Samsung Galaxy Note8 je tady a ohromí: první dojmy a video

38
Samsung Galaxy Note8 je tady a ohromí: první dojmy a video
  • Galaxy Note8 je nejvybavenějším Samsungem všech dob
  • Nabídne 6,3palcový Infinity displej, duální fotoaparát s dvojnásobným zoomem a portrétním režimem, stylus S-Pen a 6 GB RAM
  • Oproti S8+ je hranatější a má menší akumulátor
  • V Česku se začne prodávat 15. září za 26 999 Kč
  • Telefon jsme si vyzkoušeli v týdenním předstihu v Londýně a přinášíme kompletní první dojmy a videopohled

Samsung Galaxy Note8 – první dojmy

Konečně! To určitě zvolají všichni dosavadní uživatelé Galaxy Notů. Na novou generaci Samsungu Galaxy Note totiž čekali uživatelé telefonů této řady opravdu hodně dlouho. Posledním modelem, který jste si v Česku mohli oficiálně koupit, byl Note 4. Model Note 5 se v tuzemsku neprodával a model Note 7 byl stažen z prodeje kvůli vadným akumulátorům. Po dlouhých třech letech tak přichází nástupce a Samsung neponechal nic náhodě. Je to nejlepší Samsung všech dob a bez debat nejvybavenější telefon vůbec. A nenechte se mýlit, není to jen Galaxy S8+ se stylusem S-Pen. My jsme si mohli Galaxy Note8 vyzkoušet v týdenním předstihu v Londýně a nyní vám přinášíme podrobné představení včetně několika videopohledů.

Galaxy Note8 je větší a těžší než S8+, konkrétní rozměry jsou 162,5 × 74,8 × 8,6 mm, hmotnost je pak o více než 20 gramů vyšší a činí 195 gramů. Vzhledem k velikosti ale není vyšší hmotnost příliš cítit a je dobře rozložená. Celkově se telefon velmi dobře drží i používá, i když je to už opravdu velký přístroj i přes celkově hranatější vzhled. Rohy telefonu ani displeje nejsou tak oblé jako u Galaxy S8+ a telefon působí klasičtějším dojmem.

Porovnání velikosti a designu: Galaxy Note8 a S8+

Infinity displej ohromí, čtečka otisků prstů je stále vzadu

Stále ohromí Infinity displejem, který se táhne prakticky přes celou čelní stranu. Je ještě větší než u Galaxy S8+ a úhlopříčka činí obrovských 6,3 palce. Díky minimálním rámečkům ale není telefon tak velký, jak by se podle displeje mohlo zdát, oproti S8+ si lze ale všimnout většího místa pod displejem.

Displej je opět typu Super AMOLED, s rozlišením 2960 × 1440 px, jemností 521 PPI a chrání jej Gorilla Glass 5. Jeho zakřivení a zaoblení v rozích je menší než u S8 a S8+. A co o něm říci? Je špičkový a nelze mu prakticky nic vytknout a milovníci velkých displejů s ním budou v sedmém nebi.

Zlatá barevná varianta dorazí i do Česka, naživo je zlatý odstín decentnější

Zásadní otázka. Kde je čtečka otisků prstů? Ne, není bohužel v displeji, jak se spekulovalo, dokonce ani pod ním, zůstala na zadní straně jako u S8+ a její umístění není praktické. Je příliš vysoko a vzhledem k rozměrům je nutné pro její použití přehmátnout. Také není příliš dobře odlišená od fotoaparátu. Telefon ale můžete odemknout i skenerem oční duhovky nebo rozpoznáním tváře. Vše tedy funguje stejně jako u S8+.

Obdivovat můžete skvělé materiály i zpracování – opět nechybí skleněné plochy a kovové boky. Do Česka se dostane černá a zlatá barva. Ta vypadá naživo zajímavě, ale modrá vás uchvátí. S tou se v Česku zatím nepočítá, ale jinde v Evropě k dostání bude. Samozřejmě nechybí voděodolnost a prachuvzdornost podle certifikace IP68.

S-Pen plus, baterie mínus

A největší lákadla oproti Galaxy S8+? Legendární S-Pen, 6 GB RAM a duální fotoaparát. Dotykový stylus S-Pen byl dále vylepšen a práce s ním je skvělá. Je dlouhý 108 mm, tloušťka hrotu je pouze 0,7 mm a zaznamená až 4 096 přítlaků. Samsung převzal funkce S-Penu známé z předchozích modelů Note a přidal další. Můžete si opět psát a zobrazovat poznámky i na zhasnutém displeji, nyní jimi můžete i scrollovat. Novinkou je i možnost překládat texty jejich vybráním S-Penem. Kreslení poznámek a obrázků zůstalo, nové jsou ale třeba živé zprávy – Live messaging. Něco hezkého nakreslíte, telefon to překonvertuje do GIFU a můžete váš výtvor komukoliv poslat. Stylus se ukládá do těla telefonu a bohužel se tak musela uskromnit baterie. Ta má kapacitu 3 300 mAh, což je o 200 mAh méně než u Galaxy S8+. Vzhledem k totožnému procesoru a většímu displeji tak lze v podstatě s jistotou říci, že výdrž bude oproti němu o něco horší.

Duální fotoaparát zazoomuje i rozmaže pozadí

Chloubou bude také fotoaparát. Samsung vůbec poprvé sáhl po dvou čočkách a používá je podobně jako iPhone 7 Plus, jen ještě lépe. Hlavní fotoaparát má 12Mpx rozlišení, špičkovou světelnost f/1,7 a optickou stabilizaci. Tu má dokonce také druhý fotoaparát, který přináší dvojnásobný zoom, ale horší světelnost f/2,4. Buď můžete zazoomovat na vzdálenější objekty, nebo dosáhnout rozmazání pozadí. S hloubkou ostrosti, respektive rozmazáním, si pak můžete hrát i po vyfocení v galerii. Kvalitou jsou fotky na úrovni S8, tedy špičkové, a se zoomem a bokeh efektem v portrétních fotkách získávají ještě další rozměr. Přední fotoaparát má pak také výbornou světelnost f/1,7, 8Mpx rozlišení i autofocus.

Samsung Galaxy Note8 na oficiálních fotografiích

Note8 je doslova našlapaný tou nejlepší výbavou a má vše, na co si jen vzpomenete. Pohání ho stejný výkonný osmijádrový procesor Exynos vyrobený 10nanometrovou technologií jako má S8, Note8 má ale větší paměť RAM, konkrétně 6 GB. Pro uložení vašich dokumentů a zážitků poslouží 64GB vnitřní paměť a nechybí ani slot pro paměťové karty. Máme tu gigabitové LTE, NFC, Bluetooth 5.0 a nechybí ani bezdrátové a rychlé nabíjení. Konektorem je samozřejmě USB-C a nebojte, Samsung zachoval i 3,5mm jack. A v balení rovnou najdete i kvalitní sluchátka AKG.

Všechny barevné varianty, které se budou prodávat v Evropě – černá, zlatá a modrá. Poslední jmenovaná zatím oficiálně v Česku nebude

Drobná vylepšení jsou i v prostředí a Dexu

Prostředí je úplně stejné jako u Galaxy S8+, na palubě bude Android 7.1. Model, který jsme zkoušeli, měl však ještě verzi 7.0, takže je možné, že s touto verzí bude nakonec Note8 i startovat. Těšit se můžete na výborný výkon a svižné reakce a máme tu i pár novinek. Nepoužíváte moc často funkci rozdělení displeje a dvou aplikací na něm? Nová funkce to možná změní. V Apps edge lze totiž nově mít zástupce rovnou pro kombinaci dvou aplikací, které se spustí najednou. Jedním kliknutím si tak můžete pustit například YouTube a internetový prohlížeč, kalendář a e-mail nebo libovolnou jinou kombinaci, kterou si zvolíte. Je to rychlé a pohodlné. Samsung dále zapracoval i na Dexu, kdy získáte vložením do speciální kolébky počítač. Stačí připojit monitor, klávesnici a myš a můžete pracovat. Vylepšena byla nabídka aplikací, hlavní menu a spoustu dalších maličkostí.

Nová funkce výrazně urychluje spouštění dvou aplikací zároveň

V prodeji od 15. září za 27 tisíc

Celkově je tedy Samsung Galaxy Note8 naprostou špičkou a pokud chcete nejvybavenější telefon, právě se na něj díváte. Sice má oproti S8+ menší baterii, ale navrch přidává S-pen, duální fotoaparát, nebo více RAM. Cenový rozdíl pak činí 2 tisíce korun. Pokud pro vás duální fotoaparát nebo S-Pen nejsou důležité, zvolte S8+, který je kompaktnější a lehčí a bude mít lepší výdrž. Jste li fanoušky šikovného stylusu a fotek s rozmazaným pozadím a nevadí vám větší rozměry, připlaťte si za Note8, nebudete litovat.

Samsung Galaxy S8+ a Galaxy Note8 – srovnání

Samsung Galaxy Note8 se do prodeje i v Česku dostane v první vlně, tedy 15. září. Cena je nastavena na vysokých 26 999 Kč, tedy o 2 tisíce více, než za kolik můžete pořídit Galaxy S8+. Na Slovensku činí cena 999 EUR. Samsung si opět připravil také akci pro předobjednávky. Pokud si Note8 předobjednáte mezi 23. 8. a 14. 9., obdržíte zdarma dok pro Samsung Dex v hodnotě 3 490 Kč. Předobjednané telefony pak budou zákazníkům doručovány od 15. září.

Technické parametry Samsung Galaxy Note8

Kompletní specifikace
Konstrukce162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetExynos 9 Series (8895), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP20
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:50 hodin
Dostupnostzáří 2017,
Diskuze ke článku
Milan
Dobrý den, je Note 8 na jednu kartu, nebo bude i dual sim?
Puskin
Jenom dotaz - "rychle nabijeni" - jaky standards? QuckCharge 3.0 nebo 4? Diky!
tmaska
Dobry den , jsou stereo reproduktory ? V jake kvalite nebo jake jsou mikrofony k nahravani zvuku ? dekuji
Fujisvet
IRD nic? :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze