Xperia XZ1 je nová vlajková loď Sony s Androidem Oreo

20
Xperia XZ1 je nová vlajková loď Sony s Androidem Oreo
  • Sony po roce představilo novou vlajkovou loď s označením Xperia XZ1
  • Nadále zachovává svůj léty prověřený designový styl
  • Výbava stojí na 5,2palcovém displeji, procesoru Snapdragon 835 nebo novém Androidu 8.0
  • Hlavní fotoaparát bude schopný zaznamenávat videa s 960 FPS

Po jihokorejském LG mělo neméně lákavou tiskovou konferenci Sony. To si do Berlína přivezlo novou vlajkovou loď Xperia XZ1, která jak už samotný název napovídá, přímo navazuje na loňský model Xperia XZ. Sony se tentokrát omezilo na minimum změn nejen po stránce designu, ale také výbavy. Z přiložených fotografií tak můžete spatřit klasický vzhled telefonů Sony, který je nazýván OmniBalance. Boky jsou mírně zaoblené, zatímco horní a spodní hrana striktně seříznutá. Jde jednoznačně o originální design. Na druhou stranu jej japonský výrobce recykluje již poměrně dlouho. Co ale rozhodně potěší, je zachování hardwarové spouště fotoaparátu.

Sony Xperia XZ1 ve stříbrné

Beze změny zůstává displej s úhlopříčkou 5,2 palce a Full HD rozlišením. Zamrzet by mohly vcelku velké rámečky. Alespoň do nich však Sony integrovalo stereo reproduktory. Tradiční devízou Xperií je již několik let zvýšená odolnost. I novinka se tak může pyšnit certifikací IP68. Citelné zlepšení bude možné zaznamenat především v oblasti hardwaru, kde výrobce sáhl po špičkovém procesoru Snapdragon 835. Doplnil jej 4GB operační pamětí, 64GB úložným prostorem a slotem pro paměťovou kartou. Velmi pěkná sestava, která uspokojí i náročné uživatele.

Sony Xperia XZ1 v modré

Velkou pochvalu si pak Sony zaslouží za operační systém. V Xperii XZ1 se totiž bude již od samotného začátku nacházet Android 8.0 Oreo. Nový model tak bude patřit mezi absolutní smetánku, která nabídne nejnovější funkce již během podzimu.

Hlavní fotoaparát dostane do vínku 19 megapixelů a kromě manuálního režimu či opravdu povedené elektronické stabilizace u záznamu videa se bude pyšnit i lákavou funkcí po vzoru Xperie XZ Premium. Tušíte správně, že jde o možnost záznamu extra zpomalených videí s až 960 FPS při HD rozlišení. Potěší i 13Mpx selfie kamera s širokým záběrem až 120 stupňů.

Sony Xperia XZ1

Příkladná bude rovněž konektivita, kde nebude chybět podpora Bluetooth, NFC či Wi-Fi. Dostalo se také na bleskurychlé připojení skrze LTE, a to až do rychlosti 1 GB/s při stahování.

Sony Xperia XZ1 v černé

Předobjednávku nové Xperie bude možné vytvořit jak u operátorů, tak také u významných prodejců, jako dárek pak obdržíte bezdrátová sluchátka h.ear on 2 Mini (WH-H800). Kdy si však budete moci Xperii XZ1 předobjednat prozatím není jasné. Cena novinky je nastavena na 16 990 Kč.

Technické parametry Sony Xperia XZ1

Kompletní specifikace
Konstrukce148 × 73 × 7,4 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 2×2,45 GHz + 2×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:29 hodin
DostupnostQ4 2017,

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Patrik Halmi
Patrik Halmi
No nevím, to jsou spíše rámy než rámečky.
Roman Matúš Labuš
Roman Matúš Labuš
Toto vyzerá neskutočne, ale neskutočne zle.
Pesedm
Leda video, protože fotky budou u okrajích neostré a celé to bude projeté nešetrným postprocessingem a kompresí.
xax
to teda překvapili, stejně ty telefony vypadají snad poslední 4 roky ne ? našle bych od nich telefon starší který má menší rámečky. tolik nevyužitého místa, proboha...
přitom opravdu hranatý bezrámečkový telefon by se mi líbil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze