První dojmy z BlackBerry Z30: největší ostružina na světě

14

Do redakce nám dorazil nejnovější smartphone s ostružinovou příchutí, a to sice BlackBerry Z30. Nabídne displej s úhlopříčkou 5 palců a jedná se tak o vůbec největší telefon BlackBerry, který byl kdy vyroben. Jaký na nás udělal tento ostružinový obr první dojem?

Mnoho z vás jistě zaznamenalo, že BlackBerry se v současnosti nachází ve velice složité situaci. Společnost prochází těžkým obdobím, snaží se kompletně přejít na nový operační systém BlackBerry 10, ale jeho přijetí nebylo zdaleka tak úspěšné, jak mnozí doufali.

Za poslední čtvrtletí dokonce BlackBerry vykazovalo ztrátu téměř 1 miliardu amerických dolarů, kdy většina této sumy šla na vrub velkým zásobám modelu BlackBerry Z10, které se neprodávaly. Právě proto se cena BlackBerry Z10 v posledních týdnech razantně snížila a do vánoc se očekává cena pod hranicí 10 000 Kč. Bude mít výkonnější a rozměrnější BlackBerry Z30 větší úspěch než starší sourozenec?

Oficiální snímky BlackBerry Z30

BlackBerry Z30 je skutečně největší telefon BlackBerry, který byl kdy vyroben. Rozměry 140,7 × 72 × 9,4 mm dávají tušit, že se nejedná o žádného drobečka, což je podtrženo také hodně vysokou hmotností 170 gramů. Když však vezmete BlackBerry Z30 do ruky, tak si vyšší hmotnosti prakticky nevšimnete. BlackBerry Z30 totiž v ruce působí opravdu příjemně a vy cítíte, že držíte poctivý kus hardwaru.

Zpracování BlackBerry Z30 je skutečně ukázkové a nelze mu nic vytknout. Za vyšší hmotností se totiž skrývá například ocelový rám, který se táhne podél celého obvodu zařízení a tvoří také spodní bradičku zařízení. Zadní kryt je vyroben ze stejného materiálu jako u modelu Q10 a je velice příjemný na dotek. Dal by se přirovnat k povrchové úpravě soft-touch, pocit z něj je však trochu jiný a působí solidněji. BlackBerry samo tento materiál označuje za speciální polykarbonát na bázi skla a údajně by měl být vyztužen skelnými vlákny.

Zadní kryt BlackBerry Z30 je odnímatelný, paradoxně však neskrývá vyměnitelnou baterii, což je velká škoda. Ta je totiž zabudovaná napevno. Kapacita 2880 mAh však slibuje velice slušnou výdrž a podle našich prvních zkušeností nezůstalo pouze u slibů. Možná se ptáte, proč je vlastně zadní kryt odnímatelný. Má to dva důvody. Prvním jsou sloty pro paměťovou kartu a micro SIM kartu, které se pod krytem skrývají. Druhý důvod je volitelné příslušenství, kdy si místo zadního krytu můžete nacvaknout například ochranný obal.

BlackBerry Z30

Displej BlackBerry Z30 nabízí úhlopříčku 5 palců. Ano, dokonce i BlackBerry podlehlo trendu zvětšování displejů a kromě modelů Q10 a Q5 s QWERTY klávesnicí tak nabízí i celodotykové modely s rozměrným displejem. Displej je vyroben technologií Super AMOLED a podává opravdu skvělé výkony. Osobně vítám především věrnější zobrazení barev než například u Samsungu, saturace barev rozhodně není tak agresivní, i když rozdíl proti IPS zobrazovačům je stále znát.

Jediným parametrem, ve kterém displej BlackBerry Z30 na konkurenci ztrácí, je rozlišení, které činí pouze HD 720p (1280x720 px). Přesto však jemnost displeje dosahuje hodnoty 295 ppi a při přímém porovnání s jinými 5" zařízeními, které nabízí Full HD rozlišení, pozná rozdíl jen velmi bystré oko. Citlivost displeje je zcela bezproblémová, stejně tak odezva nebo pozorovací úhly.

BlackBerry Z30 je poháněno čipsetem Qualcomm Snapdragon S4 Pro s dvoujádrovým procesorem o taktu 1,7 GHz, 2GB RAM a grafickým procesorem Adreno 320, vnitřní paměť činí 16 GB a nechybí podpora paměťových karet. Oproti modelu Z10 tak trochu narostl výkon, v samotném prostředí to však stejně nepoznáte. Nová verze operačního systému BlackBerry 10.2 běží stejně dobře, jako na ostatních BB10 zařízeních. Nová verze však přináší mnoho novinek, které jsme vám představili již dříve. Jedná se například o možnost rychlé reakce na příchozí zprávy, aniž byste museli opouštět aplikaci, ve které jste. Nové funkce jsou také v BlackBerry Hubu, dále náhled notifikací na zamčené obrazovce, odeslání zprávy na odmítnutý hovor, podporu USB Host a mnoho dalšího.

Kromě zajímavých novinek však také nový OS přináší důležité opravy některých bugů z předchozího OS. Týká se to například problému, kdy telefon ještě několik sekund po neúspěšném hovoru pípal obsazovacím tónem. Naopak to, na čem BlackBerry musí ještě hodně zapracovat, je adresář, který se stále potýká s drobnými problémy. Vyhledávání kontaktu je občas zdlouhavé a především hapruje provázanost samotné aplikace Kontakty a adresáře obsaženého v telefonní aplikaci. Android to vyřešil sloučením těchto dvou aplikací do jednoho modulu, BlackBerry by možná mělo zvolit podobné řešení.

Další zajímavou novinkou BlackBerry Z30 jsou velice kvalitní hlasité stereo reproduktory. Hrají opravdu skvěle a už se těším, až je budu moci porovnat s HTC One, které v tomto ohledu zatím jasně kraluje. Příjemně mě překvapila také kvalita záznamu zvuku, na videu výše si můžete poslechnout kousek z koncertu skupiny Parov Stelar.

BlackBerry Z30 nyní pečlivě testujeme a již zanedlouho pro vás budeme mít připravenou kompletní recenzi. Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se nového BlackBerry Z30, ptejte se v diskuzi pod článkem.

Technické parametry BlackBerry Z30

Kompletní specifikace
Konstrukce140,7 × 72 × 9,4 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro MSM8960T, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 880 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2013, 14 000 Kč
Diskuze ke článku
dano
A čo to žere?
Martin
Mam otazku, na zahranicnich forech se docela resi, ze ma hrozne slabou hlasitost sluchatka pri hovoru a ze v hlucnem prostredi neni slyset. Je to pravda, muzete vyzkouset a porovnat? Z minulosti mam s BB zkusenosti, ze to maji co model to jinak. Boldy vzdy skvele, Pearl byl spatny napriklad.
jupík
Blackberry je kanadska společnost.
Richard
Vynikající zpráva, už aby se BlackBerry vzpamatovalo a vyhouplo se zpět na svoji pozici. Myslím, že tímto směrem se mělo vydat již dávno. BB 10 je super systém, chtělo by to však nějak rozšířit mezi lidi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze