První dojmy z kovové Xperie XZ1, nové vlajkové lodi Sony

První dojmy z kovové Xperie XZ1, nové vlajkové lodi Sony
  • Sony opět aktualizovalo svou vlajkovou loď a tentokrát je hlavním rozdílem nasazení hliníku
  • Xperia XZ1 se pohodlněji drží, ale rámečky jsou stále na letošní rok obří
  • Potěšil nás však skvělý hardware a přítomnost nového Androidu 8.0 Oreo

Sony nám zpříjemnilo naší loňskou návštěvu veletrhu IFA představením vlajkové lodě Xperie XZ, která získala lehce pozměnění design a špičkovou výbavu. Ve stejných šlépějích kráčí Sony i letos s novou Xperií XZ1, která je v podstatě jen zmenšenou verzí již prodávané Xperie XZ Premium.

Sony Xperia XZ1 – IFA 2017

Design je skutečně velmi podobný, ale blyštivé sklo vystřídal chladivý hliník, díky kterému telefon tolik neklouže z ruky a působí bytelným dojmem. Zároveň lze Sony pochválit za rám, který už také není plastový. Nově přecházejí kovová záda přes boky až k přednímu sklu, takže je konstrukce z jednoho kusu kovu. Díky zakulaceným bokům se telefon také pohodlně drží a nikde nic neřeže, ale pohodlné ovládání úplně nečekejte.

Zůstaly nám totiž stále stejně obří rámečky kolem displeje a žádného „bezrámečkového“ vzhledu jsme se tedy skutečně nedočkali, což už dávno víme ze všech úniků. Je však škoda, že Sony nyní nabízí modernější a skvěle vypadající design s prakticky nulovými bočními rámečky u Xperie XA1, ale vlajkové lodi se tato péče stále obloukem vyhýbá. Jako vždy mohou zklamání částečně vynahradit dopředu mířící stereo reproduktory s Hi-Res Audio, které jsme slyšeli i přes velmi rušnou místnost, o kvalitě ale zatím nemůžeme říct nic.

5,2palcový Full HD HDR displej vypadá opravdu skvěle a není se čemu divit, jelikož displeje mělo Sony vždy dobré. Někdo by však mohl namítnout, že by se už hodilo QHD, byť při používání jsme potřebu vyššího rozlišení zkutečně necítili.

Stejně jako displej zůstávají při starém i chytré funkce pro zvýšení životnosti baterie, o kterých díky dlouhodobých testech loňských Xperiií víme, že skutečně fungují. Setkáváme se také opět se špičkovou výbavou, kterou tvoří Snapdragon 835, 4 GB RAM a 64GB úložiště. To vše navíc pohání kupředu se zběsilou rychlostí a plynulostí dokonce už Android 8.0 Oreo, který zatím kromě zařízení od Googlu jinde nenajdeme.

Oreo je samozřejmě zahaleno do nadstavby od Sony, která změnila pouze nastavení. Zde máme jiné rozvržení a ikonky se také změnily. Launcher však zůstal nezměněný stejně jako aplikace. Z Xperie XZ Premium telefon zdědil povedený 19Mpx fotoaparát Motion Eye, který je schopný natáčet slow-motion videa až při 960 snímcích za sekundu.

Do prodeje jde nová vlajková loď od Sony již za týden za zatím nespecifikovanou cenu, ale dá se předpokládat částka kolem 20 tisíc.

Technické parametry Sony Xperia XZ1

Kompletní specifikace
Konstrukce148 × 73 × 7,4 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 2×2,45 GHz + 2×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:29 hodin
DostupnostQ4 2017,
Diskuze ke článku
Dave
Já jsem rád za fullHD QHD je na nic to už radši 4K. A pokud budou stereoreproduktory jako na XZ Premium tak za to ty rámečky stojí.
Carda
Zdá se mi to nebo Sony začalo poslední dobou dávat čím dal tím víc baterie s menší kapacitou? U Compactu bych to pochopil ale u tohohle?
Dave
Opět pro redaktora - nečtete vlastní články na webu? před týdnem tu máte článek, že cena by měla být kolem 17 tisíc a už podruhé tvrdíte 20.
Pesedm
:D

Sony Xperia XZ
,,Bohužel hned úvodem je nutné říci, že se Sony nijak výrazně nepoučilo a několikátým rokem opakuje své chyby. Samotný snímek vypadá na displeji telefonu velmi dobře a nic moc se nezmění ani v případě běžného prohlížení na displeji monitoru či televize. Stačí však snímky pořízené v automatickém režimu trochu více prozkoumat a na povrch vyplouvají nedostatky, které u telefonu za více než 19 tisíc korun nemůžeme tolerovat. V prvé řadě jde o agresivní postprocessing, kdy stačí snímek jen trochu přiblížit a vystoupí nejen slévající se detaily, ale také zrnění. Na snímku jsou při přiblížení patrné bílé tečky u vzdálených objektů.,,
Sony Xperia XZ Premium
,,Největší problém však představuje fakt, že stále úplně nezmizel nechvalně známý „soňácký“ postprocessing. Při zběžném prohlížení fotek si jej každý všimnout nemusí, ale na velkém monitoru a po přiblížení lze jasně vidět výrazné splývání detailů. Jako vždy tento neduh nejvíce odnesou zelené plochy jako tráva či koruny stromů.,,

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze