Přehled nejdůležitějších novinek v iOS 8 a videopohled

46

Apple ve středu uvolnil aktualizaci svého mobilního operačního systému iOS 8. Oproti předchozí verzi méně inovuje vzhled, ale zaměřuje se spíše na funkčnost a možnosti pro vývojáře. My jsme pro vás připravili přehled toho nejzajímavějšího na co v systému narazíte a nechybí ani náš komentovaný videopohled.

Ve středu 17. září jste si mohli stáhnout nejnovější verzi systému iOS. S velkou pravděpodobností se vám to ale povedlo až následující den, protože servery opět nezvládaly nápor a spoustě uživatelům se tak aktualizace nedařila dokončit. Naštěstí to nijak neparalyzovalo chod telefonu. Tento update také provázela další kontroverze. Potřebovali jste 4,7 GB, respektive 6,9 GB pro iPad, volného místa, abyste stáhli aktualizaci o velikosti 1 GB. Někteří kvůli tomu museli resetovat telefon do továrního nastavení, nebo aktualizovat přes iTunes.

V dnešním článku a videu se podíváme na to, co nejzajímavějšího tato aktualizace přináší. Je dost možné, že jste si některých novinek vůbec nevšimli.

Apple iOS 8 – videopohled

Widgety a provázání aplikací

Apple se po dlouhé době rozhodl uvolnit vývojářům ruce. Stále je nechává hrát na omezeném pískovišti, jen k tomu přidal pár koleček písku. Dosud to fungovalo tak, že aplikace mohla fungovat jen „sama v sobě“ a její funkcionalita mimo se omezovala na oznámení. To se však s iOS 8 mění a vývojáři nyní mohou využít několika nových možností. Tou první je možnost umístit widget do notifikačního centra.

iOS 8

Můžete si tam například vložit počasí od Yahoo!, které vám zobrazí aktuální teplotu a rychlou predikci na zbytek dne. Evernote vám přidá sadu ikonek, díky kterým můžete rychle napsat poznámku, zachytit fotografii nebo vytvořit seznam. Dále to mohou být třeba zpravodajské aplikace, které vám budou zobrazovat nejnovější informace ze světa. Tato nabídka bude rychle růst a je jen na vývojářích s čím přijdou. Všimněte si také, že nyní se notifikační centrum skládá jen ze dvou záložek. „Dnes“ s přehledem dne a widgety a „Oznámení“ kde najdete všechna upozornění.

Kromě toho mohou aplikace fungovat i jako rozšíření aplikací jiných. Jasným příkladem je úprava fotografií. Pokud rádi používáte nějaké aplikace s filtry, tak už nyní nebudete muset vždy spouštět aplikaci, vybírat fotku a následně ji upravovat. Stačí ji otevřít v galerii, klepnout na „upravit“, vybrat požadovanou aplikaci a úpravu provést. Podobným způsobem můžete provázat aplikace na sdílení (třeba fotek nebo odkazů z prohlížeče)či zadávání hesla z aplikace 1Password. To funguje i spolu s TouchID. To znamená, že i aplikace třetích stran nyní mohou využívat vašeho jedinečného otisku k ověřování. Apple ale tvrdí, že byste se neměli bát, protože k označování nedochází v aplikaci, ale přímo v jádru systému, kam aplikace přístup nemají.

Ne vše je ovšem vždy optimální a třeba nastavování aplikací pro úpravu fotek by začátečníkům mohlo dělat problém. Musíte si aplikaci nejen nainstalovat, ale také jít do nastavení, kde tuto položku ještě musíte povolit. Když víte, jak na to, tak to není žádný problém, ale nezkušení uživatelé by mohli chvíli bloudit.

Zprávy a interaktivní notifikace

Aplikace zpráv bude asi jednou z nejvyužívanějších na telefonu. A Apple si pro ni připravil pár zajímavých novinek. V první řadě to jsou podrobnosti, které si můžete u každé konverzace otevřít. Kromě základních informací o kontaktu můžete nastavit sdílení polohy a hlavně si ztlumit upozornění, pokud například nechcete být někým rušeni. Pakliže se bavíte s někým přes iMessage, tak můžete využít i dalších novinek. Jednak lze rychle poslat zvukovou zprávu (stačí podržet ikonu mikrofonu), ale také natočit a poslat video. Pro to musíte podržet ikonu fotoaparátu. Pouhé ťuknutí vyvolá nabídku možností (vybrat/pořídit snímek).

U zpráv ještě zůstaneme. Pokud vám nějaká aplikace posílá upozornění, tak do něj mohou nyní vývojáři zahrnout i interaktivní prvky. Pokud vám přijde zpráva, tak si jednoduchým stažením upozornění můžete vyvolat kontextovou nabídku. V tomto případě se vám ukáže pole pro zadání rychlé odpovědi.

Klávesnice

Nové možnosti klávesnice jsou velkým tématem. Tím nejdůležitějším sdělením je, že si můžete stahovat klávesnice třetích stran, což v běžném jazyce znamená, že přijdete do AppStoru a stáhnete si aplikaci, která vám přidá nějakou klávesnici. Pokud vám ta vestavěná nevyhovuje, tak je to pro vás velmi dobrá zpráva. Problém je, že zatím většina klávesnic neumí češtinu, takže všechny ty vychytávky „swipe“ klávesnic zatím přijdou vniveč, protože psát gesty bez české nápovědy prostě nejde. Ale jelikož je nyní cesta otevřená, tak se jistě najde řada vývojářů, kteří zahrnou i češtinu do svých klávesnic. Jen to bude chtít čas. Zatím můžete zkusit třeba Fleksy, která umí i česky.

Sám Apple zapracoval na své klávesnici, která nyní podporuje rychlé psaní a chytrou predikci textu. Opět ale přichází ta špatná zpráva, že to nefunguje v českém jazyce. Využít můžete alespoň emotikonů, kterých je v nabídce skutečně enormní množství. Pro přepínání klávesnic využijete ikonu zeměkoule. Klávesnice ale musíte povolit, stejně jako v případě rozšíření aplikací. Musíte poměrně hluboko do nastavení (nastavení > obecné > klávesnice > klávesnice > přidat novou klávesnici…) a pak jí ještě povolit přístup pro všechny funkce.

Za zmínku stojí také vylepšené zadávání textu hlasem. Text vidíte naskakovat v reálném čase. Nejdůležitější zprávou je ale asi to, že funguje velmi dobře i v českém jazyce. Ani se nemusíte nijak snažit a telefon by měl rozpoznat přesně co říkáte.

Safari a email

Prohlížeč patří k naprosto základní výbavě. Ne všichni asi používáte vestavěné Safari, ale jistě se najdou tací, kteří ano. Na první pohled jistě nepoznáte změnu, ale přeci jen k několika vylepšením došlo. Pokud klepnete do adresního řádku, tak se vám nově zobrazí tlačítko „Úplná verze stránky“, která vás jednoduše pošle z mobilní verze webu na tu pro desktop. Dále to je také dotažení Sdílených odkazů. Pokud je na webu RSS feed, tak stačí zmáčknout ikonu sdílení a v dolním řádku vybrat „Přidat do sdílených odkazů“. Články z webu se vám pak budou ukazovat vedle sdílených webů ze sociálních sítí.

Email doznal také jen kosmetických změn. Přesto jsou velmi příjemné. Nejdůležitější je možnost přejetí. Pokud vezmete zprávu a přejedete s ní doleva nebo doprava, tak můžete vykonat nějakou akci. Třeba to zprávu označí jako přečtenou. Na druhou stranu můžete mít zvoleno třeba archivování nebo přidání značky. Jde o malou změnu, která ale může vaši práci s emailovým klientem rapidně zpříjemnit.

Další

Změn proběhla celá řada. Některé jsou ale vyloženě kosmetické. Třeba u počasí došlo k tomu, že Apple změnil dodavatele a rozšířil paletu zobrazovaných informací. Uvidíte tak více dní, hodin i další informace, jako je rychlost větru, viditelnost nebo srážky. Zvídavější uživatele zase potěší možnost kontrolovat, která aplikace se jakou měrou podílí na vybíjení baterie. Malé změny si všimnete v multitaskingu, kdy nad spuštěnými aplikacemi zároveň vidíte avatary lidí, se kterými jste naposledy komunikovali. Snadno jim tak znovu pošlete zprávu nebo zavoláte.

Drobných změn doznal také fotoaparát, ve kterém přibyla položka „Časosběr“. V tom můžete natáčet videa, která se následně zrychlí. Nemáte při tom ale takovou kontrolu jako v případě aplikace Hyperlapse od Instagramu. Zajímavější je třeba možnost nastavit časovač při focení selfie. S obrázky ještě souvisí nová možnost galerie snímky „schovat“, kdy se přesunou do zvláštní složky „Skryto“ Zároveň přibylo tlačítko pro označování oblíbených obrázků.

Pokud pak máte v rodině více zařízení s iOS, tak jistě oceníte možnost sdílení obsahu s rodinou. Pokud si některý ze členů koupí aplikaci, film nebo hudební album, tak tento obsah pak bude moci sdílet s ostatními členy, kteří si ho tak nemusí kupovat znovu.

Velkým tématem je také Handoff, neboli propojení iOS 8 a OS X Yosemite. Finální verze této funkce ještě bohužel k vyzkoušení není. Jistě se jí tak ještě budeme věnovat. Ve zkratce jde o to, že pokud na jedné síti máte zařízení s iOS a OS X, tak můžete přenášet rozdělanou práci, záložky nebo rozečtené dokumenty plynule jedním kliknutím. Například, když během práce potřebujete odejít, tak si dokument klepnutím přenesete na iPad a pokračujete tam. Nebo třeba při cestě domů něco čtete v telefonu, tak to zase snadno přenesete do počítače a dočtete na větší obrazovce. Propojení se bude také týkat SMS zpráv a telefonování. Jednoduše tak půjde z počítače s OS X Yosemite poslat zprávu skrz telefon nebo si zavolat.

iOS 8 a Yosemite

Závěr

iOS 8 přinesl změny hlavně technického rázu. A ač se to na první pohled může zdát jako málo, tak vpuštění vývojářů hlouběji do systému je velkým tématem, které může hodně ovlivnit celý ekosystém. Aplikace už prostě nemusí být uzavřené místnosti, které nemohou za své zdi. Nyní spolu mohou nějakým (lehce omezeným) způsobem komunikovat a mohou mít widgety (ve stahovacím panelu Dnes). Stále se však nedostanou k základním funkcím a k omezení bezpečnosti by tak nemělo dojít. Dalším tématem je rozšiřování TouchID a plánovaná podpora bezkontaktních plateb u nových iPhonů 6 a 6 Plus.

Některé věci určitě oceňujeme, jako je zmiňované propojení aplikací, drobné vylepšení emailového klienta, počasí, fotoaparát, volitelné klávesnice nebo chytřejší notifikace. Také tu jsou ale mezery. Safari stále občas padá, stejně tak je neustále zpomalené při vracení o stránku zpět. Kiosek na iPadu stále nezavřete gestem a aktivování klávesnic nebo propojování aplikací by jistě šlo také udělat pohodlněji. A drobných chybek najdete opravdu spoustu.

iOS 8
Diskuze ke článku
Grom51
Budu hodnotit jen telefon, jelikož s ničím jiným nemám zkušenost. Koukám, že Apple jen dohání konkurenci. Všechny nové funkce ve videu, co byly ukázány, jsou prakticky už dávno na jiných mobilních systémech a to opravdu každá. Navíc některé nejsou dotažené, ale ten email je pěkný. ˇčekal jsem od Applu více. Ale jak čtu tady tu diskusi .. celkem EPIC FAIL .. takže s názorem pana Vojtěcha se rozcházím.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Panejo, tak iOS8 už umí provázání aplikací... Ta nabídka aplikací u obrázku mi přijde velmi úsměvná. Na androidu to galerie umí již x verzí zpátky, ale tady je to SUPER FUNKCE. Do podobných kritik se často nepouštím, ale skutečně - to musí být velká mizérie, když s pompou uvádějí několik let známé a běžně fungující ''fičury''.
Ma rek
Ma rek
Prečo na iPhone 4 dám aktualizovať softvér a stále ho vyhľadáva? Môže byť problém, že mám jilbreak? Alebo v čom je problém?
Ďakujem za odpoveď.
LOL
Super cele to vypada Androidem 4.0 a nejakou nedodelanou nastavbou iOS8. Ted uz na 100% chapu proc Apple chtel ukoncit soudni spory. A treba u teho vraceni se na predchzi stranku v Safari tak to je problem male RAM.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze