První notebooky s Windows 10 a ARM procesory slibují až 22hodinovou výdrž

6
První notebooky s Windows 10 a ARM procesory slibují až 22hodinovou výdrž
  • Všechna zařízení s ARM procesory mají být lehká, pasivně chlazená, podporovat LTE a nabízet extrémní výdrž baterie
  • Prvním prodávaným notebookem bude ASUS NovaGo s otočným displejem, Snapdragonem 835, až 8 GB RAM a 256 GB úložiště
  • Druhým představeným zařízením je HP ENVY x2 s odnímatelnou klávesnicí, 12palcovým Full HD displejem a prakticky totožným hardwarem

Microsoft představil společně s Qualcommem první notebooky s Windows 10, které využívají ARM procesory Qualcomm Snapdragon 835. Představena byla hned dvě zařízení nové platformy „Always Connected PC“.

Always Connected PC - Windwos 10

„Vždy připojené“ notebooky mají být lehké, využívat pasivní chlazení a podporovat gigabitové LTE. Zároveň se mají pyšnit extrémní výdrží baterie, velmi rychlým zapnutím a jejich systémem bude Windows 10S.

ASUS NovaGo

Prvním prodávaným notebookem této platformy se stane ASUS NovaGo. Zařízení je zástupcem notebooků 2v1, jelikož můžete otočit dotykový 13,3palcový Full HD displej až o 360 stupňů. Do výbavy patří gigabitové LTE prostřednictvím eSIM nebo slotu pro nanoSIM, až 256 GB interního úložiště a 8 GB RAM či procesor Snapdragon 835.

Asus NovaGo

Výrobce slibuje výdrž až 22 hodin při přehrávání videa a 30 dní v pohotovostním režimu. Nechybí ani podpora stylusu, Windows Ink a Windows Hello pro snadnější a bezpečnější odemykání čtečkou otisků prstů. Z konektivity můžeme zmínit dva porty USB 3.1, HDMI a slot pro microSD kartu.

ASUS NovaGo bude ve verzi 4 GB RAM/64 GB stát 599 dolarů (téměř 16 tisíc korun s daní), zatímco vyšší verze 8 GB RAM/256 GB se vyšplhá na 799 dolarů (zhruba 21 tisíc). Zařízení bude k dispozici v USA, Francii, Británii, Itálii, Německu, Číně a na Tchaj-wanu začátkem roku 2018.

HP ENVY x2

O něco zajímavěji vypadá stroj HP ENVY x2, jenž nabídne konvertibilní konstrukci s magneticky přichycenou klávesnicí. Zařízení nabízí totožný hardware jako ASUS, přičemž ta nejlepší verze se pyšní Snapdragonem 835, 8 GB RAM a 256 GB interního úložiště. HP zaujme i dlouhou 20hodinovou výdrží při přehrávání Full HD videa.

Displej bude mít 12 palců a Full HD rozlišení, přičemž nechybí opět kompatibilita se stylusem, který využívá Windows Ink. Úctyhodná je také tloušťka zařízení pouhých 6,9 milimetrů. Jen pro zajímavost, to je pouze o jeden milimetr více než tloušťka smartphonu Galaxy S8 od Samsungu. Také HP nabídne samozřejmě nanoSIM slot pro LTE, 3,5mm jack či USB-C port.

Cena a konkrétní datum dostupnosti jsou zatím velkou neznámou, ale dočkat bychom se měli někdy na jaře 2018.

Zdroj: mspoweruser.com, windowscentral.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Teda celkom som sa tešil čo ukážu ale zatiaľ nič moc a cenovo už je to úplne mimo.
Ako čakal som že cena nebude iste nízka ale za pár € navyše už mám teda lepšie zariadenie ako toto.
Škoda
Blue Sun
Blue Sun
Výdrž za cenu výkonu, ale výdrž zcela zbytečná. Za stejné ceny se dají, bohužel, sehnat obdobná zařízení s Intelem nejméně i3 a W10 Home či Pro a tam jsem možnostmi úplně někde jinde.
Pro srovnání například Dell 13z s Core i5, 8GB RAM a 256 GB SSD je za stejných 21 tisíc jako zde zmíněný Asus...
MM
21 tisíc za notebook s ARM procesorem ... Tak to je fakt úlet ...
pet
jelikoz na cesty pouzivam tablet s atomem tak podobne reseni vitam. hlavni co to konecne chce jsou ramecky do 5 mm a hmotnost u 12 palcoveho zarizeni pod 500 g, cena do 10 - 15.000 kc, nabijeni pres usb-c, a hlavne desktop aplikace a plnohodnotne windows. pak pro to pomazu. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze