Qualcomm představil ambiciózní plán. Povede k zrychlení vývoje chytrých hodinek?

Qualcomm představil ambiciózní plán. Povede k zrychlení vývoje chytrých hodinek?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Představil program, do kterého se mohou zapojit výrobci, ale třeba i mobilní operátoři
  • Cílem je urychlit vývoj a výrobu chytrých hodinek
  • Programu se účastní velcí hráči, jako je Oppo, TCL nebo Vodafone

Trhu s chytrými hodinkami zcela jasně dominují Apple Watch, které se chlubí propracovaným operačním systémem, širokým množstvím příslušenství a také se těší softwarové podpoře ze strany většiny důležitých vývojářů. Na trhu však existuje také celá řada dalších hodinek, které cílí primárně na uživatele smartphonů s Androidem. Právě těm (a logicky také sobě) chce nyní pomoci Qualcomm. A co že je konkrétně příčinou tohoto kroku?


Zjednodušeně řečeno se jedná o stagnaci v oblasti vývoje. Například „nejnovější“ procesory Snapdragon Wear (Wear 4100 a 4100 Plus) se zatím podívaly pouze do dvou chytrých hodinek, přestože byly představeny již před více než rokem. Qualcomm se proto rozhodl vývoj a výrobu hodinek podpořit vytvořením speciálního programu Wearables Ecosystem Accelerator Program, který má propojit jednotlivé výrobce, ale také například mobilní operátory, jež si tak budou moci navzájem pomoci.

Qualcomm
Do programu se zapojilo i několik mobilních operátorů

Do programu se již zapojilo takřka 50 značek včetně společností, jako je Fossil, Mobvoi, TCL nebo Oppo. Společnosti tak mezi sebou mohou sdílet koncepty, poznatky z vývoje, informace o nových technologiích a rovněž diskutovat trendy v daném odvětví. V ideálním případě by se tak měl zásadně urychlit vývoj a zároveň i snížit cena implementace nových technologií. Otázkou zůstává, jak moc budou výrobci, kteří si navzájem konkurují, ochotni sdílet své poznatky, a jestli propojení v rámci zmíněného programu opravdu povede k „nakopnutí“ odvětví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze