Radu ČTÚ se rozroste o jejího kritika, novináře Ondřeje Malého

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba není spokojen se současným stavem domácího telekomunikačního trhu. Konkrétně s vysokými cenami telekomunikačních služeb, které nejvíce dopadají na české domácnosti a malé firmy. Ministr se rozhodl neuspokojivou situaci řešit.

Ministrovi průmyslu a obchodu se nezamlouvá práce Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na trhu mobilního volání a dat, kde není dostatečně aktivní. Na to upozorňuje řada médií i odborníků z oboru. Jedním z dlouhodobých kritiků je také redaktor Hospodářských novin, novinář Ondřej Malý. Nyní tak podle všeho dostane šanci změnit poměry v ČTÚ zevnitř.

Ministerstvo průmyslu a obchodu

"Je nutné, aby Český telekomunikační úřad zlepšil svou činnost v oblasti telekomunikací a celkově také komunikaci s občany," uvedl ministr Martin Kuba. Jistý posun v práci úřadu už však přece jen podle jeho slov nastal, když ČTÚ schválil podmínky pro akreditaci cenových kalkulaček a zároveň zahájil v listopadu kroky vedoucí k nové podobě trhu, které mohou vést ke snížení cen a zvýšení konkurence.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (uprostřed) navrhuje novináře Ondřeje Malého (vpravo) na člena Rady ČTÚ

Jedním z prvních kroků směřujících k lepšímu fungování Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) mát být změna ve složení Rady ČTÚ. Jejím členem by se měl na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby a po schválení vládou stát Ondřej Malý, novinář, redaktor Hospodářských novin, specializující se na oblast telekomunikací, technologií a IT.

"Průměrný věk členů Rady ČTÚ, který má na starosti moderní telekomunikační technologie, činí v současnosti 62 let. Očekávám proto, že se tímto mým krokem práce úřadu rozhýbe," uvedl v pondělí ministr průmyslu a obchodu.

Český telekomunikační úřad

Sám Ondřej Malý by podle vlastních slov chtěl, aby svým působením v Radě ČTÚ pomohl zlepšit reputaci ČTÚ. "Jako člen rady ČTÚ bych chtěl především přispět k tomu, aby úřad reguloval lépe a předvídatelněji český telekomunikační trh, poskytoval o něm maximum co nejpřesnějších informací a daleko výrazněji chránil české spotřebitele hlavně v oblasti mobilních telefonních služeb. S pozicí člena rady se pojí formální vliv, který chci maximálně využít k prospěchu českých spotřebitelů," konstatoval Ondřej Malý.

Vyjádření ČTÚ

K dnešnímu rozhodnutí se vyjádřil také tiskový mluvčí Českého telekomunikačního úřadu František Malina, který mobilenet.cz sdělil následující:

"Stanovisko je jednoduché. Český telekomunikační úřad vítá, že po delší době má být jeho Rada doplněna o dosud chybějícího člena."

Svítá na lepší časy?

Dnešní zpráva však zdaleka neznamená, že se situace kolem ČTÚ začne rychle měnit. Nejdříve musí navrženého člena Rady schválit po návrhu ministra vláda. I potom však bude mít nový člen rady omezené možnosti, jak točit kormidlem tohoto úřadu. Rada totiž rozhoduje většinovým hlasováním. Alespoň se však na pořad zasedání Rady dostanou nové myšlenky podněcující jinou formu diskuze. Možná se tak přeci jen něco změní...

Zdroje: mpo.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze