Podívejte se, jak se opravuje rozbité sklo displeje bez jeho výměny

39
Podívejte se, jak se opravuje rozbité sklo displeje bez jeho výměny
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Pády telefonů se skleněnou přední i zadní stranou často vedou k popraskání skla, displej však zůstane nepoškozen
  • Místo výměny celého dílu s displejem je možné speciální separací vyměnit pouze poškozené sklo a displej ponechat
  • Tímto postupem lze ušetřit i 40 % ceny opravy, kde by se měnil celý modul s displejem
  • Celý proces jsme vyzkoušeli, nafotili a natočili v iLoveServis.cz

Známe to asi všichni. Stačí malá nepozornost, vlhké ruce nebo jiná příhoda a telefon letí k zemi. U dnešních smartphonů s velkým displejem jsou výsledky jasné, ještě horší jsou pak pády těch nejdražších telefonů, které výrobci často obdařili skleněnou přední i zadní stranou.

Toto nechce u svého telefonu vidět nikdo. Pokud je ale displej v pořádku, lze i při takto poškozeném skle vyměnit pouze sklo bez displeje a ušetřit tak mnoho tisíc korun

Doma většinou telefon ze země zvedneme a v mnoha případech je v pořádku. Horší to je na ulici. Při pádu na chodník nebo vozovku tak nějak předpokládáme, že „to asi nedopadlo dobře“. V lepším případě se smíříme s oděrky, v horším s prasklým sklem displeje nebo zbytkem těla telefonu. A s hrůzou telefon zvedáme. Poté, co si přestaneme nadávat, pak vzápětí zjišťujeme, co přesně se stalo. Často se jen smutně díváme na pavouka na displeji a řešíme, zda telefon funguje a zejména, zda i přes rozbité krycí sklo displeje funguje dotykové ovládání. V 90 procentech takových pádů se telefonu samotnému nic vážného nestane a poškodí se pouze krycí sklo displeje, přitom displej zůstane nepoškozen.

Jak se opravuje rozbité sklo displeje telefonu

Jak funguje kapacitní displej?

Zde se hodí malý technický exkurz. Kapacitní displej se skládá z mnoha vrstev, bez kterého bychom jej nemohli ovládat. Kapacitní dotykový displej pracuje s přirozenou vodivostí lidského těla. Skleněný panel, který je jinak izolant, je v tomto případě potažen tenkou transparentní vodivou vrstvou například indium tin oxidu (ITO).

Princip fungování kapacitního displeje
Dotyk vodivého prstu na displeji uzavře obvod – zdroj: atmelcorporation

Jakmile se dotknete displeje, respektive sklad nad ním, naruší se elektrostatické pole displeje a mezi jeho povrchem a špičkou prstu vznikne kapacita, která uzavře elektrický obvod. Tyto změny jsou měřitelné jako změny kapacitního odporu. Místo dotyku je určeno použitím různých technologií a lokace tohoto místa je odeslána řadiči, který jej dále zpracuje. V případě kapacitního dotykového displeje tak slouží sklo zejména jako ochrana a při jeho poškození nebo roztříštění i nadále displej funguje a reaguje na dotyky. Výjimkou je například Sony, které umisťuje často dotykovou plochu přímo do krycího skla a při jeho poškození telefon nemusí na dotyk již reagovat.

Vzhledem k objemu vyráběných displejů a telefonů samotných museli výrobci přijít se způsobem, jak celou výrobu maximálně zrychlit a zefektivnit. Jsme rovněž svědky neustálého ztenčování telefonů. Z těchto důvodů už před nějakou dobou přistoupili výrobci k laminaci displeje s kapacitní vrstvou a ochranného skla dohromady tak, že tvoří jeden prvek. Při poškození krycího skla se tak mění rovnou celý modul displeje i skla, a to i když není displej jakkoliv poškozen. Pokud pomineme zbytečné plýtvání zdroji, je celý proces pro zákazníka mnohem dražší, pro výrobce ale naopak výhodnější.

Oprava bez výměny displeje je delší, ale levnější

Existuje však i způsob, jak vyměnit pouze sklo bez displeje a ušetřit tak finance a můžete mít i dobrý pocit z toho, že šetříte zdroje. Jak celý proces funguje? To jsme zjišťovali v servise společnosti iLoveServis.cz, která se na takové opravy specializuje.

Jak tedy celá oprava probíhá? Celý proces si můžete prohlédnout na fotografiích s popisem níže.

  1. Po vstupní kontrole proběhne rozebrání přístroje a následné odstrojení displeje pro samotnou výměnu skla.
    Apple iPhone 7 oprava
  2. Displej se rozehřeje na předem stanovenou teplotu, aby bylo možné odstranit rozbité krycí sklo z displeje. Tato část je velmi náročná, protože je sklo často roztříštěno a odstranění jeho kousků je nutno provádět velmi opatrně tak, aby se nepoškodil displej.
  3. Po odstranění rozbitého skla je displej podrobně otestován a zkontrolován, zda nedošlo vlivem pádu ještě v nějakých bodech k poškození samotného displeje, a také zda je fyzicky v pořádku a neobsahuje nikde praskliny. Je nutné také prověřit kvalitu obrazu, zda je polarizace čistá a nikde nejsou odřeniny po rozbitém skle.
  4. Pokud je displej poškozen, závisí na zákazníkovi, zda dá přednost výměně celého displeje, nebo, pokud jde jen o kosmetickou vadu, přistoupí jen na výměnu skla. V případě že je displej v pořádku, připraví servisní technik nové krycí sklo s naneseným laminátem.
    Apple iPhone 7 oprava
  5. Nové krycí sklo je přiloženo v bezprašném prostředí na perfektně čistý displej a následně je displej se sklem vložen do speciálního laminovacího přístroje. Zde proběhne „slepení“ displeje se sklem.
    Apple iPhone 7 oprava
  6. Po dokončení laminace je displej opět zkontrolován a otestován.
    Apple iPhone 7
  7. Na displej jsou nasazeny veškeré komponenty, jako je například 3D touch, home button, sluchátko a podobně.
  8. Celý telefon je následně složen a otestována kompletně jeho funkčnost.
    iLoveServis.cz

Výměna samotného skla je časově mnohem náročnější než výměna celého modulu displeje se sklem a trvá zhruba 90 minut u levnějších telefonů. V případě složitějších telefonů, kterými jsou například Apple iPhone 7, Samsung Galaxy S6, S7 a S8, však celý proces trvá i čtyři hodiny. I tak lze tímto postupem ušetřit až 40 % ceny při výměně celého kompletu displeje i se sklem v případě Samsungů a zhruba 30 % ceny v případě iPhonů.

Je nutné ale upozornit, že výměnou skla bez displeje přicházíte o záruku na zařízení. Je nutné si tedy dobře rozmyslet, zda vám několik ušetřených tisíc za ztrátu záruky stojí. Společnost iLoveServis.cz však v budoucnu plánuje převzít i záruční opravy a v případě takovéhoto typu opravy byste už o záruku přijít neměli. Termín tohoto režimu však zatím není znám.

Diskuze ke článku
Marie Všelková
Jde prosím opravit i sklo displeje u tabletu?
Jindra
Bez vymeny, ale v tom clanku ho vymenujou...
m222
Displej u Samsung galaxy S5 stoji cca 2500,-, sklo z ebay + uv lepidlo cca 150,- To je vic jak 40% Ja sklo rozbil jiz nekolikrat, vymena je otazkou pul hodky - uz jsem chytil ten spravny grif. Ted uz pri vymene displeje ani telefon ani nevypinam :-)
DeX.DC
To je obrovska usporo tech 30% - 40%. Vzdy sem myslel, že nejdražší je displej. Takze pokud na iPhone 7 bude vymena displeje + sklo + prace stat 10 000 a ja ušetřím 3 000, tak to znamena, ze je bud krycí sklo dražší než displej a nebo práce je dražčí než displej. Takovou vymenu bych pochopil, kdyby cena vymeny klesla o 70% oproti kompletni vymene

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze