Podívejte se na nový Touchwiz v Galaxy Note 7 (galerie)

S každou vlajkovou lodí od Samsungu z řady Galaxy Note nebo Galaxy S přichází na řadu také změny v prostředí nadstavby TouchWiz. Samsung se drží flatového trendu, a tak se snaží zjednodušovat. Note 7 má oproti Galaxy S7 lehčí a elegantnější vzhled mnoha položek. Podívejte se na hlavní změny v naší velké galerii.

Milovníci čistého Androidu sice opět nad prostředím zlomí velmi rychle hůl, protože je vzhled Touchwizu oproti Androidu výrazně upraven, nicméně i tentokrát jsme se dočkali odlehčování a čistšího designu. Samsung přepracoval design notifikační lišty, ikonek i nastavení. Přibyly také některé nové funkce. Podívejte se na nejdůležitější novinky v našem přehledu a galerii níže.

TIP: Nepřehlédněte naše podrobné první dojmy a unboxing Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7

Výčet novinek ve zkratce

  • nová notifikační lišta
  • nový design menu
  • přepracované nastavení
  • inovovaný vzhled ikon
  • nové tapety a témata

Prostředí

Ze screenshotů si můžete udělat poměrně ucelený obrázek o tom, jak Samsung na prostředí zapracoval. Prostředí je stále protkáno nejrůznějšími animacemi, efekty a barvami, přesto působí na pohled dospělejším dojmem, a to aktualizaci od aktualizace. Poslední výtvor Samsungu lze označit jako velmi povedený. Ikony některých defaultních aplikací byly přepracovány, design byl umírněn, stejně jako piktogramy znázorňující danou aplikaci. Samsung se neustále snaží o zjednodušování, což se mu poměrně daří.

Trochu rozpačití jsme pouze z přepracovaného nastavení. Designové přepracování se nám líbí, barvy jsou tlumenější a podnadpisy napovídají, co v dané záložce naleznete. Problémem je přeskupení většiny zástupců, včetně podzástupců. Samsung se tímto krokem snažil docílit toho, aby každá důležitá funkce byla přístupná maximálně na 3 klepnutí, což se povedlo. Prvních pár hodin však budete tápat, zvláště pak, pokud jste zvyklí na rozložení z předchozí verze TouchWizu. Celkově se však aktualizace povedla.

Uživatelské prostředí inovovaného TouchWizu

Stylus S Pen: tenčí hrot, snazší používání

Stylus S Pen za dobu své existence ušel pořádný kus cesty. Na první pohled to sice není znatelné, design je víceméně beze změny, Samsung však souběžně s novými generacemi ztenčuje hrot stylusu a lehce upravuje také samotnou tloušťku a design, pero je tedy ergonomičtější. Podobně se mění styl úchytu pera. Od původního zasunutí jsme se dostali až k zacvaknutí. Vytažení pera chvilku trvá, tento způsob uchycení je však jistější.

Způsob zacvaknutí do těla využíval už Galaxy Note 5, který se na našem trhu bohužel nikdy oficiálně neprodával. Na rozdíl od něj se vám však již nestane, že by se stylus v těle smartphonu zachytil, pokud jej vložíte obráceně. Do základního balení přidal Samsung také speciální sponu pro vyjmutí hrotu stylusu z těla ven, přidal rovněž 6 náhradních hlavic. Pokud si tedy hrot omylem poškodíte, není nutné kupovat celé nové pero. Za tento benefit Samsung chválíme.

Samsung Galaxy Note 7

Stylus S Pen nově nabízí mnohem tenčí hrot a je citlivý na několik tisíc různých intenzit přítlaku. Výsledek je takový, že na displej můžete kreslit opravdu tenké linie, přítlakem pak docílíte velmi tlustých čar. Výborný ergonomie stylusu napomáhá kvalitním výsledkům, poznámky tak konečně mohou vypadat, i na pohled, velmi dobře. Okamžitě po vyjmutí stylusu (nebo stisknutí tlačítka na boku S Penu) se spustí bezdotykový příkaz. Ten vyvolá nabídku hned několika možností, nově můžete nechat zobrazit až 6 zástupců. Samozřejmostí je možnost vytvoření poznámky, inteligentní výběr pak umožní označit část obrazovky, se kterou dále můžete pracovat. Psaní po displeji umožní kreslit na obrazovku, kterou zrovna prohlížíte.

Využití S Pen

Novinkou je lupa, která umožní zvětšení obsahu až o 300 %. Snadno také přeložíte neznámá cizí slova, nad danou frází stačí podržet stylus a okamžitě se zobrazí překlad. Poslední novinkou je funkce pohled. Jakmile například otevřete aplikaci Keep a stisknete tuto možnost, aplikace se zmenší a vy nadále můžete pracovat v dalších aplikacích. Na svém místě aplikace drží do té doby, dokud ji „neodepnete“. Následně nad zmenšené okno najedete stylusem a aplikace se otevře. Tato funkce tedy částečně simuluje multitasking, je však mnohem přehlednější.

Inovací je také možnost připnutí poznámky na Always On displej. Stačí vysunout stylus při vypnuté obrazovce a následně se zobrazí černá plocha pro rychlé poznámky. Zde si sepíšete například nákupní seznam a bez nutnosti displej aktivovat si poznámku můžete později v klidu přečíst.

Využití S Pen

Samsung zapracoval také na zpětné vazbě. Pokud tedy například při psaní poznámky zvolíte jako nástroj tužku, zvukový efekt na pozadí simuluje zvuk črtání tužky po papíře. Zvuková kulisa není úplně ideální (ne zcela koresponduje s tahy po displeji), i tak se však jedná o malou pomoc a dotvoření zážitku. Tlačítko na stylusu během chvilky aktivuje gumu, tou lze napsaný text rychle smazat.

Celkově se nám psaní se stylusem S Pen zalíbilo. Displej samozřejmě reaguje pouze na tahy perem, pokud si tedy na displej položíte i dlaň, displej nereaguje. Pro zadávání poznámek je tedy Note 7 vybaven skvěle, včetně nepřeberného množství nástrojů a barevných odstínů.

Závěr: povedená evoluce

Ani tentokrát Samsung nezklamal a na funkčnosti S Pen zapracoval. Samsung Galaxy Note 7 i nadále podrobujeme testování, pokud vás tedy něco zajímá, ptejte se. Odpovíme vám v připravované recenzi.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 7

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 73,9 × 7,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 8 Octa 8890, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:41 hodin
Dostupnost, 23 790 Kč
Diskuze ke článku
Dano
Mne je jedno aký je tam Touchwiz. Aj tak mám na oboch Samsungoch Nova Launcher. A keďže zvyk je zvyk tak aj na každý nový telefón by išiel...
jhz
mi jedno jaký touchviz...
má zakřivený display, tak se mi tento foun už netýká....
Ondra
Z pěti pilířů telefonu už vyladil Samsung takřka k dokonalosti tři: fotoaparát, výdrž baterie a displej. Čtvrtý, systém, je taky perfektní, obecně mi tam chyběla možnost odinstalovat všechny nesystémové aplikace a taky duplicita např galerie nebo fitness aplikací. Design taky skvělý, chybí snad jen zarovnat fotoaparát do roviny zad a udělat čtečku otisků dotykovou, možná s umístěním na zádech, případně stereoreproduktory. Celkově ale velký palec nahoru!

P.S. Zahnutí u Note 7 je mnohem lepší, neí u S7 Edge, fantasticky se drží. Už by mi nevadilo.
Miroslav Maršál
Miroslav Maršál
Naposledy upraveno: 27. 8. 2016 16:56
Mám už v podstatě veterána Note 10.1 3G a měl jsem také Note 4. U obou byli v základním balení jak náhradní hroty pro stylus, tak ta "spona" na jejich výměnu (... měl jsem i Nota 2, ale teď už si nevzpomenu, jestli to tam bylo také).
Proto mě docela zaráží, že zrovna redakce Mobilenetu je přítomností spony a hrotů tak překvapená a že dokonce i Martin Pultzner ve videu "Unboxing Note 7" byl zaskočený, co za podivnou "fíčuru" to v tom pytlíku je a že na to budete muset v redakci teprve v průběhu testování přijít.
Samozřejmě nejde o nic zásadního, jen mě to prostě překvapilo...

Jinak S7 Edge je vážně velmi povedený, takže na Nota 7 už se těším.
(... a ne, nejsem S-ovce, používám rád i telefony jiných výrobců a dokážu je ocenit. Naposledy výborný LG V10 :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze