Apple iPad Pro 11" (M2)
recenze

Apple iPad Pro 11" (M2)

Výkon na prvním místě
4

Na první pohled stejný, uvnitř však výkonnější než kdy dřív. Takový je nový Apple iPad Pro osazený novým čipsetem Apple M2. Jak se takto výkonný tablet používá? A nepostrádá náhodou přehršel výkonu u tohoto typu zařízení smysl? Na to odpovím v recenzi.

Loňský Apple iPad Pro se chlubil extrémně výkonným proprietárním čipsetem Apple M1. O jeho nasazení se vedlo mnoho polemik, neboť je pravdou, že většina uživatelů takový výkon v podstatě ani nepotřebuje. Nyní těmto diskuzím Apple nasadil korunu, když uvedl další generaci iPadů Pro (bez velké fanfáry formou tiskové zprávy) s ještě výkonnějším procesorem M2. Na koho vlastně s takto výkonným tabletem cupertinský výrobce cílí?

Za zapůjčení Apple iPadu 11" 2022 děkujeme iWant.cz, kde si tablet můžete rovněž zakoupit.

Technické parametry Apple iPad Pro (2022) 11"

Kompletní specifikace
Konstrukce247,6 × 178,5 × 5,9 mm, 466 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11" (2 388 × 1 668 px)
Fotoaparát12 Mpx
Chipset
PaměťRAM: 16 GB, vnitřní paměť: 2 000 GB / 512 GB / 256 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.3, NFC: ?
Operační systémiPadOS
Akumulátor7 538 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2022, 25 990 Kč

Obsah balení: rozkolený Apple

Zatímco u iPhonů Apple do balení z environmentálních důvodů přibaluje pouhý kabel (USB-C/Lightning), v případě iPadů zřejmě zase tolik o přírodu nejde, v krabičce tak najdete nejen kabel (USB-C/USB-C), ale také 20W napájecí adaptér, který k iPhonům výrobce standardně nabízí jako dokoupitelné příslušenství. Přítomnost adaptéru je ze zřejmých důvodů příjemným bonusem, Apple by však měl podle mě přístup k balení sjednotit, neboť současné řešení působí trochu pokrytecky.

Líbilo se nám
  • včetně adaptéru
Nelíbilo se nám
  • nejednotný „environmentální“ přístup

Konstrukční zpracování: změny na povrchu nehledejte

Nejnovější Apple iPad Pro 11" na první pohled od loňského modelu jen tak nerozeznáte, neboť si zachovává identický design, rozměry i hmotnost včetně nízké tloušťky 5,9 mm. Stále tak platí, že díky plochým okrajům se tablet vcelku příjemně drží, na těle najdeme moderní USB-C, celkem čtyři mřížky reproduktorů, vypínací tlačítko a ovládání hlasitosti. V konstrukci se také ukrývají magnety pro připojení chytrého pera nebo pouzdra s klávesnicí. Jediné, co zamrzí, je snad jen absence zvýšené odolnosti. Pravdou však je, že u tabletů se obecně příliš nepočítá s používáním v extrémních podmínkách.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • rozumná hmotnost
  • nízká tloušťka
Nelíbilo se nám
  • bez zvýšené odolnosti

Displej: miniLED stále jen pro většího sourozence

Kromě designu se nic nezměnilo ani na obrazovce, jedná se tak o Liquid Retina panel o 11" uhlopříčce s rozlišením 2 388 × 1 668 pixelů. Ponechání loňského IPS LCD panelu o maximální 120Hz obnovovací frekvenci a max. jasu 600 nitů je podle mě trochu škoda. Panel sám o sobě je povedený, ale už jen kvůli přilákání více zákazníků k nákupu 11" verze zde podle mě mohl být pokročilejší miniLED, který stále najdete pouze u 12,9" verze. Jedinou výraznější novinkou je tak vylepšená kompatibilita s Apple Pencil, které nově displej rozpozná, i když se jej pero přímo nedotýká a pouze se nad ním v malé vzdálenosti vznáší. Jedná se o hezký efekt, který však není ničím přelomový a například smartphony řady Galaxy Note od Samsungu jej uměly už dávno. Nejvíc jej tak ocení uživatelé pracující v grafických programech, kde budou ještě před přiložením pera na displeji moci sledovat tloušťku tahu, texturu použitého štětce apod.

Líbilo se nám
  • 120Hz obnovovací frekvence
  • pěkné barevné podání
  • dostatečný maximální jas
  • displej nově rozpozná Apple Pencil, i když se jej přímo nedotýká
Nelíbilo se nám
  • „pouze“ IPS LCD oproti lepšímu miniLED u 12,9palcové varianty

Zvuk: zvukové orgie

O hlasitou reprodukci se starají celkem čtyři reproduktory, které vykouzlí nadprůměrně hlasitý a až nečekaně kvalitní zvuk. Ať už si přes iPad budete pouštět hudbu nebo sledovat filmy, budete překvapeni tím, jak tento relativně kompaktní tablet zní. Těšit se můžete na velmi solidní prostorový efekt, hutné basy (s ohledem na velikost zařízení) a nezastřený zvuk i při maximální hlasitosti. Chválit však mohu také kvalitu zvukových nahrávek, o což se stará celkem pět mikrofonů.

Líbilo se nám
  • špičkové reproduktory
  • kvalitní záznam audia

Výkon hardwaru: hlavní důvod ke koupi?

Hlavní novinkou je již zmíněné nasazení čipsetu Apple M2, který má nově například také desetijádrovou grafickou jednotku namísto osmijádrové u čipsetu M1 (použitého v iPadu Pro). Asi ani není potřeba popisovat, jak moc je iPad Pro s procesorem M2 výkonný, při běžném používání vám totiž bude všechno „svištět“ před očima a rozhodně se nestane, že byste čekali na spuštění nějaké aplikace apod. Ocení to běžný majitel iPadu Pro, který si jej pořídil zkrátka proto, že na něj měl peníze a chtěl něco lepšího než iPad Air nebo základní iPad? Pravděpodobně nikoliv, alespoň ne v současnosti. Pravdou však je, že pokud si hodlá tento tablet ponechat 4, 5 let či déle, může se mu výkon později hodit. Praktická může být rovněž možnost připojení k 6K monitoru i přítomnost Thunderboltu v USB-C s přenosovou rychlostí až 40 Gb/s.

Stále také platí možnost si s tabletem pořídit i extrémně velké 2TB úložiště (v doprovodu 16 GB RAM), a stahovat si tak do něj například okamžitě fotky z fotoaparátu. Je evidentní, že právě profesionální uživatelé, kteří na tabletu upravují fotografie či video, ocení výkon použitého procesoru nejvíce.

Líbilo se nám
  • bezprecedentní výkon
  • až 2TB úložiště a 16 GB RAM

Výdrž baterie: bez problémů

Výdrž 11palcového iPadu Pro činí stále zhruba 10 hodin (bez LTE), když budete převážně brouzdat po internetu, používat pár chatovacích aplikací, kontrolovat e-maily apod. Jedná se podle mě o zcela dostatečnou hodnotu, se kterou si většina uživatelů vystačí. Maximální nabíjecí výkon stále činí 18 W.

Líbilo se nám
  • dostatečně dlouhá výdrž

Konektivita: Wi-Fi 6e i Bluetooth 5.3

iPady Pro jsou nabízeny jak čistě ve Wi-Fi konfiguraci, tak s podporou 5G. Co se oproti loňské generaci mírně změnilo (vzhledem k jinému procesoru), je podpora Bluetooth 5.3 (dříve Bluetooth 5.0) a Wi-Fi 6e (dříve Wi-Fi 6). Jedná se však o nepodstatné rozdíly. Ve výbavě nechybí ani digitální kompas či mikrolokalizace iBeacon. 5G verze má navíc také GPS a GLONASS.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: ProRes video nyní i na iPadu

Fotovýbava na zádech nových iPadů Pro zůstává rovněž identická s předchozí generací (stejně jako s tou před ní), těšit se tak můžete na 12Mpx hlavní snímač doplněný o 10Mpx ultraširokoúhlý objektiv a také LiDAR senzor pro rozšířenou realitu. Kvalita snímků je na poměry tabletů špičková a mnohdy může iPad klidně zastoupit i iPhone, který třeba není po ruce. Více než zadní fotoaparáty mě však zaujala čelní kamera o rozlišení 12 Mpx a 122stupňové šířce záběru. Jedná se sice o ultraširokoúhlý objektiv, ale na první pohled se tváří jako klasický snímač s běžným ohniskem nad 20 mm. Až po stisknutí tlačítka se přepne do nativního ultraširokoúhlého režimu, u kterého si lze všimnout poměrně výrazné deformace boků. Při focení v režimu „běžného snímače“ je však na první pohled opravdu obtížné rozpoznat, že se jedná pouze o výřez z ultraširokoúhlého záběru.

Tato funkce je praktická nejen proto, že tak můžete využít v podstatě hned dva snímače, i když se v rámečku fyzicky nachází pouze jeden, ale také se hodí při videokonferencích. Kamerka dokáže zabrat hned několik osob najednou a v reálném čase „sledovat“ toho, kdo mluví. Něco podobného bych určitě rád viděl i u telefonů. Menší novinkou je pak možnost využívat i na tabletu Cinematic mód a možnost točit ve formátu ProRes, který v sobě uchovává mnohem více informací a je vhodný například pro úpravu barev v postprodukci. Jestli je však zrovna tablet zařízení, na které by někdo chtěl točit videa určená k postprodukci, podle mě zůstává s velkým otazníkem.

Líbilo se nám
  • skvělá ultraširokoúhlá selfie kamerka
  • špičková kvalita fotek (na poměry tabletů)
  • nově Cinema a ProRes

Software: iPadOS se vším všudy

Operační systém iPadOS vychází z iOS, ale v posledních verzích je stále patrnější větší důraz na lepší využití velké obrazovky i výkonného hardwaru. Přestože nejde iPad i navzdory nasazení procesoru M2 stále považovat za plnohodnotnou alternativu k MacBooku (a pravděpodobně ani nikdy možné nebude), Apple neustále pracuje na přidávání nových funkcí a vychytávek. Za zmínku rozhodně stojí Stage Manager, který umožní mít otevřená až čtyři okna najednou, podobně jako na běžném počítači, často se však setkáte s tím, že to zkrátka tak komfortní jako práce na již zmíněném počítači není. Z praktického hlediska však mohu rozhodně pochválit velmi svižný chod, což se však už nějak tak automaticky očekává.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • nejrůznější vychytávky

Zhodnocení

Nový iPad Pro s procesorem M2 rozhodně není zařízení, o kterém by měli uvažovat majitelé předešlé generace, ba ani té předcházející. Oslovit tak může především uživatele již podstatně starších iPadů, kteří si chtějí koupit nový tablet od Applu a mít na několik dlouhých let vystaráno. Jedním dechem je však nutné dodat, že klasickým uživatelům bohatě postačí i levnější iPad Air či třeba základní iPad.

Konkurence

Nároční uživatelé mohou sáhnout po tabletu Samsung Galaxy Tab S8 Ultra s 14,6" 120Hz Super AMOLED displejem, procesorem Snapdragon 8 Gen1 a podporou 45W nabíjení.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 12 + 256 GB 5G

Rozměry326,4 × 208,6 × 5,5 mm, 726 g
DisplejSuper AMOLED, 14,6" (2 960 × 1 848 px)
Fotoaparát13 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor11 200 mAh

Alternativou může být rovněž loňský iPad Pro 11" s čipsetem M1, který stále nabídne více než dostatek výkonu, případně 12,9" varianta (letošní) s miniLED panelem.

Apple iPad Pro (2021) 11" 2 TB (5G)

Rozměry247,6 × 178,5 × 5,9 mm, 468 g
DisplejTFT IPS, 11" (2 338 × 1 668 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple M1,
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 2 000 GBne
Akumulátor7 538 mAh

Apple iPad Pro (2021) 12,9" 2 TB (5G)

Rozměry280,6 × 214,9 × 6,4 mm, 684 g
Displej?, 12,9" (2 732 × 2 048 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple M1,
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 2 000 GBne
Akumulátor? mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

apple-ipad-pro-2022-11
Klady
  • povedený design
  • úchvatné audio
  • schopnost rozpoznat Apple Pencil nad displejem
  • špičkový výkon procesoru M2
  • solidní výdrž na nabití
  • kvalitní 120Hz displej s dostatečným jasem
  • skvělá fotovýbava
  • až 2TB úložiště a 16 GB RAM
Zápory
  • velmi nízká úroveň inovací
  • potěšila by zvýšená odolnost
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
"Stále také platí možnost si s tabletem pořídit i extrémně velké 2GB úložiště..." Apple a jeho židácké příděly paměti.😂😂😂 Stejně jako nový základní iPad za 15k s 64GB. Připomeňte mi někdo v jakém jsme to roce. Nebo to spíš připomeňte Cockovi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze