Potřebujete data na cestách? Fintech Revolut nově láká na datovou eSIM

Jak získat 100 MB dat zdarma?
2
Potřebujete data na cestách? Fintech Revolut nově láká na datovou eSIM
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Revolut představuje novou možnost instalace datové eSIM
  • Tarify jsou rozdělené do třech kategorií: Místní, Regionální a Globální
  • Poradíme vám, jak v rámci zaváděcí nabídky získat 100 MB dat zdarma

Revolut bezpochyby znají všichni ostřílení cestovatelé, neboť byl zejména po spuštění v roce 2015 velmi zajímavým (a tehdy ještě ne tak známým) způsobem, jak získat ve virtuálním světě nejvýhodnější směnný kurz. Svou výhodou v podobě snadné směny měn si zachovává dodnes, avšak postupem času se možnosti mobilní aplikace, skrze kterou uživatel vše vyřizuje, výrazně rozrostly. V současnosti si lze v rámci aplikace například rovněž sjednat pojištění, nakupovat/prodávat kryptoměny, investovat do akcií a zcela nově také aktivovat datovou eSIM. Na kolik vás datový plán od Revolutu vyjde a jaké možnosti tato fintechová společnost svým zákazníkům vlastně nabízí?

Datový balíček pro každého

Přestože se Revolut zaměřuje se svou datovou eSIM především na cestovatele, není problém si aktivovat „Místní“ datový balíček také jen v rámci ČR. Zmíněná alternativa možná není tak lákavá jako standardní nabídka operátorů na našem trhu a má logicky oslovit spíše cizince, kteří přicestovali do ČR, přesto se jedná o validní způsob, jak získat datovou konektivitu na cestách. Za 1 GB dat platný po dobu 7 dnů zaplatíte 100 Kč, naopak největší datový balíček, tedy 20 GB dat s platností 30 dní, stojí 1 235 Kč. Podrobné ceny a množství dat si můžete prohlédnout v přiložené tabulce níže.

Místní Regionální Globální
100 MB (7 dní) Zdarma (zaváděcí nabídka) Zdarma (zaváděcí nabídka) Zdarma (zaváděcí nabídka)
1 GB (7 dní) 100 Kč 100 Kč 200 Kč
3 GB (30 dní) 285 Kč 285 Kč 525 Kč
5 GB (30 dní) 440 Kč 440 Kč 780 Kč
10 GB (30 dní) 825 Kč 825 Kč 1 320 Kč
20 GB (30 dní) 1 235 Kč 1 235 Kč 1 535 Kč

Pro našince však bude mnohem zajímavější druhá a třetí kategorie označená jako „Regionální“ a „Globální“. Regionální nabídka se vztahuje na 44 zemí Evropy (Albánie, Andorra, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gibraltar, Guernsey, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Martinik, Maďarsko, Monako, Nizozemsko, Norsko, Německo, Ostrov Man, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Velká Británie, Srbsko, Turecko, Ukrajina, Černá Hora, Řecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko). Poměrně bohatý výčet států včetně těch, které operátoři občas třeba ani nepovažují za Evropu (např. Turecko), má překvapivě zcela stejné cenové nastavení jako datový tarif v ČR. Nejlevněji lze tedy datovat za 100 Kč výměnou za 1 GB dat na 7 dní, nejdráž za 1 235 Kč výměnou za 20 GB dat s platností po dobu 30 dní.

Aktivaci datové eSIM zvládne každý

Více si připlatí až ti, kteří se vydají mimo Evropu, resp. mimo státy uvedené v předešlém odstavci, a potřebují tak datový tarif „Globální“. V takovém případě startuje na ceně 200 Kč za 1 GB (opět na 7 dní) a končí na 20 GB za 1 535 Kč s platností 30 dní. Seznam 108 zemí je v takovém případě ideální prozkoumat přímo v aplikaci, kde je snadno dostupný.

Časté dotazy

Stal se Revolut mobilním operátorem?


Jak již bylo zmíněno na začátku, Revolut se v poslední době snaží nabízet skutečně široké portfolio služeb, které se směnou peněz až tak úzce nesouvisí. Logicky tak vyvstává otázka, zda se Revolut nerozhodl získat licenci mobilního operátora, ovšem v podmínkách služby můžeme poměrně snadno zjistit, že datové plány poskytuje společnost 1GLOBAL, přičemž Revolut inkasuje jménem této společnosti platby. Revolut tedy není mobilním operátorem, ale pouze zprostředkovatelem.

Potřebuji vlastnit „drahý“ smartphone?


Díky využití elektronické SIM karty (tzv. eSIM) je v podstatě jediným požadavkem této služby vlastnit kromě účtu u Revolutu kompatibilní zařízení. Dodejme, že telefony s podporou eSIM přitom již dávno nejsou jen drahé vlajkové modely, ale i smartphony za pár jednotek tisíc korun. Například Motorola Moto G53 5G, kterou lze zakoupit za cenu okolo tří tisíc korun je ideálním adeptem na cestovní smartphone, který může sloužit třeba i jen jako hotspot, a to i díky dlouhé výdrži zajištěné 5 000mAh baterií.

Jak získat 100 MB dat zdarma?


Pokud se ve vaší aplikaci Revolut neobjevila nabídka eSIM, přestože váš smartphone elektronickou SIM podporuje (viz jeden z následujících častých dotazů), navštivte sekci „Životní styl“, dále „eSIM“ a poté již stačí jen zvolit možnost „100 MB Zdarma“. V dalším kroku (ve virtuální pokladně) se zobrazí cena 0 Kč a následně stačí stisknout tlačítko „Začít“ a projít snadným procesem instalace eSIM do zařízení, resp. její následné aktivace, která je zcela standardní jako u všech ostatních eSIM.

Potřebuji vyčkat na vypršení datového balíčku, abych si mohl aktivovat další?


V podrobných podmínkách služby se můžeme dočíst, že si je možné předplatit třeba i několik balíčků po sobě, kdy se novější balíčky automaticky spustí po vypršení/vyčerpání těch předešlých. Rozhodně tak nejste omezeni max. limitem 30 dní či množstvím dat s obavami, že se následně musíte dostat k internetovému připojení, abyste mohli aktivovat další balíček.

Získám s eSIM od Revolutu rovněž telefonní číslo s možností volat a posílat SMS?


V případě eSIM od Revolutu se jedná skutečně pouze o datový plán. Uživatel tak nezíská telefonní číslo, které by mohl používat pro uskutečňování klasických hlasových hovorů či posílání SMS.

Proč nevidím ve své aplikaci nabídku eSIM od Revolutu?


Pokud jste ve vaší aplikaci Revolut nezaznamenali možnost aktivace eSIM, s největší pravděpodobností používané zařízení, které eSIM nepodporuje. Jak se uvádí v podmínkách dostupných v aplikaci, eSIM nemusí být nabídnuta každému uživateli, neboť Revolut kontroluje „způsobilost“ (ať už to znamená cokoliv), ale také podporu eSIM u daného zařízení.

Mohu si aktivovat eSIM na jednom telefonu a přenést na druhý?


Nespornou výhodou aplikace Revolut je možnost si ji relativně snadno (přinejmenším ve srovnání s některými klasickými bankovními aplikacemi, ačkoliv je nutné doplnit, že i Revolut disponuje bankovní licencí) přenést do druhého telefonu. Jakmile však aktivujete eSIM na konkrétním smartphonu, nelze ji přenášet spolu s aplikací. Zůstane tak na původním zařízení.

Datová eSIM od Revolutu mi nevyhovuje z důvodu nedostačující kvality dat. přenosu. Mohu ji zrušit?


Pokud vám datová eSIM od Revolutu nebude vyhovovat z důvodu nízké kvality datových přenosů, je možné se obrátit na podporu a požádat o vrácení peněz. V takovém případě je však nutné splnit dvě podmínky, a to nevyčerpat zvolený datový plán a nespotřebovat více dat, než bylo nutné pro ověření kvality datového spojení (max. 500 MB).