Qualcomm Snapdragon 830 by mohl být vyroben 10nm technologií

6

Nový špičkový čipset Snadragon 820 se ve smartphonech dočká širšího nasazení až v příštím roce, Qualcomm však již pracuje na jeho nástupci. Spekulace, které se objevily na internetu, přitom naznačují, že se výrobce zamýšlí nad použitím pokročilejšího výrobního procesu.

Právě výrobní proces je faktorem, který kromě taktu a designu jader, může výrazně ovlivnit výkon procesoru. Při využití modernějšího pokročilejšího výrobního procesu jsou přitom použita menší logická hradla, což umožní vyrobit chladnější, ale zároveň i energeticky nenáročnější obvody. Vzhledem k tomu, že u Snadragonu 810 použil Qualcomm 20nm výrobní proces a u posledního Snapdragonu 820 pak 14nm, u chystaného Snapdragonu 830 se nabízí 10nm výrobní proces.

Qualcomm logo

TIP: Qualcomm Snapdragon 820 dosáhl v AnTuTu skóre 83 774 bodů

Stejný zdroj spekuluje, že by čipset mohl nést označení Qualcomm MSM8998, vychází přitom ze současné praxe, kterou firma při označování čipsetů. Zatím není jasné, kdy bychom se mohli dočkat představení Snapdragonu 830, ale vzhledem k roční frekvenci uvádění modelů by se tak mohlo stát v roce 2016. První telefony se Snapdragonem 830 se pak objeví na trhu v následujícím roce.

Zdroje: pocketnow.com, stiri-telefoane.mobilissimo.ro, weibo.com

Diskuze ke článku
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Podľa aktuálne kauzy s čipsetmi u APPLE menej neznamená automaticky lepšie. I keď musím otvorene priznať myslel som si, že novší a menší výrobný proces je zárukou lepšieho čipsetu. Ale Samsung ma s tohto omylu vyliečil.
Michal Jahelka
Můj názor ohledně Samsungu je hodně kritický, ale kvůli tomu, že to pohnojil Samsung to nemusí nutně udělat všichni. Snad to bude všechno OK
Libor
Samsung má proces jistě zvládnutý,ale vzhledem k tomu,že to vyrábí pro svého konkurenta asi se tam ta "chybička" vloudila úmyslně.
Tom
Kdysi jsem četl,že technologie zmenšování při výrobě čipů skončí na atomární úrovni,což se asi za nějaký krátký čas nastane.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze