Porovnali jsme iPhone 6s a HTC One A9: inspirace je jasná

33

Když se na Twitteru objevily vůbec první rendery nového HTC One A9, tak většině uživatelů neunikl fakt, že je tato novinka velmi podobná aktuálnímu iPhonu od Applu. Na internetu se rozproudila divoká diskuze, kdo koho vlastně kopíruje, takže jsme si oba modely vzali vedle sebe a přímo je porovnali. Jak to tedy je?

HTC One A9 - oficiální fotografie

V první řadě musím zmínit, že tento článek není žádný hejt na HTC nebo snaha nějak hanit nový design tchajwanského výrobce. Většinou nejsem ten, kdo nějak hlasitě kritizuje kopírování na mobilní scéně, i když nějaké to rýpnutí si také neodpustím. Aktuální záležitost týkající se nového HTC One A9 nás však zaujala natolik, že jsme se rozhodli trochu blíže srovnat tuto novinku s modelem Apple iPhone 6, potažmo Apple iPhone 6s. Funkční stránku nechme tentokrát stranou, hlavní bude design.

Už při prvním úniku renderů nového HTC One A9 skrze twitter kanál @evleaks jsem byl překvapen, jakým směrem se HTC v oblasti designu vydalo. Zřetelná inspirace iPhonem skutečně bylo úplně to první, co mne při pohledu na toho času zatím neznámé HTC napadlo. A podle diskuzí na internetu jsem nebyl ani zdaleka sám.

HTC One A9 Animace

Asi nejžhavější diskuze se rozhořela kvůli zadní straně zařízení – výtky směřovaly především na podobnost plastových oddělovačů antény na zádech. Na toto téma vznikla například i zábavná animace, která se potuluje internetem a i když není zcela přesná (řešení oddělovačů od HTC se mi líbí rozhodně více), sdělení je myslím jasné. Proti těmto poznámkám se HTC ohradilo s tím, že právě oni přišli s těmito oddělovači jako první. To je sice pravda, hned nato však HTC obvinilo právě Apple z toho, že právě on zkopíroval jejich design. A to bylo podle mého názoru již trochu zbytečné.

Zmíněné oddělovače na zádech jsou totiž asi to nejmenší, co ve mne vzbuzuje pocit kopírování iPhonu. Jde totiž především o celkový pocit ze zařízení a ten vychází z kombinace všech detailů. Řada HTC One měla vždy osobitý design a konstrukci, kterou jsme snad ve všech recenzích chválili. HTC mělo zkrátka svou tvář, podle které tyto modely každý poznal. Vypouklá zída, ostré hrany, typická čelní strana se stereo reproduktory.

Stačí si porovnat jak se design top modelů řady One vyvíjel v průběhu posledních více než dvou let na obrázku níže. Poslední model One A9 je opravdu výrazně jinde než jeho kolegové. Zmizely snad všechny typické prvky – tvar, záda, čelní strana, reproduktory...

HTC One Series

Je však třeba zmínit, že i přes veškeré kvality modelů od HTC, se tento výrobce dlouhodobě potýká s velkými problémy. Za poslední rok mu spadly tržby o celou polovinu a poslední kvartál zakončilo HTC ve ztrátě téměř 140 milionů dolarů. Je jasné, že změna byla nevyhnutelná. A nakonec také přišla...

HTC One A9 vs. iPhone 6(s)

HTC provedlo razantní změnu designu u svého nového modelu a podle posledních informací se stejným směrem budou ubírat i plánované modely řady Desire. Nemyslím si, že je to špatně. HTC One A9 je podle mého názoru asi nejhezčí telefon, který HTC za poslední roky vyrobilo. Je však škoda, že se muselo tak silně inspirovat právě u Applu.

Podobností je tam opravdu celá řada. Když opomeneme velikost, která je ovlivněna 5" displejem u HTC, tak vám jistě neunikne velmi podobná přední strana. Jednolitá skleněná plocha od jednoho okraje k druhému se zaobleným sklem na hranách. Pod displejem už chybí snad jen kulatá čtečka Touch ID, kterou HTC nahradilo čtečkou jiného tvaru.

Na zádech pak podobnost nekončí pouze u oddělovačů antény. U předchozích modelů však záda byla vždy vypouklá, hrany ostré a fotoaparát také vypadal jinak. Nyní se záda zploštila, hrany zakulatily a čočka fotoaparátu jako by jablečnému produktu z oka vypadla. Ne, opravdu si nemyslím, že by tento design jako celek zkopíroval Apple od HTC.

Při pohledu zboku je vidět také určitá podobnost, ale samotné prvky jsou rozmístěné zcela jinak. To však neplatí pro spodní hranu, kde se usadil hlasitý reproduktor, nabíjecí konektor a 3,5mm jack konektor pro sluchátka. Tato kombinace je opět typická pro Apple iPhone 6(s) a i když sama o sobě figuruje také u jiných modelů na trhu, u modelu One A9 pouze podtrhuje celý dojem z tohoto přístroje. Totiž ten, že HTC se u nového designu značně inspirovalo v Kalifornii.

V čem se však oba přístroje trochu rozcházejí jsou detaily. V detailech je totiž vidět, že Apple pro ně má trochu větší cit a HTC zde trochu plave. Týká se to například mřížky reproduktoru a otvoru pro nabíjecí konektor. Zatímco u Applu jsou veškeré otvory perfektně vyfrézované a u konektoru navíc najdete zkosenou vložku, u HTC jsou hrany velmi ostré a nepůsobí tak příjemně. Například u otvoru konektoru to má za následek, že již po pár dnech jsou hrany nepříjemně okousané.

Mnoho uživatelů také upozorňuje na čelní stranu u světlé varianty, na které vyniká vyosení senzoru osvětlení mimo linii s fotoaparátem a reproduktorem. Je to sice drobnost, ale i takový detail může ovlivnit to, jakým způsobem zařízení uživatel vnímá.

HTC One A9 je osobité, ale inspirace je jasná

HTC One A9 je opravdu zajímavé zařízení a osobně nemám žádný problém s tím, že se v designu inspiruje u Applu. Přidává k tomu totiž trochu vlastního přístupu a výsledný produkt je velmi zajímavý a v mnoha ohledech atraktivní. Velmi příjemně mne překvapila kvalita fotoaparátu, zvukové vlastnosti a konstrukce je taktéž špičková. Všechny detaily se ostatně dozvíte již brzy v naší podrobné recenzi.

Vadí mi však to, že HTC na kritiku, nebo spíše poznámky, veřejnosti reaguje tím, že se snaží nařknout z kopírování Apple. To, že Apple použil jeden podobný prvek, neobstojí proti jasné inspiraci v rámci celého designu. HTC by se mělo k této záležitosti postavit trochu jinak.

Technické parametry Apple iPhone 6s

Kompletní specifikace
Konstrukce138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 715 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostříjen 2015,

Technické parametry HTC One A9

Kompletní specifikace
Konstrukce145,8 × 70,8 × 7,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2015, 14 777 Kč
Diskuze ke článku
LivingLegend
No tak to schrnem apple si pujcil zada a na oplatku pujcil htc zbytek...

HTC jde stejne do pekel a neverim ze ho A9 zachrani... Ne stakovouhle cenovkou...
Pesedm
HTC už zachrání už jen zázrak, ale pořád lepší než stejné placky Xperia.
Marduch
Tonoucí HTC se stébla chytá, že vás to baví se tím extra zabývat.
Co potom takovej Samsung, rok zpátky se v reklamních spotech, odehrávajích se na letišti s uživateli iPhonů přilepenými k zásuvkám, vysmívá jednodení a nevyměnitelné baterii iPhonu. Po několika měsících vydává S6-ku v několika ohledech inspirovanou Iphony, s jednodenní a nevyměnitelnou baterií.
Filip
Pochybuji, že si HTC zaslouží, aby se o něm v téhle kauze dál psalo. Je to pouhá snaha o zviditelnění - na reklamu už nemá prachy, tak zkouší reklamu od hejtrů.

Je to trapný poslední výkřik před smrtí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze