Prestigio MultiPhone 5430: dostupný Android s Atomem uvnitř

7

V České republice stále oblíbenější výrobce Prestigio před několika dny představil nový mobilní telefon. Ten není speciální jen tak, jak jsme u této značky zvyklý nízkou cenou, ale také použitým čipsetem. Prestigio totiž namísto laciných čínských SoC použilo čipovou sadu od tradičního křemíkového giganta Intel.

Smartphone se celým jménem jmenuje Prestigio MultiPhone 5430. Výrobce v oficiální tiskové zprávě sebevědomě píše, že se jedná o smartphone „zaměřený na zákazníky, kteří chtějí telefon, který myslí a reaguje tak rychle jako oni.”

Takové prohlášení zní určitě sebevědomě. Musíme ale říci, že smartphony, které se doposud s „vnitřnostmi“ od Intelu dostaly na náš trh a my je měli možnost otestovat, na nás z hlediska výkonu a svižnosti při používání udělaly celkem dobrý dojem. Pro pořádek. Nové Prestigio obsahuje nejnižší mode mobilních SoC od Intel, tedy ten označený jako Atom Z2420.

Nejedná se tedy o úplně nejvyšší model, jako například Atom Z2580, použitý namátkou v ZTE Grand X2 In, i tak ale výkonem strádat nebude. Přítomna je totiž opět stará známá technologie Hyper-Threading, která z jednoho jádra vytvoří dvě jádra virtuální. Díky ní se lépe využije hardware procesoru. To je i dovůd, proč se mobilní SoC od Intelu s méně jádry procesoru mohou rovnat s vícejádrovým ARMem. Více o Hyper-Threadingu si můžete přečíst na wikipedii.

Procesor má neznámou pracovní taktovací frekvenci. Ta se ale mění s tím, jak telefon využíváte. Procesor je schopný dosáhnout frekvence až 1,2 GHz. Jak možná víte, Intel ve svých mobilních čipsetech používá grafické čipy od PowerVR. V tomto případě se jedná konkrétně o GPU SGX 540.

Vás ale určitě nezajímá jen to, jaký výkon telefon nabízí. Jakou má ale výbavu? Model MultiPhone 5430 sice v tomto směru není žádný zázrak – vnitřní paměť má kapacitu pouze 4 GB, naštěstí však vše zachraňuje alespoň podporou paměťových karet standardu microSD. Paměť RAM činí 1 GB.

Tip! Intel v Barceloně představil nejvýkonnější procesor Atom

Vraťme se nyní k samotnému vzhledu a provedení telefonu. I přesto, že se jedná o první model Prestigio s procesorem od Intelu, nijak výrazně se od ostatních modelů z vlastní stáje designově neodlišuje. Jedinou dobrou zprávou je, že se bude vyrábět kromě černého i v pro mnohé atraktivnějším bílém barevném provedení. Přesné rozměry telefonu činí 126 x 64,7 x 10 milimetrů a hmotnost 140 gramů včetně baterie. Ta samotná má kapacitu 2000 mAh. V kombinaci s “tak akorát” velkým displejem s úhlopříčkou 4,3 palce, rozlišením 960x540 pixelů a relativně úsporným procesorem by měla být schopna zajistit opravdu pěknou výdrž. Na soudy je ale ještě brzy a to, jak si telefon povede v praxi, si ověříme v našich standardizovaných redakčních testech.

Nezapomeňme ještě na operační systém. Zde si inženýři v Prestigiu dovolili menší zaškobrtnutí. Platforma od Googlu je samozřejmě přítomna i v tomto modelu, ovšem ve starší verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Tisková zpráva o termínu aktualizace na novější verzi nic neříká, nezbývá než doufat, že update a novější verzi nakonec bude poskytnut.

Na závěr asi ta nejlepší zpráva. Prestigio 5430 se totiž již prodává, a to za doporučenou koncovou cenu 5690 Kč včetně DPH.

Technické parametry Prestigio MultiPhone 5430

Kompletní specifikace
Konstrukce126 × 64,7 × 10 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z2420, CPU: 1×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 4,1 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2013, 5 690 Kč

Zdroje: prestigio.cz

Diskuze ke článku
MAx
"Procesor je schopný díky technologii Hyper-Threading dosáhnout frekvence až 1,2 GHz." ? Já mám za to, že tato technologie vytvoří z jednoho fyzického jádra dva virtuální/logické procesory. O zvýšení základní frekvence se u dospělých procesorů stará technologie Turbo Boost.
pauletakk
Tak nevim, ale spis bych tu cenu videl nekde okolo 4,5-5 tisic. Preci jen, jednojadrovy cinan za skoro sest tisic je trochu hodne (pro laika).
Jinak líbí :)
Recenze
Kdy pak bude recenze ?
Jan
Musím se připojit názorem recenze by mě taky velmi zajímala a to i dalšího PRESTIGIO MultiPhone 5300 DUO a MultiPhone 5044?? Myslím si, že ne zrovna známe značky se začínají dotahovat na ty "značkové" mobily.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze