ASUS ZenFone 7 naživo: skvěle vybavený telefon pro ty, co nenávidí i milují selfies

Video (první dojmy + unboxing)
ASUS ZenFone 7 naživo: skvěle vybavený telefon pro ty, co nenávidí i milují selfies
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • ASUS ZenFone 7 Pro nabídne Snapdragon 865+ i optickou stabilizaci fotoaparátů
  • 6,67" displej se chlubí 90Hz obnovovací frekvencí a tenkými rámečky
  • Potěší také slot na microSD kartu či velká baterie

Právě představený ASUS ZenFone 7 se jeví jako ideální volba pro uživatele, kteří nenávidí, nebo naopak milují selfies. Díky flipové konstrukci fotomodulu, kterou novinka převzala od loňského ZenFonu 6, se totiž dočkáte velkého, ničím nerušeného, displeje a v případě potřeby také vysoce kvalitních selfies. Jaké jsou naše první dojmy z originálního ZenFonu 7?

ASUS ZenFone 7: telefon pro ty, co nenávidí i milují selfies – první pohled

ZenFone 7 nově dorazí ve dvou verzích

Novinka s flipovým fotoaparátem dorazí v letošním roce hned ve dvou variantách, rozdíly jsou však kromě velikosti RAM a úložiště naprosto minimální. Konkrétně se jedná o mírně odlišný procesor a také absenci OIS fotoaparátů u verze bez přídomku Pro. Ta bude vybavena „pouze“ Snapdragonem 865, na rozdíl od ZenFonu 7 Pro se Snapdragonem 865+.

Displej bez výřezu i s 90Hz obnovovací frekvencí

Tchajwanský výrobce se letos rozhodl zákazníky potěšit opravdu velkým 6,67" displejem bez jakéhokoliv výřezu či výkroje. Mezigeneračně je tak obrazovka větší takřka o 0,3 palce. Nově je navíc typu AMOLED (na rozdíl od ZenFonu 6 s IPS LCD technologií), takže se můžete těšit na krásně syté barvy, opravdovou černou a špičkový kontrast. Velmi slibně působí také maximální svítivost, která nás nenechala na holičkách ani na přímém slunečním svitu. Rámečky jsou příkladně tenké a nechybí ani 90Hz obnovovací frekvence, díky níž je pohyb prostředím krásně plynulý. Za zmínku stojí také fakt, že ačkoliv ZenFone 7 podporuje Always-On režim, nechybí ani notifikační dioda umístěná hned vedle USB-C a hlasitého reproduktoru.

Kapacitní čtečka a bytelná konstrukce

Konstrukce ASUSu ZenFone 7 je identická s předchozí generací a její dominantou je samozřejmě flipová kamera. Ta je vyrobena z velmi odolného „tekutého kovu“ a disponuje vylepšeným motůrkem, který se stará o otáčení modulu. Dle výrobce by měla být dvakrát odolnější oproti ZenFonu 6 a zvládnout až 200 000 otočení (v rozsahu 0 až 180 stupňů). V přepočtu na den tedy můžete nechat kamerku v plném rozsahu otočit stokrát po dobu delší než 5 let. Kvůli zvýšené bezpečnosti nechybí G-sensor, který dokáže detekovat pád telefonu a modul fotoaparátu automaticky schovat.

Flipová kamerka zvládne až 200 000 otočení.

Pochválit musíme rovněž šuplíček, který pojme dvojici nanoSIM karet (oba sloty s podporou 5G) a jednu microSD kartu (o maximální velikosti 2 TB) nebo kvalitní zpracování. Hmotnost telefonu činí nemalých 230 gramů, rozměry 165 × 77,28 × 9,9 milimetrů odpovídají velkému displeji a také kapacitě baterie.

Oslnivý výkon a dlouhá výdrž

Uvnitř telefonu tiká Snapdragon 865+ v případě varianty Pro, respektive Snapdragon 865 u základního ZenFonu 7. Procesor je doplněný o 6 až 8 GB RAM typu LPDDR5 a 128 až 256GB úložiště UFS 3.1. V obou případech se tedy jedná o ten nejrychlejší druh paměti. Rozhodně tak nehrozí nedostatek výkonu pro hraní her ani složitý multitasking. Při hraní jsme navíc ani po delší době nevnímali výraznější zahřívání, takže si ASUS evidentně velmi dobře poradil s tepelným managementem.

Baterie se pyšní kapacitou 5 000 mAh a podporou Quick Charge 4.0. Díky dodávanému kabelu typu USB-C/USB-C tak můžete ZenFone použít také jako powerbanku. Bezdrátové nabíjení bohužel chybí, stejně jako zvýšená odolnost.

Teleobjektiv i optická stabilizace

Jednou z největších inovací je samotný modul fotoaparátu, do kterého se tentokrát vměstnaly hned tři snímače. 64Mpx snímač (Sony IMX686) o světelnosti f/1.8 o velikosti 1/1,73" přitom podporuje optickou stabilizaci, nabídne ostření PDAF i duální LED přisvětlení.

ASUS ZenFone 7 Pro
Nově je k dispozici i 3× teleobjektiv s OIS.

Dále je k dispozici 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv (Sony IMX363) s rozsahem 113 stupňů o světelnosti f/2.2. Zcela nový je teleobjektiv s trojnásobným optickým přiblížením, který rovněž nabídne optickou stabilizaci a až 12násobné digitální přiblížení. Díky supervýkonnému hardwaru telefonu nedělá problém ani natáčení 8K videí s 30 FPS a elektronickou stabilizací. Na kvalitu snímků a videa se důkladně zaměříme v podrobné recenzi.

Zhodnocení

Testovaný ASUS ZenFone 7 Pro je zatím radost používat, zařízení totiž v podstatě nic nechybí, nabídne obrovský výkon i velkou kapacitu baterie. Na naši detailní recenzi, kde se podělíme o dojmy z testovaní, se můžete těšit v průběhu následujících dnů.

Aktualizováno: české ceny ZenFonu 7 a ZenFonu 7 Pro zveřejníme 1. září 2020.

Technické parametry ASUS ZenFone 7 Pro 8 GB/256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 77,3 × 9,9 mm, 230 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865+, , GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 21 990 Kč