Portfolio notebooků od Lenova se Barceloně pořádně rozrostlo

Portfolio notebooků od Lenova se Barceloně pořádně rozrostlo
Fotografie: Lenovo
  • ThinkPad X13s se Snapdragonem vydrží na jedno nabití pracovat až 28 hodin
  • ThinkPad X1 Extreme Gen 5 posouvá hranice výkonu
  • Řada ThinkPad T dostává řadu praktických vylepšení
  • Zaujme i příslušenství v podobě přenosného monitoru

Lenovo do Barcelony přivezlo celou řádku zajímavých přístrojů z oblasti notebooků. Některé z nich doplňují stávající modelové řady, jiné ukazují docela zajímavé směry, kterými by se mohly notebooky dál ubírat.

ThinkPad X13s: výdrž z říše snů

Na první pohled vypadá jako další z mnoha kompaktních ThinkPadů na cesty, ale ve skutečnosti jde o poměrně revoluční přístroj. Jedná se totiž o první kombinaci procesoru Snapdragon 8cx Gen 3 s operačním systémem Windows 11 Pro. To samo o sobě není tak zajímavé jako spíš to, čeho se podařilo dosáhnout. Na jedno nabití zvládne tento kousek přehrávat videa na 13,3" displeji 28 hodin. Notebook je přitom jen o 60 gramů těžší než magická hranice jednoho kilogramu.

ThinkPad X13s
ThinkPad X13s.

Nejrůznější sestavy pak zahrnují ty nejmodernější komunikační 5G mmWave nebo sub6 Wireless WAN. Nechybí ani IR kamera se schopností rozpoznávat lidskou přítomnost, která umí například ztlumit jas displeje, pokud jej aktivně nesledujete. Pokud tedy bude dobře fungovat emulace platformy x64, pak to může být hodně zajímavá alternativa k současným notebookům s procesory od Intelu nebo AMD. Cena totiž začíná na poměrně rozumných 35 tisících Kč.

ThinkPad X1 Extreme Gen 5: špičkový výkon

ThinkPad X1 Extreme Gen 5 je výkonný stroj navržený tak, aby potěšil všechny, kteří touží po nejvyšším výkonu ve vysokém rozlišení.

ThinkPad X1 Extreme Gen 5
ThinkPad X1 Extreme Gen 5.

Z novinek poslední generace stojí za zmínku 16" displej s obnovovací frekvencí 165 Hz a maximálním jasem 600 nitů. Integrovaná termální pasta z tekutého kovu pro CPU a GPU a chlazení s odpařovací komorou mohou zajistit až 10% nárůst výkonu díky lepší tepelné účinnosti a pomáhají dosáhnout TDP 110W. Notebook dostupný od července bude začínat s cenou na 68 tisících Kč.

Tažný kůň v podobě ThinkPad T

Řada ThinkPad T, poprvé představena v roce 2000, patří mezi nejúspěšnější pracovní notebooky společnosti Lenovo. Dnes Lenovo představuje nový ThinkPad T16 společně s aktualizovanými modely ThinkPad T14s Gen 3 a T14 Gen 3. K dispozici jsou buď s nejnovějšími procesory Intel Core 12. generace s volitelnou technologií Intel vPro, nebo s nejnovějšími procesory AMD Ryzen řady PRO 6000 pro mobilní zařízení s bezpečnostním procesorem Microsoft Pluton, to vše s operačním systémem Windows 11 Pro.

ThinkPad T16
ThinkPad T16.

Mezi nové funkce patří:

  • Nové 14" a 16" varianty displeje s poměrem stran 16:10 obklopené úzkým rámečkem na všech stranách. Široká škála možností zobrazení se liší podle modelu a může nabídnout jas až 500 nitů s rozlišením 4K, podporu Dolby Vision HDR a některé jsou vybaveny technologií pro nízkou hladinu modrého světla. U ThinkPadu T14s je k dispozici varianta OLED s rozlišením 2,8K. U vybraných modelů je volitelně k dispozici také možnost dotykového ovládání.
  • Wi-Fi 6E a volitelná bezdrátová síť WAN Cat16 4G nabízejí rychlé a spolehlivé připojení.
  • Notebooky ThinkPad T14 a T16 jsou nabízeny se dvěma variantami baterie. U modelu T14 je to 39,3Wh varianta pro ty, kteří hledají zařízení o 0,23 kg lehčí než předchozí generace pro snadnější mobilitu, a 52,5Wh varianta pro ty, kteří chtějí větší výdrž baterie. U modelu T16 jsou k dispozici větší varianty baterií s 52,5 Wh a 86 Wh.
  • Nová provedení s poměrem stran 16:10 integrují volitelnou Full HD kameru nebo infračervenou Full HD kameru pro lepší kvalitu videokonferencí s uzávěrkou pro ochranu soukromí.
  • U modelů T14 s infračervenou kamerou je k dispozici radarová detekce přítomnosti osob.
  • ThinkPad T14 bude jako první na trhu vybaven novým řešením detekce přítomnosti člověka pouze softwarově s využitím technologie ultrazvukového senzoru, kterou dodává platforma AI Virtual Smart Sensor Platform společnosti Elliptic Labs.
  • Větší 115mm touchpad pro lepší uživatelskou zkušenost.
  • Stejně jako u X1 Extreme Gen 5 i zde je Dolby Voice s nejnovější technologií potlačení šumu přidán k řešením s podporou Dolby, která zahrnují standardní systém reproduktorů Dolby Audio a volitelný Dolby Vision na vybraných displejích.

Ceny a dostupnost:

Model Na trhu od Cena od
ThinkPad T16 Květen 2022 34 975 Kč
ThinkPad T14 Květen 2022 34 975 Kč
ThinkPad T14s Červenec 2022 39 975 Kč
ThinkPad T16 AMD Červenec 2022 34 975 Kč
ThinkPad T14 AMD Červenec 2022 34 975 Kč
ThinkPad T14s AMD Červen 2022 39 975 Kč

ThinkVision M14d: monitor sbalený na cesty

Mobilní USB-C monitor ThinkVision M14d s 14" IPS 2,2K displejem váží méně než 600 gramů, poskytuje extra zobrazovací prostor se stále běžnějším poměrem stran 16:10 a lze jej snadno připojit pomocí kabelu USB-C, který může nabídnout i průchod napájení. Díky dvěma USB-C, která podporují přenos dat, může M14d fungovat jako rozbočovač USB umožňující připojení podporovaných periferií, jako je externí úložiště nebo smartphone. ThinkVision M14d je navržen pro dlouhodobé používání díky ergonomickému stojanu s nastavitelnou výškou až 11 mm a je vybaven technologií přirozeného nízkého modrého světla, která snižuje namáhání očí. Navíc je dodáván s ochranným pouzdrem, takže jej lze pohodlně vložit do přenosného pouzdra s notebookem.

ThinkVision M14d
ThinkVision M14d.

Monitor se začne prodávat v září za necelých 9 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze