Přichází éra „bezdrátu“ i do světa notebooků? Craob-X nemá ani jeden konektor

3
Přichází éra „bezdrátu“ i do světa notebooků? Craob-X nemá ani jeden konektor
Fotografie: Craob
  • O nabíjení se stará magnetický adaptér, který se připne na víko displeje
  • Adaptér v sobě ukrývá také slot pro paměťovou kartu či USB-C

Komerční realizace vize kompletně „bezdrátového“ smartphonu prostého jakýchkoliv konektorů je nepochybně blízko. Nepřímým důkazem je toho ostatně například i nabíjení MagSafe u novějších iPhonů nebo již starší počin z dílny MEIZU.

Craob X

Myšlenka bezdrátového zařízení si však překvapivě našla své zastánce i ve světě notebooků. O její realizaci se zastala neznámá společnost Craob, která na svých stránkách prezentuje zařízení Craob-X. Jedná se o snadno přenositelný notebook bez jakýchkoliv konektorů, který se nabíjí bezdrátově, a to podobným způsobem jako právě MagSafe. Jak to vypadá v praxi?


Na víko notebooku se magneticky připojí nabíjecí konektor, který rovněž obsahuje slot pro paměťovou kartu SD, ale i praktická USB-C či 3,5mm jack. Z dalších specifikací originálního počinu neznámé společnosti zaujme 13,3" 4K displej, 12. generace procesorů Intel Core i7 s grafickým čipem Iris Xe, až 32GB LPDDR5 RAM, případně až 2 TB SSD. Jestli se zařízení někdy skutečně objeví na trhu, ovšem zůstává otázkou. Společnost Craob doposud nemá žádnou historii, nikdo o ní příliš mnoho neví a u produktu slibuje jen vágní „brzký příchod“ bez konkrétního data uvedení na trh.

Craob X

Další otázkou zůstává, jestli má v případě notebooků absence konektorů vůbec nějaký smysl (na rozdíl od smartphonů). Až na pár výjimek notebooky obvykle nedisponují zvýšenou odolností, neočekává se od nich schopnost přežít ponoření do vody apod. Případná kompletní absence konektorů u smartphonů naopak usnadní práci inženýrům, kteří tak nemusí řešit voděodolnost portů a stačí utěsnit samotný telefon, případně fyzická tlačítka.

Diskuze ke článku
m. l.
m. l.
2 GB SSD? Jako vážně.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Jako vážně bezdrátové ale zbytek musí mít drát no to je tedy gól :D a vše u jedné krabičky to pak vypadá :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze