První Beta verze Androidu Q vydána. Na Pixely jej dostanete snadno

1
První Beta verze Androidu Q vydána. Na Pixely jej dostanete snadno
  • Nový Android Q v beta verzi je dostupný pro všechny telefony Pixel
  • Nově si stačit své zařízení pouze registrovat
  • Google chystá vydat šest beta verzí před finálním představením nového Androidu

Příchod Androidu 10, jak bude pravděpodobně znít číselné označení Androidu Q, se opět přiblížil. Google totiž vydal vůbec první testovací beta verzi. Ta je dostupná pro Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 a Pixel 3 XL. Jde tedy o kompletní sestavu referenčních telefonů Googlu.

Novinkou letos je, že i první beta verzi můžete na svůj telefon dostat velice snadno OTA aktualizací. Stačí navštívit stránky Googlu, kde své zařízení zaregistrujete. Po načtení stránek uvidíte seznam svých zařízení, která možnost instalace beta verze Androidu Q podporují. V minulých letech byly první vývojářské beta verze dostupné pouze skrze ruční instalaci. Letos tak proces Google značně ulehčil. Jakmile se do programu registrujete, můžete vyhlížet aktualizaci. Dle Googlu však nemusí aktualizace dorazit ihned, ale do 24 hodin.

Podoba Androidu Q

Nadále však platí, že první beta verze je určena výhradně pro vývojáře a jejich testy. Běžné používání může přinášet komplikace znemožňující klasické využití smartphonu tak, jak jste zvyklí se stabilní verzí Androidu. Nic vám však nebrání si vše zkusit, následně testovací program opustit a stáhnout si zpětně poslední stabilní verzi systému Android.

Android Q
Možnosti oprávnění aplikace v Androidu Q

Všechny podstatné novinky, které nám další generace Androidu přinese, se zřejmě dozvíme na tradiční vývojářské konferenci Google I/O, která proběhne v květnu. Ledacos však odhalí již první beta verze. Google například zapracoval na možnostech oprávnění pro aplikace, kdy získáte tři možnosti. Oprávnění aplikaci povolit permanentně, pouze jednou, nebo vůbec. Novou funkcí je též možnost záznamu dění na obrazovce.

Android Q

Google také potvrdil, že v následujícím půl roce, během kterého bude vývoj Androidu Q pokračovat, se dočkáme s největší pravděpodobností šesti beta verzí, přičemž poslední dvě by již měly být veřejně k vyzkoušení. Ty by měly dorazit během letních měsíců, zatímco finální představení Androidu 10 Q proběhne ve 3. čtvrtletí. Zpravidla jde o říjnový termín.

Diskuze ke článku
Tom
Zajímavé to bude, tak od Bety 4 či 5. I když na XDA na Pixelu 2 píšou, že i první je použitelná. A ohledně OTA aktualizace, to bylo možné už při Androidu P, takže to není novinka tohoto roku. Osobně jsem takto aktualizoval.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze