Aplikace Blockers Call 2019 chtěla okrást výhradně zákazníky tuzemských bank

aktualizováno
12
Aplikace Blockers Call 2019 chtěla okrást výhradně zákazníky tuzemských bank
  • V obchodě Google Play se vyskytuje další aplikace, která by mohla napadnout internetové bankovnictví tuzemských uživatelů
  • Aktuálně totiž české banky ve spolupráci se společností ESET upozorňují na aplikaci Blockers Call 2019, která už byla stažena z obchodu Google Play
  • Doporučují odinstalovat aplikaci, telefon uvést do továrního stavu a změnit své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví

Aktualizováno 23. 1. 2019

Nové zprávy ohledně problémové aplikace Blockers Call 2019 přináší bezpečnostní analytici společnosti ESET, kteří ji objevili. Nástroj pro blokování hovorů Blockers call 2019 byl pro uživatele hrozbou, která umožňovala útočníkům vzdálený přístup do bankovního účtu napadeného uživatele. Útočníci cílí výhradně na klienty bank působících v České republice, kterým mohli zcizit přihlašovací údaje. Díky rychlé a koordinované aktivitě společnosti ESET a bankovních domů došlo k rychlé detekci a nastavení účinných opatření. Aplikace před odstraněním z obchodu Google Play měla více než 10 tisíc stažení.

Tuto hrozbu ESET detekuje již při instalaci aplikace jako Android/Spy.Banker.AGQ. Z pohledu škodlivého kódu, který útočníci použili, se jedná o prakticky stejnou hrozbu, jakou byla aplikace QRecorder ze září loňského roku.

Podařilo se nám zachytit nástroj, jehož oficiální funkcí je blokování hovorů. Na základě naší interní analýzy můžeme říci, že původně legitimní aplikace byla v průběhu času tzv. ztrojanizovaná. To znamená, že se po některé z jejich aktualizací stal z aplikace Blockers call 2019 tzv. trojský kůň. Ten umožňuje útočníkům stáhnout do chytrého telefonu s operačním systémem Android nebezpečný obsah, což se také dělo. Celý scénář je totožný s podvodnou aplikací QRecorder, o které jsme informovali v září loňského roku,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET.

Útočníci v tomto případě cílí výhradně na uživatele z České republiky.

Z analýzy bezpečnostních specialistů společnosti ESET, která stále probíhá, prozatím vyplynulo, že malware v telefonu čeká na zašifrovaný příkaz z tzv. C&C serveru útočníka, na základě kterého vykoná požadovanou aktivitu. V první fázi škodlivý kód zjišťuje, zda jsou v telefonu aplikace, které mohou být pro útočníky zpeněžitelné a nemusí se jednat pouze o bankovní aplikace. Následně je do telefonu stažen modul, který vytvoří neviditelnou vrstvu nad cílovou aplikací, například internetovým bankovnictvím, a snímá přihlašovací údaje uživatele. Útočníci dále mají přístup do SMS zpráv, které jsou nejčastějším druhým ověřovacím faktorem při převodech peněz. Útočníkům tedy nic nebrání, aby si vzdáleně posílali peníze z účtu napadeného uživatele na cizí bankovní účty bez jeho vědomí.

Útočníci v tomto případě cílí výhradně na uživatele z České republiky. Škodlivý kód je zaměřen na bankovní aplikace největších bankovních domů působících na našem území. Cílení pouze na české uživatele bylo přitom do nedávna poměrně výjimečné,“ dodává Dvořák.

Původní zpráva z 22. 1. 2019

V obchodě Google Play se nachází další pro české uživatele nebezpečná aplikace. Jmenuje se Blockers Call 2019 a sloužila k blokování hovorů od neznámých čísel. Nyní před ní varuje své zákazníky Česká spořitelna a pokud ji máte v telefonu nainstalovanou, doporučuje:

  • aplikaci bez zbytečného odkladu odinstalovat
  • vrátit mobilní zařízení do továrního nastavení
  • změnit přihlašovací údaje do internetového bankovnictví
  • v případě přetrvávajících pochybností o bezpečnosti mobilního zařízení kontaktovat klientskou linku České spořitelny
Blockers Call 2019
Takto vypadá potenciálně nebezpečná aplikace Blockers Call 2019
Diskuze ke článku
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Je tu nejaky androidak? Kdyz se telefon da do tovarniho nastaveni a pak prihlasi pod gugl uctem .... obnovi se vsechno? Jakoze opravdu vsechno, nastaveni, SMSky atd ...... aplikace, vcetne vsech nastaveni v aplikacich nebo se jen aplikace cerstve nainstalujou a je treba pak kazdou zvlast otevirat a nastavovat? Jak to byvalo kdysi .... a jak je to treba na windows .... proste je to udelane konecne inteligentne, ze se VSECHNY aplikace a jejich nastaveni zalohuji do mraku? Nebo stale jenom par, ktere to podporuji? Vim, ze treba u applu to fungovalo ...... tim myslim FUNGOVALO .... proste novy telefon, stary ucet a za chvili clovek nevedel, ze ma novy telefon, tim myslim, ze zaloha telefonu FUNGUJE .... vse ostatni je, ze to NEFUNGUJE .... proto se ptam, funguji nebo nefunguji zalohy na androdu (rekneme treba od 8.1?)
Offečka Jablečna
Za chvíli budou drojďáci balit ty své zázraky do alobalu, aby se jim z nich neztrácely peníze.
Yegor
Nojooo, lagroid :-D
Arkanoidz
Nevim, nechapu co s tema telefonama delate.. Do banky se pripojim pres web a ne aplikaci, takze to najde leda prd, udaje nezadavam, ale vyplnim pres SamsungPass takze zase prd a smsku at si klidne prectou.. Nevim kde by totiz vzali cislo uctu :) takze apple kok*ti, pohonili jste? Tohle se tyka leda idiotu co stahuji kdejakou hovadinu..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze