Acer Iconia Tab 8
recenze

Acer Iconia Tab 8

Kvalita za skvělou cenu

V Aceru se pokusili o zdánlivě nemožné. Vytvořit osmipalcové zařízení s jemným displejem, kvalitním zvukovým výstupem, atraktivním kovovým tělem, výkonným hardwarem a Androidem 4.4.2 KitKat by už samo o sobě bylo zajímavé. Dát takovému zařízení navíc atraktivní cenu 5 500 Kč je ještě zajímější. Máme zde skrytého černého koně tabletů střední třídy?

Každý zákazník chce za své peníze dostat maximum. Především ve střední třídě se následně jedná o válku kompromisů, protože za dané peníze prostě nelze mít vše. Acer se však zaměřil na velmi oblíbené parametry a na první pohled rozhodně zaujme. Kde najdeme kompromisy Aceru? To se dozvíte v naší recenzi.

Acer Iconia Tab 8 – rychlý videopohled

Technické parametry Acer Iconia Tab 8

Kompletní specifikace
Konstrukce215 × 130 × 8,5 mm, 360 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3745, CPU: 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:09 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 5 990 Kč

Obsah balení: základem neurazí

Již malá krabice nasvědčuje, že nic navíc se v ní nenachází. A skutečně, máme zde pouze:

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB-microUSB kabel

Design a konstrukce: prostě sympaťák

Acer vsadil na kombinaci plastu a hliníku. Hmotnost Iconia Tabu 8 s těmito materiály činí 360 gramů, rozměry 215 × 130 × 8,5 mm přitom umožňují uchopení do jedné ruky, i kdy to není zcela příjemné a to zejména kvůli ostrým hranám.

Na přední straně nenajdete nic překvapivého a tablet vypadá naprosto obyčejně. Uvnitř širokých rámečku se nachází FullHD displej, který je na danou cenovou kategorii příjemným zpestřením. Přední strana nabídne také přední fotoaparát, a to s rozlišením 2Mpx. Nelze od něj čekat zázraky, ale požadavky na klasickou přední kameru uspokojí. Nic víc zde nehledejte, i klasická trojice Android tlačítek je pouze softwarová.

Boky přístroje jsou, stejně jako záda, z hliníku. Najít zde můžete základní ovládací tlačítka, tedy zapnutí/vypnutí a ovládání hlasitosti. Zapomenout nesmíte ani na 3,5mm jack, microUSB a méně obvyklé microHDMI. Máme zde také nezakrytovaný slot pro paměťovou kartu microSD. Tento krok si zaslouží kritiku, protože slot je tak magnetem na veškerou špínu.

Záda jsou zhotovena především z hliníku. A nutno podotknout, že se zadní strana skutečně povedla a tablet vypadá mnohem luxusněji, než při pohledu na přední část. Pozornost zde upoutá vystouplý 5Mpx fotoaparát a reproduktory ve spodní části.

Tablet se dobře drží, při běžném používání dokonce působí i pevným dojmem. Tento dojem ztratíte v okamžiku, kdy tablet silněji zmáčknete na slabých částech zadní strany, tedy u kratších stran. V takovém případě se může dostavit i mírné zavrzání a pocit jistoty je rychle pryč. Pokud se například u hraní her necháte unést, Acer vám ukáže jeho konstrukční možnosti. Celkově je ale design povedený, kov potěší a nedostatky odhalí pouze detailisti.

Displej: FullHD za skvělou cenu

Silnou zbraní Aceru je rozhodně displej. 8palcový IPS zobrazovač s FullHD rozlišením, tedy 1 920 × 1080 pixelů, nabízí slušnou jemnost 283 ppi. Pochválit jej musíme i za podání barev, dobrý kontrast a pozorovací úhly. Na displej je opravdu radost pohledět a Aceru se povedl. V tomto ohledu by se mohla mnohá konkurence učit.

Celkově nám zde chybí pouze čidlo regulace jasu, které v noci nebo na přímém slunci budete postrádat. Pokud si však nastavíte jas na maximum před přechodem na přímé slunce, čitelnost bude stále dobrá.

Zvuk: kvalita nebo hlasitost

Pod zadním krytem se nachází dvojice reproduktorů. Hlasitostí sice nijak nepřesvědčí, ale kvalita je vcelku dobrá. Reproduktory se snaží i o basy, extra zážitek to není, ale mnozí výrobci neumějí ani to. Pouze umístění zadního reproduktoru je natolik nešťastné, že při hraní her jej budete často krýt a zvuk tím znehodnotíte.

Pro skutečný zážitek je nutné připojit sluchátka. Dejte pozor pouze na hlasitost, se sluchátky je zvuk výrazně hlasitější, než bez nich, a musíte ubírat.

Baterie a výdrž: půldenní tablet

Li-Pol baterie o kapacitě 4 600 mAh by se dle Aceru měla postarat až o 7,5 hodiny výdrže. Výsledky jsou ovšem jiné. V našem testu streamování FullHD videa na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek, při připojení přes Wi-Fi a potlačených aktualizacích, vydržel Acer Iconia Tab 8 běžet pouze 4 hodiny a 38 minut. Výdrž baterie je velkou slabinou a konkurence má jednoznačně navrch. Potěší snad jen rychlé nabíjení, na 80 % stačí 1 hodina 34 minut, 100 % kapacity baterie uvidíte za dalších 35 minut.

Iconia Tab 8 je typický jednodenní, téměř půldenní tablet. Při hraní her a náročném programu jej vybijete klidně za dopoledne. Při běžném provozu vydrží jeden den.

Hardware a výkon: Intel nezklamal

Uvnitř tepe čtyřjádrový Intel Atom Z3745 o frekvenci 1,8 GHz. K plynulému chodu mu pomáhají 2 GB RAM a je to znát. Po prvním zapnutí zůstane k dispozici 1,4 GB. Z vnitřní paměti 16 GB se musíte spokojit s dostupnými 9,42 GB. Paměť lze naštěstí rozšířit microSD kartami a to až do velikosti 32 GB.

Výkonu je zde skutečně dostatek a Acer opět překvapuje. Co se týká plynulosti, chodu více aplikací a her, Iconia Tab 8 musíme pochválit. Tablet nemá problémy s žádnou 3D hrou, navíc hraní je díky kvalitnímu displeji i zvuku na vysoké úrovni. Škoda snad jen toho umístění reproduktoru, jenž při hraní her často zakryjete.

Výkon jsme ověřili i v benchmarcích. AnTuTu Acer ohodnotilo velmi slušnými 34 680 body. Multifunkční Vellamo benchmark následně otestoval prohlížeč s výsledkem 2 954 bodů, multicore s 1 506 body a metal s 1 021 body. Vellamo tím potvrzuje to, co nám řeklo už AnTuTu, tedy velmi slušné výsledky. Na test grafiky jsme využili NenaMark 2 a dosáhli na 59,2 FPS. To znamená, že Acer Iconia Tab 8 zvládne zobrazit 59,2 snímků za vteřinu.

Operační systém a uživatelské prostředí: praktické drobnosti

Uvnitř běží Android 4.4.2 KitKat, který byl od čistého Androidu mírně upraven. Nejedná se však o žádné drastické změny a možná i díky tomu si prostředí zachovalo svižný chod.

V případě zhasnuté displeje máte tři možnosti k jeho rozsvícení, respektive odemknutí. Můžete použít klasické tlačítko a následně tablet odemknout, přesunout se do fotoaparátu, galerie nebo cloudu abFiles od Aceru. Další možností je využití pětiprstového gesta, přiložíte všech pěti prstů, po čemž dojde k odemčení. Lze si také aktivovat dvojruční gesto, kdy k odemknutí použijete přiložení dvou palců na obrazovku. Tyto způsoby odemykání jsme již viděli už dřívějších tabletů společnosti Acer, ovšem v posledních modelech byly vynechány, je však dobře, že se k nim společnost opět navrátila.

Po odemčení na vás mimo úvodní obrazovky čekají také dvě lišty. Jednu můžete stáhnout z levého horního rohu, zobrazí se v ní notifikace. Rychlé volby, jako je Wi-Fi, GPS, baterie a další nastavení naleznete v pravé liště.

V prostředí se můžete těšit na minimum aplikací a to je jedině dobře. Vše potřebné si totiž lze stáhnout, většinou navíc zdarma z obchodu Google Play. Acer na vás však úplně nezapomněl. Máme zde OfficeSuite Pro k prohlížení a tvorbě MS Office dokumentů. Především děti potěší iStoryTime, kde si můžete najít audio nebo i text například k Madagascaru, Šmoulům a mnohým dalším titulům. Z nadstandardních aplikací musíme vyzdvihnout ochranu v podobě McAfee Security.

Prostředí je příjemné, podobné čistému Androidu. Jeho hlavní předností je rychlost. Oblíbili jsme si také gesta pro probuzení.

Multimediální funkce: základ nad zlato?

Základ, to je slovo, které multimédia v Aceru Iconia Tab 8 vystihuje. Nehledejte zde nic navíc, FM rádio, editor videa nebo hry. Na to vše zapomeňte. Spokojit se musíte s přehrávačem hudby s ekvalizérem. Přehrajete si zde i videa, klasicky bez titulků. Pokud titulky potřebujete, stačí doinstalovat patřičnou aplikaci z Google Play. Z fotografií upravíte pouhý standard, ale drobné úpravy v podobě filtru a ořezu zde máme. Kdybyste nutně potřebovali hudbu, musíte být online, protože Acer se rozhodl nabídku obohatit o Tuneln Radio vyžadující datové přenosy.

Fotoaparát a videokamera: na momentky tabletem

Na zadní straně upoutá vystouplý 5Mpx fotoaparát, jehož výsledky vůbec nejsou špatné. Prostředí je opět rozděleno do dvou částí. Na jedné aktivujete snímáním a na protilehlé si nastavujete zbytek. Jednat se může o scénu, vyvážení bílé, efekt, ISO nebo rozlišení. Fotoaparát má problémy s přepaly, ale fotky jsou jinak na 5Mpx snímač dostatečně kvalitní a na snímky z tabletu plně dostačující. Chybí nám zde pouze přisvícení. Kvalitu fotografií posuďte níže.

K dispozici máme také FullHD video s 30 snímky za vteřinu. Jeho kvalita by mohla být mírně lepší, ale na zachycení momentu postačí a příliš mu není co vytýkat. Od tabletu dané cenové kategorie nelze čekat více.

Přední fotoaparát s rozlišením 2 Mpx nabídne možnost focení i natáčení videa. Máme zde sice trochu vyšší zrnitost kvůli vysoké hodnotě ISO, ale za dobrých světelných podmínek si lze pořídit i slušnou selfie. Při horších podmínkách kvalita rapidně klesá, ale na hovor i ve velmi tmavé místnosti postačí a to je velmi sympatické.

Zprávy: Gmail nebo E-mail

Je libo Email nebo Gmail? Poměrně podobné aplikace, Gmail je však vhodný především pro Google účty, kde je jeho nastavení otázkou pouze emailu a hesla. Aplikaci E-mail následně nastavíte pro zbylé účty, které vlastníte například na seznam.cz, centrum.cz, atlas.cz a mnohých dalších.

Organizační funkce: přehlednost a jednoduchost na prvním místě

Přehledný kalendář, zobrazující týdenní i měsíční náhled na jedné obrazovce, si rychle oblíbíte. My ho chválíme především právě za přehlednost. K plné organizaci potřebujete také MS Office dokumenty. I na to Acer myslel a doinstalovat zde již zmíněný OfficeSuite Pro, kde můžete dokumenty nejenom číst, ale i vytvářet. Bohužel se jedná pouze o zkušební verzi.

Navigace a GPS: neztratí se

S GPS i Glonass se rozhodně nikde neztratíte. Navíc díky mobilním rozměrům lze využít Acer například i na hledání cashek. I bez připojení k Wi-Fi zvládne Iconia Tab 8 fixaci polohy poměrně rychle, do 30 vteřin nejdéle. Problém zde ovšem nastává s mapovými podklady, které chybí. V základu máme pouze Google Maps vyžadující internetové připojení, případně stažení předem do mezipaměti. Na hlasovou navigaci ovšem ani to nestačí. Napravit to můžete rychlou návštěvou Google Play, kde si mapové podklady stáhnete.

Datové funkce a konektivita: Wi-Fi, Bluetooth a malý bonus

Spolehnout se lze na průměrný Wi-Fi přijímač a Bluetooth v úsporné verzi 4.0. Bohužel nám zde chybí slot na SIM a Acer Iconia Tab 8 je plně závislý na Wi-Fi. Hodilo by se také NFC, které zamrzí především uživatele, kteří tuto technologií vlastní v telefonu, tabletu či notebooku. Acer nám to kompenzuje microHDMI, které nenajdeme na každém tabletu a někteří majitelé jej jistě ocení.

K prohlížení internetu lze využít Google Chrome, jenž lze jednoduše spárovat s vašim prohlížečem z PC. Chrome je bezproblémový a narazit můžete maximálně na problémy s podporou, respektive absolutní nepodporou, Adobe Flash.

Zhodnocení a závěr

Ve střední třídě se nám rýsuje čím dál větší konkurence a jednotlivé modely se předhánějí aspoň pár prvky, které známe z třídy vyšší. Většinou se však jedná pouze o jedno či dvě lákadla, Acer nám jich zde nabízí více. Shrňme si tedy, jak si Iconia Tab 8 vedl v našem testu.

Acer Iconia Tab 8 můžete koupit už za 5 500 Kč. Za tyto peníze dostanete tablet s povedeným designem vylepšený hodnotným hliníkem. Příjemný je také FullHD displej, který na 8palcové úhlopříčce sahá téměř na jemnost 300 ppi. Celkový dobrý dojem navíc utvrdí dostatečně výkonný hardware, plynulé prostředí a ovládání gesty. Aby toho nebylo málo, máme zde i slušný zvukový výstup. Je zde vůbec něco špatně?

Ani Iconia Tab 8 není dokonalý tablet. Ostatně to bychom v této cenové kategorii ani nečekali. Podle cenovky bychom ale očekávali nedostatků více. Slabiny najdeme především v nízké výdrži na baterii. Výtku máme i k reproduktorům, jejichž kvalitní zvuk lze snadno zničit zakrytím reproduktorů, zejména se tak stává při hraní her. Nepraktický je také slot na microSD kartu, který není zakrytován a snadno se v něm usadí špína, případně je zde i větší riziko ztráty paměťové karty. Ze samotných technických specifikací může chybět například technologie NFC.

Acer Iconia Tab 8 je až na výdrž baterie bezesporu velmi povedený tablet a pokud se pro něj rozhodnete, jeho koupi můžeme pouze posvětit, za dané peníze se jedná o velmi dobrou volbu. I přes jeho nesporné kvality zde máme silnou konkurenci, přece jenom se pohybujeme ve velmi plné střední třídě.

Konkurence

Konkurenci má Acer přímo ve vlastních řadách. Jestli vám 5 500 Kč připadá příliš, můžete zvolit Acer Iconia A1-830. Zapomenout musíte především na FullHD displej, ale stále je zde dostatečný výkon a plynulé prostředí. Pokud rozlišení oželíte, ušetříte tím nemalé peníze. Acer Iconia A1-830 seženete již za 3 800 Kč.

Největším konkurentem z řad Android zařízení však bude Google Nexus 7 (2013). Nabízí čisté prostředí a FullHD rozlišení na menším displeji o jeden palec zvyšuje jemnost nad 300 ppi. K zahození není ani NFC. Acer může nabídnout větší displej a mírně upravené prostředí. Rozhodování bude o to těžší, že obě zařízení jsou stejně drahá.

Asus VivoTab Note 8 bude konkurentem z řad Windows tabletů. Připlatíte si za něj sice 1 000 Kč, ale získáte vhodného pracanta na cesty s MS Office pro domácnosti a studenty zdarma. Nevýhodou je hrubý displej, jeho jemnost činí pouze 189 ppi. S VivoTabem Note 8 si také užijete méně zábavy, ale vynahradí vám to pracovními výkony.

Za stejný příplatek jako za Asus VivoTab Note 8 můžete mít i Apple iPad mini Wi-Fi. Uzavřený, ale velmi stabilní a rychlý operační systém v kombinaci s precizním zpracováním také stojí za zvážení.

acer-iconia-tab-8
Klady
  • dobrý fotoaparát
  • rychlé prostředí
  • kvalitní zvukový výstup
  • 2 GB RAM
  • dostatek výkonu
  • věrné podání barev a dobré pozorovací úhly
  • FullHD displej
  • microHDMI
Zápory
  • absence NFC
  • nezakrytovaný slot paměťové karty
  • nízká výdrž na baterii
Diskuze ke článku
Elgee Geetwo
Mezi největší plusy, bych zařadil mikroHDMI konektor. Podle mě by měl být mikroHDMI konektor na všech zařízeních, podobně jako mikro USB. Trochu se bojím, jestli bude procesor Intel kompatibilní se všemi aplikacemi na Google Play. Ale jinak výborná cena, výkon, FullHD display a mikro HDMI- tento tablet je pro mě jasným vítězem. Ledaže by někdo překvapil na právě začínajícím IFA 2014 :-)
robert
Tablet jsem koupil. Avšak displej po chvíľke prestáva reagovať. Reklamoval som a vrátili mi ze je oprávnený a opäť to robilo.tak som reklamoval znovu. A teraz čakám ako to dopadne . Nie som však jediný kto má s týmto talentom rovnaké problémy. Viď odkaz .
Viď uzivatelske recenzie na hej.sk. skúšal som aj v predajni druhý kus a robilo to tiež. Takže taká pecka to nebude.
ivan
Tak to GPS ste pekne odflakli, tento tablem ma priam katastrofalne GPS, presnost je okolo 20-40m. Cize na navigovanie je uplne nevhodny, jedine tak, ked chcem vediet kde sa nachadzam :D.
Romana Groschlova
Absolutně nedoporučuji tablety značky ACER, vůbec zde nefunguje pozáruční servis. Jedná se evidentně o výrobní vadu, nechtějí uznat jako reklamaci!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze