Asus X205
recenze

Asus X205

Zbraň proti Chromebookům
36

Kdysi dávno Asus započal éru netbooků a po několika letech ji také ukončil. Ovšem s nástupem Chromebooků potřeboval proti Googlu nějakého chrabrého bojovníka, který bude levný a přitom zajímavý. Velkým problémem se zdála být cena licence, to Microsoft vyřešil snadno – licence je zdarma. Díky tomu zde máme Asus X205, který je znovuzrozeným netbookem.

Netbooky byly něčím, co nestálo moc peněz. Nebyly příliš výkonné, spíše naopak, ani jejich kvalita zpracování nebyla na bůhvíjak vysoké úrovni, ovšem i tak je lidé kupovali. Proč? Byly levné. S příchodem tabletů přestaly být potřebné a lidé začali raději kupovat dotykové placky, které byly mnohdy ještě horší než zmíněné netbooky. Asus X205 je nástupcem této již zrušené řady, která zažívá renesanci.

Oficiální fotografie

Poté ještě Google přišel s Chromebooky, které částečně nahradily netbooky, ale nejdříve nebyly přijaty příliš kladně. Až v poslední době je kupují lidé čím dál častěji, protože jim tablet nestačí a potřebují plnohodnotnou klávesnici. Do školy ideální. Proti těm staví Asus společně s Microsoftem model X205, který vznikl jen díky tomu, že v Redmondu uvolnili licence zdarma, samozřejmě jen za určitých podmínek.

Obsah balení

Balení je chudé, to se dalo čekat, jediné co v něm nalezneme je notebook, nabíječka a brožurky. Ovšem mezi těmi brožurkami nalezneme jednu zajímavost – licenci Office 365 pro jednotlivce na rok zdarma. Škoda jen, že nepřibalil Microsoft rovnou plnohodnotnou licenci Office, kterou by uživatelé ocenili více.

Chudé příslušenství

Technické specifikace

Konstrukce 286 × 193,3 mm × 17,5 mm, 980 g , konstrukce: standardní
Displej TN, 11,6" (1 366 × 768 px), dotykový: ne
Operační systém Windows 8.1 with Bing
Čipset Intel Atom (4× 1,33 GHz), Intel HD
Paměť RAM: 2 GB, vnitřní úložiště: 32 GB
Konektory 2× USB 2.0, microHDMI, 1× Jack 3,5 mm
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 38 Wh, pohotovostní doba: 9 hodin
Cena
Asus X205TA-BING-FD015BS lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: matný upatlanec

Notebook působí standardním dojmem, který až nápadně připomíná původní řadu Eee PC. Není se, čemu divit, díky tomu Asus ušetřil při návrhu a tím ještě snížil cenu. Tudíž zde máme standardní konstrukci s možností otevření pantů maximálně do 130°, běžný standard se kterým se setkáme i u dražších modelů. Panty samy o sobě drží opravdu pevně, ale nějak se obávám povolení po určité době používání, i když to často potká většinu přenosných počítačů.

Pohled ze všech stran

Nyní ke konstrukci. Je celkem pevná, ale plastová a to je kamenem úrazu. Stává se totiž, že uprostřed displeje na horní hraně občas přeskakují jednotlivé díly, to samé platí pro základnu a její přední hranu. Je to škoda, takový Chromebook 11 s tím problém neměl a jeho cena je přitom úplně stejná jako u Asusu. Problémem by mohla také být prohýbající se klávesnice, ale aby se prohnula, tak do ní musíte poměrně hodně mlátit. Krom těchto dvou faktorů nemám ke konstrukci žádné výtky a celkově je docela povedená.

Další pohled na laptop

Ale výhrady mám k povrchové úpravě. Barva je velmi tmavě modrá, skoro by člověk řekl, že je až černá. Ovšem povrchová úprava je soft-touch, takže i když se notebook tváří matně, ve skutečnosti si jej upatláte otisky prstů, že ani nevíte jak, čištění je navíc poměrně zdlouhavé. Samozřejmě se dají otisky odstranit lihem, ale po něm zůstanou šmouhy. Jiný prostředek jsme tak raději nezkoušeli. Na jiných barevných variantách otisky tolik vidět nebudou, především bílá je vůči otiskům odolná opravdu hodně. Další varianty jsou zlatá a červená, přičemž tyto barvy míří spíše na dámské osazenstvo.

ASUS EeeBook X205

Hmotnost činí velmi pěkných 980 gramů, což je opravdu excelentní hodnota. Rozměry jsou na 11 palců ucházející, notebook se tak snadno vejde i do menší brašny nebo větší kabelky. Nyní v číslech 286 mm na šířku × 193,3 na výšku a 17,5 mm na hloubku.

Klávesnice: na svou třídu skvělá

Klávesnice je na svou třídu opravdu skvělá. Má klasických 6 řádků a píše se na ní opravdu dobře. Pokud bych to měl srovnat se starými netbooky, tak je jim sice podobná, ale výrazně kvalitnější.

Klávesnice

Až na to, že se prohýbá (jen při opravdu silných stiscích), ji není prakticky co vytknout. Klávesy jsou poměrně velké a mají docela jistou odezvu, takže člověk ví, že opravdu klávesu stiskl, samozřejmě se to nemůže rovnat klávesnicím u notebooků vyšší třídy. Podsvícení chybí, stejně jako numerická část, což je zcela pochopitelné.

Touchpad: překvapivě dobrý

Podobně jako u Chromebooku 11 jsem byl i u tohoto notebooku překvapený, jak dobře se ovládá pomocí touchpadu. Jedná se o klasický beztlačítkový clickpad a podporuje samozřejmě i gesta pro Windows 8, která reagují tak, jak mají.

Touchpad

Samozřejmostí je i podpora multi-touch gest, díky čemuž můžete posouvat stránku v prohlížeči pomocí dvou prstů. Funguje také funkce pinch-to-zoom, ale její reakce jsou zvláštní a občas si dělá co se jí zlíbí, takže tuto funkci označujeme spíše za nefuknční.

Displej: velké překvapení

Notebook má 11palcový displej s rozlišením 1 366 × 768 pixelů a zobrazovací technologií je TN. Přesně toto jsem očekával, a právě proto mě překvapil konečný výsledek. Displej je opravdu velmi dobrý. Samozřejmě se nedá srovnávat s IPS panely, které mají několikanásobně lepší barvy a pozorovací úhly, ale na úroveň TN panelů je kvalita opravdu velmi slušná.

Přímý pohled na displej

Rozlišení je zcela dostačující, ale někdy nastávají situace, kdy je malé, zvláště při práci s více dokumenty. Nemůžeme však chtít zázraky a musíme se spokojit s tímto, už jen kvůli ceně. Ovšem nízké rozlišení má i jednu výhodu, paradoxně je výhodou to, že je nízké, Windows má totiž problém se škálováním aplikací. Škoda jen, že chybí dotyková vrstva.

Konektivita: je to mizerné

Konektorů je málo, a když píšu málo, tak myslím opravdu málo. Musíte se spokojit s 2× USB 2.0, microHDMI konektorem, Jackem 3,5mm pro audio a microSDXC čtečkou karet. To je všechno, škoda, alespoň ta čtečka by mohla být plnohodnotná. Velkým mínusem je také absence USB 3.0, které by hodnotu celkově zvýšilo a procesor jej navíc podporuje, takže by stačilo jen navést k USB portů o 5 pinů víc a vyměnit konektor. RJ-45 pro připojení k ethernetu samozřejmě chybí, ten se ani nedal očekávat.

Konektory notebooku

Komunikace: standardní základ

U bezdrátového připojení k internetu se příliš dlouho zdržovat nebudeme. V notebooku je klasický Wi-Fi modul od Broadcomu podporující standard 802.11n a jeho teoretická rychlost je tudíž až 300 Mb/s. Co se týče kvality příjmu signálu, tak ta je na dobré úrovni a dokonce poráží i o několik řádů dražší Acer Aspire R13 a Lenovo Yoga 2 Pro, což je chvályhodné. Bluetooth 4.0 je již standardem, ale u počítačů se tato technologie už příliš nepoužívá, rozhodně ne tolik, jako dříve. Absence LTE modemu nikoho opravdu nepřekvapí.

Antény jsou umístěny ve víku

Fotoaparát: za světla dobrý

Kvalita fotoaparátu je poměrně slušná, tedy pokud máte k dispozici světlo, jinak se budete potýkat s nízkou obnovovací frekvencí, která je skutečně velmi mizerná a ani kvalita za horších světelných podmínek není nejlepší a raději používejte webkameru jen v nouzi nejvyšší, když vám nic jiného nezbude. Asus zde jednoduše šetřil a je to poznat.

Webkamera

VGA rozlišení dnes též nikoho neoslní a na tvorbu selfie to opravdu není. Toto rozlišení platí jak pro videa, tak pro fotografie. Zkrátka se s 0,3 Mpx vracíme o pár let zpátky.

Zvuk: mohlo by to být i horší

Reproduktory nevydávají žádný úžasný zvuk, který by nadchl náruživého posluchače. Je spíše plechového rázu a nevýrazné jsou jak výšky, tak hloubky. Reproduktory jsou dva a jsou celkem hlučné, ale pokud máte nějaký sluch, tak je nepoužívejte a připojte si raději sluchátka přes vestavěný audiokonektor Jack 3,5mm. Počítač má integrovaný i mikrofon, ten je vedle webkamery a jeho kvalita je celkem přijatelná, ale v hlučnějším prostředí má problém s redukcí šumu.

Reproduktory jsou dva

Zabezpečení: zhola nic

V oblasti zabezpečení je bohužel Asus X205 vybaven opravdu mizerné. Jediným integrovaným zabezpečovacím zařízením je TPM čip, který navíc slouží jen k bezpečnému nastartování systému. Dokonce chybí i slot na hardwarový zámek Kensington, takže se nevyplácí nechávat někde notebook nehlídaný.

Výkon: málo energie, ale hodně výkonu

Procesor a RAM: Intel Atom překvapuje

Intel Atom je procesor, který je především úsporný, ale u poslední generace BayTrail-T se Intelu povedlo udělat úsporný a opravdu hodně výkonný čip, který má i vcelku výkonné grafické jádro, což jej katapultovalo na pozici procesoru s nejlepším poměrem spotřeba/výkon od Intelu. Sice jej z této pozice snadno sesadil procesor Intel Core M, ten je však taky o dost dražší.

Informace o procesoru a SuperPI v 1.5 Mod

V X205 je konkrétně čip Intel Atom Z3735F, který nese 4 jádra na frekvenci 1,33 GHz, ale procesor si i při surfování na internetu v klidu lebedí na frekvenci 500 – 800 MHz a výkonu je stále více než dost. Na surfování výkon dostačuje zcela s přehledem, ale problém činí náročnější aplikace, jako je třeba GIMP, poté už má procesor potíže, ale to se dalo očekávat. Procesoru asistují 2 GB operační paměti, což není moc, ale na běžné operace zcela tato kapacita dostačuje.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,14 bodů
Geekbench 32b 2157

Grafika: čtyři jádra od Intelu

Integrovaným grafickým akcelerátorem je Intel HD Graphics a ta vychází z architektury Ivy Bridge, oproti minulé generaci procesorů Atom je tato o mnoho výkonnější a zvládne i mnoho starších her. Grafický akcelerátor samozřejmě nemá vlastní paměť a ta je sdílena z operační paměti systému. Zahrajete si i starší hry, tedy pokud se vám vejdou do integrované paměti, což je docela velký problém tohoto notebooku, o tom ale až později.

Benchmark
Alien vs. Predator 2011 5 FPS
Furmark 720p 1 FPS / 84 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 17,38 FPS
FFXIV: A Realm Reborn 713 bodů

Úložný prostor: eMMC čip s malou kapacitou

Jako úložiště byl zvolen eMMC čip o kapacitě 32 GB. Svojí rychlostí sice někdy překonává pevný disk, jeho latence je o mnoho nižší, což se podepíše především na výborné odezvě systému. Zamrzí však malá kapacita, takže po prvotním startu systému na vás zbyde něco přes 14 GB prostoru pro vaše data. Bohužel se nevyrábí varianta, která by měla větší úložnou kapacitu. Naštěstí lze vložit do počítače microSDXC kartu o maximální kapacitě až 128 GB a to už je pořádná dávka prostoru. Vzhledem k úhlopříčce bych spíše uvítal plnohodnotný SDXC slot, který by dovoloval navýšit kapacitu až o 256 GB.

Testy disku

Hlasitost a teplota: přímo excelentní

Chlazení je na opravdu vynikající úrovni. To by se dalo říci, kdyby v notebooku nějaké vůbec bylo. Chlazení je totiž řešeno zcela pasivně a to je zcela dostatečné, protože procesor příliš netopí, díky tomu jsou teploty opravdu nízké i přes dlouhodobou zátěž. Vzhledem k absenci ventilátoru se nemusíte bát, že když položíte laptop na peřinu, přehřeje se. Díky eMMC čipu není v útrobách ani jedna pohyblivá částice, která by mohla vydávat zvuk, tudíž zde máme zcela bezhlučný stroj.

Teploty

Výdrž baterie: obrovské překvapení

Ačkoliv má integrovaná baterie relativně nízkou kapacitu, 38 Wh, i přesto podává opravdu obdivuhodné výkony, kterých některé notebooky sotva dosahují. Už jen výdrž 9 hodin a 14 minut při přehrávání 720p videa je opravdu překvapující u takto levného laptopu, je toho dosaženo především díky procesoru Intel Atom, který je opravdu velmi nenáročný.

Typ testu
Kancelářská práce 9 hodin 14 minut
Přehrávání videa 1080p 8 hodin 58 minut

Pokud hodláte na notebooku surfovat po internetu a dělat nějakou tu kancelářskou práci, počítejte s výdrží okolo 9 hodin, což je opravdu vynikající, hlavně v této cenové kategorii.

Záruka: kdekoliv a kdykoliv

Tento model disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 48 měsíců. Jedná se o mezinárodní záruku, takže počítač lze reklamovat kdekoliv, kde má společnost Asus zastoupení. Nemusíte se tak bát jet na delší pracovní cestu a nemít možnost si počítač v případě potíží reklamovat.

Operační systém: překvapivě čistý

Asus zvolil jako systém Windows 8.1 with Bing, který uvolňuje Microsoft pro výrobce zdarma, tedy až po splnění několika podmínek. Systém je stejný jako klasické Windows 8.1, jen je v Internet Exploreru nastavený napevno vyhledávač Bing, nic nepřekonatelného. Byl jsem překvapený, jak málo balastu v systému je, vlastně žádný. Všechno jsou jen systémové nástroje dodané Asusem pro ovládání hardwaru notebooku. Tudíž bravo!

Snímky ze systému

Závěr: dokonalost s kompromisy

Nedá se říci, že tento notebook je tím nejlepším na trhu, ale vzhledem k ceně je téměř dokonalý, stále je však potřeba dělat nějaké ty kompromisy. Mezi nejlepší vlastnosti patří rozhodně cena, která se drží hodně při zemi, 5 999 Kč s DPH je vskutku málo. Nelze nepochválit displej, který je opravdu dobrý, samozřejmě vzhledem k ceně. Konstrukci nelze označit za bezchybnou, a tudíž by se dalo říci, že není plusem ani mínusem. Plusem je rozhodně to, že počítač „netopí“ ani při dlouhodobé zátěži. A úplně tím nelepším je výdrž při běhu na baterii, která je opravdu výborná. Nepotěší naopak horší konektivita, menší úložný prostor, hůře zpracovaná klávesnice a chybějící slot pro hardwarový klíč Kensington.

Fotografie z veletrhu

Pokud jste student, který touží po levném notebooku s Windows, nebo zkrátka hledáte druhý notebook, který nebude stát moc peněz, tak jste je model X205 tím pravým ořechovým. Jenom si k němu rovnou dokupte paměťovou kartu, protože malá kapacita paměti je opravdu tristním problémem.

Konkurence

Acer Chromebook 11

Malý 11palcový notebook, který jsme měli již možnost podrobit testu, je díky své ceně dobrým kandidátem na konkurenta dnes testovaného Asusu. Který je lepší? Těžko říci, Acer je rozhodně lépe zpracovaný a rozhodně netrpí nedostatkem úložného prostoru, už jen proto, že do něj nemáte prakticky co nainstalovat, jen nějaké aplikace, které se instalují na disk. Co se týče Windows vs. Chrome OS, Microsoft poskytuje více možností a větší rozšiřitelnost, Google zase jednoduchost, každý si musí vybrat sám. Cena je stejná, tudíž tento rozhodovací faktor padá.

Acer Chromebook 11

Lenovo IdeaPad A10

Lenovo IdeaPad A10 je velmi sporným konkurentem, protože to není ani tak úplně notebook. Jedná se o přenosný „počítač“ s konstrukcí Lenovo Flex a operačním systémem je Android, což není příliš rozumné, pokud chcete přístroj na práci, alespoň má dotykový displej. Jeho procesorem je ARMový Rockchip RK3188 se čtyřmi jádry na frekvenci 1,6 GHz, jedná se o jádra Cortex-A9, takže výkonově se nemůže Intelu absolutně rovnat. Cena se opět zastavila 5 999 Kč s DPH, ale vzhledem k výbavě je lepší volbou Asus nebo Acer a to ať Chromebook nebo E11.

Lenovo IdeaPad A10

Acer Aspire E11

Další konkurent pochází opět stáje Aceru. Může se pochlubit procesorem Intel Celeron N2830, jenž je srovnatelný s Atomem v X205, hodnota operační paměti je též shodná, 2 GB, jen ten úložný prostor je přibližně 31× větší, 500 GB je opravdu hodně, jen škoda, že je to pevný disk. Stejně jako u Asusu má i tento notebook Windows 8.1 with Bing. Cena je opět 5 999 Kč s DPH, což je velmi pěkné.

Acer Aspire E11
Graf ceny produktu Asus X205TA-BING-FD015BS poskytuje server Heureka.cz
asus-eeebook-x205
Klady
  • office 365 zdarma
  • čistý systém
  • excelentní výdrž
  • pohodlná klávesnice
  • dobrý displej
  • slušný výkon
  • nízká cena
Zápory
  • málo konektorů
  • malá kapacita úložného prostoru
  • magnet na otisky prstů
  • horší konstrukce
Diskuze ke článku
GT
Za cca 6000 mi to pride ako zla investicia.
Displej LESKLY!!!!! tak to si mozu strcit....
Medzi nedostatky nenapadne podsuvate to, ze nie je dotykovy.
Od toho dotykoveho nezmyslu uz upusta vacsina vyrobcov, ludia to jednoducho nechcu (pradajne cisla neobkecate) a to je dobre.
Upatlane telo vam vadi, ale upatlany displej by vam nevadil?
Tomu akosi neverim, pretoze upatlany displej irituje velku cast pouzivatelov, aj preto odmietaju dotykove displeje.
.
Kapacita SSD je mizerna, mohli ste uviest aspon typ a ci je mozne vymenit ho za vacsi (ako je tomu u chromebookov, tam sa to da, lebo pouzivaju SSD standard M2).
.
"... licenci Office 365 pro jednotlivce na rok zdarma...." nie dakujem, do skoly a na drvivu vacsinu prace s dokumentami postaci LibreOffice.
Nebavime sa predsa o stroji pre profi uctovnikov, ale o skolskom nepodarku, takze nenapadne podsunuty Office od MS naozaj nie je potrebny.
.
V podstate nevidim ani jeden dovod na kupu toho paskvilu.
jiri srum
jiri srum
Takže Acer Chrome je mnohem lepší protože má moderní lepší systém. Navíc pevně daný Bing je svinstvo, hledat správnou informaci 2x déle, nebo najít nesmysly, to kazi hodnotu stroje.
Ondřej
Tomuto říkám nepovedený stroj. Jak už bylo psáno výše. Lesklý displej se k tomu fakt nehodí. Doporučuju HP Stream 11 nebo připlatit trochu a mít HP Stream 13, který je už o level jinde. Dá se používat na mnohem víc věcí a je celý matný!
Já nevim
Ta paměť je vtip. Windows zaberou většinu paměti a pár základních věcí k tomu zaberou rovnou celou paměť. Na chrombooku malou paměť chápu, je to nenáročný systém, ale u Windows?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze