ASUS ZenFone 7 Pro
recenze

ASUS ZenFone 7 Pro

Dokonalost ve všech směrech?
2

Telefony se zajímavou konstrukcí nemusí být pouze ohebné nebo skládací, na první pohled to klidně mohou být obyčejné placky. Skvělým příkladem je ASUS, který Již v minulém roce představil unikátní flipovou konstrukci, na kterou letos navazuje s řadou ZenFone 7. Jak se vlajkový ZenFone 7 Pro povedl? A odpovídá cena výbavě? To se dozvíte v této recenzi.

ASUS letos představil rovnou dva smartphony řady ZenFone 7, které se od sebe takřka neliší. Stejný je design, rozměry i hmotnost, změny se odehrály pouze pod povrchem, kde u verze Pro najdeme Snapdragon 865+, na rozdíl od Snapdragonu 865 u základního modelu, a také optickou stabilizaci u hlavního snímače a teleobjektivu, kterou ZenFone 7 nedisponuje. Více rozdílů byste hledali marně, tedy pochopitelně kromě ceny, ke které se teprve dostaneme.

ASUS ZenFone 7 Pro – videorecenze

Technické parametry ASUS ZenFone 7 Pro 8 GB/256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 77,3 × 9,9 mm, 230 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865+, , GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 21 990 Kč

Obsah balení: pouzdro pro každou příležitost

V elegantní krabičce je 30W napájecí adaptér, kabel typu USB-C/USB-C a také dvojice ochranných pouzder. Kromě průhledného je k dispozici také černé plastové pouzdro, které navíc disponuje „pojistkou“, která se postará o to, že se modul fotoaparátu omylem nevysune.

Líbilo se nám
  • dvě pouzdra
Nelíbilo se nám
  • někomu by mohla scházet sluchátka

Konstrukční zpracování: zaslouženě budí pozornost

ASUS ZenFone 7 Pro není malý telefon. S rozměry 165 × 77,3 × 9,9 mm a hmotností 230 gramů se jedná již o větší zařízení, které se však velmi pohodlně používá a ani vyšší hmotnost mi nijak nevadila. Skleněná záda a displej doplňuje hliníkový rámeček, na kterém najdeme klasické prvky jako USB-C, otvor hlasitého reproduktoru nebo kolébku ovládání hlasitosti na pravé straně. Zde rovněž je vypínací tlačítko, v němž je integrována kapacitní čtečka otisků prstů, která je bleskově rychlá. Na levém boku pro změnu najdeme šuplíček, který pojme dvě nanoSIM karty (oba sloty podporují 5G) a jednu microSD kartu o maximální kapacitě 2 TB.

Flipová kamerka podle výrobce vydrží až 200 000 otočení.

Vzhledem k unikátní flipové konstrukci, respektive umístění modulu fotoaparátu, byste marně čekali certifikaci IP68. Právě u ZenFonů 7 je však podle mě chybějící zvýšená odolnost plně ospravedlnitelná, neboť výrobce nasadil otočný modul poháněný krokovým strojkem. Ten by měl být nově ještě více odolný a bez úhony přežít i více než pět let používání při 100 otevření a zavření (do úhlu 180 stupňů) denně. Při otevírání a zavírání vydává modul mechanický zvuk, který navíc můžete doplnit i jednou z několika dostupných znělek.

ASUS ZenFone 7 Pro

Pro koho je toto řešení ideální? Podle mého názoru primárně pro ty, kteří nechtějí mít v displeji žádný výřez/průstřel, stejně jako pro uživatele, kteří chtějí mít možnost si vyfotit extrémně kvalitní selfies jedním ze tří fotoaparátů. Díky tomuto řešení se navíc nesetkáte s tím, že by se telefon jakkoliv kýval na rovném povrchu, což může být další příjemný bonus.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • originální konstrukce
  • slot na dvě nanoSIM + microSD kartu

Displej: krása pohledět

AMOLED displej o uhlopříčce 6,67 palce se chlubí krásným barevným podáním i příkladnými pozorovacími úhly. Navíc má vysokou svítivost, takže není problém telefon používat ani na přímém slunci. Za hlavní výhodu lze pak pochopitelně považovat absenci průstřelu či „notche“. Spolu s relativně tenkými rámečky se tak naskytne opravdu krásný pohled na kvalitní displej o rozlišení Full HD+ a maximální obnovovací frekvenci 90 Hz, která se postará o plynulý zážitek z používání.

ASUS ZenFone 7 Pro
Kromě Always-On displeje je k dispozici notifikační dioda.

V širokých možnostech nastavení displeje (barevného podání, obnovovací frekvence, rychlosti animací nebo nočního režimu) nechybí ani Alway-On displej. Ten však bohužel zobrazí pouze datum a čas (na výběr máte ze tří stylů), nikoliv už upozornění na zmeškané hovory, e-maily apod. Výrobce by tedy rozhodně mohl zapracovat na více možnostech využití tohoto režimu. Na druhou stranu telefon disponuje také diodou nalevo od USB-C, která upozorňuje na notifikace i nabíjení. Její intenzita je dostatečně vysoká na to, abyste si jí všimli i během dne a také lze vypnout. Za její implementaci ASUS rozhodně chválím. Na závěr dodám, že obrazovku chrání sklíčko Corning Gorilla Glass 6 a za dobu používání (zhruba dva týdny) jsem nezaznamenal žádné škrábance.

ASUS ZenFone 7 Pro
Líbilo se nám
  • kvalitní displej bez výřezů
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • Gorilla Glass 6
  • praktická notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • Always-On režim by mohl být propracovanější

Zvuk: slabší stereo

Primární reproduktor na spodní straně zajistí dostatečně hlasitý poslech, kterému nechybí náznaky basů. Horní reproduktor/sluchátko hraje již podstatně méně hlasitě a spodní reproduktor jen mírně doplňuje. Stereo efekt je tak bohužel slabší a telefon se nedokáže vyrovnat těm nejlepším. Oproti předchozí generaci také chybí 3,5mm jack, takže musíte použít buď sluchátka zakončená USB-C, nebo sluchátka bezdrátová. Kvalita telefonních hovorů byla v průběhu testování ukázková stejně jako poslech do sluchátek.

Nelíbilo se nám
  • slabší stereo efekt

Výkon hardwaru: nedostižný

Snapdragon 865+ spolu s 8 GB RAM typu LPDDR5 a superrychlým úložištěm UFS 3.1 představuje skvělou výbavu. ASUS ZenFone 7 Pro je tak z hlediska výkonu takřka nedostižný a s jeho nákupem budete mít (z hlediska výkonu) vystaráno na několik let dopředu. Z 256GB úložiště zůstane uživateli dostupných zhruba 230 GB, které lze v případě potřeby rozšířit až p 2 TB pomocí paměťové karty.

Brutální výkon vás při pohledu na technické specifikace pravděpodobně příliš nepřekvapí, jak je na tom ale ZenFone 7 Pro se zahříváním? Ani po delším hraní relativně náročné hry Call of Duty teplota komponent nijak zvlášť nestoupla a telefon byl na dotyk pouze mírně teplý. Výrobce si tedy evidentně velmi dobře poradil s tepelným managementem. Hráče potěší také aplikace Herní džin, která umožňuje upravit notifikace či uzamknout jas displeje během hraní her. Ačkoliv se tedy ZenFone 7 Pro neprofiluje jako herní telefon (na rozdíl od ROG Phonu), nabízí opravdu špičkovou výbavu a všem hráčům bych jej mohl s klidným svědomím doporučit.

Líbilo se nám
  • brutální výkon
  • velké rozšířitelné úložiště
  • dobře vyřešený tepelný management

Výdrž baterie: splní očekávání

Mobil se chlubí baterií o kapacitě 5 000 mAh, která bez problémů zajistí jednodenní velmi náročné používání, které obnáší hraní her, používání mnoha aplikací a také vyšší jas displeje. Hodina rozsvíceného displeje (dle dat ze sekce využití baterie) si ukousne zhruba 10 %, při méně náročném používání se tedy můžete s přehledem dostat na jeden a půl až dva dny. Nabíjení si lze navíc upravit podle vašich návyků tak, aby telefon nabíjel baterii nižším výkonem, který je šetrnější z hlediska dlouhodobé životnosti.

Bezdrátové nabíjení bohužel navzdory větší tloušťce chybí. Uživatelé, kteří se bez něj již neobejdou, se tedy budou muset porozhlédnout jinde. Stejně tak neoslní rychlost nabíjení dodávaným 30W adaptérem, viz graf.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět bezdrátové nabíjení
  • pomalejší nabíjení, viz graf

Konektivita: 5G i Bluetooth 5.1

Po stránce konektivity novému ZenFonu 7 Pro absolutně nic neschází. Disponuje Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 i podporou 5G sítí, a to na obou slotech pro SIM karty. Samozřejmostí je také GPS, GLONASS, BeiDou či evropské Galileo. Pro bezkontaktní platby a rychlé spárování dobře poslouží NFC.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava

Fotoaparát: selfie i hlavní fotoaparát v jednom

Trojice snímačů v otočném modulu doznala mnoha zlepšení oproti ZenFonu 6, a to zejména u varianty s přídomkem Pro. Zcela nový je trojnásobný optický teleobjektiv o rozlišení 8 megapixelů a světelnosti f/2.4, který dokáže vykouzlit až 12násobný (digitální) zoom. Snímky z něj vypadají za dobrého světla skvěle, nabídnou dostatek detailů i pěkné barevné podání. Finálnímu výsledku napomáhá také optická stabilizace.

ASUS ZenFone 7 Pro

Dále je k dispozici 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s menším rozsahem 113 stupňů a světelností f/2.2. Bohužel postrádá OIS, zato však nabídne ostření DualPDAF, díky čemuž jej lze využít také pro makro. Makro fotografie nevypadají vůbec špatně a za kvalitu ultraširokoúhlých záběrů se rovněž nemusí stydět. Až při důkladnějším prohlížení a zoomování na vyfocené objekty lze pozorovat ztrátu detailů a místy i vyšší šum. Velmi dobře však funguje dynamický rozsah, který lze pochválit i u hlavního 64Mpx snímače se světelností f/1.8.

Pořízení nočního snímku zabere obvykle 4 sekundy.

Hlavní snímač skládá čtyři pixely do jednoho a rovněž je vybaven optickou stabilizací. Pořízené fotografie se řadí k lepšímu průměru. Snímky jsou obvykle pěkně ostré, mají líbivé barevné podání (ani ne málo, ani příliš saturované) a dobře fungující HDR. Navíc se nabízí také noční režim, který se dokáže automaticky aktivovat, nebo jej můžete vynutit. Pořízení snímku poté obvykle zabere zhruba 4 sekundy a u výsledné fotografie dojde k mírnému prosvícení. Nečekejte tedy zázraky jako u vlajkových telefonů Huawei nebo Pixel, na druhou stranu se vám dostane realističtějšího podání skutečnosti. Kromě toho nechybí manuální režim s možnostmi nastavení hodnot ISO, vyvážení bílé, zaostření a další, případně režim Pro k natáčení videa.

Nechybí ani možnost natáčet video až v 8K při 30 FPS nebo sledování pohybu, kdy se modul fotoaparátu postupně otáčí tak, jak se pohybuje sledovaný objekt (viz videorecenze). Logicky s tímto telefonem můžete pořídit i jedny z nejkvalitnějších selfies, a to díky unikátní konstrukci. Pokud se tedy každý den několikrát fotíte čelním fotoaparátem, měl by být ZenFone 7 horkým kandidátem na váš příští telefon.

ASUS ZenFone 7 Pro 4K 30 FPS

ASUS ZenFone 7 Pro 8K 30 FPS

ASUS ZenFone 7 Pro Full HD 30 FPS HyperSteady stabilizace

ASUS ZenFone 7 Pro Full HD 30 FPS

Líbilo se nám
  • pěkné barevné podání snímků s chvalitebným HDR
  • Režim Pro u focení i natáčení videí
  • výhody plynoucí z flipové kamerky
  • možnost natáčet v 8K při 30 FPS
  • kvalitní snímače
Nelíbilo se nám
  • nižší rozsah ultraširokoúhlého objektivu

Software: Android 10 v takřka čisté podobě

Uvnitř telefonu běží takřka čistý Android 10 s menší nadstavbou od ASUSu, která mnoho důležitých procesů urychluje (jedná se například o zrychlení reakce čtečky otisků prstů nebo přijetí telefonních hovorů). Vylepšením je i zmíněný „Herní džin“ a využít lze také několik málo aplikací od ASUSu, jako je zvukový záznamník, správce souborů nebo galerie. Chod systému je svižný a během používání byly v zařízení dostupné červencové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • přehledné prostředí

Zhodnocení

Zhruba dvoutýdenní používání ASUSu ZenFone 7 Pro jsem si užíval. Telefon má krásný displej s 90Hz obnovovací frekvencí, brutální výkon i originální flipovou kamerku s trojicí snímačů. Oceňuji také přítomnost notifikační diody a slotu na paměťovou kartu či velkou baterii se slušnou výdrží.

ASUS ZenFone 7 Pro

Nevýhody jsou spíše marginální. Z mého pohledu se jedná zejména o nepropracovaný Alway-On, slabší stereo efekt reproduktorů a pomalejší nabíjení. Mezigeneračně navíc vzrostla také cena, která činí 22 tisíc korun, ZenFone 7 Pro je tak ve srovnání se základním ZenFonem 6 takřka o 10 tisíc korun dražší. I tak se však jedná o zařízení, které mohu s klidným svědomím doporučit hráčům, těm, kteří prahnou po vysokém výkonu obecně a také uživatelům, kteří požadují displej bez výřezu nebo naopak (trochu paradoxně) touží po nejvyšší možné kvalitě selfies.

Konkurence

ASUS ZenFone 7 Pro, ačkoliv se tak na první pohled neprezentuje, představuje supervýkonný herní telefon, který může směle konkurovat i ROG Phonu 3. Pokud jste náruživí hráči, ale nelíbí se vám vzhled ROG, doporučuji zvážit ZenFone 7 (Pro).

ASUS ROG Phone 3 512 + 16 GB

Rozměry171 × 78 × 9,9 mm, 240 g
DisplejAMOLED, 6,59" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865+, 1×3,1 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor6 000 mAh

Alternativou může být také OnePlus 8 Pro se 120Hz displejem, kterému nechybí ani zvýšená odolnost IP68 nebo Samsung Galaxy S20, jenž se rovněž chlubí skvělým displejem, avšak oproti ZenFonu 7 Pro již o něco nižším výkonem a horším tepelným managementem.

OnePlus 8 Pro

Rozměry165,3 × 74,4 × 8,5 mm, 199 g
DisplejAMOLED, 6,78" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 510 mAh

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin
asus-zenfone-7-pro
Klady
  • slot na dvě nanoSIM + microSD
  • trojice kvalitních snímačů
  • špičkový 90Hz displej
  • dlouhá výdrž
  • excelentní výkon
  • flipová kamerka
  • velmi dobrý tepelný management
Zápory
  • absence bezdrátového nabíjení
  • pomalejší nabíjení
  • Always-On režim by mohl umět více
  • slabší stereo reproduktory
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Mit QI a matny zada tak bych o nem uvazoval. Konecne nekdo kdo necpe pri OLEDu ctecku do displaye...
Petr Válek
Petr Válek
Asus posledních pár let opravdu jede , je vidět že i výkonný čipset nemusí stát ranec , jako u Samsungu . Čtečka v bočním tlačítku nemá konkurenci , to je správný směr , v displeji není moc spolehlivá .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze