Přivítejte nejlepší Finku současnosti. Nokia 8 má nejen Snapdragon 835

32
Přivítejte nejlepší Finku současnosti. Nokia 8 má nejen Snapdragon 835
  • Nokia oficiálně představila novou vlajkovou loď
  • Nabídne výkonný procesor Snapdragon 835 či duální fotoaparát
  • Cenovka startuje na 599 eurech, tedy zhruba 15,5 tisících korun

Nová vlajková loď znovuzrozené společnosti Nokia je oficiální a nese očekávané označení 8. O telefonu se spekulovalo již dlouhou dobu, ale až nyní se odhalují veškeré specifikace, které novinka nabízí, oficiálně.

Po designové stránce zůstala Nokia nohama při zemi a do žádných experimentů se nepouštěla. Design vychází z modelu 6, přičemž zachovány zůstaly i poměrně tlusté rámečky okolo displeje. Minimálně v tomto ohledu se Nokie konkurenci vyrovnat nedokázala. Tělo Nokie 8 je vyrobené z leštěného hlinku, který působí hodnotným dojmem, ale náročnější to bude s uplýváním otisků prstů. Pravidelnému leštění se tedy nevyhnete. Tloušťka se zastavila pod hranicí 8 milimetrů. Novinka bude k dispozici hned v několika barevných variantách – tmavě modré, oranžové a také stříbrně-šedé. Doplňková lesklá modrá bude zpočátku dostupná pouze v konfiguraci 6 GB RAM a 128 GB interní paměti. Bonusem je odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP54. Telefon by měl odolat stříkající vodě a částečně i prachu, na koupání a pohazování na plážový písek ale raději zapomeňte.

Nokia 8

Snapdragon 835 přítomen

To hlavní se nachází uvnitř. Nokia nenechala nic náhodě a osadila model 8 procesorem Snapdragon 835, který aktuálně patří mezi to vůbec nejlepší v mobilním světě. Potěší také 4 GB operační paměti a 64GB interní úložiště. Výkonnější varianta nabídne 6 GB RAM a 128GB interní paměť, o její dostupnosti na tuzemském trhu však není rozhodnuto. Android bude opět ve své nejčistší podobě a ve verzi 7.1.

Displej krytý odolným sklem Gorilla Glass 5 nabídne vcelku příjemnou úhlopříčku 5,3 palce a rozlišení QHD. Vzhledem k velikosti displeje překročila jemnost zobrazovače s přehledem hodnotu 500 PPI, konkrétně se ustálila na hodnotě 554 PPI. Potěší i jas displeje 700 nitů, konkrétně se jedná o panel s technologií IPS. I přes absenci AMOLEDu se Nokia 8 chlubí technologií Always-On, na malém pruhu displeje tak bude zobrazovat notifikace i po jeho uzamčení, podobně jako to zvládalo LG G5 se stejnou technologií panelu.

Duálně a (prý) hodně kvalitně

Rukopis společnosti Zeiss se dostal i do nové Nokie, kromě špičkové optiky model 8 zdobí duální fotoaparát s rozlišením 13 Mpx. Jeden ze senzorů je klasický, druhý monochromatický, takže Nokia sází na stejný princip jako špičkové modely značky Huawei/Honor. Video bude možné nahrávat až ve 4K rozlišení a o špičkový 360stupňový záznam zvuku se postará technologie OZO Audio.

Nokia 8

Pokud očekáváte přítomnost desítky mikrofonů, Nokia 8 vás překvapí. K záznamu bude prý postačovat pouze trojice. Zajímavostí je možnost nahrávat video duálně, tedy z přední a zadní kamery zároveň. Nokia technologii říká Dual-Sight. Hodit se může například youtuberům, kteří často komentují nějaké dění. V běžných situacích funkci využijete tehdy, když se budete chtít stát součástí dění. Výsledný záznam půjde streamovat na Facebook i YouTube. Selfie kamera poskytne stejně jako primární fotoaparát rozlišení 13 Mpx.

Mimochodem, Nokia 8 využívá senzor Sony IMX 258, kterým je vybaveno i LG G6. Zamrzí ale horší světelnost f/2,0. Konkurence to umí již lépe.

A tak dále...

Z dalších zajímavostí zmíníme podporu USB-C v konfiguraci 3.1, Bluetooth 5.0 či čtečku otisků prstů v prostoru pod displejem. Baterie přináší kapacitu 3 090 mAh a nechybí ani rychlé nabíjení Quick Charge 3.0.

Dostupnost a cena

Nokia 8 dorazí na trh za cenu 599 euro, což je zhruba 15,5 tisíce korun. Dostupnost na tuzemském trhu prozatím nebyla oznámena.

Technické parametry Nokia 8

Kompletní specifikace
Konstrukce151,5 × 73,7 × 7,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 090 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostříjen 2017,

Zdroj: gsmarena.com

Diskuze ke článku
fryy
má jednu chybu nepáči sa mi. som však zvedavý na ten foťák.
xoxo
Chci , pěkná
Ale ta cena to bych ... :-X
Lukáš
Cena ujde, ale vypadá to jak každá druhá čína. Nokiu bych si už nekoupil.
FantomasMan
FantomasMan
Pred rokmi by to bola bomba. Dnes čistá Čínska tuctovka. Škoda. Meno nato má.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze