Nexus One: první Google telefon je tady

2

Jak Google slíbil, tak provedl. 5. ledna světu oficiálně představil svůj první počin na poli mobilních telefonů. Již nyní je jasné, že půjde o pěkně vybavenou mašinku. Rychlý procesor, velký AMOLED displej, 5 Mpx fotoaparát s autofocusem či operační systém Android 2.1. To je Google Nexus One! Podívejte se, co umí.

O novém mobilním telefonu od Googlu se spekulovalo již v posledních měsících loňského roku. V prosinci uniklo spoustu fotografií a v podstatě i téměř celá technická specifikace, která byla dnes oficiálně potvrzena. Nexus One je chytrý telefon běžící na operačním systému Android v prozatím poslední verzi 2.1. Potěší sympatickými rozměry, kde zaujme především velmi malá tloušťka pouhých 11,5 milimetru. Také hmotnost se drží příjemné hodnoty 130 gramů. Přední stranu si samozřejmě zabral velký 3,7“ displej typu AMOLED. Na takové ploše nabídne jemné WVGA rozlišení. Pod ním Google vsadil na několik senzorových tlačítek a hlavní ovladač přiřkl oblíbenému trackballu. V něm je navíc ukryta trojbarevná dioda, pomocí níž budete informováni o zmeškaných událostech.

Na výsost spokojeni budete s rychlostí telefonu. V prvé řadě je tu procesor taktovaný na 1GHz. Pro srovnání takové hodnoty ještě nedávno dosahovaly malé notebooky. Na celkově svižnosti bude mít svůj podíl i 512MB paměť RAM. Samotný úložný prostor 512MB bude rozšířitelný paměťovými kartami do kapacity 32GB, přičemž jednu 4GB kartu dostanete spolu s telefonem. Celému stroji bude energie dodávat baterie s kapacitou 1400mAh. Hodnota poměrně vysoká, ovšem Nexus One bude pořádný žrout. Dle údajů výrobce vydrží na přijmu 290 hodin a to není moc. Navíc pokud budete v síti 3G, výdrž ještě o něco klesne.

Prodejními taháky se pravděpodobně stanou nová softwarová vylepšení, které Android nabízí. V prvé řadě to bude vkládání textu pomocí hlasu. Jednoduše si tak textovou zprávu namluvíte. Nexus One k tomuto účelu nabízí citlivý mikrofon s redukcí okolního hluku a dovolí tak využití této funkce i v rušeném prostředí. Stejně tak půjde ovládat celý telefon. Uživatel zavelí a telefon bude konat. Dále se zlepší možnosti personalizace. Hlavní obrazovka nabídne hned pět domovských panelů, na kterých bude možné zobrazovat nespočet různých widgetů.

Možnosti personalizace hlavní obrazovky

Ostatní funkční výbava plně konkuruje ostatním výrobcům. Fotoaparát nabízí dostatečné rozlišení pěti megapixelů. Nechybí autofocus, přisvětlení pomocí LED diod nebo dvojnásobný zoom. Radost bude s Nexusem One natáčet videa. Nabídne rozlišení 720x480 bodů při 20 snímcích za vteřinu. První Google Phone je čtyřpásmový telefon a poradí si samozřejmě i se sítěmi UMTS. Datová nabídka je tak naprosto kompletní, jak se přesvědčíte v tabulce pod článkem. Konektivitu s okolím zajišťuje bezdrátově Bluetooth a Wi-Fi. Jelikož se jedná o mobil od Google je také samozřejmá propojenost se všemi jeho službami. Navigace Google Maps, pohodlný přístup k Gmailu a k obchodu Android Market, kde naleznete již bezmála 20 000 aplikací.

Psaní SMS pomocí hlasu

Nexus One bude nejprve nabízen ve Spojených státech za nedotovanou cenu 529 dolarů (9 600 Kč). V dalších měsících budou pomalu následovat další státy. Již nyní mohou předběžnou objednávku zasílat zájemci z Velké Británie, Singapuru a Hong-Kongu. Během prvního čtvrtletí by se dle neoficiálních informací měl objevit i ve Francii za cenu 450€ (11 800Kč).

Technické parametry

Rozměry119 x 59,8 x 11,5 mm
Hmotnost130 gramů
Konstrukce kalsická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotylový, AMOLED, rozlišení WVGA (480 x 800 px), ? barev, úhlopříčka 3,7"
ProcesorQualcomm QSD 8250 1 GHz
Paměť512MB RAM, 512 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32GB, v balení 4GB karta)
Otevřený operační systém Android 2.1
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédiaaudio a video přehrávač, klasický 3,5 mm jack
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, LED dioda, 2x digitální zoom nahrávání videa (720 x 480 px, 20 snímků/s)
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, digitální kompas
Datové funkce Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž 1400 mAh
Doba hovoru: 600 minut (GSM), 420 minut (3G)
Pohotovostní doba: 290 hodin (GSM), 250 hodin (3G)
Cena a dostupnost cca 12 000 Kč
? 2010
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
hm, použitý materiál - plast (je otázkou zda-li soudruzi s NDR, pardon z Tajwanu, někde neudělali chybu) je zklamání snad pro všechny, má rádio ? nevíte ?
JohnyAsbest
" z NDR " samozřejmě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze