B&O BeoPlay A1
recenze

B&O BeoPlay A1

Hudební zážitek na cesty
13

Přenosných reproduktorů na cesty je na trhu tak obrovské množství, že je mnohdy velmi obtížné najít ten pravý. Pokud se však potřebujete odlišit a zároveň si užít špičkový hudební výstup kdekoli, množnosti se ztenčují. Dnes testovaný BeoPlay A1 od věhlasné značky Bang & Olufsen splňuje tyto požadavky dokonale, jen ta cena není úplně pro každého.

B&O BeoPlay A1

Reproduktory značky Bang & Olufsen jsou všeobecně považovány za jedny z nejzajímavějších. Kromě špičkového zvukového výstupu navíc nabízejí i luxusní zpracování a design, který skvěle zapadne do moderního interiéru vaší domácnosti. Pokud se však chcete radovat z kvalitního zvuku i na cestách, Bang & Olufsen nabízí alternativy v podobě přenosných reproduktorů. A právě jeden takový s označením BeoPlay A1 dnes podrobíme recenzi.

Obsah základního balení

  • reproduktor B&O BeoPlay A1
  • kabel s USB-C na jednom a USB-A na druhém konci
B&O BeoPlay A1
Rozměry 13,3 × 13,3 × 4,8 cm
Hmotnost 600 gramů
Konektivita Bluetooth 4.2
Výkon 2 × 140W
Frekvenční rozsah 60 Hz až 24 000 Hz
Baterie a výdrž 2 200 mAh, až 24 hodin přehrávání
Barevné provedení stříbrná, anebo zelená
Konektory USB-C; 3,5mm jack
Cena 6 799 Kč

Design a zpracování: sexy doplněk

U reproduktoru na cesty není design primární, avšak vždy potěší, když ho nemusíte skrývat v batohu. BeoPlay A1 však vyzařuje luxusní kořeny už z dálky a téměř každý, kdo se s ním setkal, jej hodnotil jako krásný. Nepřekvapí tedy, že na svědomí jej má uznávaný dánský designér nábytku Cecile Manz. Kulatý profil z vrchní části tvoří hliníková „čepička“, ve které je vyfrézováno nespočet malých otvorů pro dokonalý průchod zvuku v rozsahu 360 stupňů. Nezáleží tedy, jak reproduktor položíte či zavěsíte – vždy se dočkáte stejně kvalitního zvukového výstupu.

B&O BeoPlay A1

Po obvodu reproduktoru dále nalezneme gumový, respektive polymerový pás, ve kterém se skrývají tlačítka a také nezbytné konektory. Konkrétně se jedná o moderní USB-C pro nabíjení a 3,5milimetrový jack. Na těle dále nalezneme otvor mikronu, neboť BeoPlay A1 lze využít i jako hlasité handsfree. Poblíž nalezneme tlačítko pro rychlé spojení s naposledy propojeným zařízením, tlačítko pro spárování skrze Bluetooth a tlačítko mikrofonu pro hlasové zadávání povelů. Posledním prvkem je malá LED dioda, která v případě párování s novým zařízením modře bliká.

Nutno poznamenat, že všechny prvky spolu s nápovědnými symboly jsou vkusně zakomponovány do těla zařízení, tlačítka na první pohled nijak nevystupují. I to má za následek iluzi čistého designu bez jakýchkoli rušivých elementů, avšak jejich namáčknutí je trochu komplikovanější.

B&O BeoPlay A1

Poslední výrazný prvek má podobu koženého provázku, který je upevněný přímo zevnitř. Řemínek z pravé kůže je velmi měkký na omak, nechybí mu ani logem B&O opatřená spona, která dokáže řemínek utáhnout v případě zavěšení, například na karabinu či háček. V tomto ohledu nutno brát na zřetel poměrně vysokou hmotnost 600 gramů. Jen tak na nějaký vyviklaný hřebík tedy reproduktor zavěšovat nedoporučujeme. Rozměry činí 13,3 cm v průměru, tloušťka pak 4,8 milimetru. BeoPlay A1 zakoupíte ve dvou barevných variantách, konkrétně ve stříbrno-šedé a zelené barvě.

B&O BeoPlay A1

Sám výrobce se chlubí tím, že tělo reproduktoru odolá hrubšímu zacházení. Pokud reproduktor utrží nějaký šrám na hliníkové části, vnitřnosti se nepoškodí. Žádné testy odolnosti jsme sice neprováděly, avšak nemáme důvod proklamacím výrobce nevěřit. Tak či tak, zklamala nás absence odolnosti vůči kapalině. Do deště se tedy s tímto luxusním kusem příslušenstvím nevrhejte.

Konektivita a baterie: celý den

Konektivitu samozřejmě obstarává Bluetooth ve verzi 4.2 (ADK 4.0, aptX), dosah je zcela obvyklý a i přes překážky není problém desetimetrová vzdálenost. Na těle nechybí ani 3,5milimetrový audio vstup. Zklame absence NFC, kterou by jsme vzhledem k ceně očekávali. Párování tedy probíhá tak, že si v telefonu, tabletu nebo jiném zařízení otevřete klasicky Bluetooth možnosti a přidáte novou periferii. Pokud je reproduktor připojen k nějakému zařízení, není pro ostatní viditelný. Jakmile se odpojí, přepne se do párovacího režimu. A pokud jej dlouho necháte odpojený, tak se sám vypne, aby šetřil baterii.

B&O BeoPlay A1

Na těle reproduktoru nalezneme již zmíněné tlačítko, které automaticky spustí párování s naposledy přidaným zařízením a rovnou i spustí přehrávání poslední skladby (například přes Spotify). Fungování tlačítka musíme pochválit, žádné nastavování není potřeba, částečně tak nahrazuje chybějící NFC.

Akumulátor s kapacitou 2 200mAh je typu Li-Ion a výrobce slibuje až 24 hodin přehrávání hudby. Nám se potvrdilo 22 hodin přehrávání na střední až vyšší hlasitost, což je opravdu skvělá hodnota. Nabíjení zabere zhruba 2,5 hodiny.

Kvalita reprodukce: pohlazení pro uši

Designově se BeoPlay A1 povedl, ale prim u reproduktorů hraje vždy a jen zvuková složka. A zde musíme vyseknout opravdu velkou poklonu, první střetnutí se zvukovým výstupem pro nás znamenalo šok. Začneme hlasitostí. Při maximální hodnotě není problém ozvučit opravdu velmi velký byt, chvílemi se nám až nechtělo věřit, jak obrovský výkon (maximum 2 × 140 W) v sobě BeoPlay A1 ukrývá. Ani při maximální hlasitosti nedochází k takovému zkreslení, aby byl poslech nepříjemný, rozhodně však nedoporučujeme nastavovat maximální hlasitost v menším bytě. Před hudbou totiž s největší pravděpodobností neuniknou ani vaši sousedé. Zvuk je v porovnání s dalšími externími reproduktory opravdu vysoce nadprůměrný, spolehlivě se vyrovná i mikrosystémům.

Zvuk je sebevědomý a ve většině případů zcela podmanivý.

Pochválit musíme velmi slušné basy, silný zvuk a především vyváženost. Třešničkou na dortu je pak možnost bezdrátového spárování s dalším BeoPlay A1 pomocí volně dostupné aplikace Beoplay.

Stáhnout Beoplay

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

BeoPlay A1

Dvojicí nebo trojicí reproduktorů pak není problém ozvučit i celý velký dům. V aplikaci naleznete i jednoduchý ekvalizér, který pomůže při přehrávání různých hudebních stylů. Zvukový výstup upraví i v případě, že skladby posloucháte v rámci externí aplikace. Na běžný poslech nás nejvíce zaujal režim Warm, dále jsou dostupné režimy Excited, Relaxed a Bright.

Závěr: na cesty stylově

Co říci závěrem? BeoPlay A1 se tváří jako šperk a o to více jsme ho podezřívali, že bude hrát jen průměrně. Opak je ale pravdou, zvuková stránka je jednoduše špičková a BeoPlay A1 se řadí ve své třídě k tomu nejlepšímu. Zcela bez problémů uspokojí i náročné posluchače, a to jak výkonem, tak také kvalitou zvuku. Zde je tedy cena opodstatněná, mírný příplatek za značku samotnou vůbec nepřekvapí.

B&O BeoPlay A1

V tomto případě se nebojíme vyslat vás poslechnout si zvuk naživo. Teprve až tehdy oceníte opravdu perfektní zpracování a nad očekávání kvalitní reprodukci. Za nás zařízení dostává palec nahoru.

Mezi konkurenty můžeme zařadit například JBL Xtreme, které za podobnou cenu nabídne baterii s kapacitou 10 000 mAh, avšak doba přehrávání činí jen zhruba 15 hodin. JBL Xtreme nabídne výkonný stereo zvuk díky začlenění čtyř aktivních převodníků a dvou viditelných JBL basových měničů. Výstup je všeobecně vnímán jako perfektní a reproduktoru nevadí ani postříkání kapalinou. Zaujmout může rovněž Bose SoundLink Mini Bluetooth Speaker II, který za zhruba 6 500 Kč dokáže přehrávat až 10 hodin. U Bose představuje problém nižší maximální hlasitost, zvuk je však rovněž perfektní a v konkurenci se rozhodně neztratí.

Klady
  • špičkový design
  • hodnotné materiály (hliník, kůže)
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • kvalita reprodukce
  • moderní USB-C konektor
Zápory
  • vyšší cena
  • absence NFC pro rychlé párování
  • absence voděodolnosti
Diskuze ke článku
Pepan
heureka.cz/reprosoustavy-reproduktory/nokia-md-12/
Asi tak. 700Kč.
donduri
Vykon 2x140W? Ste si isty? Nejedna sa nahodou o PMPO, co je prakticky nezmysel? A to uz ani nehovorim o tom, ze 2200 mAh bateria (7,4V) nemoze utiahnut 2x140W ani omylom 22 hodin.
skacelp
Bože, reproduktory o průměru 13 cm a tady se někdo rozplývá nad hudebním zážitkem, byť na cesty. Jak a kam klesla úroveň "hudebních zážitků"?!
tomas
Zase klasické čecháčkovství v diskusi... závist, uřednictví a samej šetřílek chytráček. To je jak se škodovkama... nemůžu si dovolit koupit něco na úrovni a aniž bych vyzkoušel jízdu v bmw, nebo jiném o deset tříd kvalitnějším voze, budu do smrti bránit Škodovku a tunit a říkat, že nic lepšího není. Proboha, snad nechcete srovnávat repráček za 500 Kč se špičkou na trhu v oboru????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze