Asus MeMO Pad 8
recenze

Asus MeMO Pad 8

Ten, co si na nic nehraje
14

Po levných tabletech s 8palcovou úhlopříčkou je vysoká poptávka. Své o tom ví i taiwanský Asus, který nasadil na trh model MeMo Pad 8. Stojí tento tablet za pozornost, nebo se jedná o další z levných a nekvalitních zařízení? Nejen na tyto zásadní otázky najdete odpověď v naší recenzi.

Dnešní recenzi věnujeme každému, kdo shání hodně muziky za málo peněz. Nízkou cenovku, konkrétně pod 4 000 Kč můžeme potvrdit již nyní. Zda je to za tyto peníze dobrá volba, to se dozvíte již v našem videopohledu?

Asus MeMo Pad 8 – rychlý videopohled

Technické parametry ASUS MeMO Pad 8

Kompletní specifikace
Konstrukce212,4 × 127,4 × 10 mm, 350 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx, , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetRockchip RK3188, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 950 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2013, ?

Obsah balení

Stereotyp v podobě nabíjecího adaptéru, USB – microUSB kabelu a samotného tabletu narušuje plastový stojánek. Na první pohled se jedná o kus bezvýznamného plastu, ale jeho uplatnění rychle najdete. Stojánek jsme využívali při sledování filmů, ale i jako místo k odložení na pracovním stole.

Design a konstrukce: když plast, tak pořádně

Asus MeMO Pad 8 se chlubí rozměry 212,4 × 127,4 × 10 mm a hmotností 350 gramů. To je až na tloušťku velmi podobné konkurenci a Asus se zde řadí do mírného podprůměru.

Přední straně dominuje 8palcový displej. Nad ním nalezneme 1,2Mpx fotoaparát. Ve spodní části se nachází nápis Asus. Vaši pozornost upoutají také rámečky, které rozhodně neřadíme mezi nejužší. Tablet se však díky nim dobře ovládá a nedochází k nechtěným dotykům. Na přední straně již nic dalšího nenajdete, ani senzor okolního světla.

Boky přístroje nabízí základ v podobě microUSB portu, 3,5mm jack konektoru, slotu pro microSD karty, tlačítka pro zapnutí/vypnutí a ovládání hlasitosti. Nepříjemné je zkosení stran. Pokud si tablet položíte na stůl, nebo držíte jednou rukou, ovládací tlačítka téměř není možné zmáčknout, nacházejí se totiž již příliš u zad samotného přístroje.

Zadní strana je z pogumovaného plastu. Dominuje jí 5Mpx fotoaparát a nápis Asus. Bohužel zde nemáme žádnou přisvětlovací diodu. Vynahradit nám to může Asus ve spodní části, po jejíž celé délce nalezneme kvalitní reproduktor.

Baterie a výdrž: stačí, ale nenadchne

Asus MeMO Pad 8 bude vašim společníkem po dobu jednoho náročného dne. Náš standardní test výdrže baterie při streamování videa v kvalitě 720p, s vypnutými aktualizacemi, jasem displeje na 50 %, připojením k zabezpečené Wi-Fi s plným signálem a zvukem nastaveným na 50 % pouštěným do sluchátek zvládl Asus MeMO Pad 8 běžet zapnutý celkem 6 hodin a 4 minuty. V případě nabíjení se na 80 % dostanete za 2 hodiny a 9 minut, plnou kapacitu 3 950 mAh doplníte za 2 hodiny a 58 minut. Výdrž by mohla být trochu lepší, ale jeden den není pro MeMO Pad problematický.

Zvuk: když ani nadprůměr nestačí

Zvuk je v podání MeMO Padu 8 rozhodně lepší než u většiny konkurence. Označit jej za bezproblémový ani zde nemůžeme. Ve středních polohách je to skvělé, ale pokud jste vyznavači výšek, případně nižších poloh, reproduktor vás zklame. V této cenové kategorii, navíc u tabletu si však nelze příliš vybírat, rozhodně se jedná o nadprůměr.

Displej: zázraky nečekejte

Rozlišení 1 280 × 800 pixelů znamená na 8palcové úhlopříčce jemnost 189 bodů na palec. To sice není mnoho a rastr nejednou uvidíte, na druhou stranu se jedná o levný tablet s atraktivní cenovkou. Stále zde navíc máme IPS panel, který nabídne slušné podání barev a to i na slunci. Od IPS panelu jsme očekávali trochu lepší pozorovací úhly, ale při běžném používání vám zde nebude nic vadit. Na lepší úrovni by mohla být i oleofóbní vrstva, displej se snadno znečistí a to i od běžného potu z prstů. Retina rozlišení, špičkové podání barev a extrémní úhly zde asi nikdo nečeká.

Hardware: když výkon brzdí optimalizace

Uvnitř tabletu tepe čtyřjádrový procesor Rockchip RK3188 o frekvenci 1,6 GHz. Na pomoc zde máme 1 GB RAM paměti, ze kterého zůstane po prvním spuštění 607 MB. Z 16GB ROM zbyde 11,8 GB. Paměť lze rozšířit paměťovými kartami a to až do velikosti 32 GB. Níže se můžete podívat na vybrané benchmark testy.

Prostředí: vylepšený Jelly Bean

Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean byl mírně upraven. Nejedná se však o žádnou inovaci, ale o klasické prostředí, které nalezneme i v dalších Asusech. Prostředí je příjemné, čisté, ale zřejmě právě ono je zabijákem slušného výkonu.

Klasickou androidí lištu si zde stáhnete z prostředku obrazovky. Mírně modifikované prostředí je poznat hned na první pohled. To jak prostředí vypadá, si můžete prohlédnout na screenshotech níže.

I na 8palcích mohou běžet dvě aplikace zároveň. Miniaplikace vyvoláte z dolní softwarové lišty. Například kalkulačka je velmi praktická a proč si k ní nepustit rovnou ještě video například s oblíbeným seriálem.

Z předinstalovaných aplikací zde najdeme App Lock pro ochranu jakékoliv aplikace heslem, Deezer, ThinkFree Viewer na prohlížení MS Office dokumentů, Movie Studio, Press reader, Zrcadlo, Zinio nebo Rodičovský zámek.

Multimédia: co nemám, to doinstaluju

MeMO Pad 8 nabídne slušný základ. Navíc i zde platí, že co nemám, to doinstaluji. Předinstalovaný základ tvoří On-line hudební knihovna Deezer, editor fotek a videa, přehrávač hudby i videa, ekvalizér a aplikace pro záznam zvuku. Přehrávač videí pouze nezvládá titulky, ale to lze samozřejmě rychle napravit návštěvou obchodu Google Play.

V případě 3D her spatříte nedostatečné parametry v podobě nižšího rozlišení displeje a celkové optimalizace. Hraní na nižší detaily nedělá MeMO Padu 8 téměř žádné problémy. Hráčský zážitek není špatný, ale k prvotřídnímu požitku má daleko. V dané cenové kategorii však nelze čekat zázraky. U hraní musíte počítat s drobnými kompromisy, námi testovaný Dead Trigger 2 byl však na nižší detaily plně hratelný. Občasné zaváhání jsme odpustili, stejně tak i méně kvalitní displej. U 2D titulů typu Angry Birds si je tablet naprosto jistý a nezaváhá. Ze zábavy nás nejvíce bavil reproduktor, který ve své kategorii vyčnívá. I on však na dražší modely ztrácí.

Fotoaparát: zná svoje očekávání

Tablety s cenovkou pod 4 000 Kč mají často nepoužitelný fotoaparát. Často zmiňujeme, že optika je tak nekvalitní, že bychom ji raději zcela oželeli. To rozhodně neplatí u Asusu MeMO Pad 8. Fotoaparát sice netvoří umělecké snímky, ale zvládne přesně to, co byste od něj očekávali. Zadních 5 Mpx s jistotou zachytí dokument i momentky. K focení nejen na sociální sítě pomůže automatické ostření. Počítejte však s vysokou hodnotou ISO. Mírně omezující je zde pouze absence přisvícení.

O poznání hůře jsme na tom s videem. MeMO Pad 8 natáčí video o rozlišení 1 280 × 720 pixelů s 33 snímky za vteřinu. Video doporučujeme pouze v případě nutnosti, většina telefonů nahrává lépe. Posoudit můžete sami.

Přední kamera s rozlišením 1,2 Mpx zvládá videohovory na jedničku. Opět je snímač tak dobrý, jak očekáváte. 1,2 Mpx nevytvoří zázraky, ale i zde je výsledek na danou kategorii slušný.

Organizační funkce: standard Androidů

V kategorii organizace rychle zjistíte, že Asus MeMO Pad 8 nijak nevyčnívá. V předinstalované nabídce vám nic nechybí. Na Android zde máme známé aplikace E-mail, Gmail, Google+ a Kalendář. Práce s nimi je shodná, jako na ostatních zařízení.

Kalendář vás také příliš nepřekvapí. Přehledné uspořádání a jasně viditelné události jsou základem pro plánování. I zde Asus s aplikací Kalendář požadavek splňuje.

Standard a často využívané služby v MeMO Padu 8 naleznete. Zbytek si můžete doinstalovat z Google Play.

E-Mail: klasika nezklame

Stejně jako na ostatních Android zařízeních i zde máme na výběr z aplikace E-mail a Gmail. Nalezneme zde standard, jenž nebude neznámý snad žádnému uživateli.

Vlastníci Gmail účtu určitě využijí graficky propracovanějšího emailového klienta Gmail. Ostatní se mohou spolehnout na spolehlivou aplikaci E-mail, která vám dovolí spárovat účty se seznamem, atlasem nebo třeba s centrum.cz. V případě emailových příloh lze k otevření použít předinstalovaný ThinkFree Viewer. Jak je již z názvu patrné, přílohu do mailu v tomto programu nevytvoříte. Pokud byste to vyžadovali, návštěva Google Play vás nemine.

GPS: Google Mapy s připojením

8palcové zařízení je skvělé na cesty. Navigace v automobilu, ale i při turistice, například geocachingu, přijde určitě vhod. MeMO Pad 8 nemá s určením polohy větší problémy, pár sekund mu však na fixaci nechte. Ani zde není Asus MeMO Pad 8 žádný rychlík, ale svůj úkol splní nakonec na jedničku.

Ani Asus MeMO Pad 8 nepřekvapí mapovými podklady. Spolehnout se musíme na Google Mapy vyžadující připojení k internetu, případně načtení menších oblastí do mezipaměti. Vybranou lokalitu lze dokonce i stáhnout předem, k hlasové navigaci je však internet nezbytný, což je na cestách u Wi-Fi modelu trochu problematické. I zde vám tak můžeme doporučit obchod Google Play a navigaci s offline mapami.

Datové funkce a internet: vše na Wi-Fi

Spoléhat jsme se po dobu testu museli pouze na Wi-Fi. Její příjem byl srovnatelný s ostatními, i dražšími, zařízeními. Rychlost připojení je tak plně závislá na poskytovali.

K návštěvě internetu lze využít předinstalovaného prohlížeče nebo prohlížeče Google Chrome. Ani s jedním neuděláte chybu, pouze Chrome si lépe poradí s větším množstvím otevřených záložek. To je však známý fakt i z ostatních tabletů. Oba prohlížeče bohužel nedisponují Flashem a použití je téměř shodné. Google Chrome je snadno synchronizovaný s vaším PC, rychle tak můžete pracovat tam, kde jste přestali.

Závěrečné zhodnocení

Asus MeMO Pad 8 vás rozhodně nezklame. Ve společnosti na sebe příliš neupozorní, bude reprezentativní, nikoliv výstřední. Design je konzervativní, není na něm žádný wow efekt, ten v dané kategorii ani nehledáme.

Prostředí tabletu je příjemné, plynulé, ale poměrně pomalé, rozhodně by zde byla možnost lepší optimalizace. Tablet se uživatelský jeví mnohem méně výkonný, než ve skutečnosti je. Nejen u tabletů je pro nás rozhodující plynulost a stabilita systému, nikoliv výsledky benchmarků.

Na MeMO Padu 8 vás zklame displej. Zobrazovač je hrubý a ani IPS panel to nezachrání. I z daného rozlišení lze dostat více. V dané cenové kategorii je to však obvyklé, navíc vám to vynahradí kvalitní zvuk.

Asus MeMO Pad 8 není špatnou volbou. Pokud nemáte vysoká očekávání, případně vás tlačí cena, lze o MeMO Padu 8 uvažovat, pojďme se i tak podívat na konkurenci.

Konkurence

Acer Iconia A1 nabídne stejnou cenovku. Tablety jsou celkově velmi podobné. MeMO Pad 8 se chlubí pouze o chlup lepším rozlišením a nižší hmotností. Asus MeMO Pad 8 by u nás vyhrál designem, ale to již závisí na osobních preferencích.

Prestigio MultiPad PMP7280C 3G je dalším adeptem. Hlavní výhodou tabletu od Prestigio bude 3G modul, který získáte prakticky za stejnou cenu. Pokud chcete s tabletem hodně jezdit, slot na SIM kartu vám můžeme jedině doporučit. Navíc s internetovým připojením lze bez dalších plateb využít Google navigace.

S tisícikorunovým příplatkem získáte propracovanější a hezčí Lenovo Yoga Tablet 8. I zde máme velmi kvalitní reproduktor. Rozlišení displeje je téměř shodné, ale jeho kvality jsou vyšší. Sami se musíte rozhodnout, zda si za vzhled a celkové zpracování tisíc korun připlatíte.

Pokud jste ochotni připlatit celé 3 000 Kč, zvolte první generaci Apple iPadu mini. Za tento příplatek získáte mnohem více a tablety jsou již neporovnatelné. Rychlý a stabilní chod, lepší podání barev a luxusní zpracovaní hovoří pro iPad mini. To vše ovšem za téměř dvojnásobek ceny.

asus-memo-pad-8
Klady
  • plastový stojánek v balení
  • kvalitní reproduktor
  • chod miniaplikací na jedné ploše
  • cena
  • vzhled
Zápory
  • rychlost tabletu
  • neoptimalizované prostředí
  • ostré zkosení stran
  • nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
El Mačo
Myslím, že si trošku hraje na Nexus..
MM
Naprosto se ztotoznuji s touto recenzi. Tablet jsem mel a po dvou tydnech jsem ho vratil. Optimalizace systemu je naprosto pekelna a vse trva brutalne dlouhou dobu. Pritom hardware neni vubec spatny.
Moq
Díky za recenzi, tablet mám už půl roku a co jsem se recenze nahledal před jeho pořízením? Jste teda rakety ... jinak tablet je svižný, ale postupem času se začíná zpomalovat, to prostředí je uživatelské to opravdu brzdí, takže je potřeba jednou za čas udělat reset.

Další poznatky:
- pod novým uživatelem nefunguje karta ani usb zařízení OTG, pod defaultním bez problémů
- vytvoření nového uživatele tablet znatelně zpomalí

jinak ok :-)
Jan
Jednoznačně lepší volba je Lenovo A8-50 s wifi a 3G. Lepší procesor, plynulé prostředí, lepší displej, zvuk atd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze