Nové procesory Qualcomm pro chytré hodinky srší výkonem a jsou o 50 % úspornější

Nové procesory Qualcomm pro chytré hodinky srší výkonem a jsou o 50 % úspornější
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Dvojice novinek nese označení W5 Gen1 a W5+ Gen1
  • Novinky sází na 4nm výrobní proces, podporují Bluetooth 5.3 i LTE
  • Grafická má jednotka má trojnásobně vyšší takt

Zatímco Samsung představil novou generaci čipsetu pro chytré hodinky zároveň s řadou Galaxy Watch4, Qualcomm v tomto ohledu zaspal a až doposud měl ve svém portfoliu pouze Snapdragon Wear 4100+, který využívá 12nm výrobní proces a byl představen v červenci 2020.


Dvojice novinek s označením W5 Gen1 a W5+ Gen1 už naštěstí sází na 4nm výrobní proces a představují zásadní změnu k lepšímu. Podle výrobce jsou nové čipsety až dvakrát výkonnější oproti předchozí řadě, přitom mají poloviční energetické nároky (ve srovnání s Wear 4100+). Kromě až o 50 % delší výdrže jsou rovněž prostorově méně náročné, a to až o 30 %, což znamená více místa pro další komponenty uvnitř hodinek. Qualcomm se rovněž chlubí, že během vývoje nových čipsetů úzce spolupracoval s Googlem na optimalizaci pro Wear OS.

Nechybí podpora Bluetooth 5.3 či LTE.

Hlavním rozdílem W5+ Gen1 oproti W5 Gen1 pak má být právě energetická účinnost, plusová verze je totiž díky Always-On koprocesoru energeticky méně náročná. Snapdragon W5+ Gen1 tvoří čtyři jádra Cortex A53 a jedno jádro Cortex M55 s taktem 250 MHz, zatímco čip A702 obstarává grafický výkon a má frekvenci 1 GHz. Pro srovnání uveďme, že Wear 4100+ disponoval GPU A504 s taktem pouze 320 MHz, novinka tedy přináší v této oblasti podstatný nárůst. Dalším vylepšením je podpora operační paměti LPDDR4 s taktem 2 133 MHz či speciální jednotka U5 pro strojové učení, která dříve rovněž scházela.

Přítomnost Always-On koprocesoru u W5+ Gen1 přináší také možnost na tento 22nm čip převést operace spojené s procesováním řeči, přehráváním hudby nebo notifikacemi. Stejně tak obsluhuje nízkoenergetické Bluetooth 5.3, Wi-Fi, GNSS a podporuje úsporné režimy, jako je hluboký spánek nebo hibernace. Dokonce i LTE bude podporovat režim snížené energetické spotřeby.

Qualcomm Snapdragon W5+ Gen1
Srovnání s předchozí generací odhaluje celou řadu důležitých vylepšení

Za účelem demonstrace možností nového čipsetu se Qualcomm domluvil se společnostmi Pegatron a Compel na výrobě referenčních chytrých hodinek, aby pomohl partnerům ve vývoji nových modelů a ukázal jim, „jak na to“. Jako první výrobci nasadí novou řadu čipsetů Oppo a Mobvoi, přičemž v případě Oppa se údajně dočkáme představení již v srpnu u Oppo Watch 3.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze