CUBOT J3
recenze

CUBOT J3

Nedostalo se ani na LTE
4

Existuje široká skupina uživatelů, kteří nepotřebují smartphone s vysokým výkonem nebo našlapaný funkcemi. Právě na takové nenáročné cílí nový CUBOT J3. Nabídne 5palcový protáhlý displej, čtyřjádrový procesor nebo 1 GB RAM. Na tom všem běží Android Go. Chybí mu však dnes již prakticky nezbytná podpora LTE.

CUBOT je další ze záplavy drobných čínských výrobců. Proti ostatním však má tu výhodu, že své výrobky oficiálně dodává i do Evropy. Stejně jako jemu podobní výrobci se přitom snaží bodovat především nízkou cenou. Dnes testovaný CUBOT J3 pak představuje dno jeho nabídky. Cena se dostala pod magickou hranici dvou tisíc korun a za tyto peníze nemůžeme skutečně čekat zázraky.

CUBOT J3
Oficiální fotografie CUBOT J3

Ve výbavě CUBOTu J3 tak najdete pětipalcový protáhlý displej s poměrem stran 18:9, který však má dnes již výrazně podprůměrné rozlišení 960 × 480 pixelů. Uvnitř tepe čtyřjádrový MediaTek, který doprovází pouhý 1 GB RAM. To by dnes již bylo naprosto nedostatečné pro plynulý chod. CUBOT však sáhl po speciálním odlehčeném Androidu Go, uzpůsobeném pro použití právě na slabém hardwaru. Alespoň že neosekal i interní paměť, která nabídne kapacitu 16 GB. Rozhodně však zamrzí absence LTE. Jak si telefon vedl v našem testu a vyplatí se za přibližně 1 900 Kč?

Technické parametry CUBOT J3

Kompletní specifikace
Konstrukce141,4 × 66,3 × 8,8 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (960 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6580, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid Oreo (Go edition)
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2018, 1 890 Kč

Obsah balení

Telefon přichází v malé bílé krabičce, jejíž přední stranu z většiny pokrývá fotka samotného zařízení. Uvnitř pak kromě telefonu, na který výrobce rovnou nasadil transparentní silikonové pouzdro, naleznete USB kabel, nabíječku a sadu manuálů. Vyměnitelná baterie je z důvodů úspory místa rovnou v telefonu, ale abyste ho mohli začít používat, musíte jí vyjmout a sejmout z ní plastovou pásku kryjící konektory.

CUBOT J3

Konstrukční zpracování: plasťák s pouzdrem

Telefon vypadá na první pohled poměrně subtilně. K tomu napomáhá nejen menší úhlopříčka displeje, ale i jeho podlouhlý formát a úzké boční rámečky. Díky tomu připomíná podlouhlou nudli. S rozměry 141,4 × 66,3 × 8,8 mm se vejde do kapsy a ani vám jí neutrhne. Jeho hmotnost se zastavila na 178 gramech, což je dáno i tím, že se jedná o kompletní plasťák.

Design telefonu pak ničím nevyniká. Jedná se o zaoblený obdélník, který dobře padne do ruky. Na výběr přitom máte ze tří různých barev: kromě černé a tmavě modré, kterou jsme měli na test, je tu pak ještě tmavě šedá. Ve všech případech je však přední strana černá.

Přední straně dominuje displej, který má úzké boční rámečky, ale nad i pod displejem je naopak místa dost. O případném odolném skle výrobce mlčí, ale vzhledem k ceně a tomu, že jde o skutečně základní model, o něm můžeme pochybovat. Alespoň že je na displeji z výroby nalepená odolná fólie.

Nad displejem můžeme vidět podlouhlou štěrbinu telefonního reproduktoru. Nalevo je pak oko senzorů, napravo modrá notifikační dioda, jejíž nastavení chybí, a čočka předního fotoaparátu, která slouží i pro odemykání telefonu pomocí obličeje. CUBOT tomu sice říká honosně Face ID, ale bezpečnost jako u nejvyšších Samsungů a iPhonu X rozhodně nečekejte. Funkci dokáže ošálit i fotografii a musíte mít hlavu natočenou ve správném úhlu. Ovládací tlačítka jsou pak pouze virtuální na displeji.

Čtečku otisků prstů nahrazuje sejmutí obličeje.

Plastovým zádům dominuje v levém horním rohu lehce vystouplý lesklý černý ovál, který obsahuje čočku fotoaparátu a jednotónovou přisvětlovací diodu. Na spodní hraně sídlí dvojice průduchů reproduktoru, přičemž zvuk vychází pouze z toho pravého. Konektor microUSB se přestěhoval ke sluchátkovému konektoru na horní hranu. Pravý bok hostí trojici lehce vystupujících tlačítek. Horní dvě fungují jako regulátor hlasitosti a spodní jako vypínač. Bez pouzdra se tlačítka dobře tisknou, ale v pouzdru to chce trochu štěstí, aby telefon udělal hned napoprvé co chcete. Zadní kryt, který tvoří vaničku, sejmete zapáčením za spodní okraj. Teprve jeho sejmutím se dostanete ke dvěma slotům pro nanoSIM, samostatnému slotu pro microSD kartu a k již zmíněné vyjímatelné baterii.

Použitý plast je už na první pohled levný a ten na zádech navíc extrémně lesklý. Stává se tak magnetem na otisky. Se silikonovým pouzdrem, které představuje alespoň nějakou ochranu, to ale zas až tak nevadí. Dílenské zpracování není dokonalé a odpovídá ceně telefonu. Spáry jsou patrné, ale přesto se navzdory snímatelnému krytu telefon nekroutí při silném stisku.

Líbilo se nám
  • silikonové pouzdro v ceně
  • dedikovaný slot pro microSD kartu
  • notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • levné plasty
  • horší dílenské zpracování

Displej: podprůměrné rozlišení i kvalita

CUBOT použil u modelu J3 dnes oblíbený poměr stran 18:9. Zde bychom ale mohli klady displeje skončit. Displej je totiž jednou z věcí, na které se velmi šetřilo. Zamrzí zejména dnes již výrazně podprůměrné rozlišení 960 × 480 pixelů, což dává výslednou jemnost 201 PPI. Displej působí docela hrubým dojmem a rastr je při podrobném zkoumání zřejmý.

O moc lepší to není ani v dalších ohledech. Výrobce sáhl po levném TFT TN panelu. Ten nabízí slabší pozorovací úhly než IPS. Stejně tak barvy jsou jakoby mdlé. Telefon nepostrádá automatickou regulaci jasu, přesto na něm na přímém slunci téměř nic neuvidíte. O odolném skle se výrobce vůbec nezmiňuje, ale částečně ho supluje nalepená folie.

Líbilo se nám
  • podlouhlý formát displeje
Nelíbilo se nám
  • slabé rozlišení
  • horší barevné podání
  • nepříliš široké pozorovací úhly
  • horší čitelnost na slunci

Zvuk: nic moc zážitek

Průduchy na spodní hraně jsou spíše na efekt než z funkčních důvodu. Ve skutečnosti se hlasitý reproduktor ukrývá pouze za tím pravým. Hraje dostatečně hlasitě, ale jeho kvality nemohou nikoho uspokojit. Zvuk je naprosto plochý. Nenabízí žádné prokreslení ani sebemenší náznak basů.

Příliš si nepomůžete ani se sluchátky, která musíte použít vlastní, protože v balení žádná nenajdete. Sluchátkový výstup nabízí podobné kvality jako hlasitý reproduktor.

Nelíbilo se nám
  • nekvalitní zvuk

Výkon hardwaru: malá porce RAM

Pod kapotou nalezneme stejný čtyřjádrový MediaTek 6580. Ten doplňuje pouhý 1 GB RAM. Přesto je díky použitému Androidu Go telefon docela dobře použitelný pro běžné úkony. Samozřejmě že náročnější hry si na něm nezahrajete a nedostatek výkonu pocítíte i u některých aplikací.

Alespoň že u interního úložiště nedošlo k redukci jako u RAM. Telefon nabízí 16 GB. Z nich je uživatelsky přístupných 12,5 GB, ze kterých máte k dispozici velice slušných 10,5 GB. Vděčíme tomu i odlehčeným aplikacím Go od Googlu, které zabírají mnohem méně místa. Pokud by vám to nestačilo, můžete si prostor navýšit pomocí microSD karty až o 64 GB. Nepřijdete přitom ani o možnosti používat dvě SIM, protože microSD má dedikovaný slot.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na běžné operace
  • 16 GB interní paměti
Nelíbilo se nám
  • 1 GB RAM

Výdrž baterie: dva dny reálné

O napájení se stará uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 2 000 mAh. Nižší rozlišení displeje a celkově slabší hardware však přispívají k nižší spotřebě. Při středně náročném používání, které zahrnuje synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, se tak můžete klidně dostat i na dva dny provozu. Při méně intenzivním používání dosáhnete výdrže i 2,5 dne.

CUBOT J3

V našem standardizovaném testu výdrže se HD video vydrželo přes Wi-Fi přehrávat 5 hodin a 37 minut. Na 80 procent se pak telefon nabil za 1 hodinu 38 minut. Plný stav pak hlásil za 2 hodiny 43 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • vyměnitelná baterie

Konektivita: na LTE zapomeňte

Nechce se věřit, že by dnes ještě nějaký výrobce nevybavil svůj telefon LTE, ale v případě CUBOTu J3 to tak opravdu je. Spolehnout se tak musíte maximálně na 3G. Kromě toho máte k dispozici i Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. U takto levného přístroje potěší i přítomnost dnes poměrně raritního FM rádia. Pro připojení přes kabel je zde pak k dispozici klasické microUSB.

Pro navigaci máte k dispozici pouze GPS s podporou A-GPS. Na konkurenční satelitní navigační systémy, jako například ruský GLONASS, však nedošlo. Nalezení polohy trvá v průměru kolem 15 sekund a telefon při navigaci v oblastech s horším výhledem na oblohu občas trochu ujede.

Líbilo se nám
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • chybí LTE
  • horší navigace

Fotoaparát: nic než nouzovka

Zatímco zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx, autofokus a přisvětlovací jednotónovou diodu, přední disponuje pětimegapixelovým s fixním fokusem. Aplikace nabízí přehledné rozhraní. Ve výbavě nechybí panorama, režim krásy, HDR, barevné efekty, scénické režimy i kompenzace expozice.

Od telefonu v této cenové kategorii nemůžeme čekat žádné zázraky a praktické zkušenosti to zcela potvrdily. I při dobrých světelných podmínkách jsou ty pořízené zadním fotoaparátem použitelné jen se zamhouřenýma očima. Špatně je vše. Fotografie trpí nejen nedostatečnou ostrostí a nereálným barevným podáním, ale současně má problém i se sléváním detailů. Při nedostatku světla se k tomu přidává nepříjemný šum. To je ještě větší problém u předního fotoaparátu, který postrádá možnost přisvícení.

Všechny výtky pak platí i pro video. Jeho rozlišení je maximálně HD s 30 snímky za sekundu. Kromě nekvalitního obrazu se potýká i s horší plynulostí.

CUBOT J3 (testovací video) - 720p, exteriér

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • podprůměrné fotografie a video

Software: svižný chod díky Androidu Go

CUBOT vzhledem ke slabému hardwaru udělal správný krok a nasadil speciální Android Go vycházející z Orea, který je speciálně odladěný, aby plynule běžel na slabém hardwaru. Přece jen plnohodnotný Android je stále náročnější a systémové aplikace neustále bobtnají, takže by na tomto telefonu nejenže neběžely úplně plynule, ale i by si ukously pořádný kus úložiště.

Nad Androidem použil výrobce ještě svůj Launcher 3. Proti čistému Androidu se však liší pouze minimálně a změny jsou pouze kosmetické. Sympatické přitom je, že výrobce nezaplevelil telefon bloatwarem. Najdete tu v podstatě pouze základní aplikace a zbytek si doinstalujete podle svých potřeb.

I přes slabší hardware telefon běží díky Androidu Go plynule a bez zasekávání či pádů aplikací. Není sice nejrychlejší, ale to při běžném používání nevadí. Na náročnější aplikace a hry to však není.

Líbilo se nám
  • Android Go
  • bezproblémový chod

Zhodnocení: jen pro nenáročné

Za 1 900 Kč nemůžete chtít od telefonu zázraky. CUBOT J3 může nalézt uplatnění například jako první telefon pro školáka, nebo naopak pro seniora. V takovém případě nevadí horší displej, slabší hardware ani absence LTE. Byť jen trochu náročnější uživatelé by se však měli podívat po něčem jiném.

CUBOT J3

Ocenit můžeme například plynulý chod na slabém hardwaru díky Androidu Go, poměrně hodně volného místa v interní paměti, dedikovaný slot pro microSD nebo přibalené silikonové pouzdro. Největší slabiny pak představují nekvalitní displej, výrazně podprůměrný fotoaparát a hlavně absence LTE.

Konkurence

Jako nejbližší konkurenci s Androidem Go můžeme označit Nokii 1, která vyjde na zhruba 2 300 Kč. Nabízí ještě menší 4,5" displej s rozlišením 854 × 480 bodů, čtyřjádrový procesor a 1 GB RAM. Proti CUBOTu se musíte spokojit s interní pamětí 8 GB. Nechybí jí však LTE. Mladší uživatele, pro které je Nokia určena, by mohly zaujmout i výměnné kryty.

Nokia 1

Rozměry133,6 × 67,8 × 9,5 mm, 131 g
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx
ProcesorMediaTek 6737M, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDXC
Akumulátor2 150 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

Zajímavou alternativou však může být i Vodafone Smart N9 Lite, který má velice podobné parametry jako CUBOT. Stojí sice 2 500 Kč, ale za tento příplatek dostanete podporu všech u nás podporovaných LTE pásem a dokonce i NFC.

Vodafone Smart N9 Lite

Rozměry148,2 × 68,9 × 9,5 mm, 155 g
DisplejTFT TN, 5,34" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6739, 4×1,28 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor2 440 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin
cubot-j3
Klady
  • dedikovaný slot pro microSD kartu
  • silikonové pouzdro v ceně
  • podlouhlý displej
  • 16GB interní paměť
  • slušná výdrž
Zápory
  • levné plasty
  • horší dílenské zpracování
  • nekvalitní displej
  • nekvalitní zvuk
  • 1 GB RAM
  • absentující LTE
Diskuze ke článku
Ondra Procházka
Z těchto telefonů jednoznačně Vodafone, kvality jejich telefonu jsou na tu cenu úplně zarážející.. pamatuju, jak jsem před asi čtyřmi lety měl Vodafone Smart 4 Power a fungoval úžasně, kromě foťáku a levných materiálů neměl chybu
Milan
Za 1900 je to katastrofa. Bez lte opravdu jen mobil na SMS na doma. Za 2400 dostane člověk zcela fungující xiaomi redmi 5a. Jen 500 navíc a hardware už je o level výš.
Mirek
Mám cubot j3 a jsem s nim spokojený. Za tak nízkou cenu jsem čekal nějaký sr* č ale už ho mám rok a bezproblému funguje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze