Prohlédli jsme si novou kamerku Samsung Gear 360 (video)

Tisková konference Samsungu se sice z velké míry točila kolem nově představených telefonů Galaxy S7 a S7 edge, přesto to i díky způsobu prezentace nebylo jediné, na co se Samsung zaměřil. Velkou roli totiž hrála virtuální realita a také nová 360° kamerka Gear 360. I tu jsme si krátce vyzkoušeli a přinášíme tak první dojmy, včetně videa.

Samsung na letošním veletrhu Mobile World Congress v Barceloně rozšířil svou řadu příslušenství k telefonům, která je zároveň velmi úzce spjatá s virtuální realitou. Po povedených brýlích Gear VR, které se již od konce loňského roku prodávají také na českém trhu, totiž právě v neděli večer uvedl novou 360stupňovou kamerku s označením Gear 360. Jde o velmi zajímavý kousek příslušenství k telefonům řady Galaxy S6, Galaxy S7 a také poslední generaci tabletofonu Galaxy Note.

Samsung Gear 360

Gear 360 je malá koule, která velmi dobře padne do ruky a skrývá v sobě mnoho technologií. Například dva kvalitní fotoaparáty s efektem rybího oka, světelností f/2,0 a rozlišením 15 Mpx, díky kterým je možné jak zachycení prostorových snímků, tak i videí s rozlišením 3 840 × 1 920 pixelů. Na tělě zařízení si své místo našel také malý displej s indikací baterie a připojení k telefonu či stavu paměti microSD karty. Nechybí také NFC pro rychlejší a hlavně pohodlnější spárování s telefonem a také slot na microSD kartu. Tlačítka najdeme na těle Gear 360 hned tři, dvě na boku pro vyvolání nabídky a návrat zpět a jedno na vrcholu zařízení pro zachycení videa či snímku. Uvnitř se pak skrývá baterie s kapacitou 1 350 mAh, akcelerometr či gyroskop, a to vše při hmotnosti 153 gramů. Konstrukce zařízení nabízí také základní odolnost vůči prachu a vodě s certifikací IP53, není tak plně odolné na ponoření pod hladinu. Toto ale prý případně vyřeší příslušenství, které bude ke Gear 360 dostupné.

Samsung Gear 360 – MWC 2016

S výše zmíněnými telefony se Gear 360 spojí bezdrátově skrze Bluetooth a Wi-Fi, díky čemuž může probíhat přenos obrazu také v reálném čase. Prohlížení zachycených snímků a videí je tak možné také na telefonu, daleko větší zážitek to však je skrze další příslušenství od Samsungu, a to virtuální realitu Gear VR. Po nasazení brýlí na hlavu je tak možné si plně užít dříve zachycené snímky ve vcelku slušné kvalitě a s dobrou odezvou na pohyby hlavou. Hodnotit to můžeme zatím z prvního dema během tiskové konference a také z dema přímo na stánku. Již nyní však můžeme prozradit, že jde o opravdu zajímavou změnu ve vnímání dříve prožitých a hlavně zachycených zážitků a situací.

Kamerka Gear 360, kterou Samsung představil spolu s novými telefony Galaxy S7 a S7 edge je vskutku vhodným doplňkem k telefonu a hlavně pak k virtuální realitě Gear VR. V praxi jde o nejlepší způsob tvorby nového obsahu pro virtuální realitu, který navíc tvoříte skrze jednu malou kouli s dvěma fotoaparáty a telefonem, který máte v kapse. Naše první dojmy jsou tak vskutku pozitivní, konstrukčně vypadá Gear 360 zajímavě, nabízí zajímavé funkce a pro takto malé zařízení také kvalitní zpracování obrazu do všech směrů, a to i v reálném čase. A že to Samsung myslí s virtuální realitou a příslušenstvím pro ní opravdu vážně potvrzuje i fakt, že na samotnou tiskovou konferenci dorazil také sám Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku a v dnešní době také majitel společnosti Oculus, se kterou Samsung úzce spolupracuje.

Samsung Gear 360 se na vybrané trhy dostane v druhé polovině letošního roku, a to za zatím neupřesněnou cenu. Zda se objeví také v České republice zatím nemůžeme potvrdit, vzhledem k dostupnosti modelů Galaxy S7 a S7 edge a také virtuální reality Gear VR se to však dá očekávat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze