

Zvuk: plochý a šedivý

Přestože jsou na spodní hraně dva průduchy hlasitého reproduktoru, je to pouze na efekt a kvůli symetričnosti. Ve skutečnosti se hlasitý reproduktor ukrývá pouze za tím pravým. Reproduktor hraje hlasitě, ale náročného posluchače v žádném případě neuspokojí. Zvuk je plochý, chybí mu prokreslení i basy.

CUBOT R11

Sluchátkový výstup sice nabízí o něco lepší zvuk, avšak záleží jaká použijete sluchátka. V balení žádná nenajdete.

Líbilo se nám
  • dostatečná hlasitost
Nelíbilo se nám
  • zvuk bez prokreslení

Výkon hardwaru: slabší výkon poznáte

Pod kapotou nalezneme stejný čtyřjádrový MediaTek 6580 jako u nedávno testovaného modelu J3. Ten v tomto případě doplňují 2 GB RAM. Na druhou stranu telefon běží na plnotučném Androidu 8.1, který je náročnější na výkon. Při běžných operacích telefon šlape bez problémů. Nijak se nezasekává. Na náročnější úkony ani hraní to však v žádném případě nebude. Stačí náročnější aplikace a už si na některé operace počkáte.

Co se týče interního úložiště, telefon nabídne 16 GB, což je dnes u Androidu (pokud pomineme odtučněný Android Go) naprosté minimum. Uživatelsky dostupných máte 11,5 GB. Z nich máte na počátku k dispozici 9 GB, které zaplníte ani nemrknete. Můžete si však kapacitu navýšit až o 64 GB pomocí microSD karty. Nepřijdete přitom ani o možnost používat dvě SIM, protože microSD má dedikovaný slot.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na běžné operace
Nelíbilo se nám
  • u náročnějších aplikací a her se zadýchává

Výdrž baterie: do večera bez problémů

O napájení se stará uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 2 800 mAh. S nimi se při středně náročném používání dostanete na zhruba 1,5 dne používání. Do konce dne se tak bez problémů dostanete, ale přesto musíte na konci dne sáhnout po nabíječce. Do konce druhého dne vydrží pouze s omezeným používáním.

V našem standardizovaném testu výdrže se HD video vydrželo přes Wi-Fi přehrávat 5 hodin 33 minut. Na 80 procent se pak telefon nabil za 1 hodinu 49 minut a plný stav hlásil za 2 hodiny 40 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • vyměnitelná baterie

Konektivita: 4G nepochopitelně chybí

Už u nedávno testovaného modelu J3 jsme se podivovali nad tím, že ho výrobce nevybavil LTE, což se dnes již má za v podstatě základní výbavu. LTE však chybí i u modelu R11, který má přece jen o něco vyšší ambice. Vystačit si tak musíte pouze s 3G. Z dalších bezdrátových možností připojení pak telefon nabízí Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. Některé uživatele může potěšit dnes již poměrně raritní FM rádio. Pro připojení přes kabel je zde pak k dispozici klasické microUSB.

CUBOT R11

Pro navigaci R11 nabízí pouze GPS s podporou A-GPS. Škoda že se nedostalo alespoň na konkurenční ruský GLONASS, který by zrychlil a zpřesnil hledání polohy. Takto si počkáte 10 až 20 sekund, navíc při horším výhledu na oblohu poloha někdy ujíždí. Nedostalo se ani na elektronický kompas.

Líbilo se nám
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • chybí LTE
  • horší navigace

Fotoaparát: dvě čočky pro rozmazané pozadí

Zadní fotoaparát je duální. Hlavní s 13Mpx snímačem doplňuje ještě jeden s rozlišením 2 Mpx pro dosažení efektního rozmazání pozadí. Fotoaparát pak doplňuje pouze jednotónová přisvětlovací dioda. Přední fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a fixní fokus.

Aplikace nabízí přehledné rozhraní. Ve výbavě nechybí panorama, režim krásy, HDR, barevné efekty, scénické režimy i kompenzace expozice. Bokeh efekt jednoduše aktivujete jedním tlačítkem a poté si můžete jeho sílu doladit pomocí posuvníků.

Od fotoaparátu telefonu v této cenové kategorii, i když je duální, není možné čekat dokonalé snímky. Jsou však použitelné nejen co se týče barevného podání, ale i pokud jde o ostrost, detaily a šum. Také funkce duálního fotoaparátu fungují, jak mají. Při nedostatku světla se ale detaily slévají a přibývá nepříjemný šum. Ještě větší problém je to pak u předního fotoaparátu, který postrádá možnost přisvícení.

CUBOT R11 – 1080p, exteriér

Pouze průměrné je i video, které má u zadního fotoaparátu maximální rozlišení Full HD s 30 snímky za sekundu. To platí nejen o barevném podání, ostrosti i plynulosti. Video zaznamenáte v dnes již zastaralém formátu 3GP.

Líbilo se nám
  • duální fotoaparát
  • přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • průměrné fotografie a video
  • formát 3GP u videa

Software: bez bloatwaru

CUBOT nasadil do R11 Android 8.1 Oreo, aktualizace na nový Android 9 Pie není nejistá. Operační systém není úplně čistý – výrobce ho doplnil o vlastní Launcher 3. Změny jsou však naprosto minimální a především kosmetické. Sympatické přitom je, že výrobce nezaplevelil telefon bloatwarem. Najdete tu v podstatě pouze základní aplikace a zbytek si doinstalujete podle svých potřeb.

Systém je poměrně dobře odladěný. Při základních operacích telefon běží plynule a bez zasekávání či pádů aplikací. Při běžném používání ani moc nevadí, že telefon není nejrychlejší. Náročnější aplikace a hry si však bohužel moc neužijete.

Líbilo se nám
  • bezproblémový chod
Nelíbilo se nám
  • minimální změny v systému
  • absence bloatwaru

Zhodnocení: jeden zásadní nedostatek

S cenovkou přibližně 2 800 Kč a svou výbavou spadá CUBOT R11 do nižší třídy. V té vyčnívá svým duálním fotoaparátem. Dále nabízí spíše konzervativní design, slušný displej a solidní výdrž, i když má slabší hardware. Jako takový by mohl některé méně náročné uživatele zaujmout.

CUBOT R11

Je tu však jeden zásadní nedostatek, kvůli kterému jeho koupi nemůžeme doporučit. Je k nevíře, že nějaký výrobce v roce 2018 ještě nabídne smartphone bez LTE. Bohužel to platí i o CUBOTu R11.

Konkurence

Za necelé tři tisíce můžete mít například Honor 7A s 5,7palcovým displejem, osmijádrovými Snapdragonem 430, 3 GB RAM, 32GB interní pamětí a čtečkou otisků prstů. Postrádá sice duální fotoaparát, avšak nechybí mu LTE.

Honor 7A 32 GB

Rozměry152,4 × 73 × 7,8 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Jinou možností je Xiaomi Redmi 6A s 5,45palcovým displejem. Uvnitř se nachází čtyřjádrový MediaTek, 2 GB RAM a 16GB interní paměť. Postrádá duální fotoaparát i čtečku otisků prstů a má pouze hybridní slot. Disponuje však LTE konektivitou. Jeho cena se pohybuje kolem 2 800 Kč.

Xiaomi Redmi 6A 16 GB

Rozměry147,5 × 71,5 × 8,3 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,45" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio A22,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
cubot-r11
Klady
  • duální fotoaparát
  • FM rádio
  • vyměnitelná baterie
  • podlouhlý displej
  • flipové pouzdro v balení
  • dedikovaný slot pro microSD
  • notifikační dioda
Zápory
  • absence LTE
  • nevýkonný hardware
  • plochý zvuk
  • absence odolného skla
  • slabší kvalita fotek a videa
  • horší dílenské zpracování
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Teď nevím, jestli jen špatně vidím, ale ty fotky NEJSOU ostré. Ani náhodou. Podívejte se na snímky nádraží, psa, a vlastně i všechny ostatní. Je to neostré, rozmazané, zamlžené... Hnus a bída. Tohle rozhodně nejsou ''průměrné fotografie''. Celkově je tenhle telefon neskutečný krumpl a to nejen kvůli LTE.
Vyhulmi
Chybka:
Nelíbilo se nám: minimální změny v systému, absence bloatwaru

Jinak ten telefon je neuvěřitelný křáp. Za tisícovku bych to chápal, ale šitový Mediatek a ještě k tomu bez LTE, to za tyhle peníze nemůžou myslet vážně.
Milan
Musím napsat, že absolutně nechápu důvod recenze telefonu bez našich lte pásem. Toto by se dalo pochopit v roce 2014.
Mezi plusy je dobrá výdrž? A pak je napsán výsledek 5 h 33 min výdrže přehrávání HD videa. To je sakra podprůměr!
Eliss
Telefon divná chrčí, hučí.
Fotky odporné nedají se používat.
S telefonem jsem nespokojená.
Výrobci se nepředvedli

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze