Prodeje iPhonů začínají klesat a dle analytika bude hůř. V čem Apple zaostává?

6
Prodeje iPhonů začínají klesat a dle analytika bude hůř. V čem Apple zaostává?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Dodávky jen letos poklesnou až o 15 %
  • Propad má pokračovat i v příštím roce
  • Důvodem je chybějící AI i ohebné modely v nabídce Applu

Analytik Ming-Chi Kuo pro medium.com naznačil, že nemá příliš důvod k optimismu v případě dodávek nových iPhonů. Prozatím jde primárně o letošní rok, kdy Apple již údajně přikročil ke snížení objednávek polovodičových součástek o 15 %. Podle Kua to pro Apple znamená snížení celkových dodávek nových telefonů v lepším případě o 10 %, v tom horším až o 15 % ve srovnání s rokem 2023. Týká se to nejen současné řady iPhone 15, ale i nadcházející iPhone 16.

Applu se navíc nedaří na velkém čínském trhu, kde dodávky klesají meziročně o 30 až 40 %. Zde má být primárním důvodem to, že Apple již lehce zaspal dobu v oblasti telefonů s ohebným displejem a umělou inteligencí. Obojí ostatní přední hráči nasazují a na čínském trhu zažívají úspěchy. Zájemců o tyto technologie tak Apple nemá vůbec co nabídnout, co je v tomto ohledu ještě horší, nějaký čas se na tom nic nezmění.

Kuo totiž při pohledu do budoucna nevidí naději na to, že by do roku 2025 Apple přinesl zásadní novinky. To samozřejmě přinese pravděpodobně další možné snížení dodávek a možná vzpruha je ve hře až koncem příštího roku s řadou iPhone 17. Letos tak můžeme očekávat zřejmě jen dílčí změny, které se nebudou ve velkém týkat vzhledu ani zásadních inovací v oblasti hardwaru či softwaru.

Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Apple zaspal a dost.Až se ukáže,že Ty jeho Vision je v podstatě nedodělek,u kterého ani jasné,na jakou skupinu cílí,propast mezi Ním a Microsoftem,který chytře inovuje na poli umělé inteligence,se ještě více prohloubí.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Ve všem zaostává a nové technologie mu trvá několik let než nasadí.
Pan Holub
Pan Holub
Nevadí mi AI ani ohebný displej. Maximálně mě vytáčí restrikce na opravy, a různá varování, ani blbá baterka už nejde vyměnit.
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
A stejně si každý majitel toho verglu myslí, jaký má poklad. To, že je to předražená bída mu nedochází

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze