Asus ZenPad S 8.0
recenze

Asus ZenPad S 8.0

Mezi elitou
13

Kombinace vysokého výkonu, hezkého designu, přijatelné ceny a mnoha inovací se zdá být téměř vražedná. Asus do svého osmipalcového ZenPadu S 8.0 dostal skutečně slušnou porci pokrokových technologií, mezi kterými nechybí ani USB-C. Asus tentokrát míří skutečně hodně vysoko. Mají se obávat i současné high-endy od Samsungu, Googlu nebo Applu?

Asus se svým ZenPadem S 8.0 zaujme. Po přečtení specifikací navíc zájem neutichá a vše je podtrženo i prvním kontaktem se zařízením, kdy pocítíte tenké hrany a kvalitně zpracované tělo. V kombinaci s přiměřenou cenou to vypadá až podezřele dobře... Neobjeví se během běžného provozu nějaké fatální chyby?

Obsah balení: základ

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod

Technické parametry ASUS ZenPad S 8.0 Z580CA

Kompletní specifikace
Konstrukce203 × 134 × 6,6 mm, 298 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3580, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostzáří 2015, 7 490 Kč

Asus ZenPad S 8.0 – videopohled

Design: luxusní psaníčko

Asus sice do svého repertoáru zařadil také plast, ale ani ten v kombinaci s hliníkem nevypadá vůbec špatně, má na sobě vroubky a snaží se imitovat kůži. Asus má opravdu cit pro detail, vše k sobě dokonale ladí. Příjemné jsou i kovové linky podél zařízení. Design je tak rozhodně silnou stránkou a v tomto ohledu se tablet může měřit s těmi nejlepšími.

Asus ZenPad S 8.0

Celkové rozměry 203 × 134 × 6,6 mm jsou velmi příjemné a mobilitu nezkazí ani hmotnost 298 gramů. Tablet je možné uchopit i jednou rukou, ale není to již pohodlné a roztažené prsty se brzo unaví.

Na přední straně mimo 8palcového displeje najdeme také stereo reproduktory, senzor okolního světla a 5megapixelový přední fotoaparát. Zamrzet u něj může pouze absence LED diody. Nic jiného zde nehledejte, tlačítka jsou totiž řešena softwarově.

Asus ZenPad S 8.0

Na zadní straně kombinující plast a hliník je 8megapixelový fotoaparát. Vzhledem k šířce pouze 6,6 mm se dalo čekat, že bude z těla vystupovat - a skutečně tomu tak je. Jak už je u tabletů zvykem, chybí mu LED přisvícení, ale jinak není špatný. Prohlídku tabletu zakončíme na bocích, kde se mimo klasických ovládacích tlačítek, která jsou zcela obyčejná, neprolisovaná, ale poměrně dobře se mačkají nachází rovněž 3,5mm jack, zakrytovaný slot pro microSD kartu a zatím poměrně vzácné USB-C.

Asus ZenPad S 8.0

Kvalita konstrukce je na vysoké úrovni, nikde nic nevrže, nic se neprohýbá a celkově působí tablet dobrým dojmem. Za design dáváme jedničku.

Displej: kvalita s rozumem

8palcový IPS panel s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů a jemností 320 bodů na palec je co se týká jemnosti zcela dostačující. Chválit musíme také maximální jas, který porazí i přímé sluneční paprsky. Stejně dobré jsou i pozorovací úhly a displeji není co vytknout. Zamrzet může jen absence notifikační LED diody.

ASUS ZenPad S 8.0

Pro přesné ovládání si lze navíc dokoupit i Z Stylus. Podle Asusu je díky své přesnosti vhodný i pro designéry. Bohužel jsme neměli možnost jej vyzkoušet. Přiládáme tedy aspoň tehnická fakta. Na nabití vydrží 150 hodin, má 1 024 úrovní tlaku a hrot má šířku 1,2 mm.

Zvuk: stereo správným směrem

Na přední straně je dvojice stereo reproduktorů. Jejich zvuk je na tablet hodně nadprůměrný. Zaznamenáte u nich i basovou složku. Hlasitost je dostatečná, směrově jde zvuk přímo k vám a celkově je i zvuk kvalitní. Opět musíme jen chválit. Samozřejmostí je také kvalitní zvuk do sluchátek, která však - jak je u tabletů zvykem - Asus do balení nepřidal.

Baterie a výdrž: klasický den

4 000mAh baterie se snaží o co nejdelší výdrž. V našem standardizovaném testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi s 50procentním jasem a 50procentním zvukem do sluchátek zvládl Asus ZenPad S 8.0 celkem 7 hodin a 17 minut. iPad mini 3 ve stejném testu pokořil 9 hodin. S Asusem si tak užijete maximálně jeden den náročnějšího používání. Následné nabití na 80 procent zabere 2 hodiny a 44 minut. Na 100 procent si ještě přesně hodinu počkáte.

ASUS ZenPad S 8.0

Hardware a výkon: velká paměť = vysoký výkon

O celkový chod tabletu se v našem případě stará čtyřjádrový 64bitový Intel Atom Z3580 na frekvenci 2,3 GHz. K dispozici má rovnou 4 GB RAM, kde vám po spuštění zůstane 2,7 GB volného. Asus ZenPad S 8.0 se ovšem vyrábí v 16GB, 32GB a 64GB verzi. My máme k dispozici tu největší a zároveň nejvýkonnější. K dispozici nám v ní zůstalo 54 GB a některé aplikace od Asusu lze navíc i odinstalovat. Menší paměťové varianty se musí smířit s Intel Atomem Z3560 a 2 GB RAM. Především u menších paměťových variant se bude hodit slot na microSD kartu až do kapacity 128 GB. Některé aplikace lze navíc na kartu i přesunout.

Benchmarky

Chod systému i náročných aplikací je samozřejmě zcela plynulý. Výkonu je v tomto případě skutečně na rozdávání a ZenPad S 8.0 ani jednou nezaváhal. Skutečně nekompromisní žiletka, se kterou si užijete dostatek zábavy. I přes zcela jasný vysoký výkon jsme nezapomněli na benchmarky. V AnTuTu jsme získali 43 369 bodů, ve Vellamo následně 1 725 bodů u Multicore, 1 429 bodů v Metalu a 3 121 bodů v testu Chrome Browser. Nezapomněli jsme ani na 3D Mark a jeho Ice Storm Unlimited, kde si tablet odnesl výsledek 12 511 bodů.

Operační systém a uživatelské prostředí: ZenUI

Na ZenPadu S 8.0 běží Android 5.0 Lollipop. Asus si prostředí náležitě upravil nadstavbou ZenUI a těšit se můžete na chytré složky, zámek k aplikacím a celkově dovybavenou notifikační lištu. ZenPad S 8.0 také obsahuje nějaký ten zbytečný bloatware v podobě her a aplikace pro uvolnění RAM. Díky velké kapacitě úložiště si to však může dovolit. Ani po stránce softwaru tak Asus rozhodně nezklame. Navíc vás potěší i některými gesty, jako je například poklepání pro probuzení nebo uspání na stavové liště. Příjemný je také režim pro děti, jenž výrazně usnadní ovládání i těm nejmenším.

Fotoaparát a videokamera: postačí, ale nenadchne

Asus ZenPad S 8.0 se pochlubí 8megapixelovým fotoaparátem bez přisvícení. Samozřejmostí je touch i autofocus. Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché. Mimo klasického tlačítka pro pořízení fotografie nebo videa zde máme také režim pro focení za nedostatku světla nebo již klasické režimy jako panorama, noc, HDR, časosběr nebo i některé efekty, které přidají do fotky obrázky, například srdíčka.

Fotoaparát rozhodně není špatný. Na tablet je nadprůměrný, ale nesmíte na něj být až příliš přísní. 8megapixelový snímač nemá úplně dokonalé detaily a z top mobilních zařízení jsme zvyklí na víc. To stejné platí i o šumu. V aktuálním podzimním počasí si také ne vždy dobře poradí se světlem, respektive bílou oblohou. Celkový dojem je sice pozitivní, ale rezerva tady je.

Nadprůměrný je také přední fotoaparát. 5 megapixelů je prostě znát. Dobré výsledky navíc podává i za horších světelných podmínek.

To stejné co pro fotoaparát platí také pro video. Full HD s 30 snímky za vteřinu je na tablet velmi slušné a klidně bych s ním natočil i nějakou krajinu na dovolené. Na YouTube a sociální sítě to bohatě stačí, i když jisté nedostatky v podobě nízkých detailů nebo vyššího šumu za horšího světla pozorujeme.

Asus ZenPad S 8.0 – testovací video, 1080p, exteriér

Multimediální funkce: základ postačí

Většina uživatelů si vystačí s tím, co Asus nabízí. Těšit se můžete například na přehrávání videí, a to i s českými titulky. Samozřejmostí je i přehrávání hudby v běžně používaných formátech. Samozřejmostí je i upravitelný ekvalizér. Asus nabízí dobrý základ a pokud by vám to náhodou nestačilo, zavítejte do Google Play, kde si lze mnoho multimediálních aplikací stáhnout i zdarma.

Zprávy: Gmail a E-mail

Pro e-mailovou komunikaci lze zvolit jak aplikaci Gmail, tak E-mail. Aplikace jsou velmi podobné a liší se spíše designem. I Gmail totiž zvládne pracovat i s cizími emailovými účty. V České republice tedy obslouží i oblíbený e-mail na Seznam.cz.

Organizační funkce: upravený standard

Asus se nepouštěl do žádných velkých akcí. Základní kalendář od Googlu doznal pouze drobných změn. Vše je funkční a přehledné. Přesně tak má kalendář vypadat a je dobře, že se to už výrobci učí. Samozřejmě vždy existuje i možnost stáhnout vámi požadovanou aplikaci pro správu kalendáře z Google Play.

Navigace a GPS: rychlá a přesná

Samozřejmostí je podpora nejen GPS, ale i GLONASSu. Fix polohy proběhne zhruba za 5 až 10 vteřin, a to i za pohybu nebo v okolí zástavby. V zařízení jsou sice předinstalované mapy od Googlu, ale k jejich plnohodnotnému využití je zapotřebí internet. Pokud chcete mapy offline, doporučit můžeme Mapy.cz, kde máte i turistické značení. V případě navigace po tuzemsku i v zahraničí se nám zase ověřily Here Maps. Obě tyto aplikace jsou zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Datové funkce a konektivita: pouze základ

Spolehnout se můžete na rychlou Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Komunikace v těchto případech funguje tak jak má. Stěžovat si tak lze snad jedině na absenci NFC a infraportu. To, co ZenPad S 8.0 má, ale funguje dobře.

Zhodnocení a závěr: povedený elegán

Asus ZenPad S 8.0 nastavil laťku hodně vysoko. Všechny dostupné funkce fungují dobře, odpovídající je i cena 9 500 Kč za námi testovanou nejvyšší verzi. Pokud byste chtěli ještě více, lze si za 800 Kč dokoupit Z Stylus. Závěrečné shrnutí kladů a záporů ovšem odhalí, zda je Asus skutečně dobrou koupí.

ASUS ZenPad S 8.0

ZenPad S 8.0 chválíme za použité materiály, celkové zpracování, rozměry, kvalitu displeje, výkon i odladěný software. Potěšit může také nové USB-C. Všechno funguje jak má a žádný zásadní nedostatek jsme neobjevili.

ASUS ZenPad S 8.0

Někde na pomezí mezi klady a zápory je cena 9 500 Kč. Na podobné zařízení to není špatné, ale zároveň to není ani cenový hit. Hledat nedostatky je skutečně těžké. Mírně zamrzí pouze slabší schopnost zachycovat detaily fotoaparátem, jeho vystouplá konstrukce, slabší baterie nebo absence NFC. V zařízení je i postarší verze Androidu 5.0 Lolipop, ale vlivem ZenUI uživatel verzi Androidu téměř nepozná.

ASUS ZenPad S 8.0

Koupit nebo nekoupit? Asus ZenPad S 8.0 rozhodně nezklame. Jeho koupi můžeme s klidným srdcem doporučit. I přesto není bez konkurence, která v dané cenové kategorii nedělá kompromisy.

Konkurence

Hlavním konkurentem je samozřejmě Apple iPad mini. Čtvrtá generace je v základní verzi, tedy 16 GB Wi-Fi, dokonce ještě o tisíc korun dražší. Co Apple přinese navíc? Například čtečku otisků prstů nebo iOS, které má větší potenciál pro dlouhodobé plynulé používání. I po mnoha měsících je iOS stále plynulé, a to často nejde říci ani o drahých Androidech po měsíci používání. Ovšem Asus se ve své nejvyšší výbavě nemá příliš čeho obávat, výkonu je vskutku dost.

Apple iPad mini 4

U Applu ještě zůstaneme, protože se nabízí i iPad mini 2. Nenabídne již sice úplně nejnovější hardware ani čtečku otisků prstů, ale cena za základní Wi-Fi variantu je 8 000 Kč. I přes stáří má tento model stále nesporné kvality a i v jeho případě je výkonu dostatek. Oba iPady navíc Asus jednoznačně zdolají ve výdrži , kterou Apple prodlužuje větší kapacitou akumulátoru i méně náročným operačním systémem.

TIP: Recenze Apple iPad mini Retina – Malý tělem, velký duší

Apple iPad mini 2

Z řad Androidů si Asus musí dát pozor na Nexus 9. Ten za stejné peníze nabídne čistý Android s pravidelnou aktualizací. Pochlubí se také větší úhlopříčkou, konkrétně 8,9 palce, a výrazně větší baterií. Nexus 9 je tak nezbytné zařadit do užšího výběru, i na něm budete nedostatky hledat těžko.

Google Nexus 9

Pokud naopak oceníte výrazné nadstavby, lze zvolit Samsung Galaxy Tab S2 8.0. Ten je ještě tenčí a ještě lehčí. Mnoho parametrů jako úhlopříčka displeje, jeho rozlišení nebo kapacita baterie je stejných. Asus následně vyhraje větší RAM i interní pamětí. Obě zařízení se výrazně liší v prostředí a výběr bude záležet na preferencích nebo na ceně, jež je v případě Samsungu o 2 000 Kč nižší.

Samsung Galaxy Tab S2
asus-zenpad-s-80
Klady
  • kvalitní displej v poměru 4:3
  • UBS C
  • dostatek výkonu
  • přiměřená cena
  • hezký design
Zápory
  • nižší výdrž na baterii
  • fotoaparát s málo detaily a vysokým šumem
  • vystouplý fotoaparát
  • displej v poměru 4:3
Diskuze ke článku
Pietor
Jako mínus dát displej v poměru 4:3 mi přijde, že už autor neví co tam dát jako mínus. Za mě jednoznačně plus. Rozhodně lepší než 16:10 či 16:9.
Tommy
Chtel jsem ho vymenit za svuj tablet Sony, ale i pres vybornou vybavu neprekousnu to hnusne Asus UI. Mit to cisty android nebo normalni nadstavbu kupuju to hned...
Zafata
V plusech si opravte to UBS na USB.
Jinak by me zajimalo kolik priblizne hodin da baterie kdy clovek pouziva internetovy prohlizec. Preci jenom prehravani filmu je jedna vec a web je druha.
Zafata
Jeste bych poprosil pokud vite kdy priblizne muzem cekat recenzi na iPad mini 4?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze