Recene hry Zombie Driver THD: když vás závody nudí...

3

Exor Studio si pro nás ve spolupráci se společností Nvidia připravilo port povedeného akčně-závodního titulu Zombie Driver, který se z PC nyní dostává na mobilní zařízení s operačním systémem Android a čipsetem Tegra. Povedlo se přenést krvavou apokalypsu bez větších změn?

Zombíci jsou poslední dobou v kurzu. Ať se podíváte kamkoliv, prakticky všude naleznete alespoň jednu hru s touto tématikou. Nedávno recenzovaný Zombiewood jasně ukázal, že je v tomto tématu ještě hora nevyčerpaného potenciálu, Zombie Driver, který se objevil na PC už v roce 2009, však čerpá z trochu jiné oblasti. Konkrétně více temné, krvavé a málo vtipné, připomínající spíše legendární Carmageddon. Na rozdíl od něj však má v zásobě několik triků.

Armáda do zbraní, nemrtví jdou

Příběh titulu by rozhodně žádného Oscara za originalitu nevyhrál, pro účely hry ale bohatě stačí. Nemrtví se začínají šířit světem a my patříte mezi poslední přeživší, kteří se marně snaží vzdorovat náporu zombií. Jelikož jste však perfektní řidič, anonymní velitel ozbrojených sil vás vybere jakožto ideálního kandidáta pro menší prácičku – odklizení mrtvol, které se začínají hromadit před starostovým domem. Poté co zjistíte, že je několikatunové auto, ze všech stran ověšené rotačky a pancéřováním, dost dobrým nástrojem na zabíjení, pustíte se do mnohem variabilnější práce pro vaši vlast.

Budete tak nejen hromadně přejíždět zombíky, ale také zachraňovat civilisty, vyšetřovat rozličné nečekané události, závodit, vyhledávat a ničit nebezpečné bossy a samozřejmě přejíždět, přejíždět a ještě jednou přejíždět potácející se nemrtvé před kapotou.

Mimo příběhovou kampaň, kterou se prodíráte už jen kvůli odemykání množství bonusů a nových vozů, narazíte na překvapivě bohatý herní obsah pro odreagování. Jde především o smrtící závody a mód Survival. První zmíněný vám dá vzpomenout na klasické závodní tituly, kde se musíte za každou cenu dostat do cíle, zatímco musíte po cestě nasbírat co nejvíce zbraní, kterými odpravíte dotěrné soupeře na silnici. Druhý mód se naopak velmi podobá oblíbeným derby titulům ve stylu Twisted Metal, kde jde především o co největší destrukci a akci.

Něco do kufru

Když už mluvíme o odemykatelném obsahu, je toho hodně. A tím myslím opravdu hodně. V kampani postupně odemykáte nové zbraně, inventář, vybavení a samozřejmě unikátní vozy, které se vám zpřístupní poté i v ostatních módech. Klíčem k úspěchu je plnit nepovinné úkoly, které dostáváte ke každé příběhové misi bokem. Čím více jich splníte, tím více si napěchujete kapsy. Naštěstí má hráč možnost si kteroukoliv misi zopakovat, pokud náhodou nestihl posbírat všechno. Rozhodně doporučuji napřed investovat do příběhu, jelikož vám právě jeho procházení odemyká mnoho novinek do ostatních herních módů. Potěší skvěle vybalancovaná obtížnost, která sleduje vaši snahu a přizpůsobuje se tomu, zda narážíte na úspěchy, nebo naopak porážku.

Hratelnost samotná je kombinací závodů a prozkoumávání městského prostředí ve stylu Grand Theft Auto. Nábojů nikdy není příliš moc, hráč tak musí umně řídit svůj vůz a využívat prostředí a roztroušených nitro kanistrů, aby z větší části obstarala destruktivní práci karosérie. Výjimku tvoří souboje s bossy, velkými příšerami, které čas od času zaberou městskou čtvrť. Na ně budete muset využít jinou taktiku, nejlépe strategické objíždění a střílení ze všech možných hlavní. Každá příšera však chce svůj vlastní přístup.

Hlavně na klávesnici

Největším neduhem mobilních portů je většinou pěkně zmrvené dotykové ovládání. Závodní tituly potřebují preciznost a přesné reakce, což se ne vždy povede přesně přenést na mobilní zařízení a Zombie Driver se snaží, leč mu síly stačí. K mání máte dva základní typy ovládání, a sic virtuálním volantem nebo šipkami. Obojí je však lehce kostrbaté a rozhodně chce cvik si zvyknout, jak se vůz při použití jednotlivých schémat chová a co je lepší pro každého z vás.

Velmi vítaná je možnost připojit do hry bezdrátový ovladač od konzole Xbox360 a ovládat titul pomocí něj, což je sice skvělé, avšak na cestě trochu nepoužitelné. Stejně dobrým nápadem je podpora klávesnice. Jelikož jsem titul testoval na tabletu Asus Transformer Prime, měl jsem možnost velmi pohodlně ovládat veškerou akci klávesnicí. Uživatelské rozhraní se hezky rozleze po displeji a zbytečně neotravuje dotykovými šipkami a jinými nepotřebnými ikonkami. Za to vývojářům rozhodně tleskám. Navíc se připravuje aktualizace, která přinese další možnosti ovládání. Tomu se říká podpora.

Špatně na tom není ani grafické zpracování, ostatně titul se vyvíjel exkluzivně pro čipset nVidia Tegra a uživatelé s Tegrou 3 se mohou těšit na parádně vypadající krvavá jatka. Vlastně by se dalo říci, že rozdíl mezi PC verzí a portem prakticky nelze postřehnout. Mobilní verze přináší stejně ostré textury, částicové efekty i dobré snímky, lehce uřezány byly tak maximálně stíny a některé efekty výbuchů a ohně. Není to však nic, co by bilo do očí. Hru by měli spustit i majitelé starší Tegry 2, musí však počítat s tím, že budou ochuzeni o některé grafické prvky. Ruku v ruce jde i hudební doprovod a ozvučení. Všechny mise byly namluveny a kreslené komiksy, které posouvají příběh dál, tak hlasem doplňují vaši velitelé a přeživší.

Závěr

Téměř každý titul je z větší části o tom, co preferuje konkrétní hráč. Pokud milujete hororovou zombie tématiku a hry jako Resident Evil či Fallout vám nejsou cizí, rozhodně dejte Zombie Driver šanci. Na mobilním zařízení se jedná o velmi nabitý balíček, který má skvělou prezentaci a zábavnou herní náplň, která neunudí po několika minutách. Cena v tomto případě zcela odpovídá kvalitě. Ještě si počkejte na další ovládací schémata a hře prakticky nebude co vytknout.

Testováno na zařízení Asus Transformer Prime s čipsetem nVidia Tegra 3. Zombie Driver můžete stahovat z Google Play za cenu 134 Kč včetně daně.

Hodnocení: 9/10

Klady
  • skvělá grafika
  • bohaté možnosti úprav a nákupu
  • zábavné mise
  • variabilní herní obsah
Zápory
  • kostrbaté dotykové ovládání
Diskuze ke článku
Concionator
Už js to s tou tematikou zombie opravdu mimořádně trapné. (tím nehodnotím hru samotnou, jen jsem zažil zlaté hráčské časy, kdy každá z her byla o něčem jiném a nad grafikou vládla opravdu skvělá hratelnost a zábavnost udržující hry při životě po mnoho let)
Drobeczech
Tak se do tech dob vrat a neotravuj.
Phate1991
Nevíte jestli to vyjde časem i na iOS?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze