Amazfit Active
recenze

Amazfit Active

Kvalitní a elegantní hodinky pro každého
1

Chytré hodinky Amazfit jsou na českém trhu oblíbené. Výrobce má široké portfolio a zhruba uprostřed se aktuálně nachází model Active. Poslouží dobře nejen aktivním uživatelům, ale zaujme i elegantně minimalistickým vzhledem. Když k tomu připočteme velký AMOLED displej, možnost telefonovat a příznivou cenu, máme zde rozhodně zajímavý kousek.

Mezi nejmladší produkty Amazfit patří model Active. Na první pohled by vám mohl připomenout menší zástupce z řady GTS, případně i řadu Bip. Výrobce se však rozhodl, že nabídka vyžaduje zahuštění, vytvořil tak řadu zcela novou. Hodinky lákají na všechny oblíbené funkce a možnost spravovat mnoho věcí skrze displej, který narostl do pořádných rozměrů. Současně je ale tělo hodinek spíše drobné. Cena se aktuálně pohybuje těsně nad hranicí 3 tisíc korun, což značí, že Active budou široce dostupné.

Technické parametry Amazfit Active

Kompletní specifikace
Konstrukce42,4 × 35,9 × 10,8 mm, 24 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,75" (390 × 450 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.2, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 250 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor300 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostleden 2024, ?

Obsah balení: nic neočekávaného

V krabičce čekají hodinky s nasazeným silikonovým páskem, nabíjecí podložka a dále již pouze nezbytné manuály.

Amazfit Active
Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: elegance především

Na první pohled působí Amazfit Active velmi minimalistickým dojmem, za což vděčíme nejen malým rozměrům, ale také zaoblené čelní skleněné straně. Obliny provázejí i boky zařízení, díky čemuž hodinky padnou i na menší zápěstí. Dovedeme si je dobře představit například i na dámské ruce. Vzhled hodinek takřka nic neruší. Jediné tlačítko je na pravém boku, je decentně zvýrazněno červeným proužkem a bohužel i lehce zapuštěno. Výsledek sice prospívá vzhledu, nikoliv však praktičnosti. Někdy je totiž poněkud komplikované tlačítko stisknout.

Zpracování působí až precizně, zejména díky nasazení hliníkového těla, které u cenově dostupnějších zařízení nebývá pravidlem. Nošení na zápěstí je příjemné, samotné hodinky totiž váží pouze 24 gramů bez silikonového řemínku. Ten si samozřejmě můžete vyměnit, jedná se o standardní 20mm typ. Ten dodávaný výrobcem má jen fádní černou barvu a zapínání na sponu.

Dostalo se též na zvýšenou odolnost proti vodě až do 5 ATM. Bez obav se s hodinkami můžete sprchovat, koupat či plavat. Naopak se vyhněte potápění.

Líbilo se nám
  • odolnost do 5 ATM
  • vyměnitelné pásky
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • tlačítko je příliš zapuštěné

Displej: velký a kvalitní

Ačkoliv hodinky působí až drobně, mají opravdu velký 1,75" AMOLED panel s opravdu jemným rozlišením. Jsou velmi slušně čitelné i venku, stačí si jen zvýšit jas a uvidíte vše. K dokonalosti schází automatická regulace jasu, kterou bychom očekávali. Dostalo se ale na blíže nespecifikované tvrzené sklo a speciální antireflexní vrstvu, která rovněž vylepšuje čitelnost. Přetrvávající nadšení z displeje podtrhuje funkce Always-On, díky které máte neustále na očích čas, datum a třeba ušlé kroky. Záleží na zvoleném vzhledu displeje a jeho vlastní podobě režimu Always-on.

Amazfit Active
Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej
  • povedený režim Always-On
Nelíbilo se nám
  • chybí automatická regulace jasu

Systém a výkon: preciznost a telefonování

Amazfit Active běží na proprietárním operačním systému Zepp OS, který se vyznačuje nádherně svižným chodem a velmi dobrou optimalizací. Jen se nedostalo na pro někoho líbivé animace jako u dražších kousků. Hlavní obrazovka je tvořena ciferníkem, výběr je široký. V nabídce jich jsou desítky, což je sice méně než u dražších modelů, ale to asi nikomu moc vadit nebude. Hodinky si tři pamatují v paměti, další můžete stahovat skrze aplikaci v telefonu. Ačkoliv některé ciferníky nabízí bohaté informační možnosti, nejsou aktivní a nenabízí widgety. S ohledem na velký displej je to trochu škoda.

Ovládání je svěřeno dotyku či tlačítku na pravém boku, přičemž si lze teoreticky vystačit i bez tlačítka. Vracet se lze totiž i gestem tahu z levého okraje displeje (o krok zpět). Ze všech stran se navíc dostanete k dalším funkcím. Nechybí horní lišta s rychlými zástupci, kde zjistíte vše potřebné. Z opačného konce vyjede centrum notifikací.

Schopnosti hodinek lze rozšířit skrze stahovatelné aplikace. Celý proces probíhá prostřednictvím aplikace Zepp, ta je mimochodem také česky a vcelku přehledná. Na výběr je pár praktických aplikací a jednoduchých her, většina z nich je zdarma. Příliš užitečných věcí ale prozatím nenajdete, vhod může přijít třeba konvertor jednotek, pokročilejší ovládání Spotify či aplikace připomínající pitný režim.

Prostředí aplikace Zepp

Amazfit Active dokáží přijímat notifikace z jakékoliv aplikace, které to povolíte. Nedělají jim problém dlouhé zprávy například z Telegramu, celý text si přečtete klidně jen na hodinkách. Výrobce však nasadil poněkud větší font a je nutné neustále rolovat. V omezené míře lze i reagovat, a to buď předpřipravenou odpovědí (prostým děkuji či OK), případně smajlíky. Psaní na hodinkách bohužel možné není.

Jako velkou výhodu spatřuji Bluetooth hovory. Na těle se nachází mikrofon i reproduktor, stačí opět vše správně napárovat, nastavit a můžete na vybrané kontakty rovnou volat. Plusem je dostatečná kvalita i hlasitost. Protistranu skvěle slyšíte, stejně tak ona vás.

Párování telefonu s hodinkami probíhá přes Bluetooth 5.2. V souvislosti s konektivitou je nezbytné zmínit, že modelu Active chybí NFC. To bohužel znamená, že s nimi nejde a v budoucnu ani nepůjde bezkontaktně platit.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • pěkný vizuál
  • lze doinstalovat aplikace
Nelíbilo se nám
  • omezené reakce na notifikace
  • chybějící NFC

Výdrž a nabíjení: budete spokojeni

V hodinkách je baterie s kapacitou 300 mAh, s výdrží budete převážně spokojeni. Při aktivním používání jsem nabíjel jednou za 7 dní, přičemž jsem občas i vyřídil hovor skrze hodinky. Je však třeba dodat, že pokud budete aktivně a často používat GPS, propadne se výdrž rychle výrazně níže. Naopak je ale potřeba říci, že s velmi úsporným režimem se lze dostat klidně i na 45 dní, což alespoň tvrdí výrobce. Opětovné nabití zabere 2 hodiny a probíhá přes proprietární kolébku, která je mimochodem shodná s některými staršími modely, třeba GTS 2e.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž baterie
Nelíbilo se nám
  • nabíjet lze pouze přes proprietární kolébku

Sportovní a zdravotní funkce: připraveny ke startu

Hodinky dokáží monitorovat přes 120 aktivit, mezi kterými nechybí různé druhy běhu, chůze, plavání, ale i silový trénink, skákání přes švihadlo, míčové sporty či deskové hry. Samozřejmostí je i plavání, hodinky jsou odolné do 5 ATM. Výhodou tohoto modelu je dvoupásmová GPS, která velmi přesně a rychle nalezne signál. Zjištění polohy venku zabere sotva pár vteřin.

Během jakékoliv aktivity vidíte na rozměrném displeji vše potřebné. Délku aktivity, tepovou frekvenci, čas, případně i rychlost. Například při chůzi či běhu vás hodinky umí hlasově informovat o každém dokončeném kilometru a průměrné rychlosti/vzdálenosti. Sice v angličtině, ale i tak se to může hodit, neboť se nemusíte soustředit na samotný displej. Podrobnější statistiky získáte po skončení aktivity. Hodinky měří i okysličení krve, naprostou samozřejmostí je pak měření spánku včetně fáze REM.

V aplikaci Zepp lze pak využívat i virtuálního trenéra a v závislosti na vašich požadavcích a dosavadních výkonech vytvářet tréninkové plány.

Líbilo se nám
  • přehledné zobrazení naměřených sportovních/zdravotních údajů
  • velké množství sportovních režimů
  • měření SpO2
  • GPS

Zhodnocení

Chytré hodinky Amazfit Active vypadají lákavě. Elegantní, tenké a lehké tělo budí zájem. Radost udělá kvalitní AMOLED displej či možnost telefonování. Užitečnost pak pomohou rozšířit doinstalovatelné aplikace a více než 120 sportovních režimů zřejmě také nadchne každého. Spokojeni budete též s výdrží. Hodinky se však nevyhnuly několika přešlapům. Hodila by se automatická regulace jasu a čip NFC, který by umožnil bezkontaktní placení. Je to rozhodně škoda, protože Amazfit již loni pár modelů s NFC ukázal a začal prodávat. Cena nad hranicí 3 tisíc korun není nejnižší, ale nadále se hodinky budou řadit k těm dostupnějším. Přesto budou čelit silným konkurentům.

Konkurence

Příplatek v podobě několika sto korun vás může dostat k výprodejovým hodinkám Samsung Galaxy Watch4, které sází na kruhový displej, ale především nabízí propracovanější systém a dokonce i platby skrze NFC. Mínusem je rozhodně slabší výdrž. Pokud však bažíte zejména po funkcích, nabídnou rozhodně více.

Samsung Galaxy Watch4 40 mm Bluetooth

Konstrukce40,4 × 39,3 × 9,8 mm, 25,9 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,19" (396 × 396 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor361 mAh, nabíjení: bezdrátové

Blízkým konkurentem za takřka shodnou cenu jsou Honor Watch 4. Rovněž mají stejný AMOLED displej a umí telefonovat. Zaujmout však mohou výrazně delší výdrží na nabití.

Honor Watch 4

Konstrukce45,3 × 39,1 × 11,2 mm, 48 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,75" (450 × 390 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, LTE, NFC
Akumulátor451 mAh, nabíjení: ?

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

amazfit-active
Klady
  • elegantní a minimalistický vzhled
  • nízká hmotnost
  • pohodlně se nosí
  • kvalitní AMOLED displej
  • dobrá výdrž
  • podpora hovorů
  • přehledné prostředí
Zápory
  • chybí NFC (hodinkami nelze platit)
  • absence automatické regulace jasu
  • omezené reakce na notifikace