Průlom v boji s COVID-19? Apple Watch úspěšně rozpoznaly nákazu koronavirem

10
Průlom v boji s COVID-19? Apple Watch úspěšně rozpoznaly nákazu koronavirem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Studie se zúčastnilo několik stovek zdravotníků
  • Hlavním indikátorem byl pro vědce HRV (variabilita srdeční frekvence)

Nejnovější studie s názvem „Warrior Watch Study“ od Mount Sinai (na kterou jako první odkázal TechCrunch) ověřila schopnost Apple Watch diagnostikovat nákazu koronavirem.

Studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v Journal of Medical Internet Research, se zúčastnily stovky zaměstnanců zdravotnické společnosti Mount Sinai. Zaměstnanci přitom využívali Apple Watch v kombinaci s iPhonem . Účastníci museli rovněž každý den vyplnit formulář, v němž popisovali, jak se cítí a také upozornili na případné příznaky nákazu koronavirem.

U účastníků studie Warrior Watch Study bylo možné predikovat nákazu koronavirem až týden předtím, než byla osobám přítomnost viru v těle diagnostikována pomocí molekulárního PCR testu.

Fáze sbírání dat probíhala od dubna až do září loňského roku, přičemž hlavním indikátorem měl být pro vědce tzv. Heart Rate Variability (Variabilita srdeční frekvence neboli HRV), pomocí něhož byl monitorován stav nervového systému a zdraví obecně. Tato data byla následně dávána do souvislostí s údaji zaznamenanými ve formulářích se zaměřením na příznaky koronaviru, jako je třeba horečka, suchý kašel nebo ztráta čichu a chuti.

Ukázalo se, že u účastníků studie Warrior Watch Study bylo možné predikovat nákazu koronavirem až týden předtím, než byla osobám přítomnost viru v těle diagnostikována pomocí molekulárního PCR testu. Zároveň bylo díky studii zjištěno, že se HRV pacientů vrátilo do normálu vcelku rychle, a to přibližně po jednom až dvou týdnech od pozitivního nálezu viru COVID-19.

Vědci si od výsledků studie slibují, že by v budoucnu mohlo být reálné s předstihem izolovat nakažené/nakažlivé jedince od ostatních bez nutnosti nejprve podstoupit PCR testy.

Podle TechCrunch se má studie v budoucnu rozšířit i na další chytré hodinky (nejen Apple Watch), které by mohly zkoumat dopad koronaviru včetně změn v oblasti spánkových návyků a fyzické aktivity.

Diskuze ke článku
Jan Kasik
Jan Kasik
Jsem myslel že Apple Watch ve spojení s iphonem (za ty prachy) už coronu i vyléčí a to majiteli a všem v okruhu dvou metrů kolem něho
:-)
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Jistě že apple je bůh a ochránce, a lhář a podvodník a zloděj a špion atd 😂 on je vše a nic úplný Mistr a hovno.
Luap Hut
Luap Hut
Takže teď místo PCR testů bude stát rozdávat iWatch?
Lukas Klima
Lukas Klima
Takže to samé by šlo aplikovat i na ostatní hodinky. Tam by využití mohlo být daleko vyšší. Vzhledem k nuzné výdrži Apple watch.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze