První dojmy z LG V10: pro případ, kdy se chcete odlišit

45

Mobilní telefony LG se v posledních letech začaly navzájem možná až příliš podobat. Šance najít v portfóliu něčím jedinečný model byla minimální. Čas minulý je však zcela na místě, a to díky příchodu novinky jménem V10. Ta sice ctí designový směr jihokorejského výrobce, ale po svém. Navíc uživateli nabídne punc luxusu a pocit výjimečnosti díky přítomnosti druhého displeje na čelní straně.

LG V10

Na redakční test nám dorazilo nové LG V10, které dočasně přebírá úlohu nejlépe vybaveného telefonu v nabídce jihokorejského výrobce. Pohledem do tabulky specifikací totiž zjistíme, že jej můžeme nazvat pouze jinak vypadajícím modelem G4. To je však pouze první pohled a V10 toho umí mnohem více. V průběhu testování vím přinášíme první dojmy po prvních pár dnech.

LG V10 na oficiálních snímcích

Dojem, vzhled a ovládání

Navzdory tomu, že se má LG V10 zařadit do kategorie prémiových zařízení, je dodáváno v obyčejné bílé krabičce, která nedává najevo, co v sobě skrývá. Obsah balení také nijak nepřekvapí. Příslušenství laděné do bílé barvy čítá nabíječku, USB kabel a špuntová sluchátka. Nás však nejvíce zajímá samotný telefon, který se na šířku do krabičky vejde jen tak tak. Již při prvním seznámení se do hlavy vkrádají myšlenky, zda je to skutečně LG. Záměna s jakýmkoliv jiným modelem je takřka nemožná. V první řadě V10 není nijak prohnutá, přesto její vzhled nelze odbýt konstatováním, že jde o další nudnou placku.

LG V10

Punc luxusu a tak trochu tajemna dodávají tmavé odstíny, které jsou všudy přítomné. Opomenout nelze kovový rám, i ten je mimochodem mírně zatmaven, který obepíná celý telefon, je decentně lesklý a při uchopení vám dodá pocit, že v ruce držíte skutečně robustní telefon. Nyní bychom mohli udělat střih, otočit telefon na druhou stranu a začít vyprávět o zcela jiném modelu. Záda telefonu jsou totiž paradoxně pogumovaná. Byl tedy použit materiál vídaný spíše na nějakých odolných telefonech, ale rovnou si řekněme, že zvýšenou odolností se LG V10 pochlubit nemůže. Menší prvotní šok však brzy odezní. Zpracování zadní strany je rovněž precizní a především nehrozí, že vám telefon vyklouzne z ruky.

Ačkoliv se může zdát, že když LG nasadilo kovové materiály a chce se tak vyrovnat prémiovým modelům konkurence, bude muset upustit od rozebíratelné konstrukce, opak je pravdou. Zadní kryt jde snadno sundat. Po jeho sundání zjistíte, že je takřka nekonečně ohebný a tudíž nezničitelný. Pod ním se skrývá baterie s kapacitou 3 000 mAh, která je uživatelsky vyměnitelná. Nad baterií je pak slot pro nano SIM kartu a paměťovou kartu.

LG V10 se již bez diskuzí řadí do kategorie tabletofonů, neboť se jedná o opravdu velký telefon. Na výšku má téměř 160 milimetrů, široký je bezmála 80 milimetrů a tloušťka se zastavila na 8,4 milimetrech. Tak trochu děsivá je pak hmotnost 193 gramů, věřte, že ji v ruce ucítíte. Celkově je nutné říci, že absencí prohnutí zadní strany a nárůstem rozměrů se model V10 drží méně pohodlně v jedné ruce. Výjimku budou tvořit jen uživatelé se skutečně velkými dlaněmi. Velmi výrazný rozdíl zaznamenáte i v případech, kdy používáte například telefon o velikosti LG G4. I tak je přechod na V10 velmi výrazný.

LG V10 LG G4 Samsung Galaxy S6 edge+ Apple iPhone 6s Plus
rozměry 159,6 × 79,3 × 8,6 mm 148,9 × 76,1 × 9,8 mm 154,4 × 75,8 × 6,9 mm 158,2 × 77,9 × 7,3 mm
hmotnost 192 gramů 155 gramů 153 gramů 192 gramů
displej IPS, 5,7 palců, 2 560 × 1 440 px (515 ppi) IPS, 5,5 palců, 2 560 × 1 440 px (534 ppi) Super AMOLED – zakřivený, 5,7 palců, 2 560 × 1 440 px (515 ppi) IPS, 5,5 palců, 1 920 × 1 080 px (401 ppi)
druhý displej ano – IPS, 2,1 palce, 160 × 1 040 px ne ne ne
procesor Qualcomm Snapdragon 808 MSM8992; 2×2 GHz + 4×2 GHz, 20 nm Qualcomm Snapdragon 808 MSM8992; 2×2 GHz + 4×2 GHz, 20 nm Samsung Exynos 7 Octa; 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, 14 nm Apple A9, 2×1,85 GHz
operační paměť 4 GB 3 GB 4 GB 2 GB
interní paměť 64 / 32 GB 32 GB 64 / 32 GB 128 / 64 / 16 GB
paměťové karty ano ano ne ne
operační systém Android 5.1 Android 5.1 Android 5.1 iOS 9
kapacita baterie 3 000 mAh 3 000 mAh 3 000 mAh 2 750 mAh
bezdrátové nabíjení ne ne ano ne
čtečka otisků prstů ano ne ano ano
zadní fotoaparát 16 Mpx + OIS, laserový autofocus 16 Mpx + OIS, laserový autofocus 16 Mpx + OIS 12 Mpx + OIS
čelní fotoaparát 5 Mpx 8 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
cena 16 000 Kč (32 GB) 12 000 Kč 21 500 Kč (32 GB) 22 500 Kč (16 GB)

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání čtyř konkurentů v našem katalogu

S rozměry souvisí také ovládání. Zapomeňte na to, že telefon obsloužíte jednou rukou. Palec ruky se může natahovat sebevíc, avšak k horní části displeje zdaleka nedosáhne. Možností, jak situaci řešit, je hned několik. Můžete přehmátnout. V ten moment by palec již mohl dosáhnout na horní část displeje, ale současně již telefon nedržíte zdaleka pohodlně a už vůbec ne jistě. Další možností je ovládání oběma rukama. Nakonec je tu možnost třetí, kdy prostředí umožňuje stáhnutí celého displeje k okraji, což je u velkých telefonů známá věc. Tlačítka se pak stále nachází na zadní straně, jak je u LG zvykem. Na V10 jsou však zpracována poměrně nenápadně, tak aby zapadala do celkového designu, a podepsalo se to na pohodlí stisku. Tlačítka mají menší zdvih a tisknou se hůře než na modelu G4.

LG V10

Novinkou u modelu V10 je čtečka otisků prstů, která je integrována do prostředního, tedy odemykacího tlačítka. Bohužel její zpracování není z dnešního pohledu ideální. Pakliže je telefon uzamčený, snímač otisků prstů není aktivní. Není tedy možné jen přiložit prst a začít telefon používat. Nejprve musíte displej stiskem klávesy rozsvítit a pak prst znovu přiložit. Úspěšnost správného přiložení není naneštěstí nijak velká. Poměrně často budete vyzvání k opakování. Mnohá konkurence, například od Sony, Huawei či Meizu, je v tomto ohledu mnohem dále.

Dva displeje jsou více než jeden

Po seznámení se vzhledem telefonu vás již jistě upoutá čelní strana, především displej. Ten je ve své horní části zdánlivě ukrojený. Pravdou však je, že jde o dva displeje, které na sebe těsně navazují a nelze rozeznat, kde jeden končí a druhý začíná. Hlavní IPS displej má úhlopříčku 5,7 palců a Quad HD rozlišení. Druhý displej je také typu IPS, má úhlopříčku 2,1 palce a aby nedělal hlavnímu ostudu, disponuje rozlišením 160 × 1040 pixelů. Kvalita zobrazení je na vysoké úrovni. Oba displeje jsou vysoce jemné, pixely rozhodně neuvidíte.

LG V10

Třebaže na sebe displeje navazují, dění na nich je vždy zcela odlišné. Sekundární displej si uživatel může poměrně do hloubky nastavit. Zde si dovolím LG pokárat za to, že položka pro nastavení druhého displeje není počeštěna a vystačit si musíte s označením Second screen. Paradoxní je nejen jinak celé lokalizované prostředí, ale i fakt, že po otevření nastavení druhého displeje je již i celý průvodce česky. Začněme tím, že lze druhý displej zcela vypnout. Pokud jej budete chtít využívat, dělí se nastavení na uzamčený a odemčený telefon. Při uzamčení jsou možnosti omezené. Na displeji se standardně objeví hodiny, datum a případné notifikace. Druhou možností je váš podpis. Pokud jej zvolíte a nevyplníte, automaticky bude nastaveno jméno přidělené k vašemu Google účtu.

Nastavení druhého displeje
Na druhý displej si můžete umístit například podpis nebo oblíbené aplikace

Nastavení chování druhého displeje při odemčení je již mnohem bohatší. Můžete si vybrat, jaké funkce bude mít druhý displej k dispozici. I on je totiž dotykový a nabídku funkcí na něm měníte tahy zprava doleva. Zobrazit si opět můžete váš podpis či jakoukoliv poznámku, nechybí ovládání hudebního přehrávače či rychlí zástupci. Vybrat si můžete čtyři aplikace a čtyři kontakty, které můžete mít neustále na očích. Horní displej také slouží ke krátkodobému zobrazení různých notifikací. Například nainstalování nové aplikace či aktualizace se vám vypíše ve druhém displeji a nikoliv v běžné liště. Ta samozřejmě na hlavním displeji nechybí a zobrazuje ikonky upozorňující na zmeškané události.

LG V10

Hardware a prostředí

Co se týče hardwarové výbavy, nedostalo LG V10 žádný super moderní procesor. Musí si vystačit s tím, co nabídla vlajková loď, tedy Snpadragonem 808 a výsledek v benchmarku AnTuTu je zhruba 65 700 bodů, což je nepatrně více než u LG G4. Aby však hardwarová výbava nebyla úplně stejná, dostala V10 do vínku 4GB operační paměť. Při běžném používání zůstává zhruba 1,7 GB RAM volné pro vaši práci. Při představení jsme byli nadšeni z nasazení 64GB interní paměti. Bohužel se zdá, že na českém trhu se objeví jen 32GB verze, kterou jsme i dostali pro účely testu. Po prvním zapnutí zbývá pro vaše data necelých 22 GB volného místa. Připomeňme, že paměťové karty jsou podporovány.

AnTuTu a prostředí na LG V10

Co se týče uživatelského prostředí, nezměnilo se vůbec nic. Jde o Android 5.1 Lollipop s vyhlídkou na budoucí aktualizaci, který je zcela shodný s ostatními loňskými modely od LG. Jeho běh je plynulý a optimalizace příkladná. Otázkou zůstává, jak bude prostředí na V10 vypadat po několika měsících. Například LG G4 totiž již po čtvrt roce nepůsobí zdaleka tak plynule jako v počátcích.

Po dvou displejích, tři fotoaparáty

Nové LG V10 má spoustu možností, jak vás zaujmout. Pokud to nevyšlo vzhledem či dvěma displeji, možná vás zláká v součtu třemi fotoaparáty. Hlavní je na zadní straně a je „pouze“ jeden. Naproti tomu na čelní straně se nachází hned dvě kamerky, jsou hned vedle sekundárního displeje. Jejich úkolem je především uspokojit náruživé fotografy selfies, kteří se současně rádi fotí ve velkých skupinách. Při aktivaci čelního fotoaparátu je standardně k dispozici běžný režim, kdy je aktivní levá kamerka. Můžete však zapnout i druhou kamerku, a díky tomu se zabíraná scéna zvýší na 120°. Dojde sice k menší deformaci obrazu v pozadí, avšak na jeden snímek se vám vměstná mnohem více lidí či scény. Rozlišení čelní kamerky je 8 megapixelů a výsledné snímky se nemusíte bát ukázat, jejich kvalita je velice solidní.

Prostředí fotoaparátu
LG V10

Hlavní fotoaparát již aktuálně ničím neoslní. Je totiž zcela shodný s tím, který je v LG G4. Očekávejte tudíž 16megapixelové rozlišení, automatické ostření podpořené laserovým ostřením a optickou stabilizaci obrazu. Kvalita snímků je na velmi vysoké úrovni u LG G4 a nejinak je tomu u V10. Můžete si tudíž být jistí, že koupí LG V10 získáte telefon se špičkovým fotoaparátem. Menší změnou prošlo prostředí aplikace fotoaparátu. Aktivně do něj vstupuje i druhý displej, díky kterému máte k dispozici více nastavení najednou. Na sekundárním displeji vybíráte jeden ze základních režimů. Jednoduchý, kdy vše zmizí a jen fotíte dotykem, základní, kde se nachází běžné nastavení, a dále jsou zde manuální režimy a to nejen pro fotografování, ale i záznam videa, což je novinka. Po celém displeji vidíte nepřeberné množství nastavení a doplňujících informací. Jde například o hlasitost nahrávaného zvuku z obou mikrofonů, aktuálně nastavené rozlišení, snímkovací frekvenci či přenosovou rychlost. Hračičkové či nároční uživatelé si rozhodně přijdou na své.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Snímky z čelní kamerky – 1. je klasický záběr, na 2. jsou používány obě čelní kamerky (oba snímky jsou pořízeny ze stejné vzdálenosti)

Záznam videa jde ruku v ruce s kvalitními fotografiemi. V základu nahráváte ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Lepší podívané však docílíte snížením rozlišení na Full HD a naopak zvýšením snímkovací frekvence na 60 FPS, což stále není nic samozřejmého u dnešních telefonů.

LG V10 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG V10 (testovací video) – 1080p, 59 FPS

LG V10 se na českém trhu aktuálně prodává za přibližně 16 000 Kč a pokud hledáte špičkově vybavený telefon s kvalitním fotoaparátem, který je něčím exkluzivní, a současně vám nevadí větší rozměry, měli byste si zařadit tuto novinku do svého hledáčku. Pokud stále váháte, můžete počkat na klasickou recenzi, kterou pro vás samozřejmě připravujeme.

Graf ceny produktu LG V10 H960A poskytuje server Heureka.cz

Technické parametry LG V10

Kompletní specifikace
Konstrukce159,6 × 79,3 × 8,6 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×2 GHz + 4×2 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostprosinec 2015,
Diskuze ke článku
Crozz
tak to je docela slušnej fail s tou čtečkou otisků, mít rozsvícený displej a pak je teprve funkční a to ještě ne dobře...
jinak perfektní mobil
pes
LG telefon bych nemohl mít kvůli (podle mého názoru) otřesnému vzhledu UI.
Martin
S6 edge Plus nestojí 21 500kč ale 22 590kč
Martin
A IP6S Plus stojí 24 390kč.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze