Asus Zenfone Selfie
recenze

Asus Zenfone Selfie

Zaměřte se na sebe
23

Selfie tady, selfie tam, selfie kam se podívám. Fenomén selfie je dnes velkým tématem a výrobci jej dokáží patřičně využít. Přední fotoaparáty jsou čím dál kvalitnější a u některých modelů je to dokonce jejich nosný prvek. To se týká i nového Asusu Zenfone Selfie, jemuž dělá čest 13Mpx selfie kamera s automatickým ostřením. Jaký je?

Selfie je dnes doslova všude a pro mnohé uživatele se focení sama sebe stalo doslova posedlostí. Služby jako Instagram nebo Facebook jsou přecpané fotografiemi vyšpulených rtů, natočených hlav a odhalených výstřihů. Selfie zkrátka frčí. A bude hůř.

Asus Zenfone Selfie – oficiální fotografie v několika barevných variantách (chybí zlatá)

Výrobci mobilních zařízení totiž selfie maniakům připravili nejmodernější zbraně v podobě předních kamer s automatickým ostřením a dokonce vlastním LED bleskem. Jedním z nich je také Asus, který stojí za povedenou řadou smartphonů Zenfone. Již na začátku letošního roku představil model Zenfone Selfie, jehož cílovou skupinu uživatelů jistě poznáte přímo z názvu.

Obsah balení:

  • Asus Zenfone Selfie
  • datový a nabíjecí kabel s microUSB koncovkou
  • nabíječka s USB konektorem, 2 A
  • brožurky a manuály

Technické parametry ASUS ZenFone Selfie ZD551KL 3 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce156,5 × 77,2 × 10,8 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,7 GHz + 4×1 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2015, 7 990 Kč

Asus Zenfone Selfie – videopohled

Design a konstrukce: jednooký duch Zenfone

Asus se v případě své řady Zenfone drží jednotného designového vzoru a zepředu takřka nemáte šanci od sebe jednotlivé modely rozeznat. Model Zenfone Selfie však přeci jen poznáte, a to podle výrazné čočky předního fotoaparátu nad displejem. Po designové stránce sice tento prvek moc parády neudělá, zde je však důraz kladen spíše na samotnou funkčnost.

Jinak je ovšem Zenfone Selfie vcelku hezké zařízení, jehož dominantním designovým prvkem je vybroušená bradička s typickými odlesky. Celá konstrukce je kompletně plastová, ale zpracování je příkladné. Zadní kryt je možné sejmout, nicméně na pevnosti konstrukce se to nijak nepodepsalo.

Zaoblená záda mají v nejširším místě 10,8 milimetrů, zatímco u krajů se snižuje tloušťka až na 3,9 milimetru. Ostrá hrana sice trochu řeže do ruky, ale jinak se telefon drží vcelku příjemně. Půdorysné rozměry jsou však vzhledem k úhlopříčce displeje 5,5 palce obrovské, konkrétně 156,5 × 77,2 milimetrů. V poměru velikost/ displej vychází hůře snad jen iPhone 6(s) Plus.

Přístroj Velikost displeje Velikost přístroje Jakou část přední plochy zabírá displej?
Asus Zenfone Selfie 5,5 palců 156,5 × 77,2 mm 69 %
Apple iPhone 6s Plus 5,5 palců 158,2 × 77,9 mm 67,6 %
LG G3 5,5 palců 146,3 × 74,6 mm 77 %
Sharp Aquos Crystal 5 palců 131 × 67 mm 78,5 %

Porovnání poměru velikosti displeje k velikosti telefonu. Sharp Aquos Crystal se u nás bohužel neprodává.

Kromě zmíněného displeje na přední straně najdeme trojici tlačítek pro ovládání systému Android, která se v podobě senzorových kláves usadila přímo pod displejem. Je to jedině dobře, protože takto aspoň nezabírají místo na displeji. Nad displejem své místo našla již zmiňovaná čočka předního fotoaparátu, která je z jedné strany okupována dvoutónovým LED bleskem a z druhé pak telefonním reproduktorem.

Boky jsou zcela prázdné a nenajdeme na nich zkrátka žádné ovládací prvky. Klávesa pro ovládání hlasitosti se totiž přesunula na záda telefonu, kde slouží zároveň jako spoušť fotoaparátu. Nad ní klasicky leží čočka zadního fotoaparátu, opět s dvoutónovým LED bleskem a navíc senzorem pro laserové ostření. Ve spodní části skrývá decentní mřížka hlavní reproduktor.

ASUS ZenFone Selfie

Zadní kryt je možné také sejmout, čímž se dostaneme nejen k vyměnitelné baterii, ale také ke slotu na paměťovou kartu a dvěma slotům na SIM kartu velikosti microSIM. Spodní hrana je využita pouze pro microUSB konektor a prohlídku zakončíme horní hranou, na které se nachází 3,5mm jack konektor a zamykací klávesa. Její umístění není vzhledem k velikosti telefonu ideální, ale naštěstí se můžeme spolehnout na zamykání a odemykání telefonu poklepáním na displeji.

Závěrem nesmím zapomenout na jednu drobnost v oblasti konstrukce, která mne vcelku nemile překvapila. Rámeček kolem telefonu vystupuje zhruba desetinu milimetru nad povrch displeje a vytváří zřetelnou hranu. Ta má však již po několika dnech sebešetrnějšího zacházení tendenci se nepříjemně odírat a při bližším pohledu nebo po přejetí prstem jsou na ní zřetelné oděrky, zuby a ostré hrany.

Zvuk a kvalita reprodukce: mobilní standard

V oblasti zvuku Asus Zenfone Selfie nijak zvlášť nezaujme. Hlasitý výstup je dostatečně hlasitý pro vyzvánění, takže telefon rozhodně nepřeslechnete. Poslouchat skrze něj hudbu však hraničí s masochismem a už dlouho jsem neslyšel horší podání zvuku. Hloubky zcela chybí, středy jsou nevýrazné a výšky doslova řežou uši.

Jakmile připojíte k telefonu sluchátka, tak budete ihned spokojenější, protože zde se opět vracíme k normálu. Výstup 3,5mm jack konektoru Zenfone Selfie je naprosto bezproblémový a běžný uživatel může telefon bez okolků používat jako svůj primární přehrávač. Navíc se může spolehnout na ekvalizér, který v hudebním přehrávači naštěstí nechybí.

Baterie a výdrž: celý den i s rezervou

Asus ve své řadě Zenfone často mnoho prvků „recykluje“, takže najdeme společné znaky napříč mnoha modely. Platí to například pro akumulátor typu Li-Pol s kapacitou 3 000 mAh, který výrobce použil nejen u modelů ASUS ZenFone 2 a ASUS ZenFone Zoom, ale také u Zenfonu Selfie. Podle údajů výrobce by měl telefon zvládnout až 23 hodin hovoru nebo více než 10 dnů v pohotovostním režimu.

Kvalitní displej je většinou největším žroutem baterie

Na tyto hodnoty se při běžném používání samozřejmě nedostaneme, ale přesto je Zenfone Selfie v oblasti výdrže baterie skutečně kvalitní zařízení. Můžete se takřka vždy spolehnout na celodenní výdrž s rezervou, při šetrnějším používáním se dá bez větších problémů dostat i na dva dny. V našem standardním testu dokázal Zenfone Selfie překonat hranici 9 hodin streamování videa ve Full HD kvalitě, což je velmi dobrá hodnota a například nedávno testovaný Zenfone 2 za sebou nechal téměř o dvě hodiny.

Displej a ovládání: 5,5palcová Zenfone kvalita

Kromě baterie sdílí Zenfone Selfie s modelem Zenfone 2 také displej. Jedná se o IPS LCD displej s úhlopříčkou 5,5 palců a rozlišením Full HD (401 ppi), přičemž jeho odolnost zvyšuje nejnovější verze krycího skla Gorilla Glass 4. Nabízí velmi dobré pozorovací úhly i kvalitní podání barev. Nechybí ani automatická regulace jasu, nicméně osobně bych ocenil trochu větší rozsah.

ASUS ZenFone Selfie

Ovládání obstarává právě dotykový displej, který je přesný a odezvy jsou okamžité. Operační systém Android dále využije také senzorové klávesy pod displejem. Klávesy reagují přesně a za celou dobu testování jsem s nimi neměl žádnou potíž. Bohužel nejsou podsvícené, ale při dotyku alespoň zavibrují.

Naopak musím Asus pochválit, že do svého prostředí zakomponoval i další rozšíření ovládání, tzv. ZenMotion. Například zamykání a odemykání přístroje je možné provést pouhým poklepáním na displej, pomocí gest na zamčené obrazovce spouštět konkrétní aplikace nebo si můžete nechat zmenšit obrazovku pro lepší ovládání jednou rukou – k tomu stačí dvakrát poklepat na domovskou klávesu.

Hardware a výkon: Qualcomm inside

Oproti jiným modelům řady Zenfone se výrobce u modelu Zenfone Selfie odvrátil od čipsetů společnosti Intel a místo toho vsadil na Qualcomm. Volba padla na čipset Snapdragon 615 MSM8939, který nabízí osmijádrový 64bitový procesor o taktu 4 × 1,7 GHz a 4 × 1 GHz. Společnost jim dělá také grafický procesor Adreno 405 a mimo to výrobce ještě připravil dvě paměťové varianty.

Asus si nejspíš hoví v tom, aby uživatele mátl jak se dá. Nejenže jeho smartphony vypadají jeden jako druhý, ale navíc stejně označuje přístroje s různou výbavou – například Zenfone 2 je pod stejným názvem dostupný hned ve čtyřech modifikacích s odlišnými parametry! U Zenfonu Selfie je situace naštěstí trochu jednodušší.

ASUS ZenFone Selfie
Hlavní účel modelu ZenFone Selfie je každému jasný už z jeho názvu

Paměťová varianta s 2 GB RAM a 16GB interní pamětí totiž u nás není dostupná a našinec si tak může vybrat pouze 32GB variantu, u které výrobce zvolil 3 GB paměti RAM. Uživatel má po prvním spuštění dostupných zhruba 25 GB pro vlastní data a 1,5 GB RAM, což je solidní prostor pro veškeré aktivity. Připočteme-li navíc možnost rozšíření o paměťové karty microSDXC až do teoretické kapacity 2 TB (toho času má největší dostupná paměťová karta microSDXC kapacitu 200 GB). Na paměťovou kartu můžete přesunout také aplikace, ale záleží na vývojáři té konkrétní aplikace, zda tuto možnost povolí.

Výsledky benchmark testů AnTuTu, Vellamo a Geekbench 3

Co se výkonu týče, tak zde se Asus bohužel nemá moc čím chlubit. Telefon se dokázal na můj vkus až příliš často zadýchávat a mnohdy mu některé operace trvaly nepříjemně dlouho. Pomalejší reakce mne doháněly k šílenství hlavně ve chvíli, kdy jsem zadával PIN telefonu pro odemčení. Při rychlém zadávání čísel telefon vždy alespoň jedno stisknutí ignoroval, takže pak člověk musel vše smazat a pomalu zadat celý PIN znovu.

Výsledky benchmark testů víceméně potvrzují, že Asus Zenfone Selfie se svým výkonem neřadí mezi špičku. Na druhou stranu u zařízení v cenové relaci 8 tisíc korun to nikdo asi ani nečekal. Pokud přihlédneme k ceně, tak lze označit Asus Zenfone Selfie za rozumný průměr.

Operační systém a uživatelské prostředí: líbivé ZenUI

Uživatelské prostředí tvoří typické ZenUI, které Asus používá ve svých smartphonech řady Zenfone. Jedná se o samostatnou grafickou nadstavbu, která pod sebou skrývá operační systém Android. U modelu Zenfone Selfie konkrétně verzi systému Android. 5.0 Lollipop, který dokáže využít potenciál 64bitového čipsetu.

Uživatelské prostředí ZenUI nabízí mnoho možností

Optimalizace samotného prostředí je, jak už jsem zmínil, trochu slabší, ale zároveň Asus obohacuje Android mnoha vlastními úpravami a extra funkcemi. Základ je však typický Android, který znamená několik obrazovek, na které umisťujete widgety a zástupce aplikací a samostatné menu s aplikacemi. Vzhled ZenUI je mi osobně vcelku sympatický, ale pokud by se vám nelíbil, můžete využít mnoha možností jeho úpravy, jako je změna celého motivu nebo pouze ikonek.

Celý design se nese v duchu Material Designu od Googlu. Na zamčené obrazovce se vám ukazuje mnoho užitečných informací, jako je čas, počasí, datum nebo nastavený budík. Krom toho zde však najdete také notifikace, přičemž dvojitým poklepáním na ně se vám notifikace rovnou otevře. Užitečné mohou být i zkratky k aplikacím přímo ze zamykací obrazovky.

Menu s aplikacemi a nastavení prostředí

Potěší šikovná gesta, která vám pomáhají telefon ovládat. Například gestem zdola nahoru kdekoliv na displeji si můžete otevřít menu Hlavní stránka správy, kde se nachází několik užitečných odkazů pro nastavení telefonu. Gestem shora dolů naopak otevřete notifikační lištu, která je velmi dobře zpracovaná. Obsahuje nejen notifikace, ale také bohatou nabídku rychlých nastavení od bezdrátových sítí přes nastavení výkonu až po praktické zkratky pro vyčištění paměti, svítilnu, kalkulačku nebo správce aplikací. Velkou výhodou je, že lištu můžete stáhnout kdekoliv na displeji a nemusíte tak sahat až k horní hraně displeje.

Nastavení a režim Easy Mode, který zjednodušuje ovládání

Menu s aplikacemi je vyvedeno tak, jak jsme u Androidu již zvyklí. Je rozděleno na sekci s aplikacemi a sekci s widgety. Krom toho nabízí také možnost vyhledávání, můžete si nastavit režim zobrazení menu, velikost mřížky aplikací a aplikace, které třeba nejdou odinstalovat, můžete také skrýt.

Uživatelské prostředí ZenUI se mi celkově opravdu líbilo. Hezky vypadá, je dobře optimalizované, funguje jak má a ještě přidává šikovné funkce navíc. Například šikovný režim Easy Mode, díky kterému můžete telefon s prostředím ZenUI svěřit například i lidem, kteří si s technikou tak úplně netykají.

Fotoaparát a videokamera: 13 + 13 důvodů k radosti

Fotoaparát je u modelu Zenfone Selfie na prvním místě a je mu také dáván patřičný prostor v propagačních materiálech. U zadního fotoaparátu byl použit 13Mpx snímač od Toshiby, kterému pomáhá 5prvková optika se světelností F/2.0. Bleskově rychlé ostření obstarává laser na zádech telefonu, který dokáže dle slov výrobce zaostřit již za 0,2 sekundy. Tomuto číslu bych osobně věřil, nicméně je otázka, kam vlastně zaostří.

ASUS ZenFone Selfie

Z výsledků fotoaparátu jsem totiž trochu rozpačitý a finální snímky úplně nenaplnily má očekávání. Jelikož snímač by měl být stejný s tím, který se nachází v modelu Zenfone 2, očekával jsem i podobné výsledky. Fotografie Zenfonu Selfie jsou však mnohem více zašuměné, a to dokonce i za denního světla. Softwarová úprava se to sice snaží maskovat, ale výsledkem je pak ztráta detailů.

Dvoutónový blesk rozhodně přijde vhod a telefon s ním dokáže pracovat vcelku dobře. Co mi však vadilo byla nekonzistentnost výsledků. Telefon občas zaostřil správně, občas ne… Občas se trefil do barev, občas ne… Dokonce dokázal s bleskem vytvořit kompletně žlutou scénu, i když na druhý pokus již barvy zachytil správně – viz fotografie bankovky.

I na snímcích za denního světla je znatelný šum
Fotografování při horším světle je často trochu problém, ale blesk u hlavního fotoaparátu funguje spolehlivě

Jedním z nejdůležitějších prvků modelu Zenfone Selfie je však přední kamera. Její parametry jsou v mobilním světě téměř ojedinělé, konkurovat může pouze model HTC Desire EYE. S hlavním fotoaparátem sdílí rozlišení 13 Mpx, dvoutónový LED blesk i automatické ostření, světelnost je však trochu horší — konkrétně F/2.2.

Tato výbava dělá ze Zenfonu Selfie jeden z nejvhodnějších smartphonů pro všechny selfie maniaky a výsledky tomu také odpovídají. V porovnání s běžnými smartphony jsou fotografie výrazně kvalitnější a člověk si s nimi může vcelku vyhrát. K dispozici navíc máte spoustu možností, jak svůj obličej vyhladit, vylepšit, zeštíhlit… zkrátka upravit tak, že vás ani vlastní matka nepozná.

Při horším světle má přední fotoaparát problémy s ostřením, ale jinak jsou výsledky o třídu dál než z běžných telefonů

Trochu zklamaný jsem byl z LED blesku, který mne svým výkonem příliš nepřesvědčil. Zejména proto, že přední fotoaparát s ním nestíhá zaostřit a focení ve tmě nebo při špatném světle by přeci měl být hlavní důvod pro použití LED blesku. Aby byla fotografie ostrá, musíte mít telefon relativně blízko u obličeje, jinak bude výsledný snímek zašuměný a rozmazaný. Když k tomu zapomenete vypnout vyhlazování pleti, tak získáte slušnou patlanici, která mi k titulu Král všech selfie-phonů moc nesedí.

Prostředí fotoaparátu

Samotný software je však velmi povedený. Asus si s fotografickou aplikací opravdu pohrál a přichystal spoustu zajímavých možností a funkcí, díky kterým si focení se Zenfonem Selfie opravdu užijete. Kromě automatického módu je totiž připraven i plně manuální režim a spousta dalších pro nejrůznější situace – včetně režimu pro snímání za velmi špatného osvětlení, který funguje velmi dobře. Pokud tedy máte trpělivost, určitě ze Zenfonu Selfie dostanete ještě lepší výsledky než já.

Nahrávání videa dnes již nechybí snad žádnému chytrému telefonu a Zenfone Selfie není výjimkou. Poradí si se záznamem Full HD videa rychlostí 30 fps, pokud však budete chtít využít softwarovou stabilizaci, budete se muset spokojit s HD kvalitou. Asus připravil také možnost nahrávání zpomaleného nebo časosběrného videa, což jsou funkce, které poslední dobou získávají vcelku velkou popularitu. Vyšší FPS zde však nečekejte, Asus pouze zpomalí 25 FPS na čtvrtinu nebo polovinu, takže výsledek rozhodně není srovnatelný s dnešními top modely.

V případě nahrávání videa však opět přichází na řadu přední fotoaparát. Díky jeho kvalitám a automatickému ostření je ideální pro nahrávání záznamů sama sebe a celkem živě si Zenfone Selfie dovedu představit například v rukou některého z populárních vlogerů. Pokud tuto recenzi čte někdo z Asusu, tak by možná mohli tuto možnost propagace zvážit.

Multimediální funkce a aplikace: bohatá výbava hned v základu

Asus do modelu Zenfone Selfie hned ze začátku nacpal opravdu bohatou softwarovou výbavu. Najdeme zde předinstalováno mnoho aplikací, některé opravdu zajímavé, jiné trochu méně… rozhodnutí nechám raději na vás. Důležité však je, že velká část z nich lze případně odinstalovat, takže vás nebudou obtěžovat.

Jako vždy začnu nejprve výčtem multimediálních funkcí a hned se vrhnu na hudbu. Hudební přehrávač svým designem odpovídá celkovému vzhledu uživatelského prostředí ZenUI a nového Material Designu. Ostatně jako většina ostatních aplikací.

Hudební přehrávač je zpracovaný velmi hezky

Jeho funkce jsou naprosto standardní, dokáže vám zobrazit hudbu rozdělenou podle alba, interpreta, písně, žánru, skladatele nebo konkrétních složek ve vašem telefonu. Poradí si se všemi běžnými formáty včetně .ogg nebo .flac a nechybí mu ani uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Šikovnou funkcí je integrace cloudových úložišť do hudebního přehrávače – jednoduše můžete streamovat vlastní hudbu z Google Drive, Asus Webstorage, Dropboxu nebo OneDrive. Pro hudební nadšence je připravené také integrované FM rádio s RDS.

Samostatný videopřehrávač sice chybí, veškerá videa však můžete přehrávat přímo v aplikaci Galerie. Ta vám dokáže vyfiltrovat samostatně fotografie a videa, ale také zobrazit alba nebo média roztříděná podle událostí. A stejně jako hudební přehrávač, tak i Galerie vám umožňuje nastavit si cloudová úložiště jako jednu ze složek. Bravo, Asus!

Galerie fotografií

S obrázky si však můžete hrát ještě více. Slouží k tomu předinstalované aplikace Fotokoláž a MiniMovie. Fotokoláž je opravdu povedený editor obrázků s mnoha funkcemi a širokou paletou efektů, úprav, šablon a podobně. MiniMovie pak dokáže z vašich fotografií udělat videoprezentaci s použitím různých motivů. Nedokáže však pracovat s videoklipy, což je trochu škoda.

Google aplikace v zařízení

Nechybí samozřejmě typická sestava Google aplikací, jako je prohlížeč Chrome, emailový klient Gmail, sociální síť Google+, Google Mapy, Hudba Play, Google Disk, YouTube nebo aplikace Fotky. O těchto aplikacích jste si toho však již mohli v našich recenzích přečíst tolik, že je s dovolením přeskočím.

Aplikace ze složky Apps4U

Zastavím se raději u složky Apps4U, do které Asus připravil celkem pět aplikací, které jsou podle jeho názoru pro uživatele nějakým způsobem zajímavé. Jedná se o aplikace Clean Master, která dokáže pomoci se správou paměti v zařízení, aplikace Dr. Safety podle svých slov dokáže odhalit skryté bezpečnostní hrozby v nejrůznějších aplikacích, Amazon Kindle je povedená čtečka elektronických knih, zatímco Zinio čtečka magazínů a novin. Jako poslední zde najdete aplikaci TripAdvisor, šikovného pomocníka při cestování.

Aplikace ze složky ZenLink

Další čtyři aplikace Asus umístil do složky ZenLink. Aplikace PC Link dokáže propojit vaše Windows PC s telefonem a vy na počítači následně vidíte celou obrazovku přístroje, můžete jej ovládat a podobně. Remote Link je aplikace pro používání v opačném směru – pomocí telefonu ovládáte samotný počítač. Aplikace ShareLink se snaží uživateli ulehčit sdílení souborů s ostatními, ale trochu pochybuji, zda se jí to skutečně daří.

Aplikace Splendid, Průvodce hudbou a Asus Mobile Manager

Další složkou, do které výrobce sjednotil různé aplikace, je Smart Tools. Zde se nachází například aplikace Splendid, která vám dokáže upravit nastavení barev displeje, nebo Průvodce hudbou, který upravuje profil zvukového výstupu podle toho, zda hrajete hru, posloucháte hudbu či mluvené slovo nebo sledujete film. O nějakém větším přínosu této aplikace však pochybuji.

Velmi užitečná je však aplikace Asus Mobile Manager, díky které si můžete udělat přehled o využití dat, spravovat povolení oznámení jednotlivých aplikací a jejich běh na pozadí, pracovat s pamětí a také režimem baterie. Díky práci s režimem baterie můžete celkem znatelně prodloužit výdrž telefonu, což se někdy může opravdu hodit.

Aplikace Správce souborů, počasí, svítilna, Webstorage, Zálohování a Laser Ruler

Výčet dostupných aplikací však ještě nekončí. Připraven je také správce souborů s podporou ZIP archivů, hezky zpracované počasí, svítilna, cloudové úložiště Asus WebStorage (5 GB má uživatel automaticky zdarma) nebo aplikace pro zálohování a obnovu dat. A jedna perlička na závěr – díky přítomnosti laseru na zádech přístroje můžete telefon použít také jako pravítko! Jednoduše namíříte laser na nějaký objekt a hned zjistíte přesnou vzálenost. Sice funguje pouze do 50 cm, ale je to zajímavá fíčurka.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: mnoho funkcí, mnoho možností

Součástí Asusu Zenfone Selfie je propracovaná aplikace pro telefonování. Ta v sobě integruje mnoho funkcí včetně adresáře a nabízí spoustu možností. Kromě klasického číselníku například potěší možnost blokování kontaktů nebo nastavení VIP kontaktů, pro které si následně můžete nastavit různé speciální funkce. Telefonní aplikace je zpracovaná hezky a nabízí také možnost nahrávání hovorů.

Telefonní aplikace

Adresář vám dokáže přehledně zobrazit kontakty ze všech různých účtů, které s telefonem synchronizujete, ať už je to Google, Exchange nebo třeba kontakty na SIM kartě. Karty kontaktů jsou velmi podrobné a hezky zpracované, ke každému záznamu si můžete přidat tolik detailů, kolik si jen dokážete představit. A nechybí ani zobrazení historie komunikace s daným kontaktem.

Kontakty v telefonní aplikaci

Pokud pracujete s emaily, máte v telefonu připraveny hned dvě aplikace. První je klasický emailový klient Asus Email. Je zpracovaný v duchu Material Designu, dokáže pracovat s emaily typu Gmail, Exchange, IMAP i POP, a to včetně případné synchronizace úkolů, kalendáře a kontaktů. Trochu mi ale vadilo, že nešlo změnit velikost fontu v emailu - byl zbytečně velký. Druhý klient, klasická Gmail aplikace, se mi používala trochu lépe a v nové verzi si poradí také s ostatními účty než jen s těmi od Googlu.

Klávesnice a její nastavení

SMS zprávy jsou přítomné v klasické aplikaci, ve které se zobrazují jako standardní konverzace… a to je asi vše, co k nim mohu říct. Klávesnice se také nese v duchu Material Designu a Asus u ní připravil mnoho možností nastavení. Umožňuje také psaní pomocí tahů po klávesnici, ale Asus možná trochu zbytečně plýtval místem. Navíc nechápu, koho napadlo dát tlačítko pro změnu jazyka do levého spodního rohu. Každou chvíli jsem místo otevření nabídky sekundárních znaků změnil jazyk zadávání, což je dost otravné.

Zapomenout nesmím na jednu důležitou funkci modelu Zenfone Selfie. Podporuje totiž dvě aktivní SIM karty a s tím samozřejmě případně počítají i aplikace telefonu nebo SMS. Vždy jasně vidíte, ze které SIM voláte a stejně tak, na kterou SIM vám třeba přišla SMS. Oba dva sloty navíc podporují 4G sítě, což je věc vskutku nevídaná. Pokud tedy sháníte Dual SIM telefon, tak Asus do svého hledáčku rozhodně zařaďte.

Organizér a GPS: propracovaný základ

Propracovaný kalendář v Asus ZenUI

V oblasti organizace nabídne Asus opět vcelku pestrou nabídnu předinstalovaných aplikací. Základem je samozřejmě kalendář, který Asus obohatil o pár funkcí navíc. To znamená, že kromě klasických funkcí, jako je synchronizace nebo zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy, integruje také aplikaci What’s Next (beta). Ta vám ukazuje nadcházející události jako agenda, ale zahrnuje například také počasí nebo upozornění na nepřečtené zprávy, emaily nebo hovory od VIP kontaktů.

Dvě aplikace na poznámky - Rychlé sdělení a SuperNote

Pokud jste poznámkoví maniaci, Asus vám vyjde vstříc hned se dvěma aplikacemi. První z nich je Rychlé sdělení, což je aplikace pro vytváření rychlých, hlavně rukou psaných poznámek. Výsledný štítek si pak můžete připnout přímo na plochu, takže důležitou poznámku budeme mít stále na očích. Další aplikací je SuperNote, což je na funkce bohatý poznámkový blok, který můžete zálohovat a synchronizovat s Asus WebStorage účtem a třeba také zabezpečit heslem.

Aplikace Do It Later je skvěle zpracovaný úkolovník, který umí synchronizovat Google Tasks

Připraven je také propracovaný úkolovník Do It Later. Nabízí integraci a synchronizaci nejen s Exchange účtem, ale také s Google Tasks a můžete si do něj sdílet například i odkazy z webového prohlížeče či fotografie a mít je jako úkoly „Související s aplikací“. Velmi šikovná je také možnost přesunutí zprávy přímo z notifikační lišty do této aplikace, takže si můžete takto uložit například SMS zprávy, které musíte vyřídit, ale nemáte v tu chvíli čas.

Kalkulačka, Hodiny a Google Mapy

Nechybí ani standardní výbava v podobě jednoduché kalkulačky, aplikace Hodiny (budík, stopky, časovač a světový čas) nebo diktafon. Bohužel se nedostalo například na kancelářský balík, který si zkrátka budete muset doinstalovat. Stejně jako například PDF čtečku. Naopak ztráta v neznámém městě vám s Asusem Zenfone Selfie nehrozí, protože na GPS, včetně asistované A-GPS, se samozřejmě nezapomnělo. Funguje spolehlivě, fixace satelitů je rychlá a společně s mapovou aplikací Google Maps budete moci telefon využívat také jako navigaci. K dispozici je také ruský poziční systém GLONASS nebo čínské Beidou.

Konektivita a internet: bez kompromisů

V oblasti konektivity je Zenfone Selfie nekompromisní. K internetu se připojíte pomocí Wi-Fi i mobilní sítě operátora. Vhod tak může přijít podpora dvou SIM karet, přičemž oba sloty podporují 3G i LTE, včetně našich frekvencí 800 a 900 MHz. Mít samostatnou datovou SIM kartu tak není vůbec problém a například při cestování vám tento fakt může hodně pomoci. Jediným omezením je, že v danou chvíli může být datově aktivní pouze jedna ze SIM karet.

Propojení s počítačem obstarává klasický microUSB konektor, do konektivity lze zahrnout také Bluetooth ve verzi 4.0, ale bohužel se nedostalo na NFC. Pokud však máte multimediální domácnost, tak podpora DLNA zajistí, že do ní Zenfone Selfie krásně zapadne. Ačkoliv infraport není úplný dealbreaker, jeho absenci také musím zmínit.

Nativní internetový prohlížeč

Internetové prohlížeče nalezneme v Zenfonu Selfie ne obvyklé dva, ale dokonce tři! Jedním je klasický prohlížeč Google Chrome se všemi jeho klasickými vlastnostmi, jako je synchronizace s Google účtem nebo typické trable s přehráváním médií. Druhým pak nativní Android prohlížeč z dílny Asusu. Funguje velmi dobře, prohlížení je rychlé a stabilní a příjemné překvapení je funkce Tisk, která vám webovou stránku dokáže uložit do PDF. Třetím je prohlížeč Puffin, který podporuje technologii Flash a je mnoha uživateli používán především pro hraní her na internetu.

Závěr a zhodnocení: volba pro selfiaky

Vítejte v závěrečném hodnocení modelu Asus Zenfone Selfie, který právě úspěšně složil zkoušku dospělosti v našem redakčním testu. Zenfone Selfie je v mnoha ohledech specifický smartphone, který si bude také hledat patřičně specifické publikum, jež ocení jeho výhody a odpustí mu jeho nedostatky.

Asus ZenFone Selfie sází především na fotoaparáty

K těm patří zejména horší výkon, který se projevuje pomalejšími reakcemi a prodlevami při mnoha činnostech. Výhrady mám také k hlavnímu fotoaparátu, od kterého jsem čekal trochu lepší výsledky, a to především proto, že výrobce se na fotografické vlastnosti celkově zaměřil. Problémy mu občas dělá ostření a focení při horším světle je někdy velmi problematické.

Ocenit však musím velmi kvalitní displej telefonu, skvělou výdrž baterie, povedené uživatelské prostředí nebo celkově kvalitní konstrukci. Velká vnitřní paměť je ideální pro uchovávání spousty multimédií a pokud se vám tam nevejdou, můžete využít i paměťovou kartu. Podpora dvou SIM karet již pouze završuje velmi zajímavou hardwarovou výbavu tohoto modelu.

ASUS ZenFone Selfie

V oblasti funkční výbavy je na tom Asus také velmi dobře, i když mnohé předinstalované aplikace pouze zabírají místo a nedovedu si představit, že by je někdo využil. Hlavním prvkem celého přístroje je však přední fotoaparát, který pravděpodobně definuje cílovou skupinu uživatelů, pro které je Zenfone Selfie určený. V porovnání s ostatními smartphony Zenfone Selfie fotí neporovnatelně lépe, potřebuje k tomu však dobré světlo a musíte se trochu naučit zvládat vrtochy automatického ostření.

Pokud to ale zvládnete, tak za 8 tisíc korun získáte kvalitní fotomobil ideální pro pořizování selfie. Z kvalitního předního fotoaparátu těží také videozáznam a pokud například patříte mezi vlogery, tak i pro vás může být Asus Zenfone Selfie velmi zajímavou volbou.

Konkurence

HTC Desire EYE

TIP! Recenze HTC Desire EYE – Král všech selfies

Jednoznačným a možná i jediným přímým konkurentem Asusu Zenfone Selfie je zařízení podobného ražení, selfie telefon HTC Desire EYE. Tento model také nabízí přední 13Mpx fotoaparát s automatickým ostřením, přidává k tomu však navíc voděodolnou konstrukci nebo vyšší výkon. Zenfone Selfie ale boduje lepší výdrží baterie, větší operační pamětí, podporou dvou SIM karet a v neposlední řadě cenou, která je zhruba o 2 tisíce nižší.

Sony Xperia C4
Sony Xperia C4

U ostatních konkurentů počítejte s tím, že kvalita předního fotoaparátu bude vždy trochu slabší. Jedním z nich může být například model Sony Xperia C4, který je jako selfie telefon přímo prezentován. Nabízí velmi podobnou výbavu, displej i rozměry, nechybí 5Mpx selfie kamerka s LED bleskem, ale problém je, že výrobce se zatím nijak nevyjádřil k ceně nebo dostupnosti na našem trhu. Proto jsme zatím ani neměli možnost tento model otestovat.

Lenovo Vibe S1

Zajímavou alternativou by mohlo být také plánované Lenovo Vibe S1. Tento přístroj zatím není v prodeji, ale mohli jsme si jej vyzkoušet na letošním veletrhu IFA v Berlíně. Jeho předností je dvojice selfie fotoaparátů nad displejem, kdy jeden snímá fotografie v 8Mpx rozlišení a druhý, 2Mpx fotoaparát, pomáhá určovat hloubku ostrosti. Následně vám telefon nabídne několik možností úprav, které mohou být velmi zajímavé. Pro lepší představu si určitě prohlédněte naše video ze zmíněného veletrhu.

asus-zenfone-selfie
Klady
  • zajímavá cena
  • 32GB vnitřní paměť
  • kvalitní přední fotoaparát
  • velmi rychlé laserové ostření
  • mnoho šikovných funkcí v ZenUI
  • kvalitní displej
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • vyměnitelná baterie
  • podpora dvou SIM karet
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • nekonzistentní výsledky obou fotoaparátů
  • pouze průměrný zadní fotoaparát
  • horší optimalizace systému
  • horší kvalita hlasitého reproduktoru
Diskuze ke článku
Nick Cave
,,… oba dva sloty navíc podporují 4G sítě, což je věc vskutku nevídaná…'' neřekl bych, tohle umí téměř rok starý Honor 4X
Jan Rusz
Jan Rusz
To máš různě. Nový Honor 7 ,pouze jedna SIM karta však může být připojena k LTE, druhý slot podporuje pouze klasické GSM sítě.
Lubomír Sopůšek
Lubomír Sopůšek
By mě zajímalo, kolik % plochy zabírá diplay + tlačítka, na to by se měl brát ohled...
Rocky
Myslím si,že je lepší si připlatit za Asus Zenfone 2 (ZE551ML).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze